FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 juli 2022

Djokovic beëindigt Britse Wimbledondroom en speelt finale tegen Kyrgios

Tennisser Novak Djokovic staat voor de achtste keer in de finale op Wimbledon. De als eerste geplaatste Serviër rekende in de halve eindstrijd af met Cam Norrie, als negende geplaatst en de grote hoop van het Britse thuispubliek.

Norrie begon bijzonder lekker door gelijk Djokovic' servicegame te pakken. Hij leverde de break wel in, maar plaatste er later nog twee en won set één overtuigend. In het tweede bedrijf ging het meer gelijk op, tot Djokovic op 4-3 een break plaatste en richting setwinst ging.

Het verzet van Norrie leek langzamerhand wat weg te hebben, set drie begon al met een break voor Djokovic, die er op 3-1 nog eens één plaatste. Set vier volgde ongeveer hetzelfde recept, hoewel Norrie iets meer tegenstand kon bieden. Het was niet genoeg en na 2,5 uur was het gespeeld: 2-6, 6-3, 6-2, 6-4.

In de finale staat Djokovic tegenover Nick Kyrgios. De Australiër kreeg extra rust, want tegenstander Rafael Nadal moest met een buikspierblessure verstek laten gaan. Daarmee kan er ook een streep door de kans van de Spanjaard om dit jaar als eerste man sinds 1969 alle Grand Slam-toernooien te winnen, waar hij nog altijd voor op koers lag.

Mick Jagger :'Fijn dat jullie hier zijn, en niet bij Frans Bauer'

Boze Stonesfan Corry ging viral nadat ze zich nogal grievend uitliet over het feit dat het Stonesconcert waar zij zo naar uitzag op het laatste moment werd afgelast omdat Mick Jagger COVID-19 bleek te hebben.

Als goedmaker voor de afgelasting van het eerste concert van de Stones zou Corry eigenlijk met haar zus en dochter deze dagen naar Parijs gaan. Als verrassing stond de navigatie donderdag gewoon ingesteld op het Stonesconcert in Amsterdam.

In de Johan Cruijff ArenA stond Corry nóg een verrassing te wachten. Tijdens het concert sprak Mick Jagger het publiek toe. Tot Corry's grote verrassing bedankte de zanger het publiek dat ze bij de Stones waren en niet bij Frans Bauer. Daarop scandeerde heel het stadion de naam van Corry.

 

Omroep Brabant ging bij Corry na het Stones optreden langs:

'Minder mest uit mogen rijden gaat boeren tot ¤20.000 kosten'

Boerenorganisatie LTO Nederland baalt enorm over het voornemen van Brussel om een eind te maken aan de uitzonderingspositie van Nederland voor het in grotere hoeveelheden mogen uitrijden van mest dan de boeren in andere EU-lidstaten (derogatie).

Volgens bronnen wil de Europese Commissie daar vanaf begin volgend jaar vanaf. Meststoffen komen in het grond- en oppervlaktewater terecht, waardoor de kwaliteit van het water achteruitgaat. In Nederland is die waterkwaliteit al jaren slecht.

"Voor veehouders betekent dit dat ze hun dierlijke mest moeten inruilen voor kunstmest", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. "Dat betekent dat het inkomen van veehouders, maar ook van akkerbouwers, gemiddeld tot zo'n 20.000 euro zal dalen."

Van Vleuten valt in de afdaling, maar wint toch bergrit in Giro Donne

Annemiek van Vleuten heeft in de Giro Donne de achtste etappe gewonnen en verstevigde daarmee de leiding. In de bergrit naar Aldeno won ze met een kleine minuut voorsprong op de Italiaanse Marta Cavalli.

In een etappe van 104 kilometer tussen Rovereto en Aldeno moesten de rensters onderweg twee lastige beklimmingen over. Op de Op de laatste daarvan, de klim naar het Lago di Cei was Van Vleuten duidelijk de sterkste. De Nederlandse reed eerst haar directe tegenstandsters Mavi Garcia en Marta Cavalli uit het wiel en reed naar de ontsnapte Kristen Faulkner, die ze direct achterliet.

Van Vleuten was op weg naar een prachtige zege, maar leek dat in de afdaling van de Lago di Cei te verspelen. De renster van Movistar miste een bocht en kwam daarbij ten val, maar ondanks de hoge snelheid waarmee ze viel kon ze haar weg vervolgen en zou aan de finishstreep nog een kleine minuut overhouden op Cavalli. In het algemeen klassement heeft de Nederlandse nu een voorsprong van ruim twee minuten op de Italiaanse. Zaterdag staat er opnieuw een lastige rit op het programma in de Giro Donne.

Kabinet stelt commissie in die sociaal minimum gaat onderzoeken

In het coalitieakkoord is afgesproken om iedere vier jaar het sociaal minimum te herijken en vast te stellen of dit toereikend is om van te leven en mee te doen in de samenleving. Als eerste stap hier naartoe vragen minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid advies aan een onafhankelijke commissie.

De commissie, die wordt ingesteld naar aanleiding van een motie van het lid Omtzigt, gaat onderzoeken wat verschillende huishoudtypen nodig hebben om rond te kunnen komen en om mee te kunnen doen aan de maatschappij. Ze gaat ook kijken naar de systematiek van het sociaal minimum. De commissie presenteert binnen een jaar haar eindrapport.

De leden van de commissie sociaal minimum brengen expertise samen vanuit de wetenschap, de praktijk en kennis van de regelingen. Ze zijn onder meer werkzaam bij gemeenten, universiteiten, het Nibud en het SCP of brengen ervaringen mee uit de praktijk. De leden nemen zitting op persoonlijke titel.

De samenstelling is als volgt:

 • Dhr. prof. dr. Godfried Engbersen (voorzitter)
 • Mevr. Ester Barendregt MSc
 • Mevr. Amma Asante MA
 • Dhr. mr. Soler Berk
 • Mevr. drs. Alexandra Bartelds
 • Dhr. prof. dr. Koen Caminada
 • Mevr. dr. Nadja Jungmann
 • Dhr. drs. Peter Klaassen
 • Mevr. drs. Marjolijn Olde Monnikhof
 • Mevr. prof. mr. dr. Willemijn Roozendaal
 • Dhr. dr. Arjan Vliegenthart

NASA geeft prachtig voorproefje beelden James Webb ruimtetelescoop

Op 12 juli zullen NASA, ESA en Co. de eerste beelden publiceren die de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop heeft gemaakt van de verre diepten in de ruimte. Ze geven vandaag een eerste voorproefje: een indrukwekkend, maar nog piepklein deel van sterren en melkwegstelsels.

NASA belooft volgende week het "diepste inzicht in het heelal ooit" te publiceren. 

Bekijk hoe elk van de afbeeldingen één voor één wordt onthuld tijdens de uitzending, beginnend om 10:30 uur ET ( 14:30 UTC) op 12 juli 2022. Bekijk de show op een van NASA's streamingplatforms, waaronder Facebook, Twitter, YouTube, Twitch en DailyMotion. Of bij NASA zelf.

Voorlopig zullen ruimtefans het echter moeten doen met een fascinerende collage: 72 afzonderlijke testbeelden zijn aan elkaar geplakt tot één groot 'kunstwerk'.

'James Webb' is de opvolger van de 'Hubble'. Het duurde ongeveer 30 jaar om 'James Webb' te ontwikkelen tegen een kostprijs van ongeveer $ 10 miljard. De ruimtetelescoop kan sterrenstelsels van miljarden jaren oud fotograferen.

 

Tweede ritzege op rij voor Pogacar, Sloveen wint ook op La Planche des Belles Filles

Tadej Pogacar heeft de eerste bergetappe van de Tour de France gewonnen. De 23-jarige Sloveen was op La Planche des Belles Filles de sterkste. In een mooie strijd tot aan de finish was Pogacar net iets sterker dan Jonas Vingegaard.

Kämna reed in de zevende etappe lange tijd in de kopgroep en de laatste vijf kilometer was hij solo op weg naar de ritzege. De Duitser had bij het ingaan van de steile slotkilometer nog ruim een halve minuut voorsprong, maar dankzij een eerste versnelling van Pogacar en later Vingegaard werd hij in de laatste 100 meter bijgehaald.

Vingegaard leek op weg naar de ritzege. Na de versnelling van de Deen van Jumbo-Visma, had Pogacar het even lastig, maar de geletruidrager gaf niet op en vlak voor de streep passeerde hij Vingegaard alsnog en pakte zijn tweede ritzege op rij. Roglic werd op twaalf seconden derde, en Kämna kwam op veertien seconden als vierde over de streep.

