FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 augustus 2022

Triatlete Stanford Europees kampioen, Nederlanders niet in de buurt

In en rond het Olympiapark in München is het Europees kampioenschap triatlon begonnen, waarbij vrijdag eerst de vrouwenwedstrijd werd afgewerkt. Daar zat forse Nederlandse deelname in, maar uiteindelijk helaas wel zonder succes.

De Britse Sophie Alden kwam na 1500 meter zwemmen als eerste het water uit, maar tijdens de 40 kilometer fietsen ging ze onderuit: einde race. Op de fiets ontstond een kopgroep met onder meer de Britse veterane Non Stanford, Nina Eim en Laura Lindemann uit Duitsland en het Franse duo Emma Lombardi en Cassandre Beaugrand.

De afsluitende tien kilometer hardlopen leverde een voorsprong op voor Stanford, die alleen Lindemann en Lombardi nog achter zich aan had in de laatste paar ronden. De Britse hield echter stand en pakte het goud, terwijl Lindemann tot vreugde van het thuispubliek Lombardi van het zilver af wist te houden in de sprint.

Een gedesillusioneerde Rachel Klamer was op plek zestien de beste Nederlandse, Rani Skrabanja werd twintigste en Barbara de Koning finishte als 37e.

Random Pics van de Dag #701

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Excelsior - Vitesse

Het gepromoveerde Excelsior heeft ook zijn tweede competitieduel gewonnen. In Rotterdam werd er met 3-1 gewonnen van Vitesse.

Vitesse was in de beginfase nog dicht bij de 0-1 via Toni Domgjoni, maar zijn bal raakte de lat en ook Maximilian Wittek was nog gevaarlijk met een kopbal, maar na twintig minuten stond Excelsior met 2-0 voor dankzij twee doelpunten van Reda Kharchouch. Baden Frederiksen deed nog voor rust iets terug namens de bezoekers, maar na rust kon Vitesse niet doordrukken en een kwartier voor tijd besliste Kenzo Goudmijn de wedstrijd op aangeven van Kharchouch.

Door de overwinning is Excelsior voorlopig koploper in de eredivisie met zes punten uit twee wedstrijden, terwijl Vitesse een slechte seizoenstart kent met nul punten uit twee wedstrijden.

Excelsior

3 - 1

Vitesse

 14' Kharchouch
 20' Kharchouch
 76' Goudmijn
   29' Frederiksen
 
 Rode kaart: , Tronstad (90 7) (Vitesse)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.234
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
S.Nieuwpoort
El Yaakoubi
Tjoe-a-on
Eijgenraam
Goudmijn (Admiraal/90 2)
Baas (Ayoub/65)
Azarkan (Markelo/86)
Kharchouch (Eyongo/86)
Driouech
  Houwen
Ferro (Buitink/64)
Cornelisse
Meulensteen
Arcus
Tronstad
Bero
Wittek
Manhoef (v.Duivenbooden/ 82)
Frederiksen
Domgjoni (Sankoh/82)

C&C-achtige RTS Tempest Rising onthuld tijdens THQ Nordic showcase

Tijdens de digital showcase van THQ Nordic vanavond is een nieuwe RTS-game getoond die zijn inspiratie rechtstreeks uit de C&C-franchise lijkt te halen. Tempest Rising is naar eigen zeggen een "next-gen" realtime strategygame, die in 2023 exclusief voor pc moet verschijnen.

Tempest Rising speelt zich af in een alternatieve versie van de nabije toekomst en bevat klassieke gamemodi die je verwacht bij een dergelijke titel: story campaigns voor in totaal drie factions, multiplayer PvP/PvE en uiteraard skirmish-modus. Tijdens de beelden wordt intensieve gameplay afgewisseld met base-building en typische FMV cutscenes. De game draait om voorgenoemde drie partijen die wedijveren om een unieke, buitenaardse grondstof. Waar kennen we dat toch van... Bekijk de trailer hieronder.

Steenbergen zwemt naar goud op 100m vrij, ook estafetteploeg pakt goud

De tweede finalesessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft voor mooi Nederlands succes gezorgd: niet alles verliep zoals gehoopt, maar uiteindelijk vielen er wel twee fraaie gouden medailles te vieren.

