Zelenskyy: 'Russische schutters op of om kerncentrale Zaporizja zijn ons doelwit'

De Oekraïense president Zelenskyy heeft Russische soldaten bedreigd  die zich in en rond de Oekraïense kerncentrale Zaporizja bevinden. "Elke Russische soldaat die op het terrein van de kerncentrale schiet moet weten dat hij een speciaal doelwit zal worden voor onze geheime agenten, voor onze speciale troepen, voor ons leger", zei Zelenskyy in zijn avondvideotoespraak.

Hij beschuldigde de Russische troepen er van de kerncentrale te gebruiken als 'fort' om uit vandaan te schieten op de kleine steden Nikopol en Marhanets aan de overkant van de Dnipro Dam. De president waarschuwde dat de inzet van Russische troepen op deze locatie "de radioactieve dreiging voor Europa doet toenemen tot een niveau dat zelfs op de kritiekste momenten van confrontatie tijdens de Koude Oorlog niet wordt gezien".

Zelenskyj zei verder: "Natuurlijk moet daar een harde reactie op ondernomen worden." Oekraïense diplomaten en vertegenwoordigers van de partnerlanden doen er nu alles aan om de Russische nucleaire industrie dwars te zitten. Zelenskyy riep het Westen op sancties op te leggen aan de Russische nucleaire industrie. Rusland bouwt verschillende kerncentrales en slaat ook radioactief afval op.

Kyiv en Moskou beschuldigen elkaar al dagen over en weer van het beschieten van de kerncentrale van Zaporizja. Met zes reactoren en een nettovermogen van 5700 megawatt is de grootste kerncentrale van Europa vanaf begin maart bezet door Russische troepen. Het is van strategisch belang voor de elektriciteitsvoorziening van Oekraïne. De leiders in Moskou en de bezettingsautoriteiten in Zaporizja hebben de oproep om de kerncentrale terug te geven onder Oekraïens beheer afgewezen.