EK voetbal voor vrouwen begonnen, Noorwegen en Engeland openen met winst

In Engeland is het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen deze week begonnen. De eerste twee wedstrijden zijn inmiddels achter de rug en in groep A hebben gastland Engeland en Noorwegen de eerste drie punten binnen.

Engeland rekende in een volgepakt Old Trafford in Manchester af met Oostenrijk, hoewel de uitslag van 1-0 tegenvallend was. Na een kwartiertje tekende Beth Mead immers al voor de openingsgoal, maar daarna bleef het bij wat kansen over en weer en geen enkele volgende goal.

Noorwegen tegen Noord-Ierland leverde wat dat betreft meer op. Julie Blakstad opende de score na tien minuten, Frida Maanum was drie minuten later trefzeker en na een half uur schoot Caroline Graham Hansen er een penalty in. Julie Nelson deed met een wat gelukkige kopgoal wat terug, maar Guro Reiten gooide de boel op slot: 4-1.

Vrijdag komen Spanje en Finland om 18.00 uur in actie en spelen Duitsland en Denemarken om 21.00 uur tegen elkaar. Nederland begint zaterdag vanaf 21.00 uur aan het toernooi met een wedstrijd tegen Zweden.

Britse man vergiftigt zichzelf met vitamine D supplementen

Over de hele wereld nemen mensen voedingssupplementen om vitaler, gezonder en mooier te zijn. Ook een Britse man volgt het advies van een voedingsdeskundige op en betaalt daarvoor een hoge prijs.

Een man moest in het ziekenhuis worden behandeld voor weken van misselijkheid en braken, diarree, buikpijn en krampen in de benen. Zijn huisarts wist niet wat hij moest doen en had hem doorverwezen. De klachten verbeterden ook na enkele weken niet en hij was al meer dan 12 kilo lichaamsgewicht kwijt. Bovendien zei hij dat hij voortdurend dorst had.

Deskundigen waarschuwen tegen voedingssupplementen
De behandelende artsen van het William Harvey Hospital in East Kent, Groot-Brittannië, die over het geval verslag uitbrengen in het medische tijdschrift 'BMJ Case Reports', gingen op zoek naar de oorzaak. Zij vonden significant verhoogde niveaus van calcium en magnesium in het bloed van hun patiënt. Het vitamine D-gehalte was echter bijzonder opvallend; het was ongeveer zeven keer hoger dan normaal. Aan de hand van de laboratoriumwaarden en de symptomen van de man van middelbare leeftijd konden de artsen snel een diagnose stellen: Hypervitaminose D, d.w.z. vergiftiging door inname van te veel vitamine D.

Aanbeveling van een voedingsdeskundige
De patiënt zelf zei dat hij in een radioprogramma over voedingssupplementen had gehoord en vervolgens contact had opgenomen met de voedingsdeskundige die in het programma aan het woord was geweest. Na een bezoek aan de voedingsdeskundige begon de man dagelijks meer dan 20 vrij verkrijgbare supplementen in te nemen, waaronder driemaal daags 50.000 Internationale Eenheden (IE) vitamine D. Hoewel de informatie over maximumdoses van arts tot arts verschilt, is 50.000 IE een veelvoud van wat men normaal zou moeten innemen.

Het lichaam bouwt een depot op in vetweefsel
Omdat vitamine D - net als vitamine A, E en K - wordt opgeslagen in de lever, vetcellen en spierweefsel, verhoogt overdosering het risico op vergiftiging van het lichaam. Een overdosis vitamine D leidt tot een verhoogde opname van calcium uit de darmen, dat door de nieren weer wordt opgenomen en uit de botten wordt opgelost. Dit proces beschadigt de nieren en kan zelfs leiden tot nierfalen. Het verhoogde calciumgehalte in het bloed leidt op zijn beurt tot hoge bloeddruk en vermoeidheid. Maagzweren of hartritmestoornissen kunnen ook het gevolg zijn van een overdosis vitamine D. Er zijn zelfs psychoses waargenomen.

"Overmatige inname van vitamine D leidt tot een verhoogd calciumgehalte in het lichaam (hypercalciëmie), wat acuut kan leiden tot misselijkheid, verlies van eetlust, buikkrampen, braken of, in ernstige gevallen, tot nierbeschadiging, hartritmestoornissen, bewusteloosheid en de dood. Aangezien vitamine D in het lichaam kan worden opgeslagen, is naast een acute overdosis ook een geleidelijke overdosis mogelijk," schrijft het Duitse Robert Koch Instituut. Vergiftiging via de lichaamseigen vitamine D-vorming en natuurlijke voeding is daarentegen niet mogelijk.

De man in Groot-Brittannië werd binnen een maand onwel door de gigantische overdosis vitamine D. Hoewel hij na vier weken stopte met het innemen van alle supplementen vanwege de symptomen, bleef hij zich onwel voelen. Zijn toestand werd zo alarmerend dat hij twee maanden later in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Verhoogde vitamine D niveaus, zelfs maanden later
De man in het VK werd gedurende acht dagen in het ziekenhuis behandeld met medicijnen. De artsen wilden het calciumgehalte in het bloed van hun patiënt zo snel mogelijk verlagen. Bij het vervolgonderzoek twee maanden later stelden de behandelende artsen vast dat het calciumgehalte in het bloed van de man tot bijna normale waarden was gedaald. De vitamine D-spiegel was ook aanzienlijk verbeterd, maar was nog steeds te hoog, zegt Dr. Alamin Alkundi volgens CNN. De man voelde zich beter, maar was nog steeds niet zo fit als voorheen, legde Alkundi verder uit.

Met hun case report, willen de artsen waarschuwen. "Wereldwijd is er een medisch ongerechtvaardigde trend naar vitamine D en overeenkomstige hypervitaminosen," schrijven zij. Zelfs preparaten die als veilig en ongevaarlijk zijn ingedeeld, kunnen tot een vergiftiging leiden als ze in de verkeerde dosis of in de verkeerde combinatie worden ingenomen.

Overdosis supplementen (Foto:Pixabay)
Overdosis supplementen (Foto:Pixabay)

KLM schrapt opnieuw vluchten in zomervakantie om zomerchaos tegen te gaan

KLM heeft besloten meer vluchten te annuleren om de problemen op Schiphol tegen te gaan. De luchtvaartorganisatie annuleert dagelijks tien tot twintig retourvluchten vanuit Europese landen. De werkdruk loopt volgens het bedrijf erg hoog op bij het grondpersoneel. Met deze maatregelen wil de maatschappij voorkomen dat het verder uit de hand loopt. Zo meldt AT5.

De extra maatregelen die KLM neemt, duren tot 28 augustus. "Door personeelstekorten bij Schiphol en in de eigen operatie is de werkdruk op de luchthaven erg hoog", meldt de luchtvaartmaatschappij. De maatregelen hebben als doel om die werkdruk te verlagen. 

KLM houdt op vluchten binnen Europa meer stoelen vrij, zodat passagiers wiens vlucht is geannuleerd makkelijker omgeboekt kunnen worden. Ook beloven zij iedereen op tijd te laten weten welke vluchten er worden geannuleerd. 

Ook is er besloten om tijdelijk geen vracht meer mee te nemen in de Cityhopper-toestellen. "Dit zorgt voor minder werkdruk bij de medewerkers op de grond die het toestel afhandelen", aldus KLM. Ook zal de vracht met post en pakketten op intercontinentale vluchten op een andere manier worden klaargezet, waardoor het volgens KLM makkelijker te laden is. 

Plastic aangetroffen in vlees, bloed en melk van boerderijdieren

Bijna 80 procent van de door wetenschappers geteste vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren bevat microplastics. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) troffen plastic aan in het vlees, het bloed en de melk van koeien en varkens. Zo meldt AT5.

De VU voerde een steekproef uit in opdracht van de Plastic Soup Foundation. Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bleken deeltjes plastic te bevatten en in vijf van de acht varkensvleesmonsters was dit ook het geval. In 18 van de 25 melkmonster troffen de onderzoekers ook plastic aan. Ook in het bloed van de onderzochte dieren werden kleine hoeveelheden plastic gevonden: in twaalf koeien en twaalf varkens. 

Het plastic zou mogelijk in de dieren terecht zijn gekomen door plastic in het voer. De onderzoekers analyseerden twaalf monsters van voederpellets en versnipperd voer, in alle monsters bleek plastic te zitten. 

De Plastic Soup Foundation is een petitie gestart waarin minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wordt opgeroepen de consument te verzekeren dat de Nederlandse voedselketen plasticvrij is.

