FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 mei 2020

Tieners nemen explosief uit Tweede Wereldoorlog mee naar huis

Twee jongens, van 11 en 13 jaar oud, hebben een explosief uit de Tweede Wereldoorlog meegenomen naar een woning in de Watergraafsmeer in Amsterdam. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief inmiddels tot ontploffing gebracht in het Westelijk Havengebied.

De jongens vonden het explosief op het strand van een Noord-Hollandse badplaats met behulp van een metaaldetector. Omdat er wat aan het explosief zat vastgekoekt, was het niet meteen duidelijk wat het was.

De jongens besloten hun vondst mee naar huis te nemen, in de Watergraafsmeer. Na wat schoonmaken werd steeds duidelijker dat het niet om een onschuldig stuk metaal ging. De vader van een van de jongens rook onraad en ging met foto's van het voorwerp naar de politie. Daar kreeg hij te horen dat het vermoedelijk om zware munitie ging.

Dodelijk Explosief
De EOD en Teamleiders Explosieven Veiligheid (TEV), kwamen vervolgens naar de woning. Daar werd vastgesteld dat het een stuk geschutsmunitie uit de Tweede Wereldoorlog was en dat het dus om een dodelijk explosief ging.

De jonge vinders van het explosief zijn goed ingelicht door het EOD-personeel over wat te doen als ze nog eens zo'n voorwerp aantreffen. Het explosief is vervolgens tot ontploffing gebracht.

Veel explosieven gevonden
De EOD zegt dat er de laatste tijd meer explosieven worden gevonden door burgers. Meestal gaat het om mensen die met metaaldetectoren in de weer zijn of mensen die bijvoorbeeld hun tuin aan het omspitten zijn.

De EOD vraagt iedereen die denkt met een explosief te maken te hebben om een foto te maken en deze naar de politie te sturen.

Schaatsers L. de Jong en J. Blokhuijsen verlengen contract

Schaatsers Letitia de Jong en Jan Blokhuijsen hebben hun contract bij IKO verlengd. De Jong blijft tot en met de Winterspelen van 2022 bij de schaatsploeg, Blokhuijsen verlengde met een jaar.

De Jong rijdt sinds twee jaar voor de schaatsploeg en pakte afgelopen seizoen de Nederlandse sprinttitel. Bovendien werd ze met Nederland wereldkampioen op de teamsprint in 2019 en 2020. Vorig seizoen keerde Blokhuijsen bij IKO terug op de schaatsbaan na een sabbatical. Hij werd Nederlands kampioen allround.

Onlangs legde IKO Melissa Wijfje en Esmee Visser vast.

Bestuur DENK is 'gevallen'

Afgelopen vrijdag gaf de penningmeester van het bestuur van DENK aan dat hij zijn zetel per direct ter beschikking stelt. Selçuk Öztürk en Zahir Rana zijn op dit moment nog de enige twee overgebleven leden van het bestuur. Volgens de statuten van DENK, artikel 1.1, moet het bestuur echter bestaan uit een oneven aantal, van tenminste drie, leden. Het bestuur mag door dit feit geen besluiten nemen en geen financiële verplichtingen aangaan tot de eerstvolgende algemene ledenvergadering.

Dit betekent dat er zo snel mogelijk een algemene ledenvergadering moet worden georganiseerd om een nieuw (interim) bestuur te kiezen. Eerder waren het bestuursleden Gladys Albitrouw en Hanane Bittich die gehoor gaven aan de oproep van de fractievoorzitters, de jongerenbeweging en de raad van advies (partijraad) van DENK.

EK wielrennen in Trentino een jaar uitgesteld

Het Europees wielrennen op de weg in het Italiaanse Trentino is vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld. Het EK stond voor 9 tot en met 13 september dit jaar op het programma, maar zal nu in de eerste helft van september 2021 in Trentino worden verreden.

Overigens onderzoekt de Europese wielerunie nog wel de mogelijkheid of het EK dit jaar alsnog op een andere locatie kan worden gehouden.

FOK!sportdiscussie van de dag: Valentino Rossi moet stoppen, of toch niet?

Na veel speculaties en roddels zei MotoGP-grootheid Valentino Rossi zaterdag in een online interview dat hij ook in 2021 wil doorgaan. Fans bereidden zich al voor op een eventuele exit toen de Italiaan maanden geleden aangaf de eerste races te willen afwachten en zijn plek in het team voor volgend seizoen afstond aan de jonge Fabio Quartararo.