200m rugslag vrouwen, finale
Al vanaf het begin was duidelijk dat er weinig spanning zou zijn in de strijd om goud en dat bleek het geval: Marherita Panziera was een maat te groot voor de rest en in 2:07,13 minuten zwom de Italiaanse naar het goud, voor de Britse Katie Shanahan (2:09,26) en Dora Molnar uit Hongarije (2:09,73).

50m vlinderslag mannen, finale
Na Nederlandse records in de series en halve finales lukte het Nyls Korstanje in de finale niet: met zijn toptijd van de halve finales (22,88) zou hij goud gepakt hebben, maar Korstanje bleef met 23,10 seconden steken op plek vier. Het goud was in 22,89 voor de Italiaan Thomas Ceccon, voor de 22,97 van de Fransman Maxime Grousset en de verrassende Portugees Diogo Ribeiro (23,07).

100m vrije slag vrouwen, finale
Nederland is weer terug op het koninginnenummer en wel dankzij Marrit Steenbergen, bij wie het enorme talent er eindelijk écht uit aan het komen is. Met een dik nieuw persoonlijk record van 53,24 seconden zwom ze toch wel wat verrassend naar het goud, voor de 53,62 van de Française Charlotte Bonnet en de 53,63 van de Britse Freya Anderson.

100m schoolslag mannen, finale
Arno Kamminga zou een gooi doen naar het goud, maar hij bleek verre van fit genoeg en kwam er niet aan te pas: zevende in 59,68 seconden. Het stadion barstte ondertussen uit haar voegen, want Nicolo Martinenghi tikte na 58,26 seconden aan als kampioen, voor landgenoot Federico Poggio (58,98). De Litouwer Andrius Sidlauskas kreeg met 59,50 het brons omgehangen.

100m schoolslag vrouwen, halve finales
Met een uitstekende 1:07,26 minuten wist Tes Schouten haar persoonlijk record te benaderen en, belangrijker, noteerde ze de zevende tijd van iedereen, goed voor een finaleplek op zaterdag.

100m vrije slag mannen, halve finales
Na een goed optreden in de series viel Stan Pijnenburg in de halve finales toch wat tegen: zijn 48,94 seconden betekende de dertiende tijd en geen plek in de finale. Grote indruk maakte David Popovici, bepaald niet voor het eerst. De nog altijd maar 18-jarige Roemeen snelde naar een wereldtijd van 46,98 seconden: slechts drie mannen waren ooit sneller en het zit maar 0,07 seconden boven Cesar Cielo's wereldrecord, destijds gezwommen in een superpak.

50m vlinderslag vrouwen, halve finales
Met Maaike de Waard en Kim Busch had Nederland twee ijzers in het vuur en dat liep prima af: met 25,97 seconden noteerde De Waard de vierde tijd en ook Busch plaatste zich met haar 26,17 voor de finale, in haar geval als achtste. De Zweedse Sarah Sjöström stak met kop en schouders boven de rest uit en was met 25,10 seconden de snelste.

800m vrije slag vrouwen, finale
Het ging geruime tijd mooi gelijk op tussen Simona Quadarella en Isabel Gose, waarbij de Italiaanse wel constant iets voor de Duitse zwom. In de laatste paar baantjes moest Gose het tempo laten gaan en in 8:20,54 zwom Quadarella voor eigen publiek naar het goud, voor Gose (8:22,01) en de jonge Turkse Merve Tüncel (8:24,33).

4x100m wisselslag gemengd, finale
Met Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen behoorde Nederland zeker tot de kanshebbers, maar zoals altijd was het lastig te volgen: niet elk land had de mannen en vrouwen op dezelfde positie staan. Toussaint deed het prima, Kamminga was iets beter dan eerder in de individuele finale en Korstanje zwom een sterke race, waarna Steenbergen met een dijk van een 100 meter vrij af wist te sluiten: goud in 3:41,73 minuten, voor Italië (3:43,61) en Groot-Brittannië (3:44,69).

Teamsprinters pakken goud en zilver op EK, Hoppezak rijdt naar brons

In München zijn de eerste medailles van het Europees kampioenschap baanwielrennen vrijdag vergeven. Nederland nestelde zich daarmee gelijk prima op de medaillespiegel, er werden er drie gepakt door de oranje ploeg.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Harrie Lavreysen namen het in de finale op tegen het Frankrijk van Sebastien Vigier, Timmy Gillion en Rayan Helal. De olympisch- en wereldkampioen waren al een maat te groot voor de Fransen, die bij de start ook nog eens problemen kenden: 34,639 tegen 35,516 seconden. Jack Carlin, Alistair Fielding en Hamish Turnbull zorgden voor Brits brons door in 35,173 seconden het Poolse trio te verslaan.

