In Upload is er virtueel leven na de dood

Een nieuwe sitcom over het leven in het digitale hiernamaals, van de maker van The Office. Een originele, maatschappelijk betrokken komedie die je lekker op een vrije dag kunt wegkijken.

In de toekomst rijden we in zelfrijdende auto's, althans als je twee actuele, futuristische tv-series mag geloven; in Westworld, dat draait om een technologisch geautomatiseerde wereld, rijden ze volop rond en in Upload, een nieuwe komedie van Amazon Prime Video, spelen ze een belangrijke rol in de verhaallijn.

Upload: Robbie Amell

Upload vertelt over een wereld (het is het jaar 2033) waarin het normaal is om je bewustzijn te digitaliseren zodat je na je dood kunt voortleven in een virtuele wereld. Nathan (Robbie Amell) komt door een fout van zijn zelfrijdende auto om het leven en belandt in het digitale hiernamaals onder het familie-account van zijn vriendin Ingrid (Allegra Edwards). Omdat hij er niet zelf voor betaalt en zijn vriendin de baas is, leeft hij hier onder haar duim, terwijl hij niet eens zo heel erg zeker was van hun relatie. In deze door mensen gecreëerde hemel (je kunt als consument betalen voor omgevingen in diverse niveaus van luxe) heeft hij ondersteuning van