Oud-premier Japan Shinzo Abe overleden na aanslag in Nara

De Japanse oud-premier Shinzo Abe werd vrijdagochtend (lokale tijd) neergeschoten tijdens een campagnebijeenkomst in de westelijke Japanse stad Nara. Zijn toestand zou kritiek zijn volgens premier Fumio Kishida. 

Japanse media berichtten eerder al dat Abe geen teken van leven vertoonde toen hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. De schutter, de 41-jarige Tetsuya Yamagami, is aangehouden.

Update 13.25 uur:  Shinzo Abe is in het ziekenhuis in Kashira City overleden. Dat melden de autoriteiten aan de Japanse nieuwszender NHK. Op zijn dood wordt wereldwijd met afgrijzen gereageerd. Premier Rutte spreekt op Twitter van 'een zwarte dag voor de Japanse democratie'. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een medeleven uitgesproken. De aangehouden verdachte zou een marineveteraan zijn die 'ontevreden' was over de voormalige premier Abe. Hij zou twee keer hebben geschoten met een zelfgemaakt wapen. Volgens een bericht op de BBC deed de schutter geen poging om te vluchten na zijn misdaad. Het dubbelloops apparaat dat een handgemaakt pistool leek te zijn, werd bij hem in beslag genomen.

NHK, de Japanse publieke omroep, meldde dat Yamagami een voormalig lid is van de Japanse Maritime Self-Defense Force, het Japanse equivalent van de marine. De verdachte heeft in de jaren 2000 drie jaar bij het korps gediend.
De omroep citeerde Yamagami die de politie vertelde dat hij ontevreden was over Shinzo Abe en hem wilde vermoorden.

Het bezitten van een wapen in Japan is buitengewoon moeilijk. Men mag geen strafblad hebben, stelt wapentraining verplicht, en er worden psychologische onderzoeken en uitgebreide achtergrondcontroles, waaronder politie-interviews met buren, zo meldde de BBC.

Eerdere berichtgeving:

Meta Quest stopt eindelijk met verplichte Facebook-login

Potentieel goed nieuws voor mensen die graag eens met Quest VR aan de slag willen maar geen behoefte hebben om te koppelen met Facebook: het techbedrijf laat de verplichte Facebook-login vervallen en introduceert daarvoor in de plaats een algemeen Meta-account.

Het impopulaire beleid van Oculus, tegenwoord Meta, dat gebruikers verplicht in moeten loggen met hun Facebook-account om hun headset te kunnen gebruiken, gaat eindelijk van de baan. Van meet af aan was dit al een belachelijke en schandalige beslissing aangezien ten tijde van de overname van Oculus door Facebook expliciet was beloofd dat een Facebook-inlogverplichting nooit zou gaan plaatsvinden. Dit sentiment werd nog andermaal versterkt toen vorig jaar oktober Facebook een lange downtime had en mensen helemaal niks konden met hun peperdure headsets.

Veel gebruikers waren ook bezorgd dat data of activiteit (lees: VR-porno) van de headset zou doorsijpelen naar hun Facebook-profiel. Hoewel dat niet per se het geval is, is het ook gewoon ontzettend onhandig en onnodig om gebruikers een socialmediaprofiel te laten gebruiken om in te loggen op de headset. Immers zijn er ook genoeg mensen die helemaal geen Facebook (meer) hebben of willen. Het is een beeje een regen-in-de-drup-verhaal want gebruikers zullen nu een 'Meta-account' moeten gebruiken om in te loggen, maar dit staat tenminste los van een eventueel extern socialmediaprofiel. De wijziging zal vanaf augustus ingaan.

Ondanks de Facebook-integratie zijn de Meta Quest headsets vrij populair en gooien ze structureel hoge ogen binnen de VR-markt. Mede vanwege de relatief lage prijs/goede prijs-kwaliteit verhouding en de mogelijkheid om via airlink of virtual desktop compleet draadloos hoogwaardige games als Half-Life: Alyx te spelen. Uiteraard is een beefy game-pc dan wel een vereiste.

The Quarry krijgt multiplayer-uitbreiding

Supermassives horrogame The Quarry wordt voorzien van een extra gamemodus genaamd Wolf Pack. Deze invite-only modus biedt de mogelijheid voor de host om tot zeven vrienden uit te nodigen om mee te kijken en te stemmen over keuzes in de game.

Behalve de nieuwe gamemodus biedt de Wolf Pack-uitbreiding ook enkele cosmetische wijzigingen. Zo kun je het kampeergezelschap qua stijl terug in de tijd sturen door ze te voorzien van typische 80's klederdracht. Tenslotte voegt de DLC ook de zesdelige 'Bizarre Yet Bonafide' podcasts toe, griezelige verhalen verteld door (fictieve) professionals uit de paranormale wereld.

The Quarry verscheen vorige maand als spiritueel opvolger van het voortreffelijke Until Dawn. Net als de Dark Pictures Anthology-games viel ook The Quarry bij ons goed in de smaak.

RoboCop: Rogue City wordt uitgebracht in juni 2023

RoboCop: Rogue City wordt in juni 2023 uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, Switch en pc via Steam en Epic Games Store, zo maakten uitgever Nacon en ontwikkelaar Teyon bekend. Daarnaast is er ook een gameplaytrailer uitgekomen.

Word de iconische politieheld die deels mens en deels machine is, terwijl je probeert gerechtigheid te brengen in de gevaarlijke, door misdaad geteisterde straten van Old Detroit. Gewapend met je vertrouwde Auto-9, jarenlange ervaring bij het korps en vele tools tot je beschikking, vecht je tegen troepen die de stad willen vernietigen. Je hebt de macht om te beslissen hoe je op je eigen manier aan de belangrijkste richtlijnen voldoet, maar naarmate het verhaal zich ontvouwt, ga je voorzichtig te werk omdat corruptie en hebzucht geen grenzen kennen.

Dansend robots slopen in Steelrising

Uitgever Nacon en ontwikkelaar Spiders hebben een nieuwe gameplay-trailer uitgebracht voor actie-RPG Steelrising, genaamd 'Titans'.

1789 is het jaar van de Bestorming van de Bastille en het begin van de ondergang van de monarchie. Steelrising laat ons een alternatieve versie van die geschiedenis zien: wat als koning Lodewijk XVI, die dol was op het maken van klokken, een leger van robots had gebouwd die in staat waren de opstand te onderdrukken? Dit sterke en wrede leger spaart niemand en gebruikt grof geweld tegen de rebellen. Parijs brandt en bloedt. Mannen, vrouwen en kinderen worden systematisch afgeslacht.

In deze chaos ben jij Aegis, een buitengewone robot en lijfwacht van Marie-Antoinette. Op bevel van de koningin moet Aegis zich een weg banen door een alternatief Parijs, waarin het wemelt van de vijandelijke machines. Daar heb je dan ook allerlei middelen voor, zoals je waaiers die je kunt gebruiken als wapen en als schild.

Steelrising komt op 8 september uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam, Epic Games Store en GOG.

Gameplay van The Lord of the Rings: Gollum

Uitgever Nacon en ontwikkelaar Daedalic Entertainment hebben een gameplaytrailer vrijgegeven voor stealth-actie-avonturengame The Lord of the Rings: Gollum.

The Lord of the Rings: Gollum is gebaseerd op de legendarische boekentrilogie The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien en vertelt over de ervaringen van Gollum in de eerste hoofdstukken van The Fellowship of the Ring.

Nadat hij zijn kostbare ring aan Bilbo Baggins heeft verloren, besluit Gollum de Misty Mountains te verlaten en aan een gevaarlijke reis te beginnen die hem van de kerkers van Barad-dur naar het rijk van de woudelfen in Mirkwood leidt. Om de gevaren van zijn reis door Midden-aarde te overleven, moet Gollum sluipen en klimmen en al zijn sluwheid gebruiken. Hij heeft ook te maken met zijn Hobbit-zelf: Smeagol.

Het is aan de spelers of ze willen dat Gollum de overhand krijgt als het gaat om het nemen van belangrijke beslissingen, of dat ze liever Sméagol het over laten nemen. Gollum ontmoet ook bekende personages uit de boeken en een paar nieuwe gezichten.

The Lord of the Rings: Gollum komt op 1 september uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam en later in 2022 voor Switch.

Trailer voor Test Drive Unlimited Solar Crown

Uitgever Nacon en ontwikkelaar KT Racing hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor Test Drive Unlimited Solar Crown genaamd "Together We Drive".

