Langlaufster Andersson dominant naar wereldtitel 30km klassiek

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste langlaufsters, in elk geval die van de lange adem, gestreden om hun laatste wereldtitel tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten. De dertig kilometer massastart in klassieke stijl stond op het programma, wat vooral voor zilver leuk was.

Aanvankelijk bleef er een vrij grote groep bij elkaar, met na ruim tien kilometer nog bijna twintig dames. Na een kilometer of twaalf werd dat echter anders: Ebba Andersson uit Zweden voerde een versnelling door waarop alleen de Noorse Anne Kjersti Kalvå, de Amerikaanse Rosie Brennan en de Finse Kerttu Niskanen een antwoord hadden, maar ook zij moesten er kort daarop af.

Andersson stoomde zo lekker door en pakte een alsmaar grotere voorsprong, terwijl Kalvå, Niskanen en Brennan na vijftien kilometer gezelschap kregen van het Zweedse duo Frida Karlsson en Linn Svahn - die twee besloten halverwege géén verse ski's te pakken, de rest wel, en dus konden de twee Zweedse dames weer terug aansluiten bij de achtervolgende groep.

De wereldtitel van Andersson kwam geen moment in gevaar, maar het gevecht om zilver was interessant. Karlsson leek ineens toch de betere benen te hebben, maar Kalvå kwam terug en had de rapste sprintbenen: zilver voor de Noorse, Karlsson moest genoegen nemen met het brons.