Teamsprint vrouwen
Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw plaatsten zich keurig voor de finale, waarin ze het Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze nog verrassend moeilijk maakten. De thuisploeg pakte in 38,061 seconden echter wel 'gewoon' de winst, voor de 38,304 van Nederland. Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen pakten brons door Frankrijk in 39,164 seconden te verrassen.

Ploegenachtervolging vrouwen
Met Mylene de Zoete, Daniek Hengeveld, Lonneke Uneken en Amber van der Hulst was Nederland er weer eens bij, het leverde een keurige vijfde plek op in 4:22,280 minuten. De finale werd razendspannend: Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger duelleerden namens Duitsland met Rachele Barbieri, Vittoria Guazzini, Letizia Paternoster en Silvia Zanardi uit Italië, die in de slotronden moesten capituleren: 4:10,872 minuten tegen 4:11,571. Bij de Britse ploeg ging alles fout, waardoor Victoire Berteau, Marion Borras, Clara Copponi en Valentine Fortin namens Frankrijk het brons pakten.

Ploegenachtervolging mannen
Ook dit werd lange tijd een schitterende finale, waarin Thomas Denis, Quentin Lafargue, Valentin Tabellion en Benjamin Thomas uit Frankrijk streden tegen de Denen Carl-Frederik Bevort, Tobias Hansen, Rasmus Pedersen en Robin Skivild. Uiteindelijk waren de Fransen in de slotfase te sterk: goud in 3:50,507 minuten, tegen 3:51,692 voor de Denen. In 3:54,373 minuten reden de Britten Rhys Britton, Kian Emadi, Charlie Tanfield en Oliver Wood naar het brons in de strijd tegen Duitsland.

Scratch vrouwen
De tien kilometer lange koers kende vooral in de tweede helft flink wat losse aanvallen, maar niemand kwam écht weg. Jessica Roberts opende de lange eindsprint, maar de Britse werd gepasseerd door Anita Stenberg en die ging er namens Noorwegen met het goud vandoor. Roberts pakte zilver, voor de Poolse Nikola Wielowska, terwijl Maike van der Duin nét tekort kwam in de eindsprint en als vijfde finishte.

Puntenkoers mannen
Wereldkampioen Benjamin Thomas was de topfavoriet, maar de Fransman werd stevig uitgedaagd door vooral Robbe Ghys uit België. De twee duelleerden keer op keer in de sprints en werkten zich zo los van de rest, waarna Thomas in de slotfase het goud naar zich toe wist te slepen, voor Ghys. Het brons was voor niemand minder dan Vincent Hoppezak: de Nederlander pakte al vroeg een rondje voorsprong en dus de bonuspunten die daar bij horen en wist met één bonusronde meer dan Roger Kluge de Duitser netjes achter zich te houden.

Salman Rushdie neergestoken

De romanschrijver Salman Rushdie is vrijdagmiddag op het podium, vlak voor een lezing in New York, neergestoken. Een verdachte is aangehouden.


Salman Rushdie (Foto: Getty Images/Mike Marsland/WireImage)

De 75-jarige Rushdie is vooral bekend van zijn bestseller De Duivelsverzen uit 1988 en zijn strijd voor vrijheid van meningsuiting. Naar aanleiding van die roman, waarin hij de islamitische profeet Mohammed zou hebben beledigd, sprak de toenmalige Iraanse geestelijk leider ayatollah Ruhollah Khomeini een religieus doodvonnis (fatwa) tegen hem uit.

De prijs op zijn hoofd is inmiddels opgelopen tot twee miljoen dollar. Zo loofde de Iraanse staatsmedia nog niet zo lang geleden een bedrag van 540.000 euro uit voor degene die zijn best deed om de fatwa uit te voeren.

Nog drie Nederlandse boten naar finales EK roeien

In München is de tweede dag van het Europees kampioenschap roeien afgewerkt. Er kwamen vijf Nederlandse boten in actie - drie in de halve finales en twee in de herkansingen - en drie daarvan wisten zich voor de finale te plaatsen. Dat brengt het totaal op acht finaleplaatsen, met de skiffeurs nog in de strijd.