Door de coronacrisis lijkt het tij gekeerd en hoewel vele fans geheid opgelucht ademhalen, laten sommigen een ander geluid horen: de 41-jarige racer moet maar eens met pensioen gaan. Zij zijn van mening dat de negenvoudig wereldkampioen een stap opzij moet doen voor de nieuwe lichting. Immers is Rossi na het recentelijk stoppen van Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa nog 'de laatste' van zijn generatie, aldus deze supporters. Bovendien zou hij toch geen kans meer maken op een titel want de huidige groep rijders zijn hongerig en zouden de legende al min of meer verslagen hebben.

Daarentegen is er een grote schare fans die hier niks van wil weten. Het verlies van de afgelopen jaren ligt volgens hen ook deels bij Yamaha en het gebrek aan geld dat in de ontwikkeling van de racefabriek is gestoken. Daarnaast is Rossi een boegbeeld van de sport en brengt nog altijd het meeste geld in het laatje. En wat betreft het wereldtitelargument: de Italiaan stond de laatste seizoenen in het eindklassement vaak tweede en greep net naast de bokaal. 

Zeg het maar; is het tijd voor Valentino Rossi om nu eindelijk eens de handdoek in de ring te gooien om jong talent een kans te geven? Of mag-ie van jou doorgaan tot hij bejaard, of in ieder geval 46 jaar, is?

FOK!sportdiscussie van de dag: Valentino Rossi moet stoppen, of toch niet? (Pro Shots / Zuma Press)
FOK!sportdiscussie van de dag: Valentino Rossi moet stoppen, of toch niet? (Pro Shots / Zuma Press)

Scrubs acteur Sam Lloyd (56) overleden

Acteur Sam Lloyd, die op onnavolgbare wijze de rol van ziekenhuisjurist Ted vertolkte, is op 56-jarige leeftijd overleden.

In januari vorig jaar kreeg Lloyd te horen dat hij een terminale hersentumor had. Daarnaast had hij kanker die was uitgezaaid naar zijn longen, kaak, lever en ruggengraat. Hij ontving de diagnose enkele weken nadat zijn eerste kind werd geboren.

Naast zijn rol in Scrubs speelde Lloyd onder meer in The West Wing, Cougar Town, Desperate Housewives en Shameless.

Lloys was naast acteur ook getalenteerd muzikant. Zo zong hij onder meer in een acapella groep The Blanks - waarmee hij ook in Scrubs diverse keren te zien was. Daarnaast speelde hij basgitaar in Beatles Tributeband The Butties.

Hieronder wat mooie momenten uit Scrubs.

Dronken Polen slopen woning en mishandelen medebewoner

In een vrijstaande woning aan de Dongenseweg in Kaatsheuvel zijn vrijdagavond flinke vernielingen gepleegd. Een van de bewoners werd bij thuiskomst mishandeld. De politie heeft drie Poolse mannen (23, 29 en 33 jaar) aangehouden op verdenking van mishandeling en/of vernieling.

De politie kreeg afgelopen nacht rond 01.15 uur een melding dat in een woning aan de Dongenseweg een man mishandeld was en er mensen flink doorgedraaid waren. De agenten troffen buiten vier mannen en een vrouw aan. Een van hen, een 33-jarige Pool, maakte een angstige indruk. Hij bleek mishandeld te zijn en had verwondingen aan zijn hoofd. Hij heeft met hulp van een tolk aangifte gedaan. Hij was rond 24.00 uur thuis gekomen en trof daar een enorme ravage aan in de woning en op zijn kamer. Hij zag dat beneden drie dronken landgenoten stonden, Door een van hen werd hij enkele keren met gebalde vuisten in het gezicht geslagen.

Het drietal was flink onder invloed van alcohol. Ze waren onvast ter been en kwamen slecht uit hun woorden. In de woning was het een enorme ravage. Het keukenblok, het interieur, elektrische apparaten en zelfs tussenwanden waren gesloopt. Uit het onderzoek bleek dat een 23-jarige man als verdachte van de mishandeling kon worden aangemerkt. De twee andere ‘dronken’ mannen gedroegen zich erg recalcitrant door steeds hoestend op korte afstand van de agenten te gaan staan. Zij zijn aangehouden ter zake de verdenking van openlijke geweldpleging en vernieling. De eigenaren van het pand, die dat gemeubileerd verhuren, hebben aangifte gedaan van de vernielingen.

COVID-19: 445 nieuwe besmettingen en 94 doden, totaal 40.236 en 4987

Tot en met 2 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 40.236 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 445 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.951 (+97) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 94 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4987 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Baansprinters zonder remmen de weg op: "De baan is toch veiliger"

De Nederlandse baanwielrenners kunnen weer trainen op de baan. Het nationale trainingscentrum in het Apeldoornse Omnisport was sinds 15 maart dicht, maar sinds deze week (donderdag) kan er weer getraind worden.

