FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 augustus 2022

Weer grote vechtpartij tussen asielzoekers op aanmeldcentrum Ter Apel

Zondagmiddag ging het weer mis bij het asielzoekers aanmeldcentrum in Ter Apel. Een groep van honderd asielzoekers ging op zoek naar een tiental lotgenoten die van hen gestolen zou hebben. De tassen en bedden vlogen al gauw door de lucht.

De ruziënde partijen zijn inmiddels uit elkaar gehaald, volgens de politie. Een persoon is aangehouden, al is nog niet duidelijk waarom. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers geeft geen informatie, omdat de opstootjes buiten de hekken gebeurden.

Het aanmeldcentrum is wel vaker het toneel van onrust en vechtpartijen. Er is al een tijd weinig ruimte in het centrum vanwege een verstopte asielketen, waardoor statushouders in het centrum blijven zitten en er geen ruimte vrijkomt voor nieuwe asielzoekers.

Sommigen zijn het zo zat dat ze voor de poorten van het centrum verblijven, niet meer eten en drinken en ook niet in de, speciaal voor hen neergezette, tenten gaan zitten.

Franse triatleten oppermachtig naar EK-goud

In München is het Europees kampioenschap op de triatlon weer afgesloten. Na de individuele wedstrijden van de afgelopen twee dagen werd zondag de landenwedstrijd gehouden, met daarin per team twee mannen en twee vrouwen.

Frankrijk was vooraf de topfavoriet, hoewel starter en individueel kampioen Léo Bergere het moeilijk had: hij stuurde Emma Lombardi als derde op pad. Lombardi werkte zich in rap tempo naar voren en bracht Frankrijk een ruime voorsprong, die Dorian Coninx en Cassandre Beaugrand overtuigend vast wisten te houden.

Ruim achter Frankrijk ging het zilver naar de thuisploeg met Valentin Wernz, Nina Eim, Simon Henseleit en Laura Lindemann, terwijl Zwitserland met Max Studer, Cathia Schär, Simon Westermann en Julie Derron brons pakte. Met Donald Hillebregt, Rani Skrabanja, Victor Goené en Barbara de Koning eindigde Nederland op een wat anonieme veertiende plek.

Turnster Visser grijpt naast medailles op EK

Op het Europees kampioenschap turnen in München is het Naomi Visser niet gelukt om individueel in de prijzen te vallen. Zondag werden de toestelfinales bij de vrouwen afgewerkt en de beste meerkampster van Nederland kwam in twee van de vier in actie.

Vloer
Met een score van 13,133 punten eindigde Visser als zesde, wel vrij ruim buiten de medailles. Goud was na een indrukwekkend optreden voor de Britse Jessica Gadirova met 14,000 punten, voor het Italiaanse duo Martina Maggio (13,933) en Angela Andreoli (13,866).

Brug
Visser's oefening was op zich prima, maar één moment kostte haar een goede score: ze raakte bij een wissel tussen de leggers de vloer aan. Met 13,066 punten moest ze genoegen nemen met de zevende plek. Goud was met 14,433 punten voor thuisfavoriete Elisabeth Seitz, voor de Italiaanse Alice d'Amato (14,400) en de Française Lorette Charpy (14,166), die bij de landing haar knie flink leek te blesseren.

Balk
Ook hier konden de thuisfans juichen, want in een finale met best wel wat fouten ging de winst naar de Duitse Emma Malewski en haar 13,466 punten. Dat was nét iets meer dan de Britse Ondine Achampong en de Française Carolann Heduit, die beiden 13,400 punten scoorden - Achampong pakte dankzij haar betere uitvoering het zilver.

Sprong
Met 13,933 punten was het goud voor de Hongaarse Zsofia Kovacs, voor Asia d'Amato en haar 13,716 punten. De Italiaanse blesseerde haar voet bij haar tweede landing en haar coach moest op het podium de medaille ophalen. De Française Aline Friess werd met 13,599 punten derde in de finale, waarin de Bulgaarse Valentina Georgieva haar knie ernstig leek te blesseren.

FIN: kort geding tegen aanpassingen Indiëherdenking

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) overweegt een kort geding tegen de schandalige en respectloze aanpassingen, die het bestuur van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 heeft aangekondigd aankomende herdenking te doen.

Het gaat dan met name om het toekennen van een prominente rol aan de Indonesische ambassadeur, die na de krans van premier Mark Rutte direct een bloemstuk zal gaan leggen bij het Indisch Monument.

De wijziging wordt door veel Indische Nederlanders als een regelrechte provocatie ervaren, omdat zij zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als de daaropvolgende Bersiap zwaar hebben geleden onder Indonesisch racisme én terreur.

De zeer gevoelige wijzingen zijn niet vooraf besproken met slachtoffers en nabestaanden. Hiermee overschrijdt het bestuur van de herdenking niet alleen morele grenzen, maar mogelijk ook die van het recht.

Viviani pakt uren na wegwedstrijd goud op EK baanwielrennen, Havik 4e

Op de geïmproviseerde wielerbaan van München zijn zondag nog eens drie gouden medailles vergeven op het Europees kampioenschap baanwielrennen. Voor Nederland zat er geen medaille in, maar het publiek kreeg wel een paar uiterst fraaie races te zien.

Puntenkoers vrouwen
Al vroeg in de koers trok Lotte Kopecky ten strijde en de Belgische wereldkampioene stak met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Ze reed onbedreigd naar indrukwekkend goud, voor de Italiaanse Silvia Zanardi, die Victoire Berteau uit Frankrijk van het lief hield. Lonneke Uneken kwam er niet echt aan te pas en eindigde als tiende.