Roos de Jong en Laila Youssifou roeiden de halve finales in de dubbel-twee en dat ging bijzonder lekker: het duo, topfavoriet voor goud, pakte overtuigend de winst. Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins waren in de vier-zonder duidelijk het sterkst in de herkansingen en mogen ook naar de finale, net als Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis, die in de dubbel-vier in de herkansingen ruim genoeg hadden aan een tweede plek.

De mannen deden het vrijdag helaas wat minder goed. Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema kwamen in de halve finales van de twee-zonder niet in de buurt van de benodigde top-3 en moeten de B-finale roeien. Dat geldt ook voor Finn Florijn, Jan van der Bij, Simon van Dorp en Stefan Broenink in de dubbel-vier, waarin ze ook simpelweg tekort kwamen voor de top-3 en dus de A-finale.

Twee letters uit het Homomonument gestolen na protest

Twee letters van het Homomonument bij de Westermarkt in Amsterdam zijn gestolen na de demonstratie van woensdag 10 augustus. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat één van de letters inmiddels weer gevonden is en is teruggeplaatst in het monument.

Woensdagavond vond er bij het monument een protest plaats tegen het geweld tegen de lhbtiq+gemeenschap. De aanleiding hiervoor was dat vrijdag op zaterdagnacht een vrouw na een rit samen met een andere vrouw in een Uber-taxi door de chauffeur zou zijn mishandeld. Volgens de vrouw was dit omdat zij de andere vrouw kuste en dus een soort van lhbtiq+-haat, volgens de taxichauffeur omdat de vrouw zijn auto had ondergekotst en daar een discussie over ontstond.

Lees ook: Demonstratie bij homomonument na mishandeling tijdens Pride-weekend

"Voor de demonstratie van afgelopen woensdag is gecheckt of het monument in goede staat verkeerde. Na afloop is dit opnieuw gecheckt. Toen bleek dat er twee letters ontbraken", laat een woordvoerder van de gemeente weten aan AT5. 

Letter V
Op het monument staat de tekst 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen'. Van de tekst werden de letters 'V' en 'H' gestolen. Eén van de gestolen letters is teruggevonden bij het monument. De andere ontbrekende letter, de letter 'V', laat de gemeente opnieuw maken. "Tijdelijk is er nog een letter V weggehaald zodat deze letter gekopieerd kan worden. Tot die tijd zijn de ontbrekende letters ingekleurd om de tekst op het monument leesbaar te houden."

Het Homomonument is een gemeentelijk monument, wat betekent dat de gemeente verantwoordelijk is het voor onderhoud. De gemeente heeft besloten om als beheerder van het monument aangifte te doen van diefstal.

Drugsjagers marine niet te stoppen in Caribisch gebied

Dertien opgepakte verdachten en bijna 2.900 kilo aan drugs. Dat is de laatste vangst van Zr.Ms. Groningen in het Caribisch gebied tijdens twee onderscheppingen op één dag. Daarmee sloeg het schip al negen keer toe, sinds het eind april de taken van Zr.Ms. Friesland overnam. Sindsdien is ruim negenduizend kilo aan contrabande onderschept.

Dit keer speelde de eerste vangst zich af in de vroege ochtend van 10 augustus. De Groningen kwam in actie op aanwijzing van het Maritiem Operatie Centrum van de Kustwacht Caribisch gebied. Met de snelle onderscheppingsboten (FRISC’s) werd vervolgens een verdacht vaartuig gestopt.

Lees ook: Marine blijkt geduchte vijand voor drugssmokkelaars in Caribische wateren

De vijf verdachten bleken hun illegale waar overboord te hebben gegooid. Die kon uit het water worden gevist. Het betrof 550 kilo drugs, waarvan honderd kilo marihuana en 450 kilo cocaïne. De verdachten zijn ter plekke aangehouden.

De eerste vangst was nog niet afgewikkeld, of de Groningen kwam opnieuw in actie. Deze keer werden er twee verdachte go-fasts gespot. Die lagen op dat moment naast elkaar voor een tankstop. Toen de verdachten doorkregen dat de Groningen op hen af kwam, dumpten zij hun waar in één van de boten en gingen er in de andere vandoor.

