Steenbergen zwemt naar 4e EK-goud, De Waard sprint naar brons op rugslag

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft Nederland weer twee medailles bij mogen schrijven op de medaillespiegel. Marrit Steenbergen ontpopt zich tot de koningin van het toernooi, zondagavond pakte ze alweer haar vierde gouden medaille.

100m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje ging er als een dolle vandoor en keerde als eerste, maar vervolgens was het gedaan met de krachten en in de slotmeters zakte hij weg: zevende in 51,79 seconden. Het goud was voor topfavoriet Kristof Milak uit Hongarije in 50,33 seconden, voor de Zwitser Noé Ponti (50,87) en de Pool Jakub Majerski (51,22).

50m rugslag vrouwen, finale
Maaike de Waard kende een topstart en ging zelfs enige tijd aan de leiding. Dat hield ze niet vol, maar met een fraai PR van 27,54 seconden was er wel brons, achter de Française Analia Pigree (27,27) en Silvia Scalia uit Italië (27,53). Kira Toussaint viel met 27,73 seconden wat tegen en moest het doen met plek vier.

200m vrije slag mannen, halve finales
Luc Kroon kwam niet echt aan zijn niveau: met 1:48,64 was hij wat langzamer dan in de ochtend en de veertiende plek was ruim onvoldoende om een finaleplek binnen te slepen. Kristof Milak, een goed kwartier na zijn gouden 100m vlinderslag, was vermoeid en kwam met plek tien niet tot de finale.

100m vlinderslag vrouwen, halve finales
Tessa Giele zwom een nieuw persoonlijk record van 58,71 seconden, maar het was net niet genoeg voor een finaleplek: elfde, 0,16 seconden te langzaam. Maaike de Waard kwam er kort na haar bronzen rugslagfinale niet aan te pas en werd in 59,46 seconden vijftiende.

200m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten deed het niet slecht: haar 2:26,68 was sneller dan in de ochtend, maar bleef wel achter bij haar nationale record van dit jaar. Het betekende nét geen finaleplek: Schouten's tijd was goed voor plek negen, ze moet hopen dat iemand zich afmeldt voor de finale.

200m schoolslag mannen, finale
Vanuit baan acht wist de Brit James Wilby een ijzersterke race neer te zetten en met een fraai eindschot bekroonde hij dat zelfs met goud in 2:08,96 minuten. Zilver was er in 2:09,40 voor Matti Mattsson uit Finland, voor de 2:09,97 van de toch wat verrassende Italiaanse veteraan Luca Pizzini.

200m vrije slag vrouwen, finale
Nooit won een Nederlandse vrouw de Europese titel op de 200m vrije slag, ondanks de zo lange historie. Marrit Steenbergen ging lekker van start en wist het goed door te trekken. In de slotmeters kwam de Britse Freya Anderson gevaarlijk in de buurt, maar Steenbergen hield stand en pakte historisch goud in 1:56,36 minuten - haar vierde van het EK. Anderson pakte zilver in 1:56,52 minuten, voor de 1:57,09 van de Duitse Isabel Marie Gose.

4x100m vrije slag mannen, finale
Op Italië stond geen enkele maat: Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri en Manuel Frigo waren met afstand het sterkst en pakten goud in 3:10,50 minuten. Kristof Milak hield de Hongaren op zilver in 3:12,43 minuten, vlak voor het Britse kwartet (3:12,70). Stan Pijnenburg, Jesse Puts, Luc Kroon en Sean Niewold kwamen er niet aan te pas: Nederland werd in 3:15,75 minuten zesde, wat na de diskwalificatie van Frankrijk een verder prima vijfde plek werd.