Afvalkoers mannen
Een uurtje of vijf voor de koers begon eindigde in het centrum van München de wegwedstrijd, waarin Elia Viviani als zevende finishte. De Italiaan is echter ook wereldkampioen op de afvalkoers en wilde die trui laten zien, wat hij op indrukwekkende wijze deed: er stond geen maat op hem en hij snelde naar het goud, voor de Duitser Theo Reinhardt. De Belg Jules Hesters pakte brons, door nét wat langer vol te houden dan Yoeri Havik namens Nederland.

Individuele sprint mannen
In de halve finales was Jack Carlin hard onderuit gegaan, maar doordat tegenstander Rayan Helal uit Frankrijk werd gediskwalificeerd mocht de Brit naar de finale. Daarin trof hij met Sebastien Vigier nog een Fransman en in heat één klopte hij hem zelfs. De tweede heat ging nét naar Vigier en die maakte het in de beslissende derde heat af voor het goud. Brons was voor Helal, die de Brit Hamish Turnbull met 2-0 klopte.

Individuele sprint vrouwen
Zondag werd het eerste deel van het toernooi afgewerkt, tot en met de kwartfinales. Laurine van Riessen en Hetty van der Wouw schopten het beiden zover, maar namen het daarin wel tegen elkaar op. Van Riessen bleek het sterkst en staat in de halve finales maandag tegen de Duitse Emma Hinze, terwijl ook Mathilde Gros (FRA) en Lea Sophie Friedrich (GER) in de halve finales staan.

Steenbergen zwemt naar 4e EK-goud, De Waard sprint naar brons op rugslag

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft Nederland weer twee medailles bij mogen schrijven op de medaillespiegel. Marrit Steenbergen ontpopt zich tot de koningin van het toernooi, zondagavond pakte ze alweer haar vierde gouden medaille.

100m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje ging er als een dolle vandoor en keerde als eerste, maar vervolgens was het gedaan met de krachten en in de slotmeters zakte hij weg: zevende in 51,79 seconden. Het goud was voor topfavoriet Kristof Milak uit Hongarije in 50,33 seconden, voor de Zwitser Noé Ponti (50,87) en de Pool Jakub Majerski (51,22).

50m rugslag vrouwen, finale
Maaike de Waard kende een topstart en ging zelfs enige tijd aan de leiding. Dat hield ze niet vol, maar met een fraai PR van 27,54 seconden was er wel brons, achter de Française Analia Pigree (27,27) en Silvia Scalia uit Italië (27,53). Kira Toussaint viel met 27,73 seconden wat tegen en moest het doen met plek vier.

200m vrije slag mannen, halve finales
Luc Kroon kwam niet echt aan zijn niveau: met 1:48,64 was hij wat langzamer dan in de ochtend en de veertiende plek was ruim onvoldoende om een finaleplek binnen te slepen. Kristof Milak, een goed kwartier na zijn gouden 100m vlinderslag, was vermoeid en kwam met plek tien niet tot de finale.

100m vlinderslag vrouwen, halve finales
Tessa Giele zwom een nieuw persoonlijk record van 58,71 seconden, maar het was net niet genoeg voor een finaleplek: elfde, 0,16 seconden te langzaam. Maaike de Waard kwam er kort na haar bronzen rugslagfinale niet aan te pas en werd in 59,46 seconden vijftiende.

200m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten deed het niet slecht: haar 2:26,68 was sneller dan in de ochtend, maar bleef wel achter bij haar nationale record van dit jaar. Het betekende nét geen finaleplek: Schouten's tijd was goed voor plek negen, ze moet hopen dat iemand zich afmeldt voor de finale.

200m schoolslag mannen, finale
Vanuit baan acht wist de Brit James Wilby een ijzersterke race neer te zetten en met een fraai eindschot bekroonde hij dat zelfs met goud in 2:08,96 minuten. Zilver was er in 2:09,40 voor Matti Mattsson uit Finland, voor de 2:09,97 van de toch wat verrassende Italiaanse veteraan Luca Pizzini.

200m vrije slag vrouwen, finale
Nooit won een Nederlandse vrouw de Europese titel op de 200m vrije slag, ondanks de zo lange historie. Marrit Steenbergen ging lekker van start en wist het goed door te trekken. In de slotmeters kwam de Britse Freya Anderson gevaarlijk in de buurt, maar Steenbergen hield stand en pakte historisch goud in 1:56,36 minuten - haar vierde van het EK. Anderson pakte zilver in 1:56,52 minuten, voor de 1:57,09 van de Duitse Isabel Marie Gose.

4x100m vrije slag mannen, finale
Op Italië stond geen enkele maat: Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri en Manuel Frigo waren met afstand het sterkst en pakten goud in 3:10,50 minuten. Kristof Milak hield de Hongaren op zilver in 3:12,43 minuten, vlak voor het Britse kwartet (3:12,70). Stan Pijnenburg, Jesse Puts, Luc Kroon en Sean Niewold kwamen er niet aan te pas: Nederland werd in 3:15,75 minuten zesde, wat na de diskwalificatie van Frankrijk een verder prima vijfde plek werd.

Uitslag Sparta - AZ

AZ heeft na twee wedstrijden nog het maxium van de punten. In de uitwedstrijd bij Sparta wonnen de Alkmaarders met 2-3 ondanks een droomstart van de Rotterdammers. Na zeven seconden opende Vito van Crooij de score voor Sparta Rotterdam.

Na zeven seconden kwam Sparta al voorsprong na een ingestuurde vrije trap. Van Crooij zorgde na een diepe bal voor de 1-0 en evenaarde daarmee de snelste Eredivisie-goal ooit.

AZ ging in de achtervolging en maakte op slag van rust de 1-1 vanuit een strafschop, die Vangelis Pavlidis wist te benutten. Tien minuten in de tweede helft kwam AZ op voorsprong dankzij Dani de Wit, maar twee minuten later stond het alweer gelijk nadat Van Crooij zijn tweede van de dag maakte. Toch nam AZ de drie punten mee naar Alkmaar nadat Milos Kerkez met nog een half uur te gaan de 2-3 op het score zette en daar bleef het ook bij in Rotterdam.

