Vandoorne wereldkampioen Formule E

In de straten van het Zuid-Koreaanse Seoul is zondagochtend het achtste seizoen van de Formule E beslist. Dat gebeurde met de zestiende en laatste race van het seizoen, de honderdste van het kampioenschap in totaal.

Met een ruime voorsprong in het kampioenschap begon Stoffel Vandoorne aan de race, met een finish in de top-6 was hij sowieso zeker van de wereldtitel, terwijl Mitch Evans überhaupt alleen nog een kans had als hij de race zou winnen.

Techeetah-coureur Antonio Felix da Costa stond op poleposition, voor Venturi-rijder Edoardo Mortara, de Andretti van Jake Dennis, Vandoorne's Mercedes, de Envision van Robin Frijns en Lucas di Grassi met zijn Venturi. Evans kende geen beste kwalificatie: de Jaguar-coureur moest het doen vanaf plek dertien, één positie achter Nyck de Vries in diens Mercedes.

Bij de weer eens chaotische start behield Da Costa de leiding, terwijl Mortara, Dennis en Vandoorne netjes aansloten - Evans schoof een plekje op in het middenveld, waar men met moeite door de eerste paar bochten kwam. Al vrij snel ging Mortara echter binnendoor bij Da Costa, die ook Dennis langszij kreeg.

Na een goede tien minuten openden Da Costa en Vandoorne het bal van de eerste Attack Modes, Dennis en Mortara volgden. Er gebeurde voorin niet veel, maar in het midden- en achterveld vielen de nodige uitvalbeurten te noteren, onder meer voor Nyck de Vries. Maximilian Günther parkeerde zijn auto na dik twintig minuten aan de kant en de safety car betrad de baan.

Het mocht allemaal even duren, maar met een goed kwartier te gaan konden we door, met Mortara, Dennis, Da Costa en Vandoorne voorop. Al snel deed Da Costa een poging buitenom bij Dennis, maar dat liep niet goed af: hij schoot een stukje rechtdoor en viel flink wat plekken terug.

Met nog zes minuten te rijden kwam de op z'n minst opvallende beslissing dat Dennis vijf seconden tijdstraf kreeg voor de actie waarbij Da Costa zijn eigen race vergooide. Voorin kwam Mortara's overwinning niet in gevaar, terwijl Dennis als tweede finishte en die plek moest inleveren bij Vandoorne, die in het slotseizoen van Mercedes de wereldtitel pakte. Frijns finishte als vierde, Dennis hield zijn derde plek net vast.