Uiteraard moet wel aan de nodige voorwaarden worden voldaan: één renner per keer op de baan, één coach en één mecanicien op het middenterrein en iedereen heeft daar een eigen hoekje. Harrie Lavreysen liet weten wat zenuwachtig te zijn, maar noemde het 'een wereld van verschil' met de beperkte trainingen die ze buiten de baan konden doen.

Lavreysen's voornaamste concurrent voor olympisch sprintgoud, Jeffrey Hoogland, liet lachend weten samen met vriendin en collegasprintster Shanne Braspennincx het verkeer rond Apeldoorn in gevaar gebracht te hebben: ze gingen trainen op de weg. "Dit is toch veiliger..een baanfiets heeft geen remmen, maar ik ben er toch de weg mee op gegaan. We hadden bijna een paar ongelukken, een automobilist verwacht natuurlijk niet dat een renner met zestig per uur zonder remmen op hem afkomt, maar ja, ik moest iets", zo beschrijft Hoogland hoe hij voor levensgevaarlijke situaties zorgde - iets dat op de fietspaden rond Apeldoorn makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Naast het Omnisport zijn onder meer het nationaal sportcentrum Papendal, schaatscentrum Thialf, het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion en het Epke Zonderland Turncentrum weer open voor trainingen, uiteraard onder de nodige voorwaarden.

Kim Jong-un leeft

Hoera, Kim Jong-un leeft nog. De Grote Maarschalk van Noord-Korea was al bijna drie weken niet in het openbaar gezien en we weten wat er dan gebeurt: men gaat speculeren als een dolle, het ging van 'hij ligt lekker op het strand' tot 'hij is al lang dood'.

Waarom hij niet in het openbaar verscheen mag Joost weten, het missen van de geboortedag van opa en Vader des Vaderlands Kim Il-sung op 15 april was bijvoorbeeld wel een dingetje, maar nu is de gezellig dikke Leider er weer. Vrijdag werden door de Noord-Koreaanse staatsomroep beelden getoond voor Kim bij de opening van een kunstmestfabriek in Sunchon.

Kim was aanwezig met onder meer zijn door velen als mogelijke opvolgster geziene zus, Kim Yo-jong, en leden van zijn regering. De beelden zijn vermoedelijk daadwerkelijk van vrijdag, gezien zowel de datum als het feit dat de kunstmestfabriek al enige tijd in aanbouw was en het dus realistisch is om te bedenken dat de bouw nu klaar is. Het doorknippen van een lint ging Kim uiteraard zonder problemen af, als iemand dat kan is hij het wel.

In paniek op de vlucht voor de politie, rijbewijs kwijt

Een 19-jarige Oosterhouter is afgelopen nacht omstreeks 01.30 uur na een achtervolging door de politie op de Herendam in Oosterhout aangehouden. De automobilist negeerde een stopteken en reed verkeersgevaarlijk met hoge snelheden van Made naar Oosterhout. Er is bloed afgenomen om vast te stellen of de verdachte onder invloed was van drugs. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Agenten zagen vannacht op de Nieuwelaan in Made in tegengestelde richting een personenauto van het merk Opel rijden. De dienders besloten een controle in te stellen en keerden. Ze zagen dat de bestuurder zijn snelheid verhoogde tot circa 140 km per uur. Op de Crullaan in Made nam hij de rotonde middels de linkerzijde en reed daardoor op de rijbaan bestemd voor het tegemoet komend verkeer. Dit gebeurde tijdens de achtervolging nog vier keer.

De politiemensen reden met zwaailicht en sirene om het verkeer te waarschuwen en gaven de automobilist in Den Hout een stopteken. Hieraan werd niet voldaan. De Opel slingerde van links naar rechts en er kwam zwarte rook onder vandaan. De bestuurder stopte uiteindelijk op de Herendam in Oosterhout waarna hij werd aangehouden. Vanwege cocaïnegebruik, heeft een GGD arts bij hem bloed afgenomen. De auto was van zijn vriend die naast hem zat. De verdachte verklaarde dat hij uit paniek gehandeld had.

Twee aanhoudingen na steekincident Beverwijk

De politie heeft zaterdagochtend in Beverwijk een 18-jarige man uit Breda en een 19-jarige man uit Bavel aangehouden op verdenking bij betrokkenheid van een steekincident. Een 21-jarige man uit Breda raakte hierbij gewond.

Agenten kregen rond 06.00 uur een melding dat drie jongemannen op de Meerstraat al enige tijd ruzie zouden hebben. Ook zouden bij de personen wapens zijn gezien. Op de Meerstraat werd niemand aangetroffen dus vervolgde de politie haar zoektocht. Bij het Stationsplein troffen de agenten drie personen aan die voldeden aan het signalement.

Een van de jongens rende naar de auto en vertelde dat hij was neergestoken na een conflict met de Brabanders. De heren werden daarna aangehouden en het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Bij een van de verdachten werd een balletjespistool aangetroffen die in beslag is genomen. De politie onderzoekt waarmee het slachtoffer is gestoken.