Sparta Rotterdam

2 - 3

AZ

 1' v.Crooy
 59' v.Crooy
   45+1' Pavlidis (pen)
 57' D.de Wit
 65' Kerkez
 
 Gele kaart: Verschueren, v.Crooy, (Sparta Rotterdam), Martins Indi, D.de Wit, (AZ)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.631
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Olij
Abels (Sambo/75)
Vriends
Auassar
Pinto
Verschueren (v.Mullem/46)
Namli (Brym/83)
De Guzman (Mijnans/75)
Lokilo (Kitolano/46)
Lauritsen
v.Crooy
  Verhulst
Hatzidiakos (Witry/67)
Beukema
Martins Indi
Kerkez (M.de Wit/ 67)
Reijnders
D.de Wit
Clasie (Koopmeiners/82)
Evjen
Pavlidis (Barasi/75)
v.Brederode (Lahdo/67)

Man onthoofdt vader

In de Franse gemeente Saint-Priest, bij Lyon, is een man aangehouden die met het hoofd van zijn vader in de hand aan het wandelen was. De man zou zijn vader met een keukenmes hebben onthoofd.

"De lokale politie meldde vervolgens dat een man aan het rondlopen was met een hoofd in de ene hand en een mes in de andere”, zegt een bron tegen de Franse krant.

Tijdens het verzet tegen zijn arrestatie zou de 25-jarige man 'Allah Akhbar' hebben geroepen. Of dat iets met het motief voor de moord te maken heeft is niet bekend.

De man is een bekende van de politie vanwege eerdere familieruzies en andere overtredingen, maar de man zou niet bekend zijn om radicalisme. Om specifiek 'welk radicalisme' dat zou gaan, is ook niet bekend.

Random Pics van de Dag #702

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag FC Twente - Fortuna Sittard

FC Twente heeft in de Eredivisie een eenvoudige zege geboekt. In eigen huis werd Fortuna Sittard met 3-0 verslagen.

FC Twente was vanaf het begin duidelijk de bovenliggende ploeg en was het alleen maar wachten op de doelpunten. Misidjan was er dichtbij maar zijn schot ging net naast. Een paar minuten later was het wel raak. Van Wolfswinkel scoorde na een voorzet van Smal. Vlak voor rust werd de score verdubbeld na een doelpunt van Brenet.

Na rust werd al snel 3-0. Misidjan krulde de bal via de binnenkant van de paal in de verre hoek. Daarna nam Twente, met oog op het duel met Fiorentina komende donderdag, gas terug. Fortuna was ook toen niet in staat iets terug te doen en zo viel er in het restant weinig meer te beleven.

FC Twente

3 - 0

Fortuna Sittard

 22' v.Wolfswinkel
 44' Brenet
 53' Misidjan
   
 
 Gele kaart: v.Wolfswinkel, (FC Twente), Duarte, Seuntjens, B.Yilmaz, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.000
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet
Pleguezuelo
Pröpper
Smal
Sadílek
Vlap (Kjölö/69)
Zerrouki (Steijn/69)
Rots (Cerný/83)
v.Wolfswinkel (Ugalde/76)
Misidjan (Tzolis/83)
  v.Osch
Tirpan (Pinto/ 46)
Guth
Siovas (Janssen/82)
Cox
Noslin (B.Yilmaz/46)
Erdogan (Sourlis/ 82)
Ferati (Córdoba/46)
Duarte
Seuntjens
Gladon

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft makkelijk afgerekend met FC Groningen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers in hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 6-1 onder meer door drie doelpunten van Steven Bergwijn.

Ajax kwam al in de vierde minuut op voorsprong dankzij Steven Bergwijn. De Amsterdammers kregen daarna goede kansen om de score te verdubbelen, maar na een uitval van FC Groningen maakte Cyril Ngonge de gelijkmaker.

Ajax kon opnieuw beginnen, maar voor rust stond de landskampioen alweer met 3-1 voor na een prachtige goal van Antony en opnieuw Bergwijn. Na rust liep de ploeg van Alfred Schreuder nog uit naar een 6-1 na een nieuw doelpunt van Bergwijn. Later pikte ook nog Kenneth Taylor en invaller Steven Berghuis een doelpuntje mee.

AFC Ajax

6 - 1

FC Groningen

 4' Bergwijn
 28' Antony
 45' Bergwijn
 57' Bergwijn
 66' Taylor
 88' Berghuis(pen)
   10' Ngonge
 
 Gele kaart: Tadic, (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Rensch (Schuurs/84)
J.Timber
Blind
Wijndal
Álvarez
Tadic (Kudus/84)
Taylor (Klaassen/69)
Antony
Brobbey (Lucca/69)
Bergwijn (Berghuis/ 70)
  Verrips
Kasanwirjo (v.Gelderen/90 2)
Te Wierik
Balker
Määttä
Pelupessy
Lundqvist (Abraham/ 46)
Duarte (Valente/79)
Ngonge (Joosten/62)
Larsen
Suslov

Supermarkten willen geen 'Russisch ei' meer in hun schappen

De discussie over de oorlog in Oekraïne heeft het Nederlandse supermarktschap bereikt. Bij een tiental supermarkten staat het overbekende slaatje dat recentelijk nog als Russisch Eislaatje werd verkocht, nu als ’Ambachtelijk Eislaatje’ in het koelvak. Zo meldt het LC.

Navraag bij de producent wijst uit dat de naamswijziging is doorgevoerd op verzoek van verschillende supermarktorganisaties vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Aan het recept is niets veranderd, alleen de naam is aangepast.

