Historisch goud voor Nederlandse skiffeurs op EK roeien

In München is zondag het Europees kampioenschap roeien afgesloten. Dat gebeurde met een voor Nederland fantastische sessie, met meerdere historische medailles.

Skiff vrouwen
Karolien Florijn begon op basis van haar seizoen als favoriete voor het goud, zeker na haar indrukwekkende halve finale. Dat maakte ze volledig waar: met gigantische overmacht roeide de eerstejaars skiffeuse naar het tweede Nederlandse skiffgoud bij de vrouwen, na Ingrid Munneke-Dusseldorp in 1972. Zilver was voor Evangelina Anastasiadou uit Griekenland, voor de Duitse Alexandra Föster.

Skiff mannen
Melvin Twellaar begon goed, maar Oliver Zeidler kwam langszij en vervolgens wist olympisch kampioen Stefanos Ntouskos uit Griekenland het tempo op te voeren. Hij nam de leiding over, maar Zeidler kwam langszij en in de tweede helft gaf Twellaar nog eens gas. Met een geweldige eindsprint pakte hij Ntouskos en Zeidler, maar de Griek kwam met een nóg snellere sprint bijna langszij: goud voor Twellaar, zilver voor Ntouskos op 0,29 seconden. Brons was er niet voor Zeidler, maar voor de Bulgaar Kristian Vasilev, die een werkelijk bizarre laatste tweehonderd meter op het water legde.

Acht vrouwen
Nederland begon prima, maar al snel bleek de concurrentie toch iets te sterk voor Veronique Meester, Ymkje Clevering, Tinka Offereins, Roos de Jong, Marloes Oldenburg, Hermine Drenth, Laila Youssifou, Benthe Boonstra en stuurvrouw Aniek van Veenen. Groot-Brittannië nam de leiding, maar Roemenië ging er in de slotfase langs en pakte het goud - voor Nederland was er wel brons.

Lichte skiff vrouwen
Martine Veldhuis begon als een van de grote favorieten en startte sterk, maar Ionela-Livia Cozmiuc kwam halverwege langszij. De Roemeense roeide overtuigend naar het goud, Veldhuis werd in de slotfase nog verschalkt door de Griekse Zoi Fitsiou en moest genoegen nemen met brons.

Lichtgewicht twee-zonder mannen
Het niet-olympische onderdeel was niet geweldig sterk bezet, zoals verwacht, en spannend was het ook niet: Bence Szabo en Kalman Furko uit Hongarije pakten het goud, ruim voor Turkije en Slovenië, de enige twee andere finalisten.

Lichte skiff mannen
Antonios Papakonstantinou en Gabriel Soares maakten er een mooi duel van in de niet-olympische boot, waarbij de Griek er met het goud vandoor ging. Soares pakte zilver, voor de Zwitser Andri Struzina.

Lichte dubbel-twee mannen
Ze moesten heel even op gang komen, maar olympisch kampioenen Fintan McCarthy en Paul O'Donovan waren in de slotfase veruit het snelst van iedereen en roeiden naar overtuigend goud. Zilver was er voor de Italianen Pietro Ruta en Stefano Oppo, voor Jan Schaüble en Raphael Ahumada uit Zwitserland.

Lichte dubbel-twee vrouwen
De winnaars van goud en zilver op de Spelen waren van de partij, maar maakten geen schijn van kans tegen de Britse boot van Emily Craig en Imogen Grant. Die wonnen het goud, voor Laura Tarantola en Claive Bové uit Frankrijk en olympisch kampioenen Valentina Rodini en Federica Cesarini uit Italië.

Dubbel-twee mannen
De Kroatische broers Martin en Valent Sinkovic waren de topfavorieten en dat maakten ze volledig waar. Het zilver was op enige afstand voor de Spanjaarden Aleix Garcia en Rodrigo Conde, voor Armandas Kelmelis en Dovydas Nemeravicius uit Litouwen.

Lichte dubbel-vier vrouwen
Geen olympisch nummer en ook niet echt lekker bezet: Italië tegen Duitsland, dat was het. Echt spannend was het ook niet, want Giulia Mignemi, Paola Piazzolla, Silvia Crosio en Arianna Noseda waren veel te sterk voor het Duitse kwartet.