Hong Kong is de locatie die spelers volgend jaar kunnen verkennen in dit nieuwe deel van de franchise. Dit gebied is op een schaal van 1:1 nagebouwd. Met tot nu toe bevestigde merken zoals Ferrari, Lamborghini, Porsche, Koenigsegg, Apollo, Dodge en Bugatti, moet je je wel bewijzen om het voorrecht te hebben om ze te bezitten en te besturen. Niet alleen de auto's zijn aan te passen, ook je avatar kun je veranderen, met meer mogelijkheden dan in de vorige spellen.

Test Drive Unlimited Solar Crown komt in 2023 uit voor PlayStation 5, Xbox Series, Switch en pc via Steam.

Verdachten wederom niet verantwoordelijk voor dood slachtoffer bij poging tot stelen van hennep

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat 7 verdachten niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het overlijden van de bewoner van het huis waar zij hebben geprobeerd hennep te stelen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant kwam eerder tot hetzelfde oordeel.

Poging tot diefstal van hennep
In de nacht van 16 februari 2016 heeft een groep van 9 verdachten ingebroken in een woning in Ossendrecht om de daar aanwezige hennep te stelen. Tijdens de inbraak werden zij echter overlopen door de bewoner. Er volgde een schietpartij en de bewoner kwam door het vuurwapengeweld om het leven. Twee van de verdachten zijn korte tijd later zelf overleden en konden dus niet terechtstaan in deze zaak.

De belangrijkste vraag, zowel bij het hof als eerder bij de rechtbank, was of alle mannen verantwoordelijk gehouden konden worden voor het overlijden van de bewoner.

Deels vrijspraak
Het Openbaar Ministerie ging bij 5 mannen uit van het medeplegen van een poging tot diefstal met geweld de dood ten gevolg en eiste gevangenisstraffen tot 8 jaar. Bij 2 andere mannen ging het Openbaar Ministerie uit van medeplichtigheid bij alleen een poging tot diefstal.

Alle mannen worden, net als eerder bij de rechtbank, vrijgesproken van het medeplegen van een gekwalificeerde doodslag. Dat is conform het standpunt van het Openbaar Ministerie en de verdediging.

Het hof spreekt hen ook vrij van het gebruikte geweld en de daaropvolgende dood van het slachtoffer. Het hof stelt, anders dan de rechtbank, vast dat een van de twee inmiddels overleden medeverdachten tijdens de inbraak het vuurwapen bij zich droeg en heeft gebruikt. Vanwege de manier waarop de tenlastelegging is geformuleerd, kan het hof de overige 7 mannen niet veroordelen voor het vuurwapengeweld. De mannen hadden op zich wel rekening moeten houden met het gebruik van enig geweld. Echter vindt het hof dat vuurwapengeweld in dit specifieke geval voor de andere mannen niet voorzienbaar was en ook niet als een reële, niet onwaarschijnlijke mogelijkheid in het plan besloten lag. De mannen worden daarom alleen veroordeeld voor het medeplegen van de poging tot diefstal met braak.

De mannen waren namelijk allen op de hoogte van het plan: het inbreken en stelen van hennep uit de woning en iedere verdachte had daar een voldoende bijdrage aan om van medeplegen te kunnen spreken.

Fors lagere straffen dan geëist
Het hof sluit zich aan bij de straffen die de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder oplegde vanwege de vrijspraak voor het vuurwapengeweld en het gevolg daarvan. Maar omdat de behandeling van de zaak langer duurde dan mag worden verwacht, is er een strafkorting toegepast. De straffen variëren van 6 tot 10 maanden.

Omdat de mannen niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het overlijden van de bewoner, kunnen de nabestaanden geen aanspraak maken op een schadevergoeding die door de mannen zou moeten worden betaald.

Aanhouding na aangifte bedreiging minister Van der Wal

Een 52-jarige man uit Kootwijkerbroek is woensdag aangehouden en gehoord op verdenking van bedreiging van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Achterop zijn vrachtwagen stond een tekst waarin de minister voor Natuur en Stikstof in één lijn werd genoemd met Pim Fortuyn en Theo van Gogh, die beiden zijn vermoord.

Achter de namen van Van Gogh en Fortuyn stonden de data waarop ze werden omgebracht, achter die van de minister een vraagteken. De minister deed aangifte; het OM heeft de uiting beoordeeld als een strafbare bedreiging. Daarnaast wordt de verdachte opruiing ten laste gelegd. Hij is heengezonden en moet zich komende maand voor de rechter verantwoorden.

Rondom de boerenprotesten spelen de emoties soms hoog op. Maar er is een grens. Als meningen en actievoeren omslaan in bedreigingen, dan wordt er opgetreden.

Thor: Love & Thunder is knotsgekke, maar vermakelijke Waititi-fantasie

Terwijl de favoriete goddelijkheid op zoek is naar zijn innerlijke rust, wordt deze bruut verstoord voor een nieuwe strijd. Thor moet het opnemen tegen Gorr, een wezen dat het heeft gemunt op goden, nadat zijn eigen god hem in de steek liet. Daarnaast hanteert Thor's ex-vriendin Jane Foster tot Thor’s verbazing en op onverklaarbare wijze de magische hamer, Mjolnir. Samen beginnen ze aan een kosmisch avontuur om het mysterie van de wraak van de Gorr te ontrafelen en hem te stoppen voordat het te laat is.

Groei internationale treinreizigers bij NS, voor eerst meer verkochte tickets dan voor Corona

Internationaal treinreizen zit in de lift. Dat blijkt uit de ticketverkoop van NS International over het eerste halfjaar van 2022. In mei was de ticketverkoop voor het eerst hoger dan voor Corona. In die maand verkocht NS International meer dan 365.000 tickets, tegenover 353.000 in mei 2019. In juni van dit jaar groeide dit door naar 372.000 tickets (2019: 345.000). Populairste bestemming blijven Antwerpen, Brussel en Parijs. Snelst groeiende bestemmingen zijn Wenen, Zürich en Milaan.

Vroeg boeken
Heike Luiten, directeur NS International is blij met de stijgende populariteit van de internationale trein: “Dit wordt vooral veroorzaakt door het opheffen van de reisbeperkingen vanwege Corona. Daarnaast horen we dat de aandacht voor duurzaamheid en de uitbreiding van het aantal bestemmingen, zoals de NightJet naar Zürich en de NightJet naar Wenen belangrijk zijn. Sinds kort zorgt ook het schrappen van vluchten vanaf Schiphol ervoor dat meer reizigers de trein overwegen. De groei kan voor reizigers ook een keerzijde hebben. Populaire treinen en voordelige tickets zijn sneller uitverkocht. NS International raadt reizigers aan om vroeg – 3 tot 6 maanden vooraf – te boeken of om naar minder populaire tijden te kijken. Heike Luiten, directeur NS International: “De trein naar Parijs voor aanstaande vrijdagmiddag is nagenoeg vol. Maar een € 35-ticket is in september gewoon te vinden.”

Vaker naar Londen
NS is met partners in gesprek over het uitbreiden van het aantal internationale verbindingen. Zo start in september de 4e dagelijkse rechtstreekse Eurostar naar Londen. Deze 4de trein zorgt ervoor dat de reiziger voor 11 uur ’s ochtends in het centrum van Londen is. De eerste rechtstreekse trein naar Londen ging in 2020 van start.

Snelst groeiende Internationale treinbestemmingen*

 • Wenen (x 5,5)
 • Zürich (x 5))
 • Milaan (x 5)

Populairste Internationale treinbestemmingen*

 • Antwerpen
 • Brussel
 • Parijs

* Bron: Ticketverkoop NS International

NS rijdt All Inclusive naar Roze Maandag in Tilburg

Roze Maandag begint dit jaar al in de trein. Een oude bekende is daarvoor uit de kast gehaald: de Roze Maandag Express. Op de dag waarop gelijkwaardigheid, inclusie en acceptatie wordt gevierd in Tilburg tijdens de grootste kermis van de Benelux, brengt de Roze Maandag Express de eerste bezoekers vanuit Rotterdam -via Breda- naar Tilburg. Roze Maandag is op 25 juli.

Zangeres Imca Marina en tv-kok Hugo Kennis fluiten de trein weg op Rotterdam Centraal en gaan voorop in de trein die bol staat van muziek, feest en lekkernijen van Albert Heijn. Zo’n 250 dragqueens, prijswinnaars en andere gasten kunnen dansen op de feestdeutjes van de Weekend Club, eten en zien hoe All Inclusive het werk van de machinist en hoofdconducteur is. Want voor NS is gelijkwaardigheid en acceptatie niet iets dat je alleen moet prediken, maar ook iets dat je moet doen.

