FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 juli 2020

NASCAR: harde crashes en pitstopcrash op Indianapolis

We keren nog even terug naar zondagavond, want op de Indianapolis Motor Speedway werd weer flink geracet. Zaterdag reed men in de IndyCar Series, zondag in de NASCAR Cup Series - een unieke samenwerking tussen de twee ooit rivaliserende klassen.

Met Joey Logano en Kurt Busch op de eerste rij werd het veld op gang gevlagd en Logano bleef ook aan kop tot de competition caution, terwijl Denny Hamlin zich voorbij Busch reed voorafgaand aan de pitstops.

Die pitstops gingen niet helemaal soepel, om het even zachtjes uit te drukken: achterin het veld ging het fout en ontstond zowaar een heuse kettingbotsing, waar zowel auto's als monteurs - ogenschijnlijk zonder noemenswaardige verwondingen - geraakt worden, met een rode vlag als resultaat.

Corey LaJoie, Ricky Stenhouse, de monteurs van Ryan Blaney en Justin Allgaier - de vervanger van de door COVID-19 getroffen Jimmie Johnson - raakten er allemaal bij betrokken. Het zorgde voor een rode vlag, waarna we eindelijk weer door konden.

Pitstopcrash

Kurt Busch viel tijdens de caution alvast flink terug: de jubilaris - hij reed zijn 700e Cup-race - zag bij de pitstop alles fout gaan, van een wegrollende band tot een slang die vast kwam te zitten. Kevin Harvick en Logano hadden bij de herstart de leiding, Aric Almirola volgde.

Tien ronden voor het einde van de stage schoof Ryan Newman de muur in: caution. Met enkele ronden te gaan in de stage werd het groen weer gezwaaid, met William Byron en Erik Jones die na de pitstops voorop reden en dan ook in die volgorde de stage afsloten, voor Austin Dillon.

Dit keer namen Chase Elliott en Harvick de leiding over voor de herstart, waar Hamlin en Matt DiBenedetto tussendoor kwamen. Erik Jones klapte halverwege de stage met een klapband hard de muur in: caution, waarbij Byron en Austin Dillon door slechts twee nieuwe banden te halen weer naar voren kwamen.

Jones in de muur

Voor Byron pakte dat niet zo lekker uit: na welgeteld twee bochten klapte een van zijn niet-gewisselde banden en dus viel hij ver terug én zorgde hij voor een nieuwe caution. Met Dillon en Hamlin voorop werd stage twee hervat, maar Harvick pakte met een heerlijke run de leiding.

Wéér duurde het echter niet lang: Ryan Blaney ging de muur in. Dit keer konden we na de herstart eindelijk door tot het einde van de stage, die door Harvick gewonnen werd. Met hand en tand verdedigde hij bij de herstart zijn leiding tegen Hamlin, maar wel met succes.

Harvick en Hamlin openden het duel en met ruim 35 ronden te gaan kwamen ze kort na elkaar naar binnen voor de laatste reguliere stop, die Hamlin de leiding opleverde. Tien ronden later werd alles weer anders: Alex Bowman hing zijn auto met een stevige klap in de muur, wat weer een hele ronde pitstops opende.

Ook Bowman gaat de muur in

Kemphanen Hamlin en Harvick - ze duelleerden een week eerder in Pocono ook al twee keer om de winst - behielden door niet naar binnen te gaan de leiding met dik twintig ronden te gaan, ook al wurmde veteraan Matt Kenseth zich er heel even tussen. Die drie reden al vrij snel weg van de rest, hoewel Kenseth alles op alles moest zetten.

Kenseth leek Harvick te bedreigen, maar Hamlin reed overtuigend aan kop. Met zeven ronden te gaan ging het echter fout: net als bij Jones en net als bij Bowman ging een band kapot, waarna Hamlin rechtdoor schoot en snoeihard de muur in ging. Het duurde heel even, maar relatief snel stapte een duidelijk geschrokken Hamlin verder gelukkig ongedeerd uit.

De rondeteller ging op nul en we konden ons opmaken voor overtime, met Harvick voorop, gevolgd door Kenseth - rijdend op nieuwere banden - en Harvick's teamgenoten Aric Almirola en rookie Cole Custer. Bij de herstart hielp Custer zijn mentor Harvick aan de leiding en een voorsprong die hem de zege opleverde, voor Kenseth, terwijl Dillon en DiBenedetto nog crashten.

Hamlin op weg naar de winst...oh nee, toch niet

Maker Magic: The Gathering werkt mee aan Roguebook

Roguebook is een roguelike deck-builder van de Belgische studio Abrakam, de makers van de game Faeria. Ze werken samen met Richard Garfield, de maker van Magic: The Gathering.

In Roguebook vechten spelers zich door dungeons door een deck met kaarten op te bouwen. Spelers beginnen met twee helden en bouwen met extra kaarten krachten voor die twee op. Als beide helden doodgaan moeten spelers weer helemaal opnieuw beginnen, zoals het hoort bij een roguelike game. Tijdens je avonturen zul je steeds meer vijanden bevechten, meer kaarten verdienen op basis van de verslagen vijand en uiteindelijk een krachtige deck maken om verder te komen. Doodgaan en daardoor opnieuw beginnen wordt dan ook steeds pijnlijker.

Roguebook (Foto: Nacon)

Roguebook (Foto: Nacon)

Roguebook (Foto: Nacon)

Roguebook (Foto: Nacon)

Motorracen in RiMS Racing

Nacon kondigde RiMS Racing aan. De motorracegame in ontwikkeling bij RaceWard Studio, een in Milaan gevestigd team van experts die al 20 jaar aan motorracegames werken.

De simulatie is gebaseerd op een uniek en innovatief concept dat de mechanics van de motorfiets tot de kern van de game-ervaring maakt. Het gedrag van de motorfietsen zou dan ook erg goed moeten zijn. De makers waren alleen een trailer vergeten, zodat we ze eigenlijk op hun woord moeten geloven. 

RiMS Racing Logo

Speel de duivel in Rogue Lords

Uitgever Nacon en ontwikkelaars Cyanide Studio en Leikir Studio hebben de verhaaltrailer voor hun darkfantasy roguelike Rogue Lords uitgebracht. Dit keer speel je de duivel in een spel.

Vele manen geleden verslagen, kom je eindelijk terug met je trouwste discipelen om wraak te nemen op die ellendige Demon Hunters. Speel runs na runs en verzamel oude artefacten om je kracht te laten groeien en je rechtmatige plaats terug te nemen. Stel je team samen met beroemde kwaadaardige genieën zoals Dracula, de Headless Horseman of Bloody Mary. Bouw hun vaardigheden op en creëer synergieën om je vijanden te verslaan.

Rogue Lords komt in 2021 uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam.

 

VS weg uit World Health Organisation

De Amerikaanse senaat heeft vanuit het Witte Huis te horen gekregen dat de Verenigde Staten zich officieel hebben teruggetrokken uit de World Health Organisation (WHO). Senator Menendez die het nieuws naar buiten bracht heeft hier geen goed woord voor over. 

Trump gaf in mei al aan uit de WHO te willen stappen omdat, volgens hem, de organisatie niet genoeg verbeteringen had doorgevoerd naar aanleiding van de coronapandemie. Ook zou de WHO, weer volgens hem, onder totale controle van China staan.

De complete procedure om de WHO te verlaten zal ongeveer een jaar gaan duren. 

Test Drive Unlimited Solar Crown aangekondigd

Nacon bevestigt dat een nieuwe game in de Test Drive Unlimited-franchise in ontwikkeling is bij KT Racing. Test Drive Unlimited Solar Crown is het nieuwe project van Alain Jarniou en zijn team.

Gebruikmakend van hun ervaring in het maken van motorsport-simulaties, zoals die van de WRC-serie, komen KT Racing en NACON nu met hun nieuwe visie op de franchise. Test Drive Unlimited Solar Crown draait om de liefde voor mooie auto's en het plezier van het rijden over een luxe eiland dat op een schaal van 1:1 is nagemaakt. Spelers kunnen het tegen elkaar opnemen in de Solar Crown, een mysterieuze competitie, om de status van hun personage binnen de community te verhogen.

Platformen of een releasedatum zijn niet bekendgemaakt.

Nacon kondigt Steelrising aan

Uitgever Nacon en ontwikkelstudio Spiders kondigen Steelrising voor pc en next-gen consoles aan.

In Steelrising ben je in een alternatief Parijs tijdens de Franse revolutie, waar het robotleger van koning Lodewijk XVI het Franse volk terroriseert en onderdrukt. Aegis, de hoofdpersoon, is een vrouwelijke robot en zij bindt de strijd aan met dit schrikbewind om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Een releasedatum is niet bekendgemaakt.

Een bloedbad in Vampire: The Masquerade - Swansong

Nacon heeft eindelijk laten zien wat ze met hun al eerder aangekondigde Vampire-game voor ogen hebben. In Vampire: The Masquerade - Swansong ben je een vampier en vier je de hereniging van Boston en Hartford, alleen eindigt dat feestje in een ander bloedbad dan voorzien.

Omarm de rol van drie vampieren, die elk tot een andere clan van de Camarilla behoren. Meng je tussen hun met elkaar verweven verhalen, maak onderscheid tussen feit en fictie en maak keuzes die de toekomst van de stad Boston zullen bepalen. Tijdens het aanmaken van je personage maak je al keuzes waardoor je bijvoorbeeld mensen kunt overtuigen, waardoor je andere dialogen krijgt.

Vampire: The Masquerade - Swansong komt in 2021 naar de Epic Games Store, PlayStation 5, Xbox Series X, PS4, Xbox One en Nintendo Switch.

Boze weerwolf in Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Nacon liet voor het eerst gameplaybeelden zien van Werewolf: The Apocalypse - Earthblood.

De gevechten in deze brawler draaien om de weerwolfvorm van de hoofdrolspeler Cahal. Hij moet terugkeren naar een land dat ooit zijn thuis was om zijn familie en vrienden te beschermen tegen het kwaadaardige bedrijf Endron dat ze van alle kanten belegert. Alleen jij de corruptie bestrijden door de vernietigende kracht van de weerwolf te gebruiken.

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood komt in februari 2021 naar pc via Epic Games Store, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X.

