EK-goud voor estafettedames ťn hoogspringer Amels

In het Turkse Istanbul zijn zondagavond de Europese kampioenschappen indooratletiek afgerond. Er stonden uiteraard nog louter finales op het programma en dat leverde behoorlijk wat Nederlandse successen op, niet allemaal even verwacht.

4x400m mannen
Isayah Boers hield voor Nederland de aansluiting met de medailleposities, Isaya Klein Ikkink en Ramsey Angela wisten dat goed vol te houden. Liemarvin Bonevacia moest het vervolgens afmaken en dat lukte bepaald niet verkeerd: de kopman van de ploeg liep op de derde plek, leek even weg te zakken, maar ging de Spanjaard David Garcia vlak voor de meet nog voorbij: brons voor Nederland in 3:06,59 minuten. Het goud was in 3:05,83 voor Dylan Borlée, Alexander Doom, Kévin Borlée en Julien Watrin uit België, voor de 3:06,52 van de Fransen Gilles Biron, Téo Andant, Victor Coroller en Muhammad Abdallah Kounta.

4x400m vrouwen
Met Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Femke Bol was Nederland de topfavoriet voor goud en dat maakte de ploeg waar. Klaver bezorgde Nederland de leiding, Saalberg en Peeters hielden fraai stand en Bol kon het met weer een fantastisch optreden overtuigend afmaken: 3:25,66 minuten, een dikke verbetering van het door Nederland neergezette kampioenschapsrecord van twee jaar geleden. Italië werd in 3:28,61 tweede met Alice Mangione, Ayomide Folorunso, Anna Polinari en Eleonora Marchiando, terwijl Polen in 3:29,31 brons pakte met Anna Kielbasinska, Marika Popowicz-Drapala, Alicja Wrona-Kutrzepa en Anna Palys.

Hoogspringen mannen
Douwe Amels opende sterk en had het vervolgens iets moeilijker, maar 2,23 en 2,26 meter gingen in de tweede poging goed. Daarna haalde Amels 2,29 meter in zijn derde en laatste poging, waarna poging twee op 2,31 meter succes en uiteindelijk verrassend het goud opleverde, een evenaring van het Nederlands record. Zilver was met 2,29 meter voor de Oekraïner Andrii Protsenko, die met minder foutsprongen tot die hoogte kwam dan de bronzen Belg Thomas Carmoy.

3000m mannen
Jakob Ingebrigtsen was de topfavoriet en de Noor wist dat niet geheel verrassend waar te maken: in de slotfase voerde hij het tempo dusdanig hoog op dat op Adel Mechaal na iedereen af moest haken, en ook de Spanjaard moest capituleren. Ingebrigtsen won in een Noors record van 7:40,32 minuten, voor Mechaal (7:41,75) en de Serviër Elzan Bibic (7:44,03).

Polsstokhoogspringen mannen
Vier mannen wisten de 5,80 meter te slechten, maar alleen de Noor Sondre Guttormsen deed dat zonder onderweg een foutpoging te noteren. Dat leverde hem uiteindelijk het goud op, want niemand wist 5,85 meter te halen. Zilver was voor de Griek Emmanouil Karalis én Piotr Lisek uit Polen, die beiden één foutsprong hadden laten noteren tot en met de 5,80 meter.

Zevenkamp mannen
Op de afsluitende 1000 meter moest de Fransman Kevin Mayer een voorsprong verdedigen op Sander Skotheim en de jonge Noor ging er behoorlijk stevig vandoor. Hij moest een seconde of negen goedmaken en dat was wel wat veel van het goede: 2:37,82 minuten tegen 2:44,20 van Mayer, die zo met 6348 punten het goud won. Skotheim sloot zijn indrukwekkende zevenkamp met 6318 punten af met zilver, ruim voor de 6079 van de Est Risto Lillemets.

Verspringen vrouwen
In de eerste ronde noteerde Ivana Vuleta uit Servië 6,76 meter, daar ging ze met 6,79 meter in poging twee overheen. Malaika Mihambo ging namens Duitsland met 6,83 meter naar de leiding in de vierde ronde, waarna ronde vijf weer wat nieuws opleverde: 6,91 meter voor Vuleta én de Italiaanse Larissa Iapichino, maar ook 7,00 meter voor de Britse Jazmin Sawyers. Die beste wereldjaarprestatie werd niet meer verbeterd en dus pakte zij het goud, terwijl Iapichino met 6,97 meter in haar laatste poging verrassend naar zilver sprong, voor Vuleta.

800m mannen
Het werd een felbevochten finale, met al vroeg het nodige duw- en trekwerk. Daarin hield Benjamin Robert zich goed staande, maar de Fransman werd in de laatste centimeters voorbijgestoken door Adrian Ben uit Spanje: met 1:47,335 minuten pakte hij het goud, drie duizendsten van een seconde voor Robert. Brons was in 1:47,65 voor de Belg Eliott Crestan, die de Bosniër Amel Tuka naar de vierde plek verwees.

800m vrouwen
De Britse Keely Hodgkinson liet er als topfavoriete geen gras over groeien: ze nam gelijk de leiding en snelde in 1:58,66 minuten naar overtuigend goud. Het zilver ging op gepaste afstand in 2:00,54 naar Anita Horvat uit Slovenië, voor de 2:00,85 van de Française Agnes Raharolahy, die Lorea Abarzabel uit Spanje twee honderdsten van een seconde voor wist te blijven.

60m horden vrouwen
Titelverdedigster Nadine Visser was vooraf niet echt de topfavoriete, want Reetta Hurske had dit seizoen al grote indruk gemaakt. De Finse wist dat nog eens te doen: met een evenaring van haar Finse record van 7,79 seconden snelde ze naar het goud, voor Visser (7,84) en de Zwitserse Ditaji Kambundji (7,91). Maayke Tjin-A-Lim werd achtste en laatste in 8,09 seconden, maar mocht zeker tevreden zijn met het bereiken van de finale.

60m horden mannen
Jason Joseph uit Zwitserland haalde heerlijk uit in de finale: met een razendsnelle 7,41 seconden pakte hij overtuigend het goud, ruim voor de 7,56 van de Pool Jakub Szymanski. Just Kwaou-Mathey uit Frankrijk snelde in 7,581 seconden naar het brons, enkele duizendsten voor de Italiaan Lorenzo Ndele Simonelli. De Spanjaard Enrique Llopis ging na de laatste horde onderuit en knalde loeihard met zijn hoofd op de grond, wat een stilte en grote zorgen opleverden. Hij werd met een neckbrace afgevoerd en zou, volgens de Spaanse atletiekbond, in de ambulance wel weer bij kennis zijn geweest.