FOK! Wat een weer!: Benauwder, maar vrijwel droog

Stephan (Stephan5)

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Waarschuwing: 

Code geel is van kracht vanwege aanhoudende hitte.

Welkom allemaal!  

Daar ben ik, de Primeurman, weer eens een keertje met een weerbericht. U mag weer gaan zitten hoor, maar het hoeft niet.  

* 2 uur later * Waar heb ik deze uren durende staande ovatie aan te danken? Ik ben er emotioneel van geworden.  

Genoeg gelachen nu, tijd om de weerkaarten eens onder de loep te gaan nemen.

Er begint wat meer actie in de tent te komen op het Europese continent. De grote vraag is echter of wij er ook wat van gaan merken. In zekere mate wel, maar een einde aan de droogte zit er beslist niet in. De afgelopen dagen stonden er vanaf zondagavond een aantal regen- en onweersbuien op het programma. Helaas zijn er toch weer een aantal factoren die ervoor gaan zorgen dat de buien zowel in aantal als in activiteit beperkt blijven. Een echte storing zou rond woensdag en donderdag KUNNEN gaan passeren met echt wat regen van betekenis, maar ook dit was vanmorgen weer grotendeels uit de uitvoer geschrapt. Het merendeel lijkt bestemd te zijn voor Duitsland en de Alpen.

Buien waren er vandaag over de gehele Balkan en delen van Oost-Europa. Verder ook forse buien in Spanje. Verder een enkele bui in Bretagne alsmede in de berggebieden. 

In ons land was het grotendeels strakblauw en heet. In het oosten dreven er een paar kleine wolkjes binnen, maar die mochten geen naam hebben. De maxima lagen tussen de 29 graden op de Wadden tot 33 graden in het zuiden. Inmiddels is er ook landelijk gezien sprake van een hittegolf.

Na een warme nacht gaan we morgen opnieuw een hete en op de meeste plaatsen droge dag tegemoet. Het kwik lijkt echter iets minder hoog uit te gaan vallen dan dat we eerder dachten. Waarschijnlijk krijgen we ongeveer dezelfde temperaturen als vandaag zo tussen de 29 en 33 graden. 

In de loop van de middag komt er vochtigere lucht binnen en met deze luchtsoort ook de hogere bewolking. Helemaal strakblauw zal het morgenmiddag dan ook niet meer zijn. Vanuit het noordoosten komt ook een oude occlussie ons land binnen. Dit zou in Groningen, Drenthe en misschien ook Overijssel aanleiding kunnen geven tot de vorming van een stevige onweersbui. Waarschijnlijk pas later op de dag en ik denk ook zeker niet op uitgebreide schaal. In de rest van het land blijft het droog met meestal half bewolkt weer. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Vooralsnog is er op maandag weinig reden om aan te nemen dat het op uitgebreide schaal tot buien komt, maar de kans is wel iets groter dan de afgelopen tijd. Daar komen we uiteraard later over te spreken. 

Niet alleen NoBody122 is de Atlantische Oceean overgestoken, ook Pukeko heeft dat gedaan. Dat zien we morgen!  

Fijn weekend!:D 

Afkoeling vanuit Alaska (Foto: NoBody122)
Is het ineens winter geworden? Nee hoor. Deze foto komt uit Alaska waar NoBody122 geniet van een welverdiende vakantie. Het kwik was daar wel boven het vriespunt uitgekomen. Ik blijf toch liever hier. (Foto: NoBody122)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!