'Mr. Leather' Tio Lelieveld
“Dat is een van de redenen dat ik er werk”, zegt hoofdconducteur Tio Lelieveld. Hij is gek op leer en kreeg dit jaar de titel ‘Mr. Leather 2022’. “Ik voel me lekker, stoer en krachtig als ik leer draag.” Op zijn werk vinden ze het prachtig. “Mijn collega’s vinden het leuk en interessant. Natuurlijk zijn er collega’s die er weinig mee hebben en zich meer interesseren in de allernieuwste dubbeldekker. Maar voor mij zijn de twee werelden met elkaar vervlochten.”

Hetzelfde geldt voor de machinist van de Roze Maandag Express, machinist Richard a.k.a. Ruxy Bonaparte. Een echte Rotterdammer die regelmatig te vinden is in Café Bonaparte in Rotterdam. “Echt fantastisch dat deze trein in Rotterdam vertrekt en dat we mensen dan zo vrolijk meenemen naar Tilburg.” Uiteraard zijn Richard en Tio aanwezig in de Roze Maandag Express, samen met tientallen andere collega’s van NS.

Dienstregeling
Om 10.17 uur vertrekt de trein vanaf perron 2 op Rotterdam Centraal, om vervolgens om 11.16 uur aan te komen op perron 1 van station Tilburg.

Vertrek Rotterdam Centraal om 10.17 uur op spoor 2
Aankomst Dordrecht 10.31; vertrek 10.32 uur spoor 5
Aankomst Breda 10.57 vertrek 11.01 uur spoor 4
Aankomst Tilburg 11.16 uur spoor 1

VIP Pink Room
In de Roze Maandag Express is een speciale VIP-ruimte, de Pink Room. Hier worden prijswinnaars getrakteerd op verschillende lekkernijen en gaan ze 1e klas mee naar Tilburg. Daarna zijn ze de hele dag VIP-gast op Roze Maandag en krijgen ze twee gratis kaartjes voor attracties en toegang tot de VIP-opening van Roze Maandag in de Bierhal. NS geeft 4 VIP-tickets weg voor de Pink Room via social media. Daarnaast zijn er 25 tickets te winnen voor de speciale trein.

De hele rit is live te volgen op radio en tv via Kermis FM en ook RadioNL doet live verslag vanuit de trein. Zanger Jeffrey Kuipers, bekend van het tv-programma De Hollandse Nieuwe, reist mee in de trein en is regelmatig in de uitzending te horen.

Pride Walk
Na aankomst gaat het feest verder op station Tilburg. Terwijl een dj lekkere beats draait op het voorplein, kan iedereen op de foto met de dragqueens die aanwezig zijn. De Albert Heijn to go wordt omgetoverd tot Albert Heijn To Gay en station Tilburg krijgt roze en regenboog kleuren. Rond 12.00 uur vertrekt de Pride Walk vanaf het station richting het kermisterrein voor de opening van Roze Maandag.

Jabeur via barbecuemaatje naar Wimbledonfinale

Tennisster Ons Jabeur is de eerste Noord-Afrikaanse finalist(e) ooit op een Grand Slam-toernooi. De als derde geplaatste Tunesische rekende in de halve finales op Wimbledon af met de Duitse Tatjana Maria, een goede vriendin en naar eigen zeggen haar barbecuemaatje.

De wedstrijd begon al met een bijzonder lange servicegame van Maria, die deze wel wist te houden. Eén servicegame later leverde ze haar opslag alsnog in en op 4-2 deed ze dat nog eens, waardoor Jabeur de eerste set pakte. Een break op 1-2 in set twee leverde Maria uiteindelijk setwinst op, maar Jabeur gaf niet op. In de beslissende derde set brak ze gelijk twee keer en dat was voldoende om haar maatje, met wiens familie ze ook meer dan eens optrekt, het nakijken te geven: 6-2, 3-6, 6-1.

Jabeur speelt in de finale tegen de Kazachse Elena Rybakina (17), die de Roemeense oud-winnares Simona Halep (16) naar huis stuurde. In beide sets gaf een vroege break Rybakina al de kans om de set te pakken, hoewel ze in set twee nog een rebreak goed moest maken. Dat deed ze prima en na vijf kwartier was het met twee keer 6-3 al gedaan, waardoor haar eerste Grand Slam-finaleplaats ook een feit was.

Niet-financiële bedrijven potten winst op tijdens coronajaren

De reserves van niet-financiële bedrijven zijn in 2020 en 2021 in totaal met 94,2 miljard euro gestegen. De stijging komt door gestegen bedrijfswinsten in 2021, maar er belandde ook een groter deel van die winst op de bankrekening, in plaats van dat het geïnvesteerd werd. Dat meldt het CBS in het achtergrondartikel ‘Overheid helpt bedrijven en huishoudens financieel door coronajaren’.

In 2021 namen de reserves van bedrijven toe met 64,6 miljard euro, nadat deze in 2020 ook al waren gestegen met 29,6 miljard euro. Het totale bezit aan chartaal geld en deposito’s van niet-financiële bedrijven kwam daarmee uit op 387,4 miljard euro eind 2021. Dat was nooit eerder zo hoog.

Grotere winst in 2021
De stijging van de deposito’s in 2021 is vooral toe te schrijven aan de gestegen winsten. De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven steeg in 2021 met 50,2 miljard euro tot 287,2 miljard euro, 21,2 procent meer dan een jaar eerder. In 2020 daalde de winst juist nog met 10,7 procent door de economische krimp, ondanks steunmaatregelen van de overheid. Dat bedrijven ook in 2020 meer geld oppotten kwam doordat ze voorzichtiger waren met investeringen en minder schulden aflosten dan in 2019. Ook werd er per saldo minder vennootschapsbelasting afgedragen dan in 2019. In 2021 groeide de economie weer, waarmee ook de winst van bedrijven groeide.

Investeringen groeien niet mee
Bedrijven hebben de gestegen winst niet volledig gebruikt om meer te investeren. In 2021 stegen de investeringen tot 88,9 miljard euro, 7,2 procent meer dan het jaar ervoor. Dat is een veel kleinere stijging dan die van de brutowinst (21,2 procent). Met de winstdaling in 2020 daalden ook de bruto-investeringen van bedrijven, van 86,6 miljard euro in 2019 naar 82,9 miljard euro in 2020.

Door de lage investeringen in 2020 en 2021 daalde de investeringsquote, het deel van de toegevoegde waarde dat geïnvesteerd wordt. In 2019 bedroeg de investeringsquote nog 18,5 procent. Met de afgenomen investeringen daalde deze naar 18,4 procent in 2020. De toegevoegde waarde steeg in 2021 veel harder dan de investeringen, waardoor de investeringsquote nog verder afnam naar 18,1 procent. Met 18,4 procent in 2020 was de investeringsquote van Nederlandse niet-financiële bedrijven een van de laagste van Europa.

Belang milieusector in Nederlandse economie verder toegenomen

De toegevoegde waarde van de milieusector bedroeg 22,3 miljard euro in 2021, ongeveer 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2001 was dit nog 1,7 procent. De werkgelegenheid in hernieuwbare energie is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de milieusector, waaronder een eerste snelle raming voor 2021.

De milieusector omvat bedrijven en instanties die goederen en diensten produceren gericht op het beschermen van het milieu en het beheren van natuurlijke hulpbronnen. Milieubeschermingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld het meten, voorkomen en herstellen van milieuschade door lucht-, water- en bodemvervuiling. Bij het beheer van natuurlijke hulpbronnen kan gedacht worden aan het produceren van energiebesparende en CO2 reducerende technologieën, producten en diensten, zoals de productie van hernieuwbare energie, elektrisch vervoer, en isolatiewerkzaamheden.

Het aandeel van de milieusector in de Nederlandse economie is sinds 2001 gestaag toegenomen van 1,7 procent in 2001 tot 2,6 procent in 2021. Het aandeel van activiteiten gericht op het beheer van natuurlijke hulpbronnen is verdubbeld in de afgelopen 20 jaar. Deze toename hangt nauw samen met de energie- en klimaattransitie. Het aandeel van milieubeschermingsactiviteiten in de Nederlandse economie nam in de periode 2001-2020 met 0,2 procentpunt beperkt toe.

Werkgelegenheid hernieuwbare energie stijgt door
De productie uit hernieuwbare energie en energiebesparing waren in 2020 goed voor ruim 72 duizend voltijdbanen, in 2011 waren dit er nog 40 duizend. Wel zijn er verschillen tussen de activiteiten. De grootste stijging is te zien bij zonne-energie, met name in de installatie van zonnepanelen, waar tussen 2011 en 2020 de werkgelegenheid ruim 11 keer zo groot is geworden. De werkgelegenheid uit windenergie is in dezelfde periode verdubbeld. Daarentegen is de werkgelegenheid gerelateerd aan warmte, geothermie en energie uit water de afgelopen tien jaar vrijwel constant gebleven.