Schotse mensen die menstrueren krijgen gratis maandverband

Vanaf maandag zijn alle tampons en maandverbanden in Schotland gratis af te halen voor vrouwen mensen die menstrueren, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De al in 2020 aangenomen wet verplicht alle Schotse overheden en onderwijsinstellingen om deze producten gratis aan te bieden. Dit om zogenaamde menstruatiearmoede te voorkomen.

Menstruatiearmoede is als vrouwen of meisjes mensen die menstrueren geen geld hebben om hygiëneproducten te kopen. Sommigen lopen dan dagen rond met hetzelfde doekje, met de nodige infecties en zelfs dood tot gevolg. De Schotten zijn de eerste in de wereld die deze wet tot uitvoer brengen.

Met een speciale app 'PickupMyPeriod' kunnen vrouwen mensen die menstrueren op zoek gaan naar uitgiftepunten voor hun producten.

"Gratis in menstruatieproducten voorzien is van fundamenteel belang voor gelijkheid en waardigheid, en neemt de financiële hindernissen weg om toegang te krijgen tot die producten”, onderstreept de Schotse minister van Justitie Schona Robison in de verklaring. "We willen niet dat iemand zich in een positie bevindt waarin ze geen toegang hebben tot menstruatieproducten.”

Al sinds 2018 biedt de Schotse regering maandverband en tampons aan op scholen, hogescholen en universiteiten. 

Uitslag FC Volendam - NEC

FC Volendam zal zijn eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie sinds 2009 wel anders voorgesteld hebben. NEC was er met 1-4 te sterk.

Bij de bezoekers uit Nijmegen maakte Jasper Cillessen zijn debuut onder de lat. Voor de keeper van het Nederlands Elftal begon de wedstrijd niet best, want al na tien minuten scoorde Van Mieghem na aarzelen van Cillessen op een lange bal. Daarna werd NEC gevaarlijk en dat leidde tot doelpunten van Tavsan en Tannane. Vlak voor rust was Volendam nog dicht bij de gelijkmaker maar Mühren raakte de lat en Cillessen keerde een pegel van
El Kadiri.

Na rust golfde het spel op en neer. Beide teams kregen kansen maar het was NEC dat trefzeker was. Duelund kopte op aangeven van Schöne de 1-3 binnen en gaf de voorzet voor de 1-4 van Bruijn.

FC Volendam

1 - 4

N.E.C. Nijmegen

 11' v.Mieghem    17' Tavsan
 19' Tannane
 76' Duelund
 90' Bruijn
 
 Gele kaart: v.Mieghem, Eiting, (FC Volendam),
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.375
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Stankovic
B.Plat
Mirani
v.Duijl (B.Ould-Chikh/59)
Murkin
v.Mieghem
Benamar (W.Ould-Chikh/84)
Eiting
Antonucci (El Kadiri/36)
Mühren
Veerman (Oristanio/60)
  Cillessen
v.Rooij
Márquez
Kramer
El Karouani
Schöne
Tannane (Baldursson/ 90 2)
Proper
Tavsan (Cissoko/88)
Marques (Bruijn/66)
Duelund

Jakobsen sprint naar Europese titel

Fabio Jakobsen is de nieuwe Europees kampioen in het wielrennen. De snelle Nederlander was in München duidelijk de snelste, voor Arnaud Démare en Tim Merlier.

Het parcours in München was uitgetekend voor de sprinters. In de 208 kilometer lange wedstrijd lag alleen in het eerste deel van het parcours wat kleine heuveltjes, waarna het daarna over vlakke wegen ging. In de laatste 65 kilometer werd er gereden over het plaatselijke circuit van dertien kilometer.

De Zwitser Silvan Dillier en de Oostenrijker Lukas Pöstlberger reden lange tijd op kop van de wedstrijd, waarna de ploegen van de sprinters in het peloton controleerde en werden de twee op 25 kilometer van de streep werden bijgehaald.

De snelheid in het peloton bleef hoog, waardoor het moeilijk was om weg te rijden, al probeerde Stefan Bissegger het even. Al snel werd de Zwitser bijgehaald en kon er in München gesprint worden voor de Europese titel. Daarin was Fabio Jakobsen duidelijk de sprint. Hij werd perfect gebracht door Danny van Poppel, waarna de 25-jarige Nederlander het afmaakte voor Arnaud Démare en Tim Merlier. Van Poppel zou als vierde over de finishstreep komen.

Historisch goud voor Nederlandse skiffeurs op EK roeien

In München is zondag het Europees kampioenschap roeien afgesloten. Dat gebeurde met een voor Nederland fantastische sessie, met meerdere historische medailles.

Skiff vrouwen
Karolien Florijn begon op basis van haar seizoen als favoriete voor het goud, zeker na haar indrukwekkende halve finale. Dat maakte ze volledig waar: met gigantische overmacht roeide de eerstejaars skiffeuse naar het tweede Nederlandse skiffgoud bij de vrouwen, na Ingrid Munneke-Dusseldorp in 1972. Zilver was voor Evangelina Anastasiadou uit Griekenland, voor de Duitse Alexandra Föster.

Skiff mannen
Melvin Twellaar begon goed, maar Oliver Zeidler kwam langszij en vervolgens wist olympisch kampioen Stefanos Ntouskos uit Griekenland het tempo op te voeren. Hij nam de leiding over, maar Zeidler kwam langszij en in de tweede helft gaf Twellaar nog eens gas. Met een geweldige eindsprint pakte hij Ntouskos en Zeidler, maar de Griek kwam met een nóg snellere sprint bijna langszij: goud voor Twellaar, zilver voor Ntouskos op 0,29 seconden. Brons was er niet voor Zeidler, maar voor de Bulgaar Kristian Vasilev, die een werkelijk bizarre laatste tweehonderd meter op het water legde.

