Sloveense schansspringers vieren feest met wereldtitel in eigen land

Tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten in het Sloveense Planica is het schansspringen afgesloten. Dat gebeurde traditiegetrouw met de landenwedstrijd op de grote schans en dat werd een mooie strijd, wat vooral veel dronken Slovenen opgeleverd zal hebben.

Na de eerste ronde konden de Sloveense fans al lekker in de feeststemming komen: Lovro Kos, Ziga Jelar, Timi Zajc en Anze Lanisek sprongen de ploeg naar de leiding. Met Johann André Forfang, Kristoffer Eriksen Sundal, Marius Lindvik en Halvor Egner Granerud zat Noorwegen er niet ver achter, op de voet gevolgd door het Oostenrijk van Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Jan Hörl en Stefan Kraft. Met Markus Eisenbichler, Constantin Schmid, Andreas Wellinger en Karl Geiger deed Duitsland ook nog prima mee, gevolgd door Kamil Stoch, Piotr Zyla, Aleksander Zniszczol en Dawid Kubacki namens Polen.

De finaleronde begon met een uitstekende sprong van Forfang en Tschofenig, die Noorwegen en Oostenrijk langs het Slovenië van Kos hielpen - Stoch sprong Polen voorbij Eisenbichler's Duitsland naar plek vier. Zyla hield Polen vervolgens voor het Duitsland van Schmid, Jelar wipte Slovenië over Hayböck's Oostenrijk en Sundal deed Noorwegen óók weer achter Slovenië terecht komen, met voor elk land nog twee mannen die in actie moesten komen.

Zniszczol wist Polen tegen Wellinger weer voor Duitsland te houden, waarna Lindvik de Noren juist weer voor het Oostenrijk van Hörl hield. Kersvers wereldkampioen Zajc slaagde er weer in om de Slovenen op plek één te houden, met alleen de slotspringers nog te gaan. Kubacki sprong tegen Geiger de vierde plek binnen voor Polen, waarna Kraft de Oostenrijkers definitief het podium op sprong. Granerud deed hetzelfde voor het zilver, waarna Lanisek de wereldtitel binnen moest halen voor de thuisploeg. Dat deed hij met verve en voor het eerst ooit pakte Slovenië de wereldtitel bij de teams.