Opnieuw zetten de FRISC’s de achtervolging in, terwijl de bemanning van de Groningen zich over de gedumpte waar ontfermde. Omdat de verdachten niet reageerden op stoptekens en waarschuwingsschoten, zag de bemanning van de FRISC’s zich genoodzaakt de buitenboordmotor van de go-fast uit te schakelen.

De acht verdachten zijn vervolgens aangehouden en naar de Groningen overgebracht. Zij zijn met de 2.300 kilo cocaïne overgedragen aan de autoriteiten op Bonaire. Dat gold ook voor de eerste vangst van de dag.

Asielzoeker blijft langer vast op verdenking van oorlogsmisdaden in Syrië

De 34-jarige man die in mei 2022 werd aangehouden in Kerkrade, is voor het eerst verschenen voor de rechtbank Den Haag die zijn zaak behandelt. Die besloot dat er voldoende zwaarwegende redenen zijn om de verdachte langer vast te houden. De man wordt verdacht van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. De verdachte verbleef sinds 2020 in Nederland en had hier asiel aangevraagd.

Het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche kwam de verdachte op het spoor na tips dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie. De militie vocht aan de kant van het regime van president Assad in de Syrische burgeroorlog, die sinds 2011 in het land woedt. Niet eerder werd in Nederland iemand die aan de zijde van het Syrische regime zou hebben gestaan aangehouden wegens dergelijke verdenkingen.

Gewelddadige arrestatie van burger
In de pro forma zitting van vandaag werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Wel lichtte de officier van justitie de verdenking toe. Het gaat om misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Ook wordt de man verdacht van deelname aan een organisatie die tot oogmerk heeft internationale misdrijven te plegen: de pro-regime militie Liwa al-Quds, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten.

In januari 2013 is de verdachte volgens het Openbaar Ministerie betrokken geweest bij de gewelddadige arrestatie van een burger. Die werd in zijn huis opgepakt door militieleden van Liwa al-Quds, bijgestaan door de Syrische militaire veiligheidsdienst en de inlichtingendienst van de luchtmacht. De burger werd tijdens de arrestatie mishandeld en later naar een gevangenis van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht gebracht, waar hij gefolterd zou zijn.

Verdachte ontkent
De verdachte ontkent dat hij aanwezig was bij deze arrestatie, zo liet hij op de rechtszitting weten. Hij ontkent niet dat hij aangesloten was bij Liwa al-Quds, maar stelt "alleen maar te hebben gestreden tegen terrorisme en zijn familie en zijn mensen te hebben beschermd". De advocaat deed verder het verzoek om vier getuigen te horen, waar de rechtbank mee akkoord ging. Het verzoek om de verdachte in vrijheid te volgende zitting in november te laten afwachten, werd afgewezen.

Meer over de militie Liwa al-Quds
Liwa al-Quds is opgericht in het Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab in de buurt van Aleppo. De militie werd bewapend door het Syrische regime en vormde een belangrijke schakel in een wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking.

Zo werd de militie ingezet om demonstraties van burgers neer te slaan en om burgers op te pakken. Volgens het Openbaar Ministerie kan Liwa al-Quds worden aangemerkt als criminele organisatie die tot doel heeft het plegen van internationale misdrijven. Het OM vermoedt dat zich meerdere leden van deze militie in Nederland bevinden.

Verdachten schietpartij de Bijlmer stormden binnen bij huisfeestje

De schietpartij gisteravond in de beruchte flat Daalwijk in Amsterdam Zuidoost, voorheen de Bijlmer, gebeurde tijdens een huisfeestje. In totaal raakten drie personen gewond, zo is te lezen op de site van AT5.

Kort na 22.00 uur kreeg de politie een melding dat er in een woning in de flat was geschoten. Op dat moment was er een feestje gaande waarbij een aantal aanwezigen op het balkon zat.

Drie mannen kwamen volgens de politie "uit het niets" het huis binnen. Op het balkon ontstond er een vechtpartij tussen het drietal en de mensen die op het balkon waren. Even later volgden schoten waarbij twee Amsterdammers van 18 en 24 jaar en een 25-jarige Haarlemmer gewond raakten.

Twee van hen werden met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis, het derde slachtoffer meldde zich later in het ziekenhuis. Nadat de schoten waren gelost, is het drietal de woning uit gevlucht. De recherche heeft de zaak in onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Het is niet het eerste incident bij Daalwijk. In januari 2020 kwam een 26-jarige man om het leven bij het opnemen van een videoclip. In november 2018 werd een bewoonster van de flat door een verdwaalde kogel in haar hoofd geraakt toen ze op bed lag en in augustus van dat jaar werd een vrouw er gestoken.

