Viviani pakt uren na wegwedstrijd goud op EK baanwielrennen, Havik 4e

Op de geïmproviseerde wielerbaan van München zijn zondag nog eens drie gouden medailles vergeven op het Europees kampioenschap baanwielrennen. Voor Nederland zat er geen medaille in, maar het publiek kreeg wel een paar uiterst fraaie races te zien.

Puntenkoers vrouwen
Al vroeg in de koers trok Lotte Kopecky ten strijde en de Belgische wereldkampioene stak met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Ze reed onbedreigd naar indrukwekkend goud, voor de Italiaanse Silvia Zanardi, die Victoire Berteau uit Frankrijk van het lief hield. Lonneke Uneken kwam er niet echt aan te pas en eindigde als tiende.

Afvalkoers mannen
Een uurtje of vijf voor de koers begon eindigde in het centrum van München de wegwedstrijd, waarin Elia Viviani als zevende finishte. De Italiaan is echter ook wereldkampioen op de afvalkoers en wilde die trui laten zien, wat hij op indrukwekkende wijze deed: er stond geen maat op hem en hij snelde naar het goud, voor de Duitser Theo Reinhardt. De Belg Jules Hesters pakte brons, door nét wat langer vol te houden dan Yoeri Havik namens Nederland.

Individuele sprint mannen
In de halve finales was Jack Carlin hard onderuit gegaan, maar doordat tegenstander Rayan Helal uit Frankrijk werd gediskwalificeerd mocht de Brit naar de finale. Daarin trof hij met Sebastien Vigier nog een Fransman en in heat één klopte hij hem zelfs. De tweede heat ging nét naar Vigier en die maakte het in de beslissende derde heat af voor het goud. Brons was voor Helal, die de Brit Hamish Turnbull met 2-0 klopte.

Individuele sprint vrouwen
Zondag werd het eerste deel van het toernooi afgewerkt, tot en met de kwartfinales. Laurine van Riessen en Hetty van der Wouw schopten het beiden zover, maar namen het daarin wel tegen elkaar op. Van Riessen bleek het sterkst en staat in de halve finales maandag tegen de Duitse Emma Hinze, terwijl ook Mathilde Gros (FRA) en Lea Sophie Friedrich (GER) in de halve finales staan.