FVD Groningen gooit Statenlid uit fractie

Forum voor Democratie in Groningen heeft Statenlid Eddy Kuiper uit de fractie gegooid. Disfunctioneren, gebrek aan collegiale samenwerking en chronische afwezigheid waren de redenen van de FVD-fractie om de nauwelijks functioneerde Kuiper er niet meer bij te willen hebben, zo heeft partij zojuist via Facebook laten weten.

Met het vertrek van Kuiper bestaat de FVD-fractie nog uit vijf leden. Er is aan Kuiper gevraagd zijn zetel in te leveren, daarna zou het overigens maar de vraag zijn of Forum die kan vullen. De kieslijst in Groningen is bijna uitgeput en de personen die bij een vertrek van Kuipers uit de Provinciale Staten zijn plek in mogen nemen wonen geen van allen in de provincie.

Kuiper is de twaalfde FVD-politicus die zelf de partij heeft verlaten of eruit gegooid is.

Schouderoperatie voor Achtereekte

Schaatsster Carlijn Achtereekte zal later deze week worden geopereerd aan haar linkerschouder.

Tijdens de krachttraining vorige week ging de schouder van de 30-jarige regerend olympisch kampioene op de 3.000 meter uit de kom. Nadat er onderzoek in het ziekenhuis was gedaan, bleek dat het gewricht beschadigd is. Er is nu tot een operatie besloten om de kans op herhaling te verkleinen.

Door de ingreep zal Achtereekte enkele weken van de zomertraining missen.

Tiener doodt tiener: ouders verantwoordelijk voor shockschade

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat de ouders van een minderjarige jongen een schadevergoeding moeten betalen aan de moeder van het slachtoffer. De jongen stak in 2012 het slachtoffer neer waarna zij overleed. Na het hoger beroep bij gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gingen de ouders in cassatie bij de Hoge Raad. Die verwees de zaak naar het hof in ’s-Hertogenbosch.

In 2012 werd een 15-jarig meisje neergestoken door een toen 14-jarige jongen. Hij had via Facebook de opdracht gekregen om haar te doden. De moeder van het slachtoffer is direct na de aanval op haar dochter naar het ziekenhuis gegaan. Daar is zij gebleven tot het slachtoffer 4 dagen later overleed. De gebeurtenissen hebben grote invloed gehad op het psychisch welzijn en functioneren van de moeder. Geestelijk letsel als gevolg van een gebeurtenis als deze wordt aangeduid als ‘shockschade’. Voor die geleden schade heeft de moeder een vergoeding gevorderd van de ouders van de jongen.

Aansprakelijkheid
Van 14- en 15-jarigen wordt aangenomen dat zij redelijk zelfstandig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Toch zijn ouders volgens de wet aansprakelijk voor onrechtmatige gedragingen van kinderen in die leeftijd. Ouders kunnen zich meestal aan die aansprakelijkheid onttrekken. De rechtbank Gelderland oordeelde dat de ouders van de jongen in deze zaak wél aansprakelijk waren. Zij gingen daartegen in hoger beroep.

Ouders moeten in een rechtszaak aantonen dat zij zo voor het kind hebben gezorgd en toezicht gehouden dat nadelig gedrag voor anderen werd voorkomen. Daarbij moet rekening worden gehouden met de leeftijd en aard van het kind, het dagelijks leven en de levensomstandigheden van de ouders.

Schadevergoeding
Het hof oordeelt nu dat de ouders niet voldoende toezicht hebben gehouden op het doen en laten van hun zoon. Hij ging de dagen voor de moord zijn eigen gang en trok zich niets van zijn ouders aan. Zij hadden geen zicht op waar hij was, wat hij deed en met wie hij omging. Daarom kunnen zij zich niet aan hun aansprakelijkheid voor onvoldoende toezicht onttrekken. Zij moeten ruim 52.500 euro schadevergoeding betalen aan de moeder van het slachtoffer.

Levende nerts bij afval gegooid tijdens ruiming

Vandaag werd de twintigste nertsenfokkerij met corona besmetting geruimd. Animal Rights filmde hoe een nerts levend weer uit een categorie 1 afvalcontainer wordt gevist waar het dier net met een shovel in gedumpt was. “Wij gaan er vanuit dat dit een regelmatig terugkerend verschijnsel is,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Vergassing is niet alleen een verschrikkelijke dood, maar ook een ineffectieve methode. Dat zien we ook bij de verdoving van varkens in slachthuizen.”

“Wij denk dat dit de werkelijke reden is dat de NVWA de pers de mogelijkheid onthoudt om de ruimingen in beeld te brengen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Het is een illusie dat je honderduizenden dieren ‘humaan’ af kan maken.”

Gemert
Het gaat om het bedrijf aan de Scheiweg 100 in Gemert met een vergunning voor 12.000 ‘fokteven’. Met de in april en mei geboren jongen zal hier nu het vijfvoudige aantal opgesloten zitten. Het bedrijf is evenals nummer 105 aan de overkant van de weg in handen van Nertsenfokkerij De Ruiter BV. De locatie op 105 met 7400 ‘fokteven’ en hun jongen werd gisteren geruimd en was het 19e besmette bedrijf.

De beelden
De beelden tonen hoe een bak vol dode nertsen wordt gestort in een Rendac afvalcontainer. Een man bovenop de container krijgt vervolgens een vangnet aangereikt waarmee hij een nog levende nerts opschept. De persoon onderaan de container neemt het net met spartelend dier aan en voert het af. Vermoedelijk voor nog een ronde in de gaskar. "Wie weet hoeveel meer creperende dieren er onder die vracht lijken liggen," verzucht Vermeulen.

Kort geding
Begin Juni probeerden Animal Rights en Bont voor Dieren via de voorzieningenrechter nog om de ruimingen tegen te houden. Een van de punten daarbij was dat het kabinet volledig voorbij ging aan het belang van de diergezondheid en het dierenwelzijn in de keuze voor ruimen in plaats van het isoleren van de bedrijven. Ondanks dat de rechter de ruimingen toestond, gaf hij de organisaties op dit punt gelijk.

“Onze vrees voor verschrikkelijk lijden van de dieren bij het ruimen wordt nu bewaarheid,” zegt Vermeulen. “Stel je voor dat je na bijna gestikt te zijn in de gaskar, levend tussen de lijken van je familieleden ligt en met hen in een afvalcontainer wordt gegooid. Om daar vervolgens weer uitgevist te worden voor nog een ronde in de gaskar. Dit is onvergefelijk.”

Motie
Op 23 juni werden diverse moties aangenomen die zouden moeten leiden tot een onmiddellijk einde aan de nertsenfokkerij in plaats van te wachten op het verbod per 1 januari 2024. Ministers De Jonge en Schouten weigeren voorlopig de wil van de meerderheid van de Tweede Kamer uit te voeren.

Laksheid met betrekking tot de corona maatregelen
Een ander opvallend punt dat Animal Rights vandaag waarnam was de laksheid met betrekking tot de corona maatregelen. Verschillende vergassers wandelden zonder mondbescherming langs de nertsenkooien, een gaskar vol nertsen voortduwend. Bij het omkleden werd geen enkele acht geslagen op de anderhalve meter regel.

Opnieuw 18 jaar en tbs geëist in hoger beroep moord Laura Korsman

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 33-jarige man uit Nieuwegein. Hij wordt er van verdachte op 11 juli 2018 zijn ex-vriendin, de 24-jarige Laura Korsman, van het leven te hebben beroofd.

De jonge vrouw werd dood aangetroffen in haar woning in Utrecht. Zij bleek met een fors aantal messteken om het leven te zijn gebracht. In de weken voorafgaand aan haar dood werd zij ernstig gestalkt door verdachte, met wie zij kort daarvoor de relatie had beëindigd. Verdachte zou haar sindsdien elke dag hebben benaderd. Via appjes, door haar te bellen, haar bij haar werk op te wachten, op de fiets te achtervolgen, vanuit de auto te volgen. Ook wist verdachte via het balkon haar woning binnen te dringen, reed hij haar klem op de snelweg en stak hij een autoband lek in een weekend dat Laura noodgedwongen elders doorbracht. “Verdachte is waar Laura is, zo blijkt uit de mastgegevens van zijn telefoon”, aldus de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep). Diverse waarschuwingen van de politie en een straatverbod leidden niet tot het gewenste effect.

Voorbedachte raad
Verdachte heeft diverse keren verklaard dat Laura zich zelf het fatale letsel heeft toegebracht. Iemand anders zou de Aware-knop, die Laura enkele weken eerder had gekregen, hebben weggegooid. Het OM gaat echter uit van een geplande actie. Uit het dossier blijkt dat verdachte zijn ex-vriendin op de ochtend van de feiten anderhalf tot twee uur bij haar woning heeft opgewacht. Verdachte zou daar, voorbereid met een handschoen en mes, hebben gewacht tot zijn ex-vriendin alleen was. Vervolgens stak hij haar dood. Wat het OM betreft wijst niets uit het onderzoek op contra-indicaties van voorbedachte raad.

Langdurige straf
De advocaat-generaal (AG) verwijt verdachte tot op de dag van vandaag een enkele verantwoordelijkheid te hebben genomen voor zijn daden, maar steeds een ander verhaal te houden. "Verdachte ziet zichzelf als slachtoffer van de situatie", aldus de AG. De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar is vastgesteld dat hij als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien en een persoonlijkheidsstoornis heeft met onder andere narcistische en antisociale trekken. Bij de hoogte van de strafeis is dan ook, naast de gruwelijkheid van de feiten, rekening gehouden met het beeld dat van verdachte naar voren komt uit het dossier. Het OM vindt dat naast behandeling een langdurige gevangenisstraf moet worden opgelegd.

Vonnis rechtbank
De rechtbank veroordeelde verdachte in 2019 tot een gevangenisstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging. Het OM had in eerste aanleg een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank hield bij het opleggen van de gevangenisstraf meer dan het OM rekening met de stoornissen die bij verdachte zijn geconstateerd en die een rol speelden tijdens de stalking en de moord. Verdachte ging tegen de uitspraak in hoger beroep.

NS neemt maatregelen na onderzoek ontsporing

NS neemt structurele maatregelen in het onderhouds- en controleproces van 49 dubbeldekker-treinstellen van het type DDZ. Dat is één van de maatregelen die volgt uit het onderzoek naar de ontsporing van zo’n treintype nabij Den Haag Centraal op 2 januari van dit jaar.