Proef bij NS: reizen met betaalpas

NS start vrijdag met het werven van deelnemers voor een proef waarmee treinreizigers contactloos kunnen in- en uitchecken met hun betaalpas of creditcard bij alle stations in Nederland waar NS rijdt. Dit kan ook met de digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch. NS wil hiermee treinreizen nog makkelijker en flexibeler maken. Aan de proef kan een beperkte groep reizigers deelnemen.

"Met deze proef wordt in- en uitchecken voor de trein net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling voor je boodschappen. Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden, maar kunt direct inchecken en snel je trein halen. Het draait om gemak, ook als je geen abonnement hebt, kun je zo zonder extra stap gebruikmaken van de trein", vertelt Ivo Steffens, directeur commercie bij NS.

Reizen met betaalpas is straks een aanvulling op reizen met de OV-chipkaart of een (online) ticket. Steffens: "We willen reizigers hiermee een extra keuze bieden om nog gemakkelijker met de trein te reizen."

Hoe werkt het?
NS gaat in de periode van 15 t/m 22 augustus op zes stations reizigers uitnodigen om met de proef mee te doen. Het gaat om de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, 's Hertogenbosch en Delft. Tussen 10.00 uur en 19.00 uur staan hier teams klaar om reizigers te ontvangen, hun vragen te beantwoorden en hen aan te melden voor de proef. Reizigers kunnen zich alleen op deze locaties aanmelden.

Vanaf 29 augustus kunnen deze reizigers op alle NS-trajecten in het land reizen door in- en uit te checken met hun contactloze betaalpas of creditcard. Om dit mogelijk te maken zijn alle palen en poorten voorzien van nieuwe kaartlezers, met afbeelding van een OV-chipkaart én het contactloze betaallogo. Deelnemers reizen zonder korting of abonnement. Zij betalen voor een tweede klas-vervoerbewijs, maar mogen als dank voor deelname tot 1 november zonder bijbetaling in de eerste klas reizen.

De proef geldt alleen voor het maken van treinreizen. Andere diensten zoals het huren van een OV-fiets of toegang tot een P+R terrein kunnen niet met een betaalpas.

Doel van proef
De proef is een vervolg op een eerdere kleinschalige proef in 2019. Een beperkte groep treinreizigers kon toen in- en uitchecken met betaalpas op het traject Leiden - Den Haag. Met deze nieuwe proef testen de NS het reizen met betaalpas op alle NS-stations met een grotere groep treinreizigers.

De proef is bedoeld om inzicht te krijgen in ervaringen van reizigers. Met klantonderzoek onder de deelnemers kijken we naar onder andere gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijkheid en de werking van de techniek om zo de dienstverlening te verbeteren. NS heeft de intentie om na de proef deze nieuwe manier van reizen mogelijk te maken voor alle treinreizigers die zonder korting of abonnement toch gemakkelijk zonder extra stap willen reizen.

Meer informatie
Het in- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard bij NS is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd vanaf 2021.

Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom eerst op kleine schaal en stapsgewijs getest en beproefd, achter de schermen én in de praktijk.

Informatie voor reizigers over OVpay bij NS is te vinden op www.ns.nl/betaalpas. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl

Steeds meer mensen verlaten de Randstad

Het aantal mensen dat de Randstad verlaat om elders in het land te gaan wonen blijft toenemen. Sinds 2017 verhuizen meer mensen de Randstad uit dan erheen. Vooral dertigplussers verlaten de Randstad steeds vaker, zo is te lezen op AT5.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het afgelopen jaar verlieten ruim 75 duizend mensen de Randstad. Het aantal mensen dat naar de Randstad verhuisde nam juist licht af naar 53 duizend. Er gingen dus 22 duizend mensen meer de Randstad uit dan ernaartoe kwamen.

Het laatste jaar verlieten vooral meer dertigers de Randstad dan ernaartoe verhuisden. Deze trend is al sinds 2013 gaande, maar nam vooral de laatste twee jaar toe. Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar verhuizen juist vaker naar de Randstad dan omgekeerd, vooral vanwege studie of werk. Dat is de laatste vijf jaar nauwelijks veranderd.