Canada doet aanvalswapens in de ban na dodelijkste schietpartij

Wat in de VS maar niet gebeurt, heeft de Canadese premier Justin Trudeau in korte tijd voor elkaar gekregen: automatische aanvalswapens worden met onmiddellijke ingang verboden.

Een kleine twee weken geleden vielen in de provincie Nova Scotia 22 doden toen een man op meerdere plekken het vuur opende, de dodelijkste schietpartij in de Canadese geschiedenis. De man gebruikte enkele wapens die nu verboden zijn.

De beredenering van Trudeau is logisch: "De wapens zijn ontworpen om zoveel mogelijk mensen in zo kort mogelijke tijd te doden. Dergelijke aanvalswapens zijn in Canada niet nodig en hebben hier geen plaats", doelend op de semi-militaire wapens die men thuis uiteraard niet nodig heeft en die voor het jagen ook een beetje overkill zijn.

De wapens mogen niet meer verkocht, gekocht of geïmporteerd worden, maar voor mensen die het nodig vonden om zo'n wapen te hebben en er al één in de kast hebben liggen is er wel een overgangsperiode: men heeft twee jaar de tijd om zich aan de wet aan te passen.

Overigens zou de moordpartij in Nova Scotia met de nieuwe wet vermoedelijk niet voorkomen zijn: dader Gabriel Wortman had geen vergunning voor het dragen van zijn aanvalswapens, die hij vermoedelijk illegaal gekocht heeft.

Twee arrestaties voor zware mishandeling in uitgaansleven

Wat een leuk avondje stappen had moeten zijn, eindigde voor een 24-jarige jongeman in Vlaardingen op de intensive care. In de nacht van zaterdag 29 februari op zondag 1 maart werd hij in elkaar geschopt door een groepje mannen. Hij liep daarbij inwendig letsel en gebroken ribben op. Een 28-jarige man uit Vlaardingen en een 24-jarige Schiedammer werden afgelopen dinsdagochtend in hun woningen aangehouden.

Het slachtoffer was die bewuste zaterdag met vrienden op stap, toen een van hen in een Vlaardingse uitgaansgelegenheid ruzie kreeg met een groepje mannen. Nadat die ruzie hoog opliep werd het groepje mannen door personeel uit de kroeg gezet. Toen de vriendengroep van het slachtoffer naar een andere gelegenheid wilden, gingen er twee vooruit om te kijken of de ruziezoekers daar niet aanwezig waren. Dat bleek wel het geval. Die gingen meteen de confrontatie aan, pakten het slachtoffer vast en dwongen hem naar buiten. Hij werd op de grond geduwd en kreeg schoppen en klappen. Bij deze mishandeling wordt het slachtoffer ook bijna de gracht ingedreven, maar uiteindelijk besluiten de verdachten toch weg te gaan.

Vijf dagen ziekenhuis
Het slachtoffer wist nog naar zijn ouderlijk huis te fietsen, waar een familielid de ambulance waarschuwde. In het ziekenhuis werd hij direct naar de intensive care gebracht met een scheur in zijn milt en nier, en een aantal gebroken ribben. Letsel dat fataal had kunnen zijn als hij in plaats van naar familie naar zijn eigen woning was gegaan. Pas na vijf dagen mocht hij het ziekenhuis verlaten.

Getuigen waren erg bang voor represailles naar aanleiding van het heftige geweld, maar doordat er duidelijke camerabeelden beschikbaar waren, leidde het onderzoek naar twee verdachten; één van 28 uit Vlaardingen en één van 24 uit Schiedam. Een Team Parate Eenheid hield hen dinsdag in de vroege morgen aan in hun woningen. De mannen zijn donderdag voorgeleid door de Rechter-Commissaris. Die heeft ze geschorst waardoor beide mannen inmiddels weer vrij zijn. Tegen de beslissing om de hoofdverdachte, de 28-jarige Vlaardinger, te schorsen is het OM in beroep gegaan.

Man zwaargewond na steekincident, verdachte opgepakt

Agenten hebben vrijdagavond aan de Sloelaan in Terneuzen een 34-jarige man aangehouden. Hij wordt er van verdacht een man, waarvan de identiteit nog niet is vastgesteld, te hebben neergestoken ter hoogte van een bushokje. Het slachtoffer is ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie kreeg op vrijdag 1 mei rond 18.20 uur de melding van het steekincident binnen. Daarop zijn direct meerdere eenheden naar de melding toegereden. De verdachte kon direct aangehouden worden. Het slachtoffer kreeg medische hulp en is overgebracht naar een ziekenhuis. De man is ernstig gewond. Ter plaatste is door de politie technisch en tactisch onderzoek gedaan. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en vastgezet voor verder onderzoek.