Acht vrouwen
Nederland begon prima, maar al snel bleek de concurrentie toch iets te sterk voor Veronique Meester, Ymkje Clevering, Tinka Offereins, Roos de Jong, Marloes Oldenburg, Hermine Drenth, Laila Youssifou, Benthe Boonstra en stuurvrouw Aniek van Veenen. Groot-Brittannië nam de leiding, maar Roemenië ging er in de slotfase langs en pakte het goud - voor Nederland was er wel brons.

Lichte skiff vrouwen
Martine Veldhuis begon als een van de grote favorieten en startte sterk, maar Ionela-Livia Cozmiuc kwam halverwege langszij. De Roemeense roeide overtuigend naar het goud, Veldhuis werd in de slotfase nog verschalkt door de Griekse Zoi Fitsiou en moest genoegen nemen met brons.

Lichtgewicht twee-zonder mannen
Het niet-olympische onderdeel was niet geweldig sterk bezet, zoals verwacht, en spannend was het ook niet: Bence Szabo en Kalman Furko uit Hongarije pakten het goud, ruim voor Turkije en Slovenië, de enige twee andere finalisten.

Lichte skiff mannen
Antonios Papakonstantinou en Gabriel Soares maakten er een mooi duel van in de niet-olympische boot, waarbij de Griek er met het goud vandoor ging. Soares pakte zilver, voor de Zwitser Andri Struzina.

Lichte dubbel-twee mannen
Ze moesten heel even op gang komen, maar olympisch kampioenen Fintan McCarthy en Paul O'Donovan waren in de slotfase veruit het snelst van iedereen en roeiden naar overtuigend goud. Zilver was er voor de Italianen Pietro Ruta en Stefano Oppo, voor Jan Schaüble en Raphael Ahumada uit Zwitserland.

Lichte dubbel-twee vrouwen
De winnaars van goud en zilver op de Spelen waren van de partij, maar maakten geen schijn van kans tegen de Britse boot van Emily Craig en Imogen Grant. Die wonnen het goud, voor Laura Tarantola en Claive Bové uit Frankrijk en olympisch kampioenen Valentina Rodini en Federica Cesarini uit Italië.

Dubbel-twee mannen
De Kroatische broers Martin en Valent Sinkovic waren de topfavorieten en dat maakten ze volledig waar. Het zilver was op enige afstand voor de Spanjaarden Aleix Garcia en Rodrigo Conde, voor Armandas Kelmelis en Dovydas Nemeravicius uit Litouwen.

Lichte dubbel-vier vrouwen
Geen olympisch nummer en ook niet echt lekker bezet: Italië tegen Duitsland, dat was het. Echt spannend was het ook niet, want Giulia Mignemi, Paola Piazzolla, Silvia Crosio en Arianna Noseda waren veel te sterk voor het Duitse kwartet.

Vier halvefinaleplaatsen voor zwemmers op EK, estafettemannen in finale

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft de Nederlandse ploeg zondagochtend weer een prima score neergezet. Op vijf afstanden kwamen Nederlanders in actie en op vier van de vijf leverde dat succes op.

200m vrije slag mannen
Met een tijd van 1:48,29 minuten zat er nog flink wat verbetering in voor Luc Kroon, maar het was wel nét genoeg: met de vijftiende tijd plaatste hij zich voor de halve finales.

100m vlinderslag vrouwen
Maaike de Waard en Tessa Giele wisten zich beiden zonder grote problemen te plaatsen voor de halve finales. De Waard tikte aan na 58,90 seconden en noteerde daarmee de negende tijd, één plek voor de 58,97 van Giele.

200m schoolslag vrouwen
Tes Schouten zwom een prima serie: ze tikte aan na 2:27,11 minuten en tekende daarmee voor de achtste tijd en dus ruimschoots een plekje in de halve finales.

4x100m vrije slag mannen
Stan Pijnenburg, Jesse Puts, Luc Kroon en Sean Niewold zwommen een bijzonder consistente race: met 48,95 seconden had Puts de langzaamste split, terwijl Niewold met 48,72 de snelste was. Het leverde Nederland een tijd op van 3:15,47 minuten, waarmee het kwartet zich als vijfde voor de finale plaatste.

1500m vrije slag vrouwen
Imani de Jong zwom een prima race en tikte aan na 16:40,11 minuten, maar een finaleplek zat er niet in: ze werd elfde en kwam zo'n tien seconden tekort om in de finale in actie te mogen komen.

Vandoorne wereldkampioen Formule E

In de straten van het Zuid-Koreaanse Seoul is zondagochtend het achtste seizoen van de Formule E beslist. Dat gebeurde met de zestiende en laatste race van het seizoen, de honderdste van het kampioenschap in totaal.

Met een ruime voorsprong in het kampioenschap begon Stoffel Vandoorne aan de race, met een finish in de top-6 was hij sowieso zeker van de wereldtitel, terwijl Mitch Evans überhaupt alleen nog een kans had als hij de race zou winnen.

Techeetah-coureur Antonio Felix da Costa stond op poleposition, voor Venturi-rijder Edoardo Mortara, de Andretti van Jake Dennis, Vandoorne's Mercedes, de Envision van Robin Frijns en Lucas di Grassi met zijn Venturi. Evans kende geen beste kwalificatie: de Jaguar-coureur moest het doen vanaf plek dertien, één positie achter Nyck de Vries in diens Mercedes.

Bij de weer eens chaotische start behield Da Costa de leiding, terwijl Mortara, Dennis en Vandoorne netjes aansloten - Evans schoof een plekje op in het middenveld, waar men met moeite door de eerste paar bochten kwam. Al vrij snel ging Mortara echter binnendoor bij Da Costa, die ook Dennis langszij kreeg.

Na een goede tien minuten openden Da Costa en Vandoorne het bal van de eerste Attack Modes, Dennis en Mortara volgden. Er gebeurde voorin niet veel, maar in het midden- en achterveld vielen de nodige uitvalbeurten te noteren, onder meer voor Nyck de Vries. Maximilian Günther parkeerde zijn auto na dik twintig minuten aan de kant en de safety car betrad de baan.