Eind-twintigers verhuisden tot enkele jaren terug ook vaker naar dan uit de Randstad, maar in 2021 verhuisden er vrijwel evenveel 25- tot 30-jarigen vanuit de Randstad naar overige regio’s als omgekeerd.

Aanhouding verdachte ontwikkelaar van Tornado Cash vanwege witwassen via cryptovaluta

De FIOD heeft op woensdag 10 augustus in Amsterdam een 29-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen met het mixen van cryptovaluta via de gedecentraliseerde Ethereum mixingservice Tornado Cash. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Dergelijke geavanceerde technologieën, zoals gedecentraliseerde organisaties die mogelijk witwassen faciliteren krijgen extra aandacht van de FIOD. Ook in het cryptovalutadomein staat de FIOD voor een veilig financieel Nederland en spoort het op met effect en impact. De verdachte wordt vanochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tornado Cash biedt diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta. De onlinedienst maakt het daarmee mogelijk de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. De (criminele) herkomst van de cryptogelden wordt door dergelijke mixingservices veelal niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten.

In juni 2022 startte het Financial Advanced Cyber Team (FACT) van de FIOD een strafrechtelijk onderzoek naar Tornado Cash, die via een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) op internet wordt aangeboden. Een DAO heeft geen hiërarchische besluitvorming, door bijvoorbeeld een bestuur. In plaats daarvan worden besluiten genomen op basis van de stemmen van leden. De besluiten worden vastgelegd in een programmeercode in een zogenoemd ‘smart contract’. Ook de werking van de DAO vindt met behulp van deze ‘smart contracts’ plaats.

Het FACT vermoedt dat via Tornado Cash op grote schaal criminele geldstromen zijn verhuld, onder andere afkomstig uit (online) diefstallen van cryptovaluta (zogenoemde cryptohacks en scams). Hieronder vallen onder meer gelden gestolen bij hacks door een groep die vermoedelijk aan Noord-Korea te relateren is.

Tornado Cash ging in 2019 online en behaalde volgens het FACT sindsdien een omzet van minimaal zeven miljard dollar. Uit onderzoek bleek dat voor minimaal één miljard dollar aan cryptovaluta met een criminele herkomst door de mixer ging. Het vermoeden is dat personen achter deze organisatie op grote schaal aan deze transacties hebben verdiend.

Sinds maandag, 8 augustus 2022 is Tornado Cash door de Amerikaanse overheid op de OFAC-sanctielijst geplaatst.

71 procent van de koeien krijgt geen schaduw

Bijna driekwart van de koeien staat in een wei zonder schaduw, blijkt uit een steekproef van Wakker Dier in de provincie Friesland. De dieren stonden op zonnige warme dagen onbeschermd in de brandende zon.

"Veel te veel dieren worden aan hun lot overgelaten. Plant bomen! Bescherm je dieren tegen hitteleed", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier nam een steekproef in Friesland: de provincie met het meeste melkvee en het grootst aantal koeien in de wei. Op drie zonnige hittestressdagen werden bijna 5.400 koeien geteld in 146 weilanden verspreid over de provincie. 71 procent van de koeien kreeg geen schaduw, bij nog eens 23 procent was er een beetje schaduw maar te weinig voor alle koeien. Slechts zes procent kreeg voldoende schaduw, dit waren vooral kleine groepjes koeien.

Landelijk probleem
Wakker Dier verwacht ook in andere provincies veel hitteleed. Hilhorst: "Overal waar je komt, zie je dieren in kale weilanden. We krijgen veel foto’s en meldingen binnen van verontruste mensen, door heel Nederland. Weides zonder schaduw zijn meer regel dan uitzondering."

Hitteleed
Melkkoeien krijgen al vanaf 22 graden last van hitte. Dit komt onder andere door de melkproductie: het fermenteren van gras in hun maag zorgt voor veel extra warmte. Naast de fysieke stress op het moment, leidt hitteleed op termijn tot meer gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen aan de uier of klauwen (voeten).

Schaduw verplicht
Volgens de wet moeten dieren worden beschermd tegen hitte. In de wei horen dieren in ieder geval schaduw en water te krijgen. Met een rechtszaak vroeg Wakker Dier twee jaar geleden de overheid om hierop te gaan handhaven. Sindsdien heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het eerst concreet gemaakt dat dieren inderdaad recht hebben op schaduw, al wordt er nog weinig op gehandhaafd.