Vrouw met bril
Agenten spraken op de plaats van het incident al kort met een vrouw met bril. De politie komt graag opnieuw in contact met haar. Ook komt de politie graag in contact met andere getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Oproep: Bezoek eenzame aal op facetime

In Tokyo heeft een zeeaquarium een opmerkelijke oproep gedaan. Vanwege de Coronalockdown heeft het Sumida Aquarium vrijwilligers opgeroepen via Apple's facetime contact te maken met de gevlekte buisalen van het park. Vanwege het gebrek aan bezoekers beginnen de beestjes schuw te worden.

Als de verzorgers nu aan komen begraven de diertjes zichzelf in het zand. Dat is een probleem omdat de verzorgers nu niet makkelijk kunnen zien of de alen gezond zijn of iets mankeren.

De komende dagen zullen er dan ook iPads worden neergezet bij het aquarium waarin de alen zich bevinden en mensen vanover de hele wereld kunnen de alen helpen weer aan mensen te wennen.

Je hebt hiervoor wel een Apple iPhone of iPad nodig. Tussen 3 uur en 7 uur 's morgens kun je de komende dagen dan een videocall starten met een van de volgende adressen: helpchin001@gmail.com, helpchin002@gmail.com, helpchin003@gmail.com, helpchin004@gmail.com, helpchin005@gmail.com.

Bellers wordt gevraagd te zwaaien, bewegen en praten, maar vooral niet te schreeuwen tegen de alen. Verder verzoek is niet langer dan 5 minuten te bellen.

Gevlekte buisaal (© Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5618198) (Foto: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5618198)
Gevlekte buisaal (Foto: ©Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5618198)

RIVM-website 'Straling en radioactiviteit' heeft een nieuw jasje

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gisteren de vernieuwde website over straling en radioactiviteit gepubliceerd. De website heeft een nieuw jasje en geeft informatie over wat het RIVM doet op het gebied van straling en radioactiviteit. Via de startpagina zijn de verschillende onderwerpen en publicaties snel bereikbaar en worden actuele onderwerpen uitgelicht.

Via de onderwerpen lees je meer over waar radioactiviteit vandaan komt, hoe blootstelling plaatsvindt, over het gebruik van straling in de gezondheidszorg en straling in de industrie. Ook komt de monitoring van radioactiviteit in het milieu aan bod, de voorbereiding op stralingsincidenten en het wetenschappelijk en beleidsondersteunend onderzoek waar het RIVM aan werkt.

De website is opgesteld voor een ieder die meer wilt weten over straling en radioactiviteit en wat het RIVM op dit gebied doet. Er is een pagina opgesteld die uitleg geeft over straling en radioactiviteit. En professionals kunnen wetenschappelijke artikelen en allerlei achtergrondinformatie vinden.

Nieuwe tool brengt wereldwijd rivier- en kustoverstromingen in beeld

Op 23 april 2020 hebben het World Resource Institute, het Planbureau voor de Leefomgeving, de Vrije Universiteit Amsterdam, Deltares en de Universiteit van Utrecht een nieuwe interactieve website voor mondiale overstromingen gepubliceerd. Aqueduct Floods is een gebruikersvriendelijk instrument waarmee wereldwijd de overstromingsrisico’s door rivieren en van kusten nu en in de toekomst in kaart worden gebracht. Het instrument laat zien dat nu investeren in dijken de gevolgen van overstromingen in de toekomst kan verminderen.

Aqueduct Floods laat zowel het potentieel aantal personen dat door overstromingen wordt getroffen, als de mogelijke economische schade zien. De kosten baten module voor de evaluatie van dijkbescherming is ontwikkeld in samenwerking met de Wereldbank. Het overstromingsmodel maakt gebruik van mondiale kaarten met een hoge resolutie voor zowel de overstromingen als de ontwikkelingen in landgebruik zoals verstedelijking. De methodiek is in verschillende wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.

Groei bevolking en economie domineert toename overstromingsrisico’s
Bevolkingsgroei en economische groei zorgen de komende decennia voor de grootste toename aan overstromingsrisico’s. Wereldwijd zal bijvoorbeeld het aantal mensen dat jaarlijks getroffen wordt door een rivieroverstroming toenemen van 65 miljoen in 2010 naar 108 miljoen in 2050. Die stijging is voor 80% het gevolg van de bevolkingsgroei en voor 20% het gevolg van klimaatverandering. Het aantal mensen dat te maken krijgt met kustoverstromingen neemt in die periode toe van 6 miljoen naar 14 miljoen. Het aandeel van de groei door de zeespiegelstijging is 35%. Ook bodemdaling, vooral veroorzaakt door grondwaterwinning, draagt hier voor een aanzienlijk deel aan bij, namelijk 23%. De overige 42% komt door de bevolkingsgroei. Voor meer informatie zie de website ‘Future Water Challenges’