Het mocht allemaal even duren, maar met een goed kwartier te gaan konden we door, met Mortara, Dennis, Da Costa en Vandoorne voorop. Al snel deed Da Costa een poging buitenom bij Dennis, maar dat liep niet goed af: hij schoot een stukje rechtdoor en viel flink wat plekken terug.

Met nog zes minuten te rijden kwam de op z'n minst opvallende beslissing dat Dennis vijf seconden tijdstraf kreeg voor de actie waarbij Da Costa zijn eigen race vergooide. Voorin kwam Mortara's overwinning niet in gevaar, terwijl Dennis als tweede finishte en die plek moest inleveren bij Vandoorne, die in het slotseizoen van Mercedes de wereldtitel pakte. Frijns finishte als vierde, Dennis hield zijn derde plek net vast.

FOK! Wat een weer!: Benauwder, maar vrijwel droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Waarschuwing: 

Code geel is van kracht vanwege aanhoudende hitte.

Welkom allemaal!  

Daar ben ik, de Primeurman, weer eens een keertje met een weerbericht. U mag weer gaan zitten hoor, maar het hoeft niet.  

* 2 uur later * Waar heb ik deze uren durende staande ovatie aan te danken? Ik ben er emotioneel van geworden.  

Genoeg gelachen nu, tijd om de weerkaarten eens onder de loep te gaan nemen.

Er begint wat meer actie in de tent te komen op het Europese continent. De grote vraag is echter of wij er ook wat van gaan merken. In zekere mate wel, maar een einde aan de droogte zit er beslist niet in. De afgelopen dagen stonden er vanaf zondagavond een aantal regen- en onweersbuien op het programma. Helaas zijn er toch weer een aantal factoren die ervoor gaan zorgen dat de buien zowel in aantal als in activiteit beperkt blijven. Een echte storing zou rond woensdag en donderdag KUNNEN gaan passeren met echt wat regen van betekenis, maar ook dit was vanmorgen weer grotendeels uit de uitvoer geschrapt. Het merendeel lijkt bestemd te zijn voor Duitsland en de Alpen.

Buien waren er vandaag over de gehele Balkan en delen van Oost-Europa. Verder ook forse buien in Spanje. Verder een enkele bui in Bretagne alsmede in de berggebieden. 

In ons land was het grotendeels strakblauw en heet. In het oosten dreven er een paar kleine wolkjes binnen, maar die mochten geen naam hebben. De maxima lagen tussen de 29 graden op de Wadden tot 33 graden in het zuiden. Inmiddels is er ook landelijk gezien sprake van een hittegolf.

Na een warme nacht gaan we morgen opnieuw een hete en op de meeste plaatsen droge dag tegemoet. Het kwik lijkt echter iets minder hoog uit te gaan vallen dan dat we eerder dachten. Waarschijnlijk krijgen we ongeveer dezelfde temperaturen als vandaag zo tussen de 29 en 33 graden. 

In de loop van de middag komt er vochtigere lucht binnen en met deze luchtsoort ook de hogere bewolking. Helemaal strakblauw zal het morgenmiddag dan ook niet meer zijn. Vanuit het noordoosten komt ook een oude occlussie ons land binnen. Dit zou in Groningen, Drenthe en misschien ook Overijssel aanleiding kunnen geven tot de vorming van een stevige onweersbui. Waarschijnlijk pas later op de dag en ik denk ook zeker niet op uitgebreide schaal. In de rest van het land blijft het droog met meestal half bewolkt weer. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Vooralsnog is er op maandag weinig reden om aan te nemen dat het op uitgebreide schaal tot buien komt, maar de kans is wel iets groter dan de afgelopen tijd. Daar komen we uiteraard later over te spreken. 

Niet alleen NoBody122 is de Atlantische Oceean overgestoken, ook Pukeko heeft dat gedaan. Dat zien we morgen!  

Fijn weekend!:D 

Afkoeling vanuit Alaska (Foto: NoBody122)
Is het ineens winter geworden? Nee hoor. Deze foto komt uit Alaska waar NoBody122 geniet van een welverdiende vakantie. Het kwik was daar wel boven het vriespunt uitgekomen. Ik blijf toch liever hier. (Foto: NoBody122)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

BBB druk op zoek naar perfecte kandidaten voor Provinciale Statenverkiezingen

"We zoeken naar mensen die passen bij het BBB-familiegevoel en authentiek zijn". Zo vat partijvoorzitter Erik Stegink van de BoerBurgerbeweging de eisen samen voor het selecteren van kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023.

De BBB is bezig met een enorme klus: het samenstellen van kandidatenlijsten voor alle provincies. Vandaag sloot partijleider Caroline van der Plas in Zeeland een toer langs de provincies voorlopig af; in september volgt nog een bijeenkomst in Flevoland. De Tweede Kamerfractie (met Van der Plas als enige lid) wil zien wat voor vlees ze in de kuip heeft.

Om mogelijke rotte appels buiten de deur te houden is de partij naar eigen zeggen al sinds september vorig jaar bezig met de werving en selectie en teambuilding. Zo hoopt BBB te voorkomen dat ze niet als andere nieuwkomers, zoals Rita Verdonks Trots op Nederland, Thierry Baudets Forum voor Democratie, en Pim Fortuyns LPF eerst fors groeien en daarna door 'gedoe' de partij uit elkaar brokkelt.

Zelenskyy: 'Russische schutters op of om kerncentrale Zaporizja zijn ons doelwit'

De Oekraïense president Zelenskyy heeft Russische soldaten bedreigd  die zich in en rond de Oekraïense kerncentrale Zaporizja bevinden. "Elke Russische soldaat die op het terrein van de kerncentrale schiet moet weten dat hij een speciaal doelwit zal worden voor onze geheime agenten, voor onze speciale troepen, voor ons leger", zei Zelenskyy in zijn avondvideotoespraak.

