Van Vleuten valt in de afdaling, maar wint toch bergrit in Giro Donne

Annemiek van Vleuten heeft in de Giro Donne de achtste etappe gewonnen en verstevigde daarmee de leiding. In de bergrit naar Aldeno won ze met een kleine minuut voorsprong op de Italiaanse Marta Cavalli.

In een etappe van 104 kilometer tussen Rovereto en Aldeno moesten de rensters onderweg twee lastige beklimmingen over. Op de Op de laatste daarvan, de klim naar het Lago di Cei was Van Vleuten duidelijk de sterkste. De Nederlandse reed eerst haar directe tegenstandsters Mavi Garcia en Marta Cavalli uit het wiel en reed naar de ontsnapte Kristen Faulkner, die ze direct achterliet.

Van Vleuten was op weg naar een prachtige zege, maar leek dat in de afdaling van de Lago di Cei te verspelen. De renster van Movistar miste een bocht en kwam daarbij ten val, maar ondanks de hoge snelheid waarmee ze viel kon ze haar weg vervolgen en zou aan de finishstreep nog een kleine minuut overhouden op Cavalli. In het algemeen klassement heeft de Nederlandse nu een voorsprong van ruim twee minuten op de Italiaanse. Zaterdag staat er opnieuw een lastige rit op het programma in de Giro Donne.