Omvang Nederlandse milieusector gelijk aan het Europese gemiddelde
De bijdrage van de milieusector aan het bbp was in de Europese Unie gemiddeld 2,3 procent in 2019. In Nederland was dit ook rond de 2,3 procent. In Finland, Estland en Oostenrijk is de milieusector relatief het grootst, met respectievelijk 5,8 procent, 4,6 procent en 4,2 procent van het bbp. In deze landen wordt veel hernieuwbare energie geproduceerd, en ook het beheer van bosgebieden draagt relatief veel bij aan het bbp. Onderaan de ranglijst stonden Ierland (0,9 procent), Malta (1 procent) en België (1,1 procent).

Tour: Etappe 7 - De eerste échte aankomst bergop

De Tour de France is beslist: het heeft welgeteld zes etappes geduurd, maar Tadej Pogacar rijdt in het geel en eerlijk is eerlijk, dat gaat in principe niet meer veranderen. Vandaag kan de Sloveen het zelfs nog verstevigen, want we krijgen een echte bergfinish.

De heren renners vertrekken vanuit Tomblaine en beginnen dan aan een 176 kilometer lange etappe. Even na de helft van de etappe krijgt men een klim van de derde categorie voor de kiezen, waarna er nog een vergelijkbare klim volgt, om daarna koers te zetten naar het slotstuk.

De finish ligt niet op de Planche des Belles Filles, inmiddels een beetje uitgekauwd, maar op de Super Planche des Belles Filles. Hetzelfde, maar dan met een extra stukje waar het steil en onverhard is. Primoz Roglic verloor op het reguliere stuk de Tour van 2020, Pogacar kan zijn zege nu weer een stapje dichterbij brengen.

Om 13.05 uur gaan de heren van start, tien minuten later volgt de officiële start, en Eurosport is er gelijk live bij...net zoals de NOS, het is een wonder. Sporza schakelt een uurtje later in, de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer!: over elkaar heen buitelen!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Wat goed!

Het geklaag op het weerforum was vandaag niet van de lucht over het weerbeeld van deze dag. Opvallend was vooral dat iemand uit Voorhout die niks met warmte heeft, juist de grootste klager was. Dit leverde uiteraard weer boze reacties op van beide kanten van het kwartje. Ze buitelden over elkaar heen. 

Goed, het weerbeeld van gister is ook beslist niet mijn ding. Te koud, te winderig en te saai. En ondanks dat we allemaal de vooruitzichten weten, gaan we tóch nog mopperen als weeramateur. . Buien waren er vandaag echter wel met soms toch wel enigszins verrassende hoeveelheden. Diverse stations kwamen met méér dan 5 mm op de proppen en lokaal zelfs rond of iets boven de 10 mm. Te Haarlem moest ik het echter doen met een armoedige 0,3 mm, dus ik mocht wél klagen.   Voorlopig was dit de laatste regen en ik sluit niet uit dat dat voor de rest van de maand zal gelden. Een héél kleine kans is er nog op zaterdagochtend, verder zijn de neerslagkansen zover het oog reikt gewoon vrijwel 0%.

Verder was het vandaag ook meestal bewolkt, maar inmiddels begint het van het noordwesten uit op te klaren. Vanavond bereiken deze opklaringen ook Limburg.

Vandaag is er duidelijk meer zon dan vandaag en dat vooral langs de kust. In het binnenland komen toch nog wel wolkenvelden voor, maar het blijft wel droog. De wind neemt ook in kracht af en blijft uit een westelijke richting waaien. Het kwik loopt iets hoger op dan vandaag en komt uit tussen de 18 en 22 graden. 

Zaterdagochtend dus die kleine buienkans, maar verder is het droog met perioden met zon. Uiteraard de meeste zon in het westen, maar ook in het binnenland zal ze geregeld schijnen.

Echt helder weer komt vanaf maandag op visite. Dan gaan ook de temperaturen omhoog. Er is veel gesproken over hoe warm het gaat worden, maar momenteel ga ik uit dat de eerste dagen van de week de maxima tussen de 25 en 30 graden komen te liggen. Aan zee, en zeker op de Wadden zou het door zeewind wel eens frisser kunnen worden.

En dan de genoemde 'grote' hitte: Alles kan nog. Met name in het zuiden en oosten zijn kwikstanden van iets boven de 30 graden vrij realistisch. Toch zie ik nu nog niet direct dat het 35 graden of warmer gaat worden. Het zou zelfs eens kunnen zijn dat er een noordwestelijk briesje gaat opsteken, en dan zit je op de Wadden op ongeveer 20 graden. Ook in Zandvoort zou 25 graden dan echt het maximale zijn. Dit heeft dan ook invloed op het binnenland. Niet zo sterk, maar het kan toch een paar graden schelen.

We gaan het zien... 

Eet smakelijk en voor wie gaat slapen: welterusten!  

Koninginnenpage (Foto: qltel)
Een schitterende foto van een Koninginnenpage. Niemand minder dan qltel legde dit mooie tafereel vast! ( Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Labous wint loodzware Giro-etappe, Van Vleuten verstevigt leiding

Juliette Labous heeft de zesde etappe van de Giro d'Italia voor vrvouwen gewonnen. De Française van Team DSM kwam na zo'n 113 kilometer als eerste aan bovenop de loodzware Passo del Maniva, tien kilometer aan gemiddeld acht procent.

Labous maakte deel uit van een kopgroep, waarvan de voorsprong onderaan de klim al snel niet groot genoeg leek te zijn. Labous liet de rest achter zich en vervolgens kwam de groep met favorieten eigenlijk nauwelijks dichterbij, waardoor de DSM-renster op fraaie wijze naar de winst soleerde.

Achter Labous deed Annemiek van Vleuten flinke pogingen om haar leiding in het algemeen klassement wat te verstevigen. Dat lukte de Movistar-renster wel, maar niet ruim: de Spaanse Mavi Garcia verloor zes seconden en staat nu op 31 seconden, Marta Cavalli uit Italië leverde iets meer in en staat op 1:10 minuten in het klassement.

Politie zoekt getuigen woningoverval Maastricht

Rond de klok van 03:30 uur ontving de meldkamer een melding van een overval aan de Ponjaardruwe in Maastricht. Het bleek hier te gaan om een overval in een woning. Het slachtoffer is overvallen door mogelijk twee verdachten. Ook spullen zijn uit de woning meegenomen. Het slachtoffer is uit voorzorg nagekeken in de ambulance.

Meerdere eenheden – waaronder de recherche en forensische opsporing – zijn ter plaatse en doen op dit moment onderzoek. Een buurtonderzoek zal daar onderdeel van uitmaken. Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Oversterfte in alle weken van juni

In de laatste week van juni (week 26, 27 juni tot en met 3 juli 2022) overleden naar schatting 3.050 mensen. Dat zijn er net iets minder dan in de week ervoor overleden (3 090) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel juni overleden ongeveer 1.150 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over juni gaan over vijf weken, week 22 tot en met 26 (30 mei tot en met 3 juli 2022). In elk hiervan lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In mei was er in drie van de vier weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld 200 mensen meer dan verwacht, in juni is dat iets toegenomen naar 225.

Sterfte in juni vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 26 ongeveer gelijk aan de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking was op basis van de schatting ook ongeveer gelijk. Er overleden ruim 1 150 Wlz-zorggebruikers, dat waren er meer dan verwacht, er was oversterfte. In de overige bevolking overleden bijna 1 900 mensen, geen oversterfte maar meer dan verwacht.

In heel juni overleden ruim 650 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht voor die maand. In de laatste drie weken was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in juni bijna 500 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag hier iedere week binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er geen sprake was van oversterfte.

Hogere sterfte in juni vooral bij 65-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 26 verder toe: er overleden naar schatting ruim 1.700 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er ongeveer 200 meer dan verwacht voor deze periode. In heel juni overleden ruim 550 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In de laatste drie weken van juni was er oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 26 naar schatting 900 mensen, net iets meer dan verwacht. In heel juni overleden naar schatting 450 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in vier van de vijf weken was er oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 26 naar schatting 425, iets meer dan verwacht en net buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in juni ongeveer 150 meer dan de verwachte sterfte voor die maand, met in de laatste week op basis van de schatting net oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met februari bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met februari 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 41.745 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met februari 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

Schatting week 26
De cijfers over week 26 van 2022 zijn een schatting dat 82 procent van alle sterfgevallen is ontvangen. Vrijdag 15 juli publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 26. De cijfers zijn dan completer.