Hij beschuldigde de Russische troepen er van de kerncentrale te gebruiken als 'fort' om uit vandaan te schieten op de kleine steden Nikopol en Marhanets aan de overkant van de Dnipro Dam. De president waarschuwde dat de inzet van Russische troepen op deze locatie "de radioactieve dreiging voor Europa doet toenemen tot een niveau dat zelfs op de kritiekste momenten van confrontatie tijdens de Koude Oorlog niet wordt gezien".

Zelenskyj zei verder: "Natuurlijk moet daar een harde reactie op ondernomen worden." Oekraïense diplomaten en vertegenwoordigers van de partnerlanden doen er nu alles aan om de Russische nucleaire industrie dwars te zitten. Zelenskyy riep het Westen op sancties op te leggen aan de Russische nucleaire industrie. Rusland bouwt verschillende kerncentrales en slaat ook radioactief afval op.

Kyiv en Moskou beschuldigen elkaar al dagen over en weer van het beschieten van de kerncentrale van Zaporizja. Met zes reactoren en een nettovermogen van 5700 megawatt is de grootste kerncentrale van Europa vanaf begin maart bezet door Russische troepen. Het is van strategisch belang voor de elektriciteitsvoorziening van Oekraïne. De leiders in Moskou en de bezettingsautoriteiten in Zaporizja hebben de oproep om de kerncentrale terug te geven onder Oekraïens beheer afgewezen.

Dit jaar bijna 200 mensen in de EU met het westnijlvirus besmet

Van bijna 200 mensen is nu bevestigd dat zij dit jaar in de Europese Unie het westnijlvirus hebben opgelopen. Volgens het wekelijkse verslag van het EU-gezondheidsagentschap ECDC over bedreigingen door overdraagbare ziekten zijn sinds het begin van het overdrachtsseizoen in totaal 188 gevallen van besmetting bij de mens gemeld.

Verreweg het grootste aantal gevallen werd geregistreerd in Italië (144), waar ook tien sterfgevallen te betreuren waren. Andere besmettingen werden geregistreerd in Griekenland (39), Oostenrijk (2), Roemenië (2) en Slowakije (1). Daarnaast registreerde Servië, dat aan de EU grenst, 34 besmettingen en drie sterfgevallen. Volgens het ECDC duurt het zendseizoen gewoonlijk van juni tot november. 

Amsterdam: tekort aan waarnemend huisartsen, oproep om zorgvraag uit te stellen als dat kan

Door de zomervakantie hebben huisartsenpraktijken in Amsterdam grote moeite om hulpbehoevende patiënten van dienst te kunnen zijn. De zorgsector kampt met een personeelstekort en in de vakantieperiode lopen verschillende praktijken tegen het probleem aan dat ze geen waarnemend artsen kunnen vinden. Het gevolg: patiënten wordt verzocht hun zorgvraag, indien mogelijk, uit te stellen tot na de zomer. Zo meldt AT5.

In de praktijk van het SAG Gezondheidscentrum aan de Borgerstraat werken vier artsen, voldoende om elkaar op te kunnen vangen in deze periode. Toch merkt de patiënt het nodige van de krapte. "Langere wachttijden aan de telefoon, misschien niet dezelfde dag een afspraak kunnen maken of het verzoek het via een beeldbel-consult af te handelen", vertelt huisarts Jacqueline Langeslag. "Niet alle patiënten stellen dat op prijs."

Hoge werkdruk
Begin juli protesteerden huisartsen nog op het Malieveld tegen de hoge werkdruk. Nu is het probleem deze zomer verergerd: omdat het moeilijker dan ooit is om aan waarnemers te komen, hebben de achttien gezondheidscentra van SAG hun patiënten een mail gestuurd. Hierin staat de mededeling dat waarnemend artsen niet gevonden kunnen worden en dat er eigenlijk alleen plek is voor zorg die niet kan wachten. In de mail valt te lezen: "U kunt gebruik maken van www.thuisarts.nl en www.moetiknaardedokter.nl. Pas als die informatie u onvoldoende helpt of blijkt dat een doktersafspraak noodzakelijk is, neemt u contact op met het gezondheidscentrum."

Korter lontje
De druk op het aanwezige personeel neemt toe en het begrip bij patiënten ontbreekt regelmatig. Doktersassistenten merken alleen al aan de telefoontjes dat de situatie vraagt om verandering. "Wat je voornamelijk merkt is dat mensen steeds sneller een korter lontje hebben en dat ze wel heel graag de afspraak vandaag ingepland willen hebben", legt assistent Sajjad Willems uit. "Ze halen dan ook echt alles uit de kast om dat zover te kunnen krijgen dat ze vandaag de afspraak ingepland krijgen."

Dat baart huisarts Langeslag zorgen, want ze voorspelt dat de onprettige sfeer aan de telefoon op langere termijn ook gevolgen heeft. "Als dat dan weer leidt tot ziekte-uitval of invalassistentes die zeggen 'dit is zo onaangenaam, dit werk ga ik niet meer doen', dan is dat ook vervelend", aldus de huisarts. "Dan komen we ook in een soort neerwaartse spiraal en dan zitten we aan het eind van het jaar helemaal met een tekort aan mensen."

Eigen huisarts waardevol
Dat het tekort merkbaar is komt ook door een verandering in verwachtingen en perspectief van patiënten, zo signaleert Daphne Tabak, voorzitter LHV-huisartsenkring Amsterdam/Almere (HKAA). "We zijn met z'n allen een beetje vergeten hoe het 10-20 jaar geleden ging", legt zij uit. "Dan was de huisarts in de zomer vaak ook een paar weken weg en werd er door de huisarts in de buurt waargenomen voor spoed. Er werd, en wordt nog steeds gelukkig, erg veel waarde werd gehecht aan de eigen huisarts en werd gewacht tot die terug kwam van vakantie."

