FOK! Wat een weer!: over elkaar heen buitelen!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Wat goed!

Het geklaag op het weerforum was vandaag niet van de lucht over het weerbeeld van deze dag. Opvallend was vooral dat iemand uit Voorhout die niks met warmte heeft, juist de grootste klager was. Dit leverde uiteraard weer boze reacties op van beide kanten van het kwartje. Ze buitelden over elkaar heen. 

Goed, het weerbeeld van gister is ook beslist niet mijn ding. Te koud, te winderig en te saai. En ondanks dat we allemaal de vooruitzichten weten, gaan we tóch nog mopperen als weeramateur. . Buien waren er vandaag echter wel met soms toch wel enigszins verrassende hoeveelheden. Diverse stations kwamen met méér dan 5 mm op de proppen en lokaal zelfs rond of iets boven de 10 mm. Te Haarlem moest ik het echter doen met een armoedige 0,3 mm, dus ik mocht wél klagen.   Voorlopig was dit de laatste regen en ik sluit niet uit dat dat voor de rest van de maand zal gelden. Een héél kleine kans is er nog op zaterdagochtend, verder zijn de neerslagkansen zover het oog reikt gewoon vrijwel 0%.

Verder was het vandaag ook meestal bewolkt, maar inmiddels begint het van het noordwesten uit op te klaren. Vanavond bereiken deze opklaringen ook Limburg.

Vandaag is er duidelijk meer zon dan vandaag en dat vooral langs de kust. In het binnenland komen toch nog wel wolkenvelden voor, maar het blijft wel droog. De wind neemt ook in kracht af en blijft uit een westelijke richting waaien. Het kwik loopt iets hoger op dan vandaag en komt uit tussen de 18 en 22 graden. 

Zaterdagochtend dus die kleine buienkans, maar verder is het droog met perioden met zon. Uiteraard de meeste zon in het westen, maar ook in het binnenland zal ze geregeld schijnen.

Echt helder weer komt vanaf maandag op visite. Dan gaan ook de temperaturen omhoog. Er is veel gesproken over hoe warm het gaat worden, maar momenteel ga ik uit dat de eerste dagen van de week de maxima tussen de 25 en 30 graden komen te liggen. Aan zee, en zeker op de Wadden zou het door zeewind wel eens frisser kunnen worden.

En dan de genoemde 'grote' hitte: Alles kan nog. Met name in het zuiden en oosten zijn kwikstanden van iets boven de 30 graden vrij realistisch. Toch zie ik nu nog niet direct dat het 35 graden of warmer gaat worden. Het zou zelfs eens kunnen zijn dat er een noordwestelijk briesje gaat opsteken, en dan zit je op de Wadden op ongeveer 20 graden. Ook in Zandvoort zou 25 graden dan echt het maximale zijn. Dit heeft dan ook invloed op het binnenland. Niet zo sterk, maar het kan toch een paar graden schelen.

We gaan het zien... 

Eet smakelijk en voor wie gaat slapen: welterusten!  

Koninginnenpage (Foto: qltel)
Een schitterende foto van een Koninginnenpage. Niemand minder dan qltel legde dit mooie tafereel vast! ( Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!