Melden
Wakker Dier adviseert mensen om altijd een melding te doen bij de NVWA als ze dieren zien in de brandende zon. Hilhorst: "Het is aan de NVWA of ze de melding oppakken en de wet gaan handhaven. Maar door het leed te melden zetten we druk én komt de omvang van het leed helder in beeld. Hopelijk leidt die druk eindelijk tot meer actie van de overheid!"

Hitteplan
Naar aanleiding van een aangenomen motie, presenteerde minister Staghouwer afgelopen april zijn teleurstellende hitteplan. Problemen als geen schaduw in de wei, transport bij hoge temperaturen en hoogoplopende temperaturen in dichte stallen worden amper aangepakt.

Wakker Dier is een petitie gestart voor een goed hitteplan, inmiddels hebben al 50.000 mensen getekend.

Zwemploeg als snelste naar EK-finale, Pijnenburg sterk op 100m vrij

In Rome is de tweede ochtendsessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Op vier afstanden was er Nederlandse deelname te noteren en dat ging bepaald niet slecht. Vanaf 18.00 uur wordt de finalesessie van vrijdag afgewerkt.

50m vlinderslag vrouwen
De Nederlandse dames deden het prima: Maaike de Waard tikte aan na 26,01 seconden, goed voor de vijfde tijd. Kim Busch noteerde met 26,22 seconden nét geen PR, maar wel de zevende tijd. Tessa Giele's ietwat teleurstellende 26,44 seconden betekende de elfde tijd, maar aangezien er twee zwemsters per land naar de halve finales mogen viel ze buiten de boot.

100m vrije slag mannen
Stan Pijnenburg was goed wakker: met 48,57 seconden bleef hij slechts vier honderdsten boven zijn PR en noteerde hij de zevende tijd. De jonge Roemeense sensatie David Popovici maakte weer grote indruk: hij tikte al aan na 47,20 seconden, een absolute wereldtijd, terwijl ook de Italiaan Alessandro Miressi met 47,60 rap was.

100m schoolslag vrouwen
Een persoonlijk record zat er (nog) net niet in, maar Tes Schouten deed het verder prima: met 1:07,54 minuten bleef ze een paar tienden boven haar beste tijd ooit en met plek negen kon ze zonder problemen door naar de halve finales. Italië zat er ongekend goed op: de ploeg nam de volledige top-4 in beslag, aangevoerd door de 1:05,77 van Benedetta Pilato.

4x100m wisselslag gemengd
Met Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Tessa Giele zette Nederland gelijk al bijna het topteam in - alleen Marrit Steenbergen als slotzwemster kan er in de finale nog bij. Met 3:46,64 zwom het kwartet de snelste tijd, alleen Duitsland bleef binnen een seconde van de Nederlandse ploeg.

Turnster Visser 6e op EK-meerkamp, drie finaleplekken voor Nederland

Op het Europees kampioenschap turnen in München is de meerkamp bij de vrouwen afgewerkt. Dat werd gedaan als deel van de kwalificatie voor de teamwedstrijd, een losse meerkampfinale werd er niet gehouden.

Voor Nederland werkten Naomi Visser, Tisha Volleman en Vera van Pol een volledige meerkamp af. Visser deed dat het best: met 53,265 punten kwam ze tot de zesde plek in het eindklassement. Het goud was met 54,732 punten voor de Italiaanse Asia d'Amato, voor de Britse Alice Kinsella (54,132) en de tweede Italiaanse, Martina Maggio (53,965). Van Pol (51,499) en Vollenan (50,333) eindigden als zestiende en achttiende.

Met verder ook nog Sanna Veerman en Shade van Oorschot kwam Nederland in het ploegenklassement tot de zesde plek, goed genoeg voor een plaats in de finale van zaterdagmiddag. België lijkt nog binnen bereik, Italië en Groot-Brittannië strijden in principe om goud en Frankrijk en Duitsland lijken te gaan duelleren om het brons.

Zoals gewoonlijk werden tijdens de kwalificaties ook de toestelscores bijgehouden voor plaatsing voor de losse finales. Ook daarin moest Nederland het van Visser hebbeb: als gedeeld derde op vloer en tweede op brug pakte ze twee toestelfinales, Volleman is tweede reserve op vloer. De individuele toestelfinales worden op zondagmiddag afgewerkt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.