Stapje harder
Momenteel is het tekort voelbaar onder huisartsen, maar ook assistenten zijn er te weinig. Daarnaast is er in bijvoorbeeld ziekenhuizen sprake van een tekort aan personeel, waardoor ook het doorverwijzen van patiënten moeilijker is.

"Ik merk dat ik nog een stapje harder moet", geeft assistent Sajjad Willems aan. "Ook omdat je vaste assistenten mist en je krijgt hele tijd andere waarneming, dus elke keer andere mensen die je opnieuw moet inwerken en de regels van de praktijk moet leren kennen."

Voor huisarts Langeslag is de oplossing geen gemakkelijke, maar moet de focus liggen op de lange termijn. "Meer tijd voor de patiënt is denk ik absoluut prettig", legt ze uit. "Dat hebben we hier in het centrum ingevoerd en dat creëert rust, maar er zijn veel praktijken waar dat nog niet het geval is. De belasting van de avond-, nacht- en weekenddiensten er bovenop is ook heel erg groot. Ook daar zal serieus naar gekeken moeten worden, maar daar hebben we ook de overheid en andere instanties bij nodig."

Zout strooien tegen...de warmte?

De mussen vallen van het dak en de ijsjes zijn niet aan te slepen. Toch strooit de gemeente Stadskanaal zout op de wegen. En dat is niet zo onlogisch als het lijkt.

Jordy werkt op de buitendienst van de gemeente en moet nu op alle rotondes, bruggen en in alle bochten een laagje zout leggen. 'Vanwege de warmte begint het bitumen (het weke deel van het asfalt) zacht te worden. Door zout te strooien wordt het wegdek en de lucht daarboven gekoeld.' Meer hierover bij RTV Noord.


Moet de overheid ons compenseren vanwege de torenhoge inflatie?

De inflatie houdt aan en daardoor kunnen steeds meer huishoudens te maken krijgen met financiële problemen. Nederland zet in op extra subsidie voor energiebesparende maatregelen, heeft BTW tarieven aangepast voor energie en brandstof en geeft de meeste minima een extra toeslag om de hogere gasrekening te kunnen betalen. In Europa hebben diverse landen al meer maatregelen getroffen om hun inwoners tegemoet te komen.

Zo is er een maximale huurstijging afgesproken in Frankrijk, waardoor Franse huurders hoogstens 3,5 procent meer huur moeten betalen. Italië gaat uitkeringen tot tientallen procenten verhogen, en trajectkaarthouders in Spanje krijgen gratis treinkaartjes. Duitsland gaat de belastingvrije voet voor de inkomstenbelasting verhogen, waardoor men minder inkomstenbelasting betaalt en de kinderbijslag iets verhogen.

Moet Nederland zijn burgers meer compenseren voor de gestegen kosten van levensonderhoud?

Moet de overheid de torenhoge inflatie compenseren? (Foto:Pixabay)
Moet de overheid de torenhoge inflatie compenseren? (Foto:Pixabay)

Oh Lord won't you buy me a Mercedes Benz

Of hij ook een extreme socialist was die volgens het manifest noodzakelijk bleek om de hoogst nodige toch utopische kentering ooit richting te geven? Ik herkende eerder een liberaal kapitalistisch gedachtegoed. Toch was er respect voor elkaars mening en mede omdat hij mijn schaamteloos verkondigd gedachtegoed vaak beaamde, stak hij een samenvatting in mijn handen van een boek niet lang geleden uitgegeven. Wie de samenvatting juist geschreven had? Boven de titel stond de naam van een bepaalde kerk die ik mijn dikke duim moet geven voor dit mooi objectief geschreven stuk over een boek wat toch voor de nodige ophef zorgde. De auteurs van het boek zijn twee vooraanstaande economen, eentje is oprichter van het WEF en de ander een Franse econoom, het boek is getiteld “The Great Reset”.

Frans 1-2-3'tje op EK triatlon

In München is zaterdag het Europees kampioenschap triatlon bij de mannen afgewerkt. Na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen kon vooral Frankrijk juichen: de ploeg pakte alle drie de medailles.

Een grote groep kwam als eerste het water uit na het zwemmen en bleef grotendeels samen op de fiets. Het werd dus beslist in het hardlopen en na een kilometer of vijf sloeg Léo Bergere zijn slag. De Fransman liet de rest achter en snelde overtuigend naar de winst, acht seconden voor landgenoot Pierre le Corre. Met Dorian Coninx op vijftien seconden werd een geheel Frans podium een feit, Csongor Lehmann uit Hongarije eindigde zes tellen achter Coninx op de vierde plek, voor de Belg Jelle Geens.

De vanwege zijn vriendin in Nederland woonachtige van Zuid-Afrika overgestapte Richard Murray was op de 37e plek de beste Nederlander, Donald Hillebregt en Victor Goené eindigden als 51e en 52e.

Turnsters vierde in landenwedstrijd EK

De Nederlandse turnsters hebben zaterdag op het Europees kampioenschap in München een vierde plek gescoord op de landenwedstrijd, geen slecht resultaat. Vera van Pol, Sanna Veerman, Tisha Volleman en Naomi Visser kwamen tot 156,464 punten.

Meerkampster Visser scoorde op alle vier onderdelen, Van Pol en Volleman deden er twee en Veerman was op twee toestellen van de partij. Het goud was overtuigend voor Italië, dat met Alice en Asia D'Amato, Martina Maggio en Giorgioa Villa 165,163 punten bij elkaar scoorde. Groot-Brittannië pakte met 161,164 punten het zilver, voor de 158,430 van Duitsland.

Zondag worden de individuele toestelfinales bij de vrouwen afgewerkt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.