Kabinet informeert Kamer over stand van zaken Afghanistan

Tussen 26 augustus 2021 en 1 juli zijn 1.801 personen uit Afghanistan naar Nederland overgebracht. Nog 942 personen wachten op overbrenging. Van hen bevinden zich nog 766 in Afghanistan. Dat schrijft minister Hoekstra, mede namens zijn collega’s in een brief met de stand van zaken aan de Tweede Kamer. Daarnaast wordt de Kamer deze week geïnformeerd over de langetermijnvisie voor de Nederlandse inzet in Afghanistan, de opvang en begeleiding die is geboden aan lokale oud-medewerkers van de ambassade in Kaboel en de voortgang van de implementatie van het Verbeterplan naar aanleiding van het rapport van Crisisplan BV.

Stand van zaken overbrenging
Het Kabinet streeft ernaar om alle nog in Afghanistan verblijvende personen die voor overbrenging in aanmerking komen uiterlijk begin september naar Nederland over te brengen. Het blijft echter een bewerkelijk proces waarbij we afhankelijk zijn van de facto Afghaanse autoriteiten en van andere landen. In april was Qatar bereid om te assisteren bij de overhandiging van een vijftigtal Nederlandse paspoorten in Afghanistan. En op 10 juni jl. kwam het positieve bericht van de Pakistaanse autoriteiten dat zij nogmaals de mogelijkheid bieden om groepen Afghanen zonder geldige reisdocumenten op georganiseerde wijze via Pakistan naar Nederland over te brengen. Beide waren het resultaat van maandenlange diplomatieke inspanningen van onder andere Nederlands ambassadepersoneel.

Toekomstige inzet
Afghanistan bevindt zich in een ernstige economische, financiële en humanitaire crisis. De internationale, en daarmee ook Nederlandse, invloed in Afghanistan is sinds de machtsovername sterk afgenomen. Nederland erkent de Taliban niet als vertegenwoordiging van de Afghaanse bevolking en gaat geen officiële diplomatieke banden met het huidige regime aan. Binnen deze context blijft stabiliteit in Afghanistan echter in het Nederlands belang, onder andere om te voorkomen dat Afghanistan weer een uitvalsbasis wordt voor internationaal terrorisme, en om irreguliere migratie tegen te gaan. Daarom zet Nederland zich in internationaal verband en multilaterale fora in voor stabiliteit in Afghanistan. Hierbij ligt de focus op humanitaire hulp en de lediging van basisnoden, het waarborgen van mensenrechten, in het bijzonder vrouwen- en meisjesrechten en het tegengaan van terrorisme; dat schrijven de ministers Hoekstra en Schreinemacher in een brief over de lange termijn visie voor de Nederlandse inzet in Afghanistan.

Opvang en begeleiding lokale oud-medewerkers
Ook informeert de minister de Kamer over de opvang en begeleiding die is geboden aan lokale oud-medewerkers van de ambassade in Kaboel. Op dit moment hebben zes oud-medewerkers een baan gevonden, waarvan twee bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nog vier anderen zullen binnenkort een arbeidscontract tekenen. Dit als tussenstand van het project uitgevoerd door SPARK, om lokale medewerkers te begeleiden naar werk op de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarnaast is in de periode van 26 augustus tot 1 mei een project uitgevoerd waarbij aan lokale medewerkers en hun familieleden psychosociale zorg is verleend. Doel hiervan was om hen te begeleiden in hun welzijn en op weg te helpen bij hun nieuwe leven in Nederland.

Crisisorganisatie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds de evacuatie uit Afghanistan een Departementaal Crisiscentrum (DCC) opgericht met een vaste bezetting tot 8 fte. Daarnaast is onder andere het situationeel inzicht versterkt, zodat men in Den Haag beter op de hoogte is van wat er op de grond in een (pre)crisissituatie gebeurt. Deze stappen zijn gezet als onderdeel van het verbeterplan in reactie op het rapport van Crisisplan BV, waarover het kabinet de Kamer middels een brief informeert. Het DCC heeft naast vaste medewerkers en een crisiscoördinator een flexibele schil van mensen die ruime ervaring hebben vanuit eerdere crisissituaties. Ook wordt structureel aan paraatheid voor een crisis gewerkt door te zorgen voor opleiding en training, evaluatie, monitoring en informatievoorziening op het ministerie.

Aantal reizigerskilometers 2021 kwart lager dan 2019

In 2021 is het aantal reizigerskilometers voor het totaal van alle vervoerwijzen ten opzichte van 2020 met 11 procent toegenomen. Wel lag het aantal reizigerskilometers vorig jaar bijna een kwart lager dan in 2019. Het aantal te voet afgelegde kilometers is sinds 2019 wel met meer dan de helft toegenomen. Er zijn vooral meer kilometers gereisd voor recreatieve doeleinden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2021 bedroeg het aantal reizigerskilometers van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder 168,4 miljard. Dit is 11 procent meer dan in 2020. Vergeleken met 2019, toen er geen coronamaatregelen van toepassing waren, is het aantal kilometers bijna 23 procent lager. Toen bedroeg het aantal reizigerskilometers 218,8 miljard kilometer.

Er zijn in 2021 23 procent meer kilometers te voet afgelegd dan het jaar daarvoor, ten opzichte van twee jaar eerder zelfs 58 procent meer. In totaal liepen we vorig jaar 8,2 miljard kilometer.

Aantal treinreizigerskilometers gelijk gebleven
Het aantal reizigerskilometers met de trein is in 2021 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven maar is 58 procent minder dan in 2019. In totaal werd er vorig jaar 10,2 miljard kilometer met de trein afgelegd. De kilometers met bus, tram en metro zijn in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 18 procent toegenomen. Ten opzichte van 2019 is er een afname van 46 procent.

Het aantal gefietste kilometers nam in 2021 ten opzichte met het jaar daarvoor toe met 3 procent, maar is 10 procent lager dan in 2019. Nederlanders legden vorig jaar 16,1 miljard kilometer af met de fiets.

Meer kilometers gereisd voor persoonlijke verzorging
Het aantal kilometers afgelegd voor diensten en verzorging alsmede dat voor toeren en wandelen lag in 2021 een vijfde hoger dan een jaar eerder. Voor diensten en verzorging zijn 4,4 miljard kilometers afgelegd, nagenoeg evenveel als in 2019. Voor toeren en wandelen 14,9 miljard, 56 procent meer dan in 2019. Om onderwijs of een cursus te volgen zijn in 2021 meer kilometers afgelegd dan een jaar eerder (14 procent), dat is 45 procent minder dan in 2019.

Voor van en naar het werk en ook zakelijk en beroepsmatig was er in 2021 geen noemenswaardig verschil met 2020 maar ten opzichte van 2019 lag het aantal gereisde kilometers ruim een kwart lager. In totaal legden we vorig jaar 36,3 miljard kilometer af van en naar het werk en 11,4 miljard voor zakelijke en beroepsmatige doeleinden.

Grillig mobiliteitsbeeld tijdens coronamaatregelen
Vanaf maart 2020 kondigde de overheid diverse maatregelen af om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het aantal reizigerskilometers nam daarna fors af. In april 2020 bereikte het aantal reizigerskilometers het laagste niveau: 7,1 miljard. In vergelijking met april van een jaar eerder lag het aantal kilometers 61 procent lager. Vanaf mei 2020 werden enkele coronamaatregelen versoepeld. Het aantal reizigerskilometers liep in juli op tot het hoogste punt na het begin van de coronamaatregelen: 15,5 miljard kilometer. Wel lag het aantal kilometers toen 13 procent lager dan een jaar eerder.

In oktober 2020 kondigde de overheid een gedeeltelijke lockdown af en op 14 december een strengere lockdown. Het aantal reizigerskilometers daalde in december naar 10,2 miljard kilometer, 43 procent minder dan in dezelfde maand het jaar daarvoor.

Vanaf maart 2021, na stapsgewijze versoepelingen van de maatregelen, nam het aantal reizigerskilometers weer toe tot iets meer dan 17 miljard kilometer in oktober. Na die maand volgde een aanscherping van de maatregelen. Op 19 december 2021 volgde weer een lockdown; het aantal gereisde kilometers nam daardoor weer af naar 13,1 miljard kilometer.

'In welke vakantielanden de meeste kans op verkeersongeluk?'

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Want het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk.

Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer. Of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slacht (fataal of gewond).