Toepassing van Aqueduct floods en Future Water Challenges
Aqueduct Floods kan worden gebruikt door landen of grote bedrijven om de huidige en toekomstige overstromingsrisico’s in te schatten en oplossingsscenario’s te verkennen. De tool is niet geschikt voor lokale projecten. Op mondiale schaal wordt het nieuwe overstromingsmodel gebruikt in het vervolg op de PBL-studie The Geography of Future Water Challenges, waarin oplossingsrichtingen voor overstromingsrisico’s op mondiale schaal worden uitgewerkt en de bijdrage daarvan aan duurzame ontwikkeling.

4 arrestaties na aantreffen drugslab in Eext

De politie heeft vrijdag in een schuur bij een boerderij aan de Vijzelweg in Eext een drugslab aangetroffen. Daarbij zijn vier mannen aangehouden op verdenking van het opzetten van een drugslab.

Bij het eerste onderzoek is gebleken dat in een schuur een lab aanwezig was voor de productie van synthetische drugs. Het lab was niet in werking, maar wel klaar voor productie. Er zijn diverse goederen voor nader onderzoek in beslag genomen. Ook wordt uitgezocht welke drugs geproduceerd zou gaan worden.

De Politiepodcast: De Blauwe Zuster

Marinda is agent in opleiding en verpleegkundige. Als de coronacrisis uitbreekt beseft ze dat ze hard nodig is in het ziekenhuis. Ze werkt er al in de weekenden naast haar studie, maar gaat er nu fulltime aan de slag om voor coronapatiënten te zorgen. Wat ze in het ziekenhuis ziet, maakt diepe indruk. In deze nieuwe aflevering van De Politiepodcast neemt ze de luisteraar mee in haar werk.

Ziekenhuis
Schort aan, mondkapje op, faceshield, handschoenen... Het duurt maar ongeveer dertig seconden voordat Marinda beschermende kleding aan heeft en naar een patiënt kan, maar: ‘het is zo druk, dat dit even een pauze momentje is.' En daarna gaat ze hup, weer naar binnen en aan de slag. Het zijn maar een paar seconden om weer op te laden, maar die zijn hard nodig. 'Het is schrijnend om te zien. Sommige patienten moeten via beeldbellen afscheid nemen van hun kleinkinderen, dat is hartverscheurend.'

Goed gevoel
Marinda is van plan in het ziekenhuis te blijven werken zolang dat te combineren is met haar politie-opleiding. 'Ik vind het zorgen voor mensen gewoon ontzettend leuk. Iets goeds doen voor de samenleving en vooral voor de zwakkere medemens geeft me een heel goed gevoel.'

Belastingdienst ontvangt meer dan 9 miljoen aangiftes

De Belastingdienst heeft tussen 1 maart en 1 mei voor de aangifte inkomstenbelasting 2019 ruim 9,3 miljoen aangiften binnen gekregen. Op de laatste dag ontving de Belastingdienst nog 347.000 aangiftes, een record.

Het totaal aantal ontvangen aangiftes is ondanks de bijzondere omstandigheden rond COVID-19 nagenoeg vergelijkbaar met vorig jaar (toen: 9,5 miljoen). Meer mensen kregen uitstel: bijna 3 miljoen, tegen 2,7 miljoen tijdens de aangifteperiode vorig jaar.

Vanwege de coronacrisis werd de publiekscampagne ook aangepast, om mensen nadrukkelijker te wijzen op de mogelijkheid tot het aanvragen van uitstel.

Bijzondere aangifteperiode
“We willen iedereen bedanken die aangifte heeft gedaan”, zegt Liane Vlaskamp, algemeen directeur Particulieren van de Belastingdienst. “Door de coronacrisis was het een bijzondere aangifteperiode. Vanwege de coronamaatregelen hebben we helaas de mensen die echt hulp bij aangifte nodig hebben nog niet persoonlijk kunnen helpen. Hopelijk is dit binnenkort weer mogelijk. Deze mensen zijn we tegemoet gekomen door hen waar nodig automatisch uitstel te verlenen.”

Bericht voor 1 juli
De Belastingdienst is al begonnen met het opleggen van voorlopige en definitieve aanslagen voor de mensen die hun aangifte voor 1 april indienden. Toen waren er meer dan 6 miljoen aangiftes binnen. Mensen die voor 1 april aangifte hebben gedaan krijgen voor 1 juli bericht. Inmiddels hebben circa zo’n 1,3 miljoen mensen dat al gekregen. Daarnaast probeert de Belastingdienst ook de mensen die na 1 april aangifte hebben gedaan, voor 1 juli een bericht te sturen.