De ontsporing ontstond door twee ernstig beschadigde wielen na een probleem met het remsysteem. De betreffende trein was recent volgens planning onderhouden. Uit onderzoek blijkt dat het incident kwam door een uitzonderlijke combinatie van factoren. Onder andere werd de betreffende trein vaker, dan voorzien was bij het opstellen van het onderhoudsregime, als Sprinter ingezet op één specifiek Sprintertraject. Op dit traject moet veel en hard geremd worden. Dit leidt tot meer slijtage aan de remblokken.

Om herhaling te voorkomen, neemt NS structurele maatregelen. Het onderhouds- en controleproces voor de DDZ-treinen is aangepast. Daarbij maakt NS voortaan gebruik van een systeem in de railinfrastructuur om de wieltemperatuur van passerende treinen te meten. Als de temperatuur te hoog wordt, is dat een signaal om de trein extra te controleren. Ten tweede wordt dit treintype niet meer als Sprinter ingezet op de meest intensieve Sprintertrajecten, waar de trein vaker harder moet remmen door het aantal tussenstations. Ook doen ze aanpassingen aan de remmen van deze treinen. NS heeft zo’n 750 treinstellen in gebruik, 49 daarvan zijn DDZ-treinstellen. DDZ is het enige materieeltype dat als Sprinter én als Intercity dienst doet.

Het onderzoek is door NS gedeeld met Inspectie Leefomgeving en Transport, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op donderdag 2 januari ontspoorde aan het begin van de middag nabij Den Haag Centraal een trein. De trein bestond uit twee aan elkaar gekoppelde treinstellen van het type DDZ. Het eerste rijtuig van het tweede treinstel liep uit de rails. De trein reed op dat moment circa 24 kilometer per uur. Direct na het incident werden uit voorzorg alle DDZ-treinen extra gecontroleerd en werden er al eerste maatregelen genomen. Er zijn tijdens deze controles geen vergelijkbare gevallen aangetroffen.

Braziliaanse president Bolsonaro test positief op COVID-19

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is positief getest op COVID-19. De 65-jarige president van het zwaar getroffen Brazilië heeft het virus altijd gebagatelliseerd en afgedaan als een simpel griepje. Bolsonaro zegt zich goed te voelen.

Bolsonaro bracht het nieuws zelf naar buiten tijdens een interview met CNN Brasil. Hij zou sinds zaterdag kampen met symptomen en heeft zich daarom laten testen. Naar eigen zeggen zijn zijn longen schoon en voelt hij zich 'erg goed'.

Mafia: Definitive Edition uitgesteld naar september

2K Games en Hangar 13 hebben laten weten dat de release van Mafia: Definitive Edition is verplaatst van 28 augustus naar 25 september. De eerste gameplayvideo willen ze op 22 juli onthullen.

De ontwikkelaar en uitgever van Mafia: Definitive Edition - respectievelijk Hangar 13 en 2K - hebben de volgende verklaring gegeven:

"Mafia: Definitive Edition komt nu wereldwijd op 25 september uit. Hoewel we de release oorspronkelijk een maand eerder op 28 augustus gepland hadden, is het door de voortdurende wereldwijde COVID-19 pandemie een behoorlijke uitdaging gebleken om alles voor die datum in gereedheid te hebben. Het laatste wat we willen is dat de kwaliteit van de game hierdoor in gevaar komt.

Vanaf het begin was dit een project waar onze passie lag. Veel van onze ontwikkelaars hebben meegewerkt aan de originele Mafia, en we zijn allemaal toegewijd om een vernieuwde versie te maken die deze tijdloze klassieker waard is. We waarderen jullie geduld en begrip, terwijl we er alles aan doen om van Mafia: Definitive Edition het beste van het beste te maken voor onze fans wereldwijd.

Dat gezegd hebbende, weten we dat jullie staan te springen om meer te zien van de game. Daarom kunnen we niet wachten om jullie over twee weken op 22 juli uitgebreide beelden van Mafia: Definitive Edition te tonen. Zorg ervoor dat je @MafiaGame volgt op Twitter om nu al een gloednieuwe 15 seconde durende teaser te zien. Ga daarnaast naar MafiaGame.com voor meer informatie over de gehele Mafia: Trilogy.

We willen jullie uitgebreid bedanken voor het kijken van onze verhalende trailer, het spelen van de Definitive Editions van Mafia II en III, en de support die jullie geven, terwijl wij blijven bouwen aan de onherroepelijke saga vol georganiseerde criminaliteit. We kijken ernaar uit om jullie meer te laten zien op 22 juli."

Mafia: Definitive Edition komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Alonso keert met Renault terug in F1'

Volgens de BBC keert Fernando Alonso in 2021 terug in de Formule 1. De tweevoudig wereldkampioen zou een contract bij Renault getekend hebben.

De 38-jarige Spanjaard is volgens de BBC bij Renault de vervanger van Daniel Ricciardo. De Australiër vertrekt na dit seizoen naar McLaren. Het andere stoeltje bij de Franse renstal blijft in handen van Esteban Ocon.

Alonso won zijn beide wereldtitels (2005, 2006) met Renault.

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning verschijnt 8 september

THQ Nordic heeft bevestigd dat Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning 8 september 2020 uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De uitgever liet ook weten dat de avonturen doorgaan in 2021 met een nieuwe uitbreiding: Fatesworn.

Kingdoms of Amalur is gemaakt door de bestsellerauteur R.A. Salvatore, Spawn-maker Todd McFarlane en Elder Scrolls IV: Oblivion-maker Ken Rolston. De game speelt zich af in de Faelands, een land waar onsterfelijke Fae wonen van het zomer- en winterrijk. Er heerst een strijd tussen een splintergroep van de Fae van het winterrijk en de sterfelijke rassen. Jij speelt een naamloze personage die sterft. Gelukkig is er leven na de dood, anders was het een kort spel. Je wordt tot leven gewekt met de Well of Souls door een gnoom genaamd Fomorous Hugues. Je mag op zoek naar je geheugen, dat je kwijt bent geraakt, en je moet een einde maken aan de Crystal War die gevoerd wordt.

Er zijn verschillende edities aangekondigd:

  • Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Standard Edition kost € 39,99.
  • Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Fate Edition kost € 54,99 en bevat de volledige game Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning en de aankomende uitbreiding Fatesworn, die in 2021 wordt uitgebracht.
  • Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Collector’s Edition kost € 109.99. Deze bevat de volledige game en uitbreiding, met daarnaast nog een Alyn Shir Figurine (20.8cm x 18cm x 14.2cm), een Amalur keychain, vijf artwork-prints, een soundtrack en een Collector’s Box

Golftoernooi KLM Open afgelast

Het KLM Open is voor dit jaar afgelast. Het belangrijkste golftoernooi van Nederland dat onderdeel is van de European Tour kan niet voldoen aan de eisen van de overheid met betrekking tot het coronavirus.

“Ondanks de versoepelde maatregelen moesten er zo veel aanpassingen worden gedaan om aan de RIVM-richtlijnen te kunnen voldoen, dat het binnen de nog beschikbare tijd en de gewenste ambitie een onmogelijke opgave was om een aangepast KLM Open te organiseren”, aldus Daan Slooter, toernooidirecteur van het KLM Open. “Het is spijtig dat we de Nederlandse golfliefhebbers het sportieve hoogtepunt van de golfkalender dit jaar niet kunnen bieden. Maar in het licht van wat er nu wereldwijd speelt, is het KLM Open ook niet het allerbelangrijkste.”

Het KLM Open stond gepland voor 17 tot en met 20 september op golfbaan Bernardus Golf in het Brabantse Cromvoirt.

Golftoernooi KLM Open afgelast (WikiCommons/Ken123)
Golftoernooi KLM Open afgelast (WikiCommons/Ken123)

COVID-19: 432 nieuwe besmettingen en 19 doden, totaal 50.694 en 6132

Afgelopen week (1 t/m 7 juli) zijn er 432 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19 in Nederland. In totaal zijn er 50.694 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.886 (+9) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 19 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6132 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

Halo 3 op 14 juli naar Master Chief Collection op pc

Halo: The Master Chief Collection voor pc wordt binnenkort uitgebreid met Halo 3. Kort geleden werd de game al uitgetest, maar de daadwerkelijke release ligt om de hoek.

Volgende week dinsdag, 14 juli, is het zover. Het originele gevecht van Master Chief kan dan op pc worden afgemaakt en de multiplayer kan weer worden herleefd. Iedereen met The Master Chief Collection heeft dan toegang tot de content.

Waifu's redden met Waifu Uncovered op Switch

Uitgever Eastasiasoft en ontwikkelaar One-Hand-Free Studios brengen de shoot 'em up Waifu Uncovered uit op Switch. De game is 16 juli te downloaden.

Acht meisjes worden bedreigd door een buitenaardse aanval. Hun leven en het lot van de wereld ligt in jouw handen in dit ijzersterke verhaal. Je kunt kiezen uit meerdere scheepstypen, elk aangepast voor een andere speelstijl. Met die schepen knal je kleding weg die geïnfecteerd is met een dodelijk virus. Ontwijk en vernietig vijanden terwijl je het meisje van je dromen redt. Voor de echt wanhopige gamers onder ons is er een modus te unlocken waardoor je de game met één vinger kunt spelen. Wat je met die andere vingers doet moet je zelf weten.

Waifu Uncovered kwam dit jaar al uit op pc via Steam.

Wrakingsverzoek Viruswaanzin afgewezen

De wrakingskamer van rechtbank Den Haag heeft vandaag het verzoek van Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Viruswaanzin) tot wraking van de voorzieningenrechter afgewezen. De stichting eiste op 25 juni 2020 in kort geding dat alle maatregelen die de Staat heeft getroffen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, per direct moeten worden opgeheven. Tijdens dat kort geding werd de behandelend rechter gewraakt omdat zij vooringenomen zou zijn.

Gronden
Viruswaarheid voerde twee gronden aan waarom de rechter vooringenomen zou zijn. Op 12 juni van dit jaar zou de rechter in een ander vonnis al een oordeel hebben gegeven over met name het aantal doden dat in Nederland als gevolg van het coronavirus is gevallen. Verder zou de rechter tijdens het kort geding niet genoeg hebben doorgevraagd bij de Staat, met name ten aanzien van het sterftecijfer van Covid-19.

Geen partijdigheid
De aangevoerde gronden leveren volgens de wrakingskamer geen partijdigheid op van de rechter en ook niet de schijn daarvan. In die eerdere zaak van 12 juni waren de toenmalige partijen het eens over het feit dat er een substantieel aantal doden is gevallen. De rechter moest daarom in haar vonnis van dat gegeven uitgaan. Ook de wijze waarop de rechter op 25 juni jl. het kort geding van Viruswaarheid heeft behandeld, is volgens de wrakingskamer geen grond voor wraking. In een kort geding is het de taak van de rechter om de standpunten van partijen helder te krijgen. Daar kan de rechter eventueel vragen over stellen om de vordering goed te kunnen beoordelen. Op basis van wat de wrakingskamer heeft gelezen in het proces-verbaal en heeft gezien op de beelden van de zitting, blijkt niet dat de rechter tijdens het uitvoeren van die taak daarvan is afgeweken.

Deceptie dreigt voor MLS-herstart: MVP weigert en deelnemer uitgesloten

In de Amerikaanse Major League Soccer wordt al enige tijd niet gevoetbald, maar hier komt op korte termijn verandering in. Vanaf woensdag staat namelijk het zogenaamde MLS is Back-toernooi op het programma, waarbij de clubs uit de hoogste competitie van de Verenigde Staten het tegen elkaar opnemen op het complex van sportzender ESPN op het Walt Disney World Resort in de buurt van Orlando.

De MLS heeft in de dagen voor de herstart echter wel te maken gekregen met een aantal tegenvallers. Zo zal Los Angeles FC-sterspeler Carlos Vela niet van de partij zijn. De Mexicaanse aanvaller, die vorig seizoen nog werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van de hele competitie, geeft er de voorkeur aan om thuis bij zijn zwangere vrouw te blijven.

Naast Vela is ook het de hele selectie van FC Dallas niet aanwezig in Florida. De ploeg is door de MLS uit het toernooi gehaald nadat tien spelers en een coach positief testten op het coronavirus. De ploeg van trainer Luchi Gonzalez zou vrijdag eigenlijk in actie komen tegen Vancouver Whitecaps, maar moet het hele toernooi nu aan zich voorbij laten gaan.

"De uitsluiting van FC Dallas laat zien hoe moeilijk het blijft om in welke sport dan ook weer aan het werk te gaan tijdens deze pandemie", laat de Amerikaanse spelersvakbond weten in een korte reactie.

Het MLS is Back-toernooi staat op het programma van 8 juli tot en met 11 augustus. Naast punten voor het reguliere MLS-seizoen staan er eveneens prijzengeld en een ticket voor de CONCACAF Champions League op het spel in Orlando.

Onderwereldgevangenis met martelkamer ontdekt

Op 22 juni 2020 hield de Landelijke Eenheid zes mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in het Brabantse Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan. Zes daarvan waren ingericht als cel waarin mensen vastgebonden konden worden en één container was bedoeld als martelkamer. Ook trof de politie een tweede loods aan in Rotterdam, die vermoedelijk bestemd was als uitvalbasis van de criminelen.

Martelkamers
‘Vorige week brachten we het onderzoek naar buiten naar cryptocommunicatie-provider Encrochat. In dit onderzoek las de politie langere tijd live mee met chatberichten die criminelen elkaar stuurden. Dat leverde een schat aan informatie op’, aldus Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid. ‘We kondigden toen al aan dat er nog meer aan zat te komen. De vondst van deze onderwereldgevangenis is hier een voorbeeld van.’

Onderzoek onderwereldgevangenis in hoofdlijnen
In april van dit jaar startte de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid een onderzoek naar een 40-jarige man uit Den Haag die verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. ‘Hij leidde een bestaan onder de radar, maar uit ons financieel onderzoek bleek dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had’ vervolgt Van den Berg. ‘Toen we onze aandacht op die loods richtten, kregen we via onderzoek 26Lemont inzage in belangrijke chatcontacten van de verdachte via een telefoon van Encrochat.’

“Behandelkamer”
In de berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen: “als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen”, “maar die hond is spoorloos”. De loods werd aangeduid als “ebi” (dat is de Extra Beveiligde Inrichting in Vught) en “behandelkamer”. De aanstaande ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere “teams” en een “OT” (observatieteam), en er werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten geregeld.

Loodsen
De politie nam de loods in Wouwse Plantage direct onder observatie. Vanaf medio april zagen we enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. Eén van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam. De combinatie van onderschepte Encrochat-berichten en observaties van de ontmoetingen van de verdachten, leidde tot hun identificatie.

Uit de berichten bleek ook dat de groep een tweede loods, pal naast de A16 in Rotterdam, in gebruik had. Deze tweede loods leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis van het criminele arrestatieteam inclusief snelle auto’s, wapens en kogelwerende vesten. Verschillende verdachten werden bij beide loodsen gezien.

Ingegrepen
Uit de chatberichten leidde de politie af wie beoogde slachtoffers waren. Zij werden gewaarschuwd en doken onder. Daardoor, en dankzij permanent cameratoezicht in en nabij de loods, voorkwam de politie voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven. Toen de cellen nagenoeg klaar leken, werd besloten in te grijpen. Op 22 juni doorzocht de politie dertien locaties en hield de verdachten aan.

Martelwerktuigen
De ruimten in de containers waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht. Verder stond er alleen een chemisch toilet. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

In één van de zeecontainers lagen meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten. In een andere zeecontainer stonden tassen met voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te martelen of in elk geval onder druk te zetten. De politie vond onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden. Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA aangetroffen.

In de loods in Wouwse Plantage stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers. In de loods in Rotterdam vonden we zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.

Gevangenhouding
De zes mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op verdenking van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

Samenwerking
Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Landelijke Eenheid van de politie, in het bijzonder door de Dienst Landelijke Recherche. De experts van de Landelijke Eenheid werkten nauw samen met onder meer de regionale eenheden, gemeenten en buitenlandse partners. De leiding van het onderzoek is in handen van het Landelijke Parket van het Openbaar Ministerie.

(foto: Politie)
(foto: Politie)

Bekijk Ubisoft Forward en krijg gratis Watch Dogs 2 voor pc

Tijdens het Ubisoft Forward-event zal Ubisoft niet alleen de aankomende line-up van games en content zien, de uitgever geeft ook Watch Dogs 2 voor pc gratis weg. Het event wordt 12 juli om 21:00 live gestreamd op ubisoft.com/forward.

Log met je Uplay-account in op de officiële Ubisoft Forward-pagina om gratis Watch Dogs 2 voor de pc te claimen. Er zijn ook triviavragen te beantwoorden om beloningen te winnen voor verschillende Ubisoft-games.

Ubisoft Forward zal onder andere meer details geven over Assassin's Creed Valhalla, Watch Dogs Legion, Gods and Monsters en het onlangs gelanceerde Battle Royale Hyper Scape. Om 20:00 begint begint er een voorprogramma, waarin ze de onder andere de nieuwe Trackmania live spelen, info geven over de AI-teamgenoten die binnenkort beschikbaar zijn voor Ghost Recon Breakpoint en nieuws over Just Dance 2020 bekendmaken.

Sneller met de trein naar Londen

In Brussel zijn vandaag door Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk de verdragen getekend die een snellere treinreis naar Londen mogelijk maken. Namens Nederland zette staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) haar handtekening onder de afspraken over grenscontroles en beveiliging. De paspoort- en securitycheck wordt daarmee met ingang van dit najaar gedaan in Amsterdam en Rotterdam. Het is dan niet meer nodig om in Brussel de trein te verlaten. Dat scheelt een uur reistijd.

“We leven nu nog in corona-tijd, maar we kijken uiteraard ook vooruit. Straks reis je in dik vier uur comfortabel, makkelijk en dus snel met de trein van Amsterdam naar Londen. Geen gedoe meer met checks en oponthoud in Brussel. Een Eurostar-trein heeft grofweg twee keer zoveel zitplaatsen als een gemiddeld vliegtuig en de CO2-uitstoot per passagier ligt fors lager. Daarmee is de trein naar Londen echte een duurzaam en volwaardig alternatief voor vliegen”, aldus staatssecretaris Van Veldhoven.

Eerder was het de bedoeling dat de eerste rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen eind april zou gaan rijden. Door de corona-crisis zijn de passagiersaantallen echter sterk teruggelopen en Eurostar is daarom in maart gestopt met de verbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee heeft ook de testfase voor de rechtstreekse verbinding (zonder oponthoud in Brussel) vertraging opgelopen. Nu de corona-maatregelen worden versoepeld en er weer vaker wordt gereisd, start Eurostar op 9 juli weer met een dagelijkse trein tussen Amsterdam en Londen. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona en daarmee het aantal reizigers is het de bedoeling dat deze trein in augustus twee keer per dag gaat rijden, in het najaar gevolgd door een derde trein per dag. In het najaar wordt dan ook gestart met de rechtstreekse ritten van Amsterdam naar Londen.

Met de ondertekening van de verdragen neemt Nederland onder andere de verplichting op zich om in Nederland de beveiliging van de treinen die door de Kanaaltunnel rijden te waarborgen. De nadere afspraken zijn gebaseerd op het bestaande security verdrag voor treindiensten door de Kanaaltunnel dat in 1993 werd gesloten tussen Frankrijk, het VK en België.

Autoriteit Persoonsgegevens mag boetebesluit BKR openbaar maken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft terecht een boete opgelegd aan het BKR (Bureau Krediet Registratie) voor het overtreden van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) en mag deze ook openbaar maken. Dat oordeelt de voorzieningenrechter.

Volgens de voorzieningenrechter heeft het bedrijf op 2 punten de AVG overtreden. Met de openbaarmaking van het boetebesluit wordt het BKR niet onevenredig benadeeld, omdat het algemeen belang zwaarder weegt dan de belangen van het BKR.

De AP heeft een boete opgelegd aan het BKR wegens overtreding van de AVG. Ook heeft de AP besloten om het boetebesluit openbaar te maken.

De AVG
De AVG is een Europese Verordening die sinds mei 2018 geldt in alle lidstaten van de EU. De AVG geeft de regels waaraan moet worden voldaan bij het verwerken van persoonsgegevens. Die regels gelden voor ieder bedrijf en iedere organisatie die persoonsgegevens verwerkt.

AVG op 2 punten overtreden
De voorzieningenrechter vindt dat het BKR op 2 punten de AVG heeft overtreden, en dat terecht een boete is opgelegd. Zo was het tussen mei 2018 tot april 2019 alleen mogelijk om tegen betaling elektronisch inzage te krijgen in de eigen gegevens van een geregistreerde. Dit moet kosteloos zijn. Daarnaast hanteerde het BKR tussen mei 2018 en maart 2019 het beleid dat kosteloze inzage in de eigen persoonsgegevens slechts 1 keer per jaar per post mogelijk was. Door dit beleid en het vermelden van dit beleid op haar website heeft het BKR een drempel opgeworpen om van het inzagerecht gebruik te maken. Dat is in strijd met de AVG.

Algemeen belang boven belangen BKR
Door de openbaarmaking van de boete wordt het BKR niet onevenredig benadeeld. Het BKR voerde aan dat de hoogte van de boete een verkeerde indruk zal geven van de omvang van de overtredingen, en vreest voor imagoschade en extra kosten. Daarom wil het BKR niet dat de boete openbaar wordt gemaakt. Tegenover de belangen van het BKR om de boete niet openbaar te maken staat het algemeen belang om iedereen te informeren over de opgelegde boete. Volgens vaste rechtspraak moet aan dit algemeen belang groot gewicht worden toegekend. Ook wil de AP door openbaarmaking laten zien hoe zij haar taken uitvoert, en verantwoording afleggen voor haar optreden.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het belang om de boete openbaar te maken in dit geval zwaarder weegt.

Voorlopig oordeel
De uitspraak van de voorzieningenrechter bevat een voorlopig oordeel over het boetebesluit en de openbaarmaking. Bij de rechtbank lopen beroepszaken tegen het boetebesluit en de openbaarmaking. In die beroepszaken zal de rechtbank een definitief oordeel geven over (de hoogte van) de boete en de openbaarmaking.

Verstappen: "Ben pas 22 jaar, denk dat alles altijd beter kan"

Max Verstappen ziet nog ruimte genoeg om zichzelf te verbeteren. De Red Bull-coureur denkt dat hij zich op alle vlakken nog kan verbeteren, zo vertelde hij bij Sport & Talk van het Oostenrijkse tv-station ServusTV.

"Volgens mij kun je jezelf op alle vlakken blijven verbeteren. Het is nooit perfect. Zowel op als naast de baan. Ook in het leven, ik ben pas 22 jaar. Ik denk dat alles altijd beter kan", aldus Verstappen.

Het is voor de jonge Nederlander geen doel opzich om de jongste wereldkampioen ooit te worden. "Als dat gebeurt, dan gebeurt het. Maar na afgelopen weekend zal dat een stuk moeilijker zijn om te realiseren. Er is nog niets voorbij, maar dan moeten we komend weekend veel punten scoren", zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur blikte uiteraard ook terug op het afgelopen raceweekend. "Het is jammer hoe de race zondag verlopen is. Een uitvalbeurt kan altijd voorkomen, maar met minder races op de kalender, is dat wel erg jammer. We lagen tweede, dat was erg goed, en we waren met een andere strategie onderweg. Als je ziet wat er nog allemaal tijdens de race gebeurde, was er nog veel mogelijk geweest. Maar het is niet anders. Komende week hebben we de volgende race en gaan we het weer zien."

Verstappen was niet ontevreden over de snelheid van zijn Red Bull. "Die was niet slecht, maar die willen we verbeteren. Over een enkele ronde is Mercedes nog te snel voor ons. Tijdens de race reed ik natuurlijk ook op andere, hardere, banden en ging het beter. Voor komend weekend, weer hier in Oostenrijk, willen we nog wat tijd vinden."

De Nederlander is blij dat hij weer kan racen maar hij mist de fans nog wel. "Het is natuurlijk erg jammer dat al die fans er niet bij kunnen zijn. Tijdens een race, zeker in het begin, ben je enorm geconcentreerd en heb je geen tijd om op de fans te letten, maar naarmate de race vordert, kijk je daar wel naar. Het is anders en jammer. Hopelijk zien we ze snel terug op de circuits."

Quarterback Mahomes tekent voor 450 miljoen dollar

American footballer Patrick Mahomes hoeft voorlopig niet op een houtje te bijten. De quarterback van de Kansas City Chiefs heeft zijn contract verlengd met maar liefst tien jaar en tekende tot medio 2031 voor maar liefst 450 miljoen dollar. Mahomes zelf was niet ontevreden: "450 miljoen dollar, echt fantastisch!"

Met bonussen kan er nog een klein bedrag bij het salaris opgeteld worden, waardoor het totaal op kan lopen tot net iets meer dan een half miljard euro. Mahomes stond nog onder contract tot en met volgend jaar en met 2020 en 2021 erbij gaat hij tot het einde van zijn nieuwe contract sowieso 477,6 miljoen dollar verdienen.

Met dat bedrag kan Mahomes Los Angeles Angels-honkballer Mike Trout vierkant uitlachen: de outfielder tekende vorig jaar een contract voor twaalf jaar ter waarde van een magere 426,5 miljoen dollar. Dat was destijds de meest lucratieve sportdeal ooit in de VS, nu is het een lachertje.

Mahomes kreeg in 2018 de titel van MVP in de NFL, maar de nog altijd maar 24-jarige quarterback deed er vorig jaar een forse schep bovenop: hij leidde zijn Chiefs na een indrukwekkend seizoen naar de winst in de Super Bowl, waarin de San Francisco 49ers verslagen werden. Alleen Ben Roethlisberger (2006) won als jongere quarterback de Super Bowl.

Twee mannen aangehouden op verdenking diefstal

Een 22-jarige Heerlenaar en een 23-jarige man uit Maastricht zijn dinsdagmorgen aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige meldde gerinkel bij een school aan de Leuvenlaan in Maastricht rond 03.50 uur. Hij had een auto en bus weg zien rijden.

De politie reed de auto gelijk klem waarbij de 22-jarige bestuurder werd aangehouden. De bus werd achtervolgd door een andere politiepatrouille. De 23-jarige bestuurder negeerde het stopteken en reed gevaarlijk en met hoge snelheid. Op de Oxfordlaan/Universiteitssingel tikte de politieauto de bus aan waardoor hij tot stilstand kwam en de bestuurder kon worden aangehouden. De politieauto en de bus moesten beide worden weggetakeld.

Bij de botsing raakte niemand gewond. Uit onderzoek bleek dat de bus eerder die nacht was gestolen in Brunssum. De twee zijn ingesloten voor nader verhoor. De politie stelt een buurtonderzoek in en is op zoek naar getuigen van de diefstal. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Toetsing kwaliteit en prestaties rijksmusea moet onafhankelijk

De kwaliteit en de prestaties van de rijksmusea moeten periodiek worden getoetst door onafhankelijke deskundigen. De Raad voor Cultuur vindt dat een onafhankelijke organisatie de uitvoering van deze toetsing voor haar rekening moet nemen. Dat staat in een advies aan minister Van Engelshoven (OCW) over de visitatie van rijksmusea. Minister en Museumvereniging hadden tot nu toe voor ogen dat de Museumvereniging zelf de visitatie van de rijksmusea zou uitvoeren. De raad vindt dat in strijd met de regels van good governance. De raad stelt een gesprek voor met de minister en de Museumvereniging over de invulling van de visitatie.

Minister Van Engelshoven heeft om dit advies gevraagd, omdat rijksmusea met ingang van volgend jaar structureel worden gefinancierd via de Erfgoedwet. Het gaat in totaal om 29 aangewezen rijksmusea. Samen krijgen zij jaarlijks ruim 200 miljoen euro subsidie voor het beheer van de collecties, de huisvesting, het maken van tentoonstellingen en het bereiken van een breed publiek. De musea hoeven nu niet meer elke vier jaar opnieuw subsidie aan te vragen. Hierdoor valt de systematische monitoring van de geleverde prestaties voor het publiek weg en moet de periodieke beoordeling van kwaliteit en prestaties opnieuw worden ingericht.

In het advies gaat de raad, op verzoek van de minister, in op het door de Museumvereniging voorgestelde visitatiekader. De raad ziet dit voorstel als een goede aanzet, maar doet enkele verbetervoorstellen die “essentieel zijn voor een onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige visitatiesystematiek”. Volgens de raad is er naast visitatie geen ander instrument dat de inhoudelijke kwaliteit van de geleverde prestaties integraal toetst. Juist daarom is visitatie door een onafhankelijke instantie zo belangrijk; het gaat immers om een groot bedrag aan gemeenschapsgeld.

Onafhankelijke beoordeling van kwaliteit is volgens de raad het belangrijkste doel van de visitatie. De Museumvereniging stelde voor om de visitatie ook te gebruiken als feedbackinstrument voor verdere beleids- en organisatieontwikkeling. De raad ziet het geven van feedback als een aanvullende opdracht aan een visitatiecommissie; niet als hoofdtaak. De commissie kan wel mondeling of schriftelijk specifieke aanbevelingen doen aan het gevisiteerde museum.

Het voorstel van de Museumvereniging dat de musea zelf onafhankelijke deskundigen met specifieke kennis mogen voordragen voor de visitatie ondersteunt de raad wel. Omdat de rijksmusea van elkaar verschillen in missie en verzamelgebied is specifieke kennis van de te visiteren musea onontbeerlijk. Deze deskundigen met specifieke kennis worden toegevoegd aan breder georiënteerde commissies. Deze moeten worden ondersteund door een onafhankelijke organisatie zonder formele banden met de te visiteren musea.

De raad doet enkele handreikingen voor een duidelijk toetsingskader, waaruit blijkt wat de overheid van de musea verwacht. Hierin moet niet alleen gekeken worden naar de financiën, organisatie en de bezoekersaantallen, maar vooral ook naar de kwaliteit van tentoonstellingen, relaties met stakeholders en tevredenheid van het publiek. Het is aan de minister om dit toetsingskader op te stellen.

De uitbraak van corona heeft volgens de raad majeure gevolgen voor de museumsector. De 29 rijksmusea hebben tot 1 december aanstaande voldoende tijd om een activiteitenplan bij het ministerie van OCW in te dienen dat zich verhoudt tot de nieuwe situatie.

2 jaar cel voor afpersen begeleidster instelling begeleid wonen

De rechtbank heeft maandag een 39-jarige man uit Nijmegen veroordeeld voor afpersing van een begeleidster van het RIBW (instelling voor begeleid wonen). De rechtbank legt aan de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar op, met aftrek van de tijd die de man in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Op 5 maart bedreigde de man in zijn woning een begeleidster van het RIBW met een groot mes. Hij dwong de vrouw meerdere enveloppen met geldbedragen en telefoons af te geven. De man trof verschillende voorbereidingen voordat hij dit misdrijf pleegde. Hij knipte de telefoonkabels door en regelde een vluchtauto. Hij stelde zich bedreigend op. Hierdoor heeft hij gevoelens van angst en onveiligheid bij de begeleidster aangewakkerd.

Psychische problemen
De man heeft verschillende psychische problemen. Hij is verslaafd aan cocaïne en heeft een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en borderline trekken. De totstandkoming van het delict kan volgens de bevindingen van de Pro Justitia rapporteur echter niet worden verklaard door zijn psychische problematiek.

Advies reclassering
De reclassering adviseert om aan de man een forse, onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen zodat de man zich bewust wordt dat zijn handelen consequenties heeft. Zij verwachten dat daardoor het risico op herhaling beperkt wordt. De reclassering ziet aanleiding voor een behandeling in het kader van zijn verslavingsproblematiek en in het aanleren van meer vaardigheden waardoor hij anders met de situatie om kan gaan. Dit kan in het kader van het Penitentiair Programma en/of Voorwaardelijke Invrijheidsstelling. De reclassering adviseert dan ook een straf zonder bijzondere voorwaarden op te leggen.

Strafbepaling
De rechtbank kijkt bij het opleggen van de straf naar de ernst van het misdrijf, de omstandigheden waaronder dit is begaan, de persoonlijkheid van de man en de uitgebrachte adviezen. Zij is van oordeel dat in deze zaak enkel een forse gevangenisstraf passend is. De rechtbank vindt van groot belang dat de man de gevolgen van zijn handelen begrijpt. Alles overwegend legt de rechtbank aan verdachte een gevangenisstraf op voor de duur van 2 jaar, met aftrek van de tijd die hij in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Geldboete en taakstraf voor militairen voor lossen ongewild schot in uitzendgebied

De militaire kamer heeft maandag een 48-jarige militair veroordeeld tot een geldboete van 750 euro. De militair maakte zich schuldig aan het lossen van een ongewild schot, omdat hij onvoldoende rekening hield met de veiligheidsmaatregelen.

De militair loste in de koffiecorner van het kamp Midgard in Bamako (Mali) ongewild een schot nadat hij de veiligheidsmaatregelen onvoldoende in acht nam. Op het moment dat het schot gelost werd, waren er naast de militair nog 5 andere personen in de koffiecorner aanwezig. Ook stond er onder meer een bank en ander meubilair. De kogel veroorzaakte geen letsel of schade, maar dit had wel kunnen gebeuren door mogelijke terugkaatsing. Hierdoor was gemeen gevaar voor personen en goederen te duchten.

De officier van justitie had een taakstraf geëist voor het opzettelijk overtreden van het dienstvoorschrift. De militaire kamer acht geen opzet maar schuld bewezen en legt in dit geval een geldboete op. Verder houdt de militaire kamer rekening met het blanco strafblad van de militair en het feit dat uit zijn proceshouding is gebleken dat de militair zich van zijn fout bewust is en dat hij verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn gedrag.

Taakstraf
Een andere, 32-jarige militair, is tot een taakstraf van 60 uur veroordeeld voor het lossen van een schot zonder daarbij de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. 

De militair loste met zijn dienstwapen in een loods van het kamp Stephan in Erbil (Irak) een ongewild schot. De militair dolde met een collega waarbij hij zijn pistool zo snel mogelijk probeerde te trekken en bij de heup af te drukken. De militair had van tevoren niet gecontroleerd of zijn wapen geladen was. In de loods waar het schot gelost werd, stonden veel spullen en er waren op dat moment behalve de militair 4 andere personen aanwezig. Door het schot ontstond gevaar voor personen en goederen. De kogel veroorzaakte alleen een krasje op een heftruck.

De officier van justitie had een taakstraf van 80 uur geëist. De militaire kamer komt tot een lagere straf, omdat de militair zich van zijn fout bewust is en omdat hij meteen verantwoordelijkheid heeft getoond voor zijn gedrag. Ook het feit dat de militair een goede staat van dienst heeft, neemt de militaire kamer mee in de straftoemeting.

Man neergeschoten in Roosendaal

Een 23-jarige man uit Roosendaal is maandagavond gewond geraakt nadat hij is beschoten. Het slachtoffer en de verdachte zijn bekenden van elkaar. De politie is op zoek naar de verdachte. Hij is nog niet aangehouden.

Agenten kregen rond 22.30 uur een melding van een schietincident op de Nispenseweg in Roosendaal. Op een parkeerplaats treffen zij het slachtoffer aan. Omstanders hebben hulp verleend aan de man. De Roosendaler vertelt dat hij zojuist is beschoten en gewond is geraakt aan zijn benen. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis.

Het slachtoffer en de verdachte zijn bekenden van elkaar en vermoedelijk hadden zij een conflict. De politie is een onderzoek gestart. Op de parkeerplaats is een plaats delict afgezet en forensische rechercheurs hebben sporenonderzoek gedaan. Ook zijn ter plekke getuigenverklaringen opgenomen.

Naughty Dog veroordeelt doodsbedreigingen naar aanleiding van The Last of Us 2

The Last of Us 2 heeft wat stof doen opwaaien qua verhaal en qua personages. Nu zijn er wat 'fans' niet zo blij met wat Naughty Dog gedaan heeft, dus moet er weer beledigen en doodsbedreigingen worden geuit op social media.

Een kleine maar luide groep gamers hebben creatief directeur Neil Druckman en stemactrice Laura Bailey bestookt met onder andere doodsbedreigingen, antisemitisme, vrouwenhaat en transfobie. "Ik hoop dat deze gamers de mentale hulp krijgen die ze zo duidelijk nodig hebben", zei Druckman op Twitter. "Helaas zijn dit nu de kosten van het maken van populair amusement dat conventies uitdaagt. Laura verdient dit allemaal niet."

Laura Bailey, die het personage van Abby heeft ingesproken, vindt het allemaal "een beetje overweldigend". "Hoewel we kritische discussies verwelkomen, veroordelen we elke vorm van intimidatie of bedreigingen die gericht zijn op ons team en cast", zei Naughty in een verklaring op Twitter. "Hun veiligheid is onze topprioriteit, maar we moeten allemaal samenwerken om dit soort gedrag uit te roeien en een constructief en medelevend gesprek te voeren."

Minister Kaag bezoekt Rome en Vaticaan

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is gisteren en vandaat voor een werkbezoek aan Rome en het Vaticaan. Het is haar eerste buitenlandse reis sinds de coronacrisis.

De minister had gisterenavond een werkdiner met de Italiaanse viceminister Emanuela Del Re van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking. Ze spraken onder meer over de gevolgen van de coronacrisis, mogelijkheden om samen op te trekken bij de internationale bestrijding ervan en ontwikkelingssamenwerking.

Vandaag ontmoet minister Kaag vertegenwoordigers van enkele Nederlandse bedrijven die in Italië actief zijn. Nederland exporteert jaarlijks voor ruim €20 miljard naar Italië. Het gaat vooral om medische en farmaceutische producten, voedingsmiddelen en (elektrische) machines en apparaten. Nederland telt 17.000 bedrijven die een handelsrelatie met Italië hebben.

In de ochtend gaat de minister langs bij twee VN-instellingen die in Rome zijn gevestigd: het Wereldvoedselprogramma (WFP) en International Fund for Agricultural Development (IFAD). Kaag spreekt met hen over de internationale aanpak van de coronapandemie. WFP, de grootste humanitaire organisatie ter wereld, gaat ervan uit dat mede door de coronacrisis het aantal mensen met acute honger nog dit jaar zal verdubbelen naar 260 miljoen. IFAD verstrekt leningen en schenkingen aan overheden om projecten voor landbouwontwikkeling uit te voeren, gericht op de allerarmsten.

Kaag brengt ook een bezoek aan het hoofdkantoor van de katholieke lekenorganisatie Sant’Egidio. Die richt zich onder meer richt op de dialoog tussen godsdiensten, vredesprocessen, bestrijding van aids en humanitaire corridors voor vluchtelingen. Daarna staat een bezoek aan het Vaticaan op het programma.

Minister Kaag heeft er een ontmoeting met kardinaal Peter Turkson. De prefect van het dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling is ook voorzitter van de Covid-19-commissie die paus Franciscus eind maart instelde. Ook heeft Kaag een gesprek met aartsbisschop Paul Gallagher, secretaris voor de relaties met de staten.

Rutte op bezoek bij bondskanselier Merkel

Minister-president Rutte brengt donderdag 9 juli 2020 een bezoek aan bondskanselier Merkel in Berlijn. De ontmoeting vindt plaats in aanloop naar de extra Europese Raad van 17 en 18 juli, waar zal worden gesproken over de nieuwe Europese Meerjarenbegroting (2021-2027) en het recente voorstel voor een Europees herstelfonds.

Duitsland heeft op 1 juli 2020 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie overgenomen van Kroatië. Tijdens het werkdiner zullen beide regeringsleiders ook spreken over de Duitse prioriteiten voor het voorzitterschap van het komende half jaar.

Tijdelijke huurverlaging voor meer financiële ruimte

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt het mogelijk om huren tijdelijk te verlagen. Daarnaast neemt de minister maatregelen om starters, lage- en middeninkomens meer kans te geven op een woning binnen hun financiële mogelijkheden. De minister heeft de wetsvoorstellen tijdelijke huurkorting en huur en inkomensgrenzen maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De tijdelijke huurkorting maakt het voor de verhuurder mogelijk om de huur tijdelijk te verlagen (maximaal drie jaar). De verhuurder kan zo makkelijker een huurder helpen die bijvoorbeeld door de coronacrisis tijdelijk minder inkomsten heeft. Hierdoor krijgt de huurder financiële ruimte totdat zijn of haar inkomsten weer op peil zijn. Indien er blijvend een lager inkomen is, door bijvoorbeeld een scheiding, krijgt de huurder zo de tijd om naar een woning te zoeken die bij het nieuwe lagere inkomen past.

Maatwerk
De mogelijkheden om lokaal maatwerk toe te passen worden voor woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeenten verruimd. Deze lokale partijen kunnen afspreken de zogenoemde vrije toewijzingsruimte te verruimen naar maximaal 15% als hier lokaal behoefte aan is. Binnen deze vrije toewijzingsruimte kunnen woningcorporaties dan woningen toewijzen aan huishoudens die niet direct in aanmerking komen voor een sociale huurwoning bij een corporatie. Ze kunnen dit maatwerk toepassen om bijvoorbeeld starters of grote gezinnen te huisvesten. Bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om met voorrang startende leraren of verpleegkundigen een sociale huurwoning toe te wijzen. Het huisvesten van andere doelgroepen kan ook bijdragen aan de leefbaarheid in wijken of complexen.

Huur en inkomensgrenzen
De inkomensgrens van een meerpersoonshuishouden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning wordt verhoogd naar 43.126 euro, de grens voor een eenpersoonshuishouden gaat omlaag naar 35.938 euro (in de huidige situatie is er een inkomensgrens van 39.055 euro). Gezinnen met een laag middeninkomen komen zo sneller in aanmerking voor een betaalbare woning. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat meerpersoonshuishoudens minder bestedingsruimte hebben voor woonuitgaven dan eenpersoonshuishoudens. Dit komt door de hogere uitgaven aan boodschappen, verzekeringen, vervoer en de energierekening. Deze groep heeft daardoor meer moeite om een hogere huur te betalen.

Passende huur
Woningcorporaties en andere verhuurders kunnen in de toekomst de huur van mensen met een hoog (midden)inkomen met maximaal 50 euro (inkomen eenpersoonshuishouden boven 45.938 euro, meerpersoonshuishouden boven 53.126 euro) of 100 euro (inkomen eenpersoonshuishouden boven 55.500 euro, meerpersoonshuishouden boven 74.000 euro) verhogen. Maar de huur mag daardoor niet hoger worden dan de maximale huur van de woning op basis van het woningwaarderingsstelsel. Door een hogere huur draagt deze groep huurders bij aan het betaalbaar houden van de huren voor mensen met een laag inkomen of aan investeringen voor verbetering en verduurzaming van huurwoningen.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag 7 juli. Dag van vergiffenis en dag van het sprookje. Jarigen zijn onder andere Selma van Dijk, die we kennen van de televisie en Jeroen van Inkel die we weer kennen van de radio.

Dag van vergiffenis.
Je maakt iets onbedoeld kapot, biedt excuus aan en het wordt je vergeven. Je hebt vegiffenis gekregen. Daar staat deze dag voor. Fouten van nu en uit het verleden hebben vandaag de kans vergeven te worden. De dag van vergiffenis is in 1994 in het leven geroepen door CECA (Christian Embassy of Christ's Ambassadors), een organisatie met een religieus motief. Promotie wordt gedaan via televisie, radio, rn papieren media zoals de krant.

Dag van het sprookje.
In het leven geroepen door de Efteling. In 2007, Op 07-07-07 was de grootste sprookjesdag. Toen uitgebreider dan nu, maar het cijfer 7 is nog altijd bijzonder. De 7 dwergen, de 7 mijls laarsen en ook uw redacteur woont in een sprookjeshuis op nummer 7. Tegenwoordig vinden er maar sporadisch activiteiten plaats, maar wordt er altijd wel even stilgestaan bij deze dag. 

Een sprookjesmeer, waar verhalen voortvloeien. (Foto: Pxhere)
Een sprookjesmeer, waar verhalen voortvloeien. (Foto: Pxhere)

YouTuber tegen handhaver: 'Vieze kankerflikker dat je bent'

Youness Qouaali, een YouTuber die niet bepaald van onbesproken gedrag is (zo is hij onder meer veroordeeld tot een celstraf omdat hij seks heeft gehad met een minderjarig meisje), heeft op het YouTube kanaal 'Vatos Mocros' een video online gezet waarin te zien is hoe hij het met een handhaver aan de stok heeft. 

Ouaali scheldt de handhaver onder andere uit voor 'vieze kanker flikker'. Als de handhaver vervolgens buiten beeld probert te blijven moet hij hem van Ouaali aankijken met 'z'n kutkop'.  De reacties onder het filmpje zijn niet bepaald mals te noemen. Zo reageert ene mo millah met: "Wat doe je man, door jou gedrag komt er alleen nog maar meer haat/discriminatie, is dit een goed voorbeeld geven aan de jeugd ??? Schandalig man."

MrFapianoo reageert met: "younes pedoaali had sws niet in die situatie moeten komen. Hij overtreed de regels en gaat vervolgens als een kind boos worden, schelden beetje stoer lopen doen. Wordt een keer volwassen, gedraag je als een man en niet als een zoon van een mut'ah " en Ding Dong vindt dat ze hem eens een lesje moeten leren: "Wat loop je machtig stoer te doen dan kleine tandenstoker dat je er rondloopt, hoop dat ze jou eens een keer een goed lesje leren mafkees".

Microsoft ook geïnteresseerd in games-tak Warner Bros

Microsoft zou geïnteresseerd zijn in de uitgever Warner Bros. Interactive Entertainment. Een paar weken geleden werd al gezegd dat AT&T overweegt de divisie Warner Bros. Interactive Entertainment te verkopen. Deze divisie omvat studio's zoals Rocksteady Games, NetherRealm Studios, Monolith en andere ontwikkelaars.

AT&T zou tevreden zijn met een prijs tussen 2 en 4 miljard dollar voor de studio's. Warner Bros. Interactive is de uitgever van games zoals de Batman Arkham-series, Mortal Kombat-, LEGO-, Harry Potter- en Lord of the Rings-franchises. Het is niet duidelijk wat er zou gebeuren met de licensies die gekocht zijn door Time Warner. Hierdoor mag de uitgever haar studio's games gebasseerd op DC Universe, LEGO, Harry Potter en LOTR maken. Daar kan van alles gebeuren: zijn deze inbegrepen, of juist niet, of krijgt de nieuwe eigenaar de mogelijkheid er tijdelijk gebruik van te maken en gaan daarna de rechten terug naar Time Warner en dus AT&T?

Interessant voor de bieders is dat Warner Bros Interactive hoogstwaarschijnlijk binnenkort games gaat aankondigen. Er is nieuwe Batman-game gebaseerd op de verhaallijn van het stripverhaal Court of Owls van WB Games Montreal, een open-wereld Harry Potter-game met een groot budget gemaakt door Avalanche Studio's en het volgende project van Rocksteady Games, waarschijnlijk gebaseerd op een DC-comic, maar dan niet Batman.

Uitgevers Take-Two Interactive, Electronic Arts en Activision zouden al interesse getoond hebben. Nu zou Microsoft ook geïnteresseerd zijn om te bieden op Warner Bros. Interactive Entertainment. Microsoft heeft de afgelopen twee jaar verschillende nieuwe game-ontwikkelingsstudio's ingelijfd, waaronder Double Fine Productions, Obsidian Entertainment, Playground Games, Ninja Theory. Deze werken nu onder de paraplu van Xbox Game Studios.

Oud-Chef Defensiestaf Van der Vlis overleden

Generaal buiten dienst Arie van der Vlis is afgelopen zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rijnsburg. Van der Vlis was als Chef Defensiestaf van mei 1992 tot augustus 1994 Nederlands hoogste militair.

Op 14 mei 1992 werd Van der Vlis Chef Defensiestaf, tegenwoordig aangeduid als Commandant der Strijdkrachten. In deze functie kreeg hij te maken met het regeringsbesluit om Nederlandse militairen van de net opgerichte luchtmobiele brigade naar het voormalig Joegoslavië te sturen. Hij vond echter dat de militairen te licht waren bewapend en niet goed voorbereid om de enclave Srebrenica te beschermen. De missie leidde in 1995 tot de val van de enclave.

Van der Vlis legde zijn functie in augustus 1994 neer, omdat hij zich niet kon vinden in het regeerakkoord van kabinet Kok I. Dat legde Defensie nog eens bijna 1 miljard aan bezuinigingen op. Dit kort na de ingrijpende herstructureringsoperatie in de vorm van de Prioriteitennota van januari 1993.

Van der Vlis begon zijn militaire loopbaan in 1958 als cadet op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van koningin Beatrix.

Nadat hij de dienst verliet, bleef hij bestuurlijk actief. Zo was hij voorzitter Raad van Toezicht van het Legermuseum in Delft en lid van het Nederlands instituut voor Internationale betrekkingen. Verder was hij actief voor de Adviesraad Internationale Vraagstukken, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap en het Comité van Aanbeveling Stichting Taptoe Katwijk. Ook was hij voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1940 Wageningen.

Van der Vlis (foto: Ministerie van Defensie)
Van der Vlis (foto: Ministerie van Defensie)

Alcomobilist rijdt fietser (17) dood

Een 17-jarige jongen uit Naaldwijk, die zondagochtend 5 juli het slachtoffer werd van een ernstig verkeersongeval, is maandagavond 6 juli in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De 29-jarige verdachte, zonder vaste woonplaats, zit nog vast en wordt woensdag 8 juli voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De politie kreeg zondagochtend 5 juli rond 04:30 uur een melding van een verkeersongeval op de Broekpolderlaan in Honselerdijk. Een automobilist zou, na een ernstige aanrijding te hebben veroorzaakt, zijn doorgereden. Hulpverleners troffen een zwaargewonde jongen aan die met spoed werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Een Mobiel Medisch Team (MMT) werd ingezet voor de verlening van de eerste hulp aan het slachtoffer. De politie startte direct een onderzoek. In omgeving van het ongeval, in de Sprongenloet, zagen agenten een zwaar beschadigde auto op straat staan. Na kort onderzoek hielden agenten de bestuurder aan. De man wordt verdacht van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval, het verlaten van de plaats van het ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. De man zit nog vast. De auto is voor onderzoek in beslag genomen.

Het slachtoffer fietste samen met een andere jongen op de Broekpolderlaan richting de Zwethlaan. Die getuige vertelde dat het slachtoffer daar van achteren werd aangereden door een auto die dezelfde richting op reed. Na de aanrijding reed de auto door. De afdeling Opsporing Team Verkeer (OTV) doet samen met de Verkeersongevallen Analyse (VOA) nader onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.

De politie is nog op zoek naar (meer) getuigen van het ongeluk. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844. 

Inflatie stijgt naar 1,6 procent in juni

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 1,6 procent duurder dan vorig jaar, meldt het CBS. In mei was de inflatie nog 1,2 procent. De stijging van de inflatie is vooral een gevolg van de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen, tabak en kleding.

Inflatie stijgt door motorbrandstoffen, tabak en kleding
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen heeft een opwaarts effect op de inflatie. In juni waren de motorbrandstoffen 7,9 procent goedkoper dan vorig jaar, terwijl in mei de prijsdaling nog 14,1 procent was. De prijzen van motorbrandstoffen waren in de eerste maanden van 2020 sterk gedaald, en zijn in juni weer gestegen.

De accijnsverhoging op sigaretten en shag per 1 april 2020 zorgt voor een verdere stijging van tabaksprijzen in juni. In juni waren rookwaren 17,9 procent duurder ten opzichte van vorig jaar, in mei was de prijsstijging nog 12 procent. Omdat er ook nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven kunnen worden verkocht, werkt de accijnsverhoging met vertraging door in de verkoopprijzen.

Ook de prijsontwikkeling van kleding had een verhogend effect op de inflatie. In juni betaalde de consument 0,8 procent meer voor kleding dan vorig jaar, in mei was kleding nog 0,5 procent goedkoper.

Verschil inflatie Nederland en eurozone neemt verder toe
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juni 1,7 procent duurder dan een jaar eerder, in mei was dat nog 1,1 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 0,1 procent in mei naar 0,3 procent in juni. Het verschil tussen de HICP van Nederland en de eurozone is verder toegenomen.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Prijzendashboard
De consumentenprijsindex is één van de belangrijkste prijsindicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Implicaties coronacrisis op de inflatie in juni
Door de overheidsmaatregelen waren de diensten van onder meer vliegmaatschappijen en sportscholen niet of beperkt beschikbaar in juni. Hierdoor zijn er voor veel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. De artikelgroepen waarbinnen prijzen geschat moesten worden in verband met corona maken samen circa 6 procent uit van de consumptieve bestedingen. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt.

FOK! Wat een weer: op en af

Mogge!  

Gisteren had ik dan echt eens geluk. Het is niet echt gebruikelijk zo vroeg in het seizoen, maar het gebeurde toch. Buien die op zee ontstonden trokken precies over Haarlem heen. Dat waren pittige buien. Helaas trokken ze wel vrij snel weg, maar toch kon ik ruim 8 mm aftappen. Een paar km verderop bleef het zo goed als droog. In Vijfhuizen bijvoorbeeld werd slechts 0,3 mm afgetapt. Dus wat een geluk had ik zeg!  

Ook in de rest van het land vielen fikse buien. Er kwam ook onweer en hagel bij voor. De wolkenluchten die daarbij hoorden waren soms echt schitterend. Het enige nadeel van deze dag waren de ondermaatse temperaturen en de vele wind. Toch mag dat de pret niet drukken! 

We hadden een frisse nacht met minima tussen de 8 en 11 graden. Ideaal slaapweer dus. En dat blijft het voorlopig ook wel.

Vandaag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. Er passeert tijdelijk een zone met wat regen of een bui, maar daar vallen geen grote hoeveelheden uit. Later klaart het dan ook weer op.

In de avond betrekt het opnieuw en gaat het vanuit het westen weer af en toe regenen. Het blijft vrij fris met maxima tussen de 17 en 22 graden. De wind is een stuk minder dan vandaag, maar neemt in de avond weer wat toe en komt uit het westen.

Echt stabieler weer zit er begin volgende week aan te komen.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Sterns (Foto: Scherpschutter)
Sterns op jacht naar visjes. Fraaie foto van Scherpschutter. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

RCC: Farmers Defence Force misleidt met tv-spot

De Reclame Code Commissie (RCC) stelt Wakker Dier in het gelijk: Farmers Defence Force (FDF) misleidt in een reclamespot die in het voorjaar op tv was. “FDF heeft miljoenen mensen voorgelogen. Het is goed dat boeren laten zien waar vlees en melk vandaan komen, maar dan moeten ze wel het eerlijke verhaal vertellen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de tv-spot vertelt FDF dat boeren “puur natuur” en “met alleen het beste voor plant en dier” produceren. Wakker Dier heeft met verscheidene voorbeelden aangetoond dat dit pure onzin is. Volgens de RCC zijn de claims “misleidend” en “oneerlijk” en geeft FDF een “te rooskleurig en daardoor onjuist beeld” van de wijze waarop dieren in de Nederlandse vee-industrie worden behandeld. FDF heeft niet officieel op de klacht gereageerd.

Natuur vs. industrie
In de Nederlandse vee-industrie gebeuren allerlei zaken die niets te maken hebben met ‘natuur’. Wakker Dier legde voor de RCC uit dat dieren systematisch worden aangepast om in een wereld van staal en beton te leven. Zo worden de krulstaarten van biggetjes en de hoornaanzet bij kalfjes weggebrand. “Veel dieren zouden zich in de natuur niet eens kunnen voortplanten, zoals kalkoenen die te zwaar zijn om seks te kunnen hebben,” zegt Hilhorst.

Productie en efficiëntie
In tegenstelling tot het romantische beeld dat in de reclamespot wordt gecreëerd, staat het leven van een boerderijdier in het teken van productie en efficiëntie: zo veel mogelijk vlees en melk, met zo min mogelijk tijd, voer en ruimte. De dieren trekken daarbij aan het kortste eind. Zo ‘produceert’ Nederland bijvoorbeeld jaarlijks 250 miljoen plofkippen, die zijn doorgefokt op een snelle groei. “Plofkippen groeien zo snel dat hun poten hen niet meer kunnen dragen, ze voornamelijk op de grond liggen en er veel antibiotica nodig is,” zegt Hilhorst.

Biologische boeren
Wakker Dier startte de RCC-zaak mede omdat de tv-spot oneerlijk is tegenover biologische boeren. Zij doen namelijk wél meer voor het welzijn van dieren en het behoud van natuur. Zo mogen varkens hun staarten houden en is van plofkippen geen sprake. Hilhorst: “Als consumenten het eerlijke verhaal krijgen, zullen ze ook eerder voor biologisch kiezen.”


De bewuste spot

Prognose: Meer inwoners met een migratieachtergrond in 2050

Het aantal inwoners van Nederland met een migratieachtergrond zal tot 2050 zeer waarschijnlijk toenemen. Afhankelijk van hoe de migratie naar Nederland zich in de toekomst ontwikkelt, groeit hun aantal van 4,2 miljoen inwoners met een migratieachtergrond in 2020 naar tussen de 5,3 en 8,4 miljoen in 2050. De groep zal anders samengesteld zijn dan nu het geval is. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Verkenning Bevolking 2050’, dat het NIDI en het CBS in opdracht van het ministerie van SZW hebben uitgevoerd.

De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen van 2018 aan de regering gevraagd om de gevolgen van veranderingen in de omvang en samenstelling van de bevolking halverwege deze eeuw in kaart te brengen. Namens negen ministeries heeft het ministerie van SZW aan het NIDI gevraagd dit onderzoek te coördineren. In dit onderzoek hebben het NIDI en het CBS zeven toekomstige bevolkingsvarianten opgezet, elk uitgaand van een andere ontwikkeling voor de geboortecijfers, levensverwachting en internationale migratie. De toekomstvarianten vormen een aanvulling op de bestaande bevolkingsprognoses van het CBS .

Groei aantal Nederlanders met migratieachtergrond met 1 tot 4 miljoen
Begin 2020 telde Nederland 17,4 miljoen inwoners, waarvan ruim vier miljoen (24 procent) mensen met een migratieachtergrond. Dit zijn inwoners waarvan ten minste één ouder buiten Nederland is geboren. Bij een relatief lage instroom (per saldo gemiddeld 16.000 per jaar vanaf 2019) zou deze groep kunnen toenemen tot ruim 5 miljoen, bij een hoge instroom (per saldo 93.000 migranten per jaar er bij) tot ruim 8 miljoen personen.

Aandeel Nederlanders met migratieachtergrond groeit naar 30 tot 40 procent
In de zeven toekomstbeelden die in het onderzoek zijn doorgerekend varieert het inwonertal in 2050 tussen de 17,1 en 21,6 miljoen. Het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond in 2050 komt tussen de 11,2 miljoen en 13,4 miljoen uit, afhankelijk van hoe vooral het geboortecijfer en de levensverwachting zich zullen ontwikkelen. Begin 2020 waren er 13,2 inwoners met een Nederlandse achtergrond.

Het aandeel inwoners met een migratieachtergrond stijgt van 24 procent in 2020 naar 30 procent in 2050 in het geval van lage migratie, en naar 40 procent in het geval van hoge migratie.

Verandering samenstelling groep Nederlanders met een migratieachtergrond
Omdat de landen waaruit Nederland immigranten ontvangt zijn veranderd, zal de diversiteit naar migratieachtergrond toenemen. Op dit moment heeft 60 procent van de inwoners met een migratieachtergrond wortels in de westelijke EU-lidstaten of in de klassieke migratielanden (Indonesië, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen, Turkije en Marokko).

Door de uitbreiding van de EU, de toegenomen instroom van arbeid- en studiemigranten uit onder meer Latijns-Amerika en Azië en de hogere instroom van asielmigranten uit het Midden-Oosten en Afrika, is dat aan het veranderen. In 2050 zal naar verwachting minder dan de helft van de bevolking met een migratieachtergrond nog wortels in de EU-lidstaten hebben of tot één van de klassieke migrantengroepen behoren. Hun aandeel daalt tot tegen de 40 procent in de toekomstvarianten waarin het migratiesaldo hoog is, en tot krap 50 procent in de variant met de minste migratie.

Zowel eerste als tweede generatie Nederlanders met migratieachtergrond groeit
Het aantal in het buitenland geboren inwoners met een migratieachtergrond (de zogenoemde eerste generatie) groeit in de verschillende varianten van 2,3 miljoen in 2020 naar 3,1 tot 4,9 miljoen over dertig jaar. Het aantal in Nederland geboren inwoners met een migratieachtergrond (de tweede generatie) groeit van 2,0 miljoen in 2020 naar 2,7 tot 3,5 miljoen.

Corona en bevolkingsontwikkeling De berekeningen in het onderzoek zijn gemaakt voor het uitbreken van de coronacrisis. De pandemie veroorzaakt extra sterfgevallen en beperkt op dit moment de internationale migratie. Wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn is nog zeer onzeker. Bij het opstellen van de bevolkingsvarianten is overigens al rekening gehouden met ruime onzekerheidsmarges.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #116
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.