Uitkijken bij de Ooster- en Zuiderburen
In Oostenrijk waren er per 10.000 inwoners 42,8 verkeersslachtoffers. Het gaat dan om zowel gewonden in het verkeer als ongelukken met een dodelijke afloop. Dit aantal is bijna dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde van 21,8 slachtoffers per 10.000 inwoners. Ook bij onze Oosterburen moet je goed uitkijken, want Duitsland staat op twee. Op nummer drie staat Portugal, dat weer wordt gevolgd door onze Zuiderburen in België. “Het is misschien niet het klusje waar je aan denkt als je op vakantie gaat. Maar deze cijfers laten wel zien dat het voor zo’n reis verstandig is om goed te kijken of je nog steeds de beste autoverzekering hebt met een goede dekking”, aldus Independer auto-expert Menno Dijcks.

De top 5 Europese landen met naar verhouding het hoogste aantal verkeersslachtoffers is:

 1. Oostenrijk (42,8 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 2. Duitsland (39,7 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 3. Portugal (33,5 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 4. België (32,2 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 5. Turkije en Slovenië (27,6 slachtoffers per 10.000 inwoners)

Nederland relatief veilig
Met 11,7 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners eindigt Nederland op een 23e plaats in de Europese vergelijking. Onze wegen zijn hiermee naar verhouding relatief veilig. Denemarken komt als ‘meest verkeersveilige land’ uit de bus: hier waren per 10.000 inwoners ‘slechts’ 5 verkeersslachtoffers.

Berlijn hoofdstad met meeste verkeersslachtoffers
Ook per hoofdstad zijn er grote verschillen. Zo is Berlijn de metropool met - naar verhouding - de meeste verkeersslachtoffers. Hier werden hier 41,9 slachtoffers gemeld per 10.000 inwoners. Ook in Rome (31,4 slachtoffers per 10.000 inwoners), Brussel (30,4) en Lissabon (28,9) vinden vaak ernstige verkeersongelukken plaats. Independer auto-expert Menno Dijcks: “Bij een verkeersongeluk valt het wegslepen van de auto altijd onder de autoverzekering. Wil je zorgen dat de schade aan je eigen auto ook wordt vergoed. Kies dan voor een all-risk verzekering.”

De veiligste hoofdstad? Dat is vooralsnog Kopenhagen. In de Deense hoofdstad werden ‘slechts’ 4,2 verkeersslachtoffers gemeld. Ook in Warschau (4,6 slachtoffers per 10.000 inwoners), Helsinki (6,4) en Oslo (6,6) is het verkeer relatief veilig.

Kijk hier voor kaarten van de regio of het land waar je op vakantie gaat.

*De gebruikte Europese cijfers zijn vooral van Eurostat, maar aangevuld met: The Office for National Statistics van Groot Brittannië, The Police Service for Northern Ireland, het CBS, het Bestand Geregistreerde Ongevallen in Nederland en de Ierse Road Safety Authority . Voor de stedelijke vergelijking is bij Amsterdam uitgegaan van een schatting gebaseerd op het aantal verkeersongevallen in Amsterdam en het totaal aantal verkeersslachtoffers. Hierbij zijn de slachtoffers evenredig verdeeld onder de ongelukken. Voor de steden waar geen data voor de stad zelf voorhanden was is gekeken naar de regio waarin de stad ligt. Bij Rome is is bijvoorbeeld gekeken naar Lazio en bij Parijs naar Île-de-France. In Ierland was geen regionale data beschikbaar en dit is dan ook de reden dat Dublin niet is meegenomen in deze vergelijking.

'Binnenkort beperkt aantal zelfrijdende auto's in Europa op de weg'

De Europese Unie werkt aan wetgeving die het voor autofabrikantenmogelijk moet maken om zelfrijdende auto’s te verkopen in de Europese lidstaten. Dat melden EU-medewerkers die betrokken zijn bij het opstellen van deze regelgeving aan het internationale politieke platform Politico. Zo valt te lezen in het AD.

Dergelijke voertuigen (level 4 autonoom), waarbij automobilisten zelf geen toezicht meer hoeven te houden op het rijden, zijn nog volop in ontwikkeling. Het doel is om de positie van Europa als voorloper neer te zetten voor auto's van de volgende generatie die zelfrijdend over de weg en doorhet verkeer kunnen navigeren, aldus twee EU-functionarissen.

"We gaan van de experimenteerfase naar de commerciële fase", zei de EU-functionaris.

De wetgeving zal 17 afzonderlijke technische regels bevatten die de manier zullen wijzigen waarop EU-landen voertuigen voor verkoop goedkeuren. Het maakt deel uit van een veel bredere herziening van de veiligheidsnormen voor auto's, de General Safety Regulation (GSR), waarvan een deel woensdag van kracht wordt.

De EU streeft naar nul verkeersdoden in 2050, maar om dat te bereiken moet ze de veiligheidsvoorzieningen in auto's verbeteren, aangezien een verkeerde inschatting de oorzaak ia van 95 procent van de voertuigongevallen.

Er worden wel beperkingen aan  het aantal zelfrijdende auto's gesteld, want in het plan staat dat per automerk in iedere lidstaat jaarlijks slechts 1500 autonome(zelfrijdende) auto’s verkocht mogen worden. De verkeersveiligheid kan een issue worden voor de verkeersveiligheid, als er massaal auto's zonder bestuurder op de weg zullen begeven.

Fun met Funda #243: 'Méditerranée nabij de Noordzee'

Deze villa zou niet misstaan op Ibiza, Corsica of Sardinië, maar staat gewoon in Noordwijkerhout. De witgestucte villa met dubbele garage en multifunctioneel bijgebouw staat op een perceel van 1561m2 en ligt op 5 minuten van het noordzeestrand.

De villa aan de Liduinalaan heeft 4 ruime slaapkamers, dakterras, sauna, jacuzzi, grote tuin en een zwemvijver.

Vraagprijs €2.495.000 k.k.

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)

'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)
'Méditerranée nabij de Noordzee' (Foto:Funda)


Het dunste horloge ter wereld van Ferrari is duurder dan de auto's zelf

De Richard Mille RM UP-01 Ferrari is ‘s werelds dunste mechanische horloge. Kennelijk is het erg zwaar en ingewikkeld om zo'n dun horloge te maken, want fabrikant Richard Mille vraagt 1.888.000 dollar voor het kleinood. Zo meldt het AD.

Het is de Franse horlogemaker gelukt om het horloge een dikte van slechts 1,75 millimeter en 30 gram te maken. Ter vergelijking een 5 eurocent muntstuk is 1,67 millimeter dik.

Geheime bunkers ontdekken met de Haagse Bunkerploeg'

Onontdekte bunkers door heel Europa opgraven: dat is wat de Haagse Bunkerploeg doet. Omroep West ging een nachtje met ze mee op stap. 

De Haagse Bunker Ploeg is een groep van echte bunkerliefhebbers die al bijna meer dan 25 jaar onderzoek doet naar Duitse verdedigingswerken, voornamelijk in Den Haag en Scheveningen, maar ook ver daar buiten, en zelfs in het buitenland. Onlangs hebben ze een Bunker-app ontwikkeld waarmee men alle bunkers (WW1, WW2 en koude oorlog) van Europa mee kan vinden. De app geeft aan of je in de buurt bent van een bunker. 

Acteur James Caan (82) overleden

De Amerikaanse acteur James Caan is op 82-jarige leeftijd overleden. Dit werd meegedeeld door zijn familie op Twitter. De doodsoorzaak werd aanvankelijk niet bekendgemaakt. De acteur, die in 1940 in de Bronx van New York werd geboren, speelde in bijna 140 film- en televisieproducties.

Filmliefhebbers zullen zich vooral zijn rol herinneren als de onverbeterlijke Sonny Corleone in Francis Ford Coppola's maffia drama "The Godfather".

Talrijke filmmakers uitten hun verdriet en brachten hulde aan de overledene. "Misery" regisseur Rob Reiner beschreef Caan als een getalenteerde en instinctieve acteur. "Guardians of the Galaxy" regisseur James Gunn schreef op Twitter dat hij zoveel van Caan's films hield, eerst en vooral natuurlijk zijn "The Godfather" films.

Caan is waarschijnlijk het bekendst door zijn rol als Sonny Corleone in het epische maffia drama "The Godfather" van regisseur Francis Ford Coppola. Voor deze rol kreeg hij zijn enige Oscarnominatie en een Golden Globe-nominatie. Hij speelde ook bekende rollen in de Stephen King bewerking "Misery" naast Kathy Bates en in de dystopie "Rollerball". Onlangs nog stond Caan voor de camera in de film "Gun Monkeys", aan de zijde van o.a. Pierce Brosnan. De film is gepland voor een release in 2023.

 

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #5
special
Random Pics van de Dag #743
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
©FOK.nl e.a.