Feiten en cijfers
De eerste aangifte kwam op zondag 1 maart om één minuut over twaalf ’s nachts binnen. Op werkdagen lag de piek van het aantal ontvangen aangiftes op 8 uur ’s avonds. In het weekend was dat 2 uur ’s middags.

Vrijwel alle aangiften zijn digitaal bij de Belastingdienst binnen gekomen. Vergeleken met vorig jaar is het gebruik van de aangifte-app gestegen, met ruim 16% tot bijna 495.000 aangiftes. De app was goed voor 6% van alle aangiftes.

Tussen 1 maart en 1 mei kwamen bij de Belastingtelefoon zo’n 594.000 telefoontjes binnen over de aangifte inkomstenbelasting. Via Twitter en de Facebookpagina werden 3.000 berichten over de aangiftes beantwoord.

De meeste vragen van particulieren gingen over het aangeven van andere inkomsten uit arbeid en het aftrekken van hypotheek- en zorgkosten.

Fraude via WhatsApp: 24 verdachten aangehouden

De afgelopen twee weken zijn in en rond Deventer 24 verdachten aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar fraude via WhatsApp. De zaak kwam aan het rollen toen begin dit jaar bij de politie in Deventer tientallen aangiftes van vriend-in-nood fraude, voorheen WhatsApp-fraude, binnenkwamen. Het Cyberteam van Oost-Nederland startte daarop het onderzoek.

De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud. Een deel - de zogenoemde geldezels - wordt ervan verdacht de bankrekening ter beschikking te hebben gesteld voor frauduleuze transacties. Dat is een misdrijf. In dit geval wordt het namelijk alleen gedaan om ‘gestolen’ geld van die rekening te halen. Ook hebben verdachten geld opgenomen van bankrekeningen die niet van henzelf zijn. Daarmee worden ze verdacht van computervredebreuk omdat zij zich toegang verschaften tot zo’n rekening zonder expliciete toestemming.

Dader lijkt bekende
Bij deze vorm van fraude doet een dader zich voor als bekende van het slachtoffer, in de meeste gevallen een zoon of dochter. Via een WhatsApp bericht geeft ‘de bekende’ aan een nieuw telefoonnummer te hebben en snel geld nodig te hebben.

Grote bedragen
De dader vraagt het geld over te maken op een bankrekening. Het slachtoffer denkt dat het de rekening van de bekende is. In dit onderzoek zijn bedragen tussen de 500 en ruim 10.000, - euro overgemaakt. Het totale bedrag waar zicht op is gekregen is 75.000, - euro.

Het rekeningnummer is in werkelijkheid van een geldezel, iemand die zijn of haar rekening laat gebruiken door criminelen. Je rekening laten gebruiken voor fraude, of het geld opnemen van zo’n ter beschikking gestelde rekening is strafbaar. De verdachten die de afgelopen weken zijn aangehouden zijn na verhoor weer vrijgelaten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Aangifte WhatsAppfraude nu ook via internet

Slachtoffers van WhatsAppfraude kunnen voortaan via internet aangifte doen op politie.nl. Het gaat hierbij om een fraudevorm waarbij iemand zich voordoet als een vriend, familielid of bekende, en vervolgens vraagt om geld. Vaak gebeurt dit via WhatsApp maar het kan dus ook via mail, SMS, Snapchat, Telegram. Ook van een poging van WhatsAppfraude kan nu online aangifte worden gedaan.

Vriend-in-nood fraude
WhatsAppfraude (ook wel vriend-in-noodfraude) gebeurt op verschillende manieren. Het gebeurt het vaakst via WhatsApp, maar komt ook voor via andere sociale media en e-mail. Vandaar ook dat de nieuwe term vriend-in-noodfraude steeds vaker gebruikt zal worden. Het gaat immers vooral om de hulpvraag die in deze vorm van oplichting centraal staat: een vriend, familielid of bekende verkeert in financiële nood en vraagt om geld.

Hoe werkt het
Een slachtoffer wordt benaderd door iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Deze persoon zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Of soms komt het bericht zelfs van het nummer van de bekende zelf, die later gehackt blijkt te zijn. Het slachtoffer wordt direct gevraagd om 1 of meer rekeningen te betalen omdat de bekende zelf even niet bij zijn/haar bankrekening kan.

Meestal wordt pas later duidelijk dat het om oplichting gaat. Slachtoffers hebben dan vaak al ‘meerdere rekeningen’ betaald.

Opmerkelijke aanhoudingen op het politiebureau

De politie heeft woensdag 29 april aan het politiebureau in Assen twee mannen aangehouden; een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats als verdachte van het tanken zonder betalen en een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats als verdachte van diefstal c.q. heling van een auto. Beiden hebben de Roemeense nationaliteit.

De mannen kwamen in de ochtend aan het politiebureau om de persoonlijke bezittingen van een landgenote op te halen. Deze 39-jarige Roemeense werd namelijk op 9 april, samen met de 48-jarige man, door medewerkers van de Dienst infrastructuur van de Landelijke Eenheid aangehouden nadat ze samen in vijf verschillende winkels in Appingedam, Zuidbroek, Lewenborg en Bedum winkeldiefstallen hadden gepleegd. Hun auto met daarin de buit, onder andere tientallen kledingstukken en schoenen, werd toen in beslag genomen. De man is op 14 april weer met een dagvaarding op zak op vrije voeten gesteld. De vrouw zit nog vast omdat ze internationaal gesignaleerd stond en België haar overlevering heeft verzocht. Ook daar wordt ze namelijk verdacht van winkeldiefstal op grote schaal.

Gestolen
De persoonlijke bezittingen van de vrouw waren achtergebleven op het vakantiepark waar ze verbleef. In overleg met de parkbeheerder en de vrouw zouden de spullen door vrienden op het politiebureau worden opgehaald. Tot verbazing van de agenten was één van de vrienden die voor de spullen aan het bureau verscheen de 48-jarige man die eerder met de vrouw was aangehouden voor de winkeldiefstallen. De man werd direct weer aangehouden. Twee dagen nadat hij op 14 april was vrijgelaten, ontving de politie namelijk een aangifte van diefstal van de eigenaar van de auto die door de man en de vrouw werd gebruikt bij de winkeldiefstallen. De 48-jarige man wordt nu ook verdacht van de diefstal c.q. heling van die auto. Opmerkelijk is dat de aangever van diefstal van de auto zelf op dit moment een gevangenisstraf van vier maanden uitzit voor zakkenrollerij. Toen de agenten de personalia het kenteken van de andere vriend in de politiesystemen controleerden, bleek dat deze verdacht werd van tanken zonder betalen. Hierop werd ook de 23-jarige man aangehouden.

FOK! Wat een weer: Heerlijk lenteweer

Vanochtend is er veel bewolking en komen er geregeld buien voor, lokaal ook met onweer, hagel en windstoten. In de loop van de middag trekken de buien naar het oosten weg, wordt het overwegend droog en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige westelijke wind.

In de nacht naar zondag kan nog een enkele bui voorkomen en is het bewolkt. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Zondagochtend is het bewolkt, vooral in het noordoosten kan nog een lichte bui voorkomen. In de loop van de ochtend breekt de bewolking en komt de zon tevoorschijn. Ook in de middag kan er lokaal nog een lichte bui voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C op de Wadden tot 18°C in het zuidoosten van het land. De wind is in de ochtend westelijk en zwak tot matig, in de loop van de middag draait de wind naar noordwest. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was in Amsterdam-Noord  (Foto: Charged)
Charged was in Amsterdam-Noord (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Openbaar vervoerders: 1,5 meter onmogelijk bij opschaling, mondkapjes noodzakelijk

Een volledig strikt regime van 1,5 meter voor het openbaar vervoer is onwerkbaar om de komende maanden reizigers te kunnen blijven vervoeren. Ook moeten mondkapjes in het OV verplicht worden. Dat is het advies dat alle OV-bedrijven samen met gemeenten en provincies geven in een brief aan het kabinet.

Volgens de ondertekenaars van de brief, verenigd in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), is het opschalen van het openbaar vervoer van cruciaal belang om de samenleving stap voor stap uit de intelligente lockdown te halen. Echter kan dat volgens hen niet met 1,5 meter afstand, omdat er dan niet genoeg capaciteit is om alle reizigers te vervoeren.

Mondkapjes
Ook willen ze dat het kabinet zich uitspreekt over het gebruik van beschermingsmiddelen in het openbaar vervoer, zoals mondkapjes voor reizigers en personeel. 'Als OV-sector zullen we uiteraard werken aan goede en duidelijke instructies voor looproutes en gebruik van vervoersmiddelen.'

Financiële bijdragen
Daarbij wil het NOVB duidelijkheid over de beoogde financiële bijdragen van de overheid. Doordat er minder reizigers reizen, zijn de inkomsten van de OV-bedrijven teruggelopen. Ze willen voor 13 mei een finaal besluit van het kabinet.

'Zonder voldoende beschikbaar OV kunnen vele werknemers in de vitale sectoren hun werk niet bereiken, kunnen scholieren niet naar school, studenten niet naar hun onderwijsinstelling en vele andere noodzakelijke verplaatsingen niet worden gemaakt', aldus de schrijvers van de brief.

Laatste reviews en specials
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
special
31 Random Pics van de Dag #8
©FOK.nl e.a.