Oh Lord won't you buy me a Mercedes Benz

Of hij ook een extreme socialist was die volgens het manifest noodzakelijk bleek om de hoogst nodige toch utopische kentering ooit richting te geven? Ik herkende eerder een liberaal kapitalistisch gedachtegoed. Toch was er respect voor elkaars mening en mede omdat hij mijn schaamteloos verkondigd gedachtegoed vaak beaamde, stak hij een samenvatting in mijn handen van een boek niet lang geleden uitgegeven. Wie de samenvatting juist geschreven had? Boven de titel stond de naam van een bepaalde kerk die ik mijn dikke duim moet geven voor dit mooi objectief geschreven stuk over een boek wat toch voor de nodige ophef zorgde. De auteurs van het boek zijn twee vooraanstaande economen, eentje is oprichter van het WEF en de ander een Franse econoom, het boek is getiteld “The Great Reset”.

Ik lees dat ik eigenlijk een extreme socialist ben, iedereen gelijk… en dat mijn gedachtentroep omtrent alles wat leeft en het leven bepaald uiterst links en groen is, tevens anti alles wat meer en beter betekend. Meer is niet beter en beter bestaat niet, het is een illusie. Ik lees dat ongelijkheid moet afgestraft worden, iedereen is gelijk en niemand is beter of heeft meer rechten dan een ander. We moeten zuiniger omspringen met onze energie en onze voorraden om zo verspilling en overproductie tegen te gaan. Een universeel inkomen wordt ook besproken. En tot spijt lees ik dat voor zulk een systeem een veel grotere regering nodig zal zijn, velen malen groter dan we dezer dagen kennen. En alvorens we dit allemaal zouden kunnen bereiken, iedereen gelijk en niemand meer als de ander, een extreem sociaal beleid, zou er iets moeten gebeuren, iets groots, iets globaals, iets catastrofaals en iets meedogenloos. Alvorens we in die eerlijke wereld kunnen terechtkomen zal het moeten bibberen. Ik vermoed dat ze het woord oorlog niet durven te gebruiken, maar daar doelen ze wel naar, of een pandemie, of wat kan er nog zoal gebeuren? De stekker uit het internet? Stel je voor. Of zijn al deze zaken stilaan op gang aan het komen en gedeeltelijk begonnen? Maar of er daarna een eerlijke en gezonde wereld volgt, is voor de auteurs zelfs een grote vraag, het is een voorspelling en een voorstel tezamen.

Voor we dus in een eerlijke wereld terecht komen staat er volgens de auteurs ons iets groots te wachten. Een kentering, misschien reeds gaande en misschien zijn de poppetjes al aan het dansen, zij het achter de schermen, waar tevens de pionnetjes worden verzet. De Russen hebben al mogen spelen, Amerika weet geen raad en Europa wacht bang af. China heeft het voor het zeggen nu, maar moet oppassen welke zetten ze maakt. Globalisering en de daarbij horende polarisatie zijn gecreëerd door de touwtjestrekkers, de elite, zij die het echt voor het zeggen hebben, zij met het meeste geld. Ze hebben rechtstreeks niets met politiek te maken, ze sturen hun politiekers. Politiekers zijn marionetten die op twitter en facebook leven en heden ten dagen bestuurd worden door een technocratie ontwikkeld door deze elite, die hierdoor op politiek vlak enorme invloeden uitoefenen.

Tegen wie en wat vechten we? Tegen gerichte advertising, de tonnen aan data waaruit onze gedragspatronen nauwkeurig geanalyseerd worden die jouw bewust sturen in het maken van je keuzes. De radio die vol reclame zit, overal hangen reclameborden, minuten lange reclameboodschappen op TV, wat zijn we er allemaal mee? In elke winkel een andere klantenkaart, net om zoveel mogelijk informatie van jouw te winnen om jouw beter te kunnen beïnvloeden. Van wie zijn al die data? Hoeveel is die data waard? Om hoeveel data gaat het juist? Allemaal zaken waar alleen de allerrijksten ter wereld op weten te antwoorden. Ik heb het zelfs niet over Gates of Musk noch Zuckerberg, maar over mensen die niet in de media komen. Aandeelhouders en lobbyisten, mensen die de wereld regeren achter de politiek. Zij die ook alle mediakanalen controleren en op die manier de gemiddelde mens van de nodige bullshit en onbenulligheden voorziet. Zij sturen de politiek via alle hun beschikbare mediakanalen om zo verkiezingen te beïnvloeden en te vervalsen. En ze lobbyen erop los om hun belangen te verdedigen die hun miljarden opleveren.

Toch blij om te horen dat de voorzitter van Europa regeringen oproept om de miljarden winst die de oliemaatschappijen de voorbije jaren maakten zwaar te belasten. “It’s not rocketscience!”, remember. Zeer droevig hoe dezer dagen heel der stromen, kanalen en rivieren droog staan; maar toch weer grappig hoe de mensen hun gazonnetje hoogblond uitslaat. Van de week zijn er drie inkomhallen opgeblazen in het Antwerpse omdat de Marrokaanse of Albanese maffia hun lading coke weer niet vonden in de container. De politie wordt aangeraden om in overweging te nemen te verkondigen of hun al dan niet de lading uit de container gehaald hebben, om zo de gemoederen tussen de maffiafamilies te bedaren. Het zijn namelijk geen granaten meer die ze gebruiken dezer dagen, het gaat over “zwaardere explosieven”. Verder ben ik de draad ik weer even kwijt, waar ging het weeral over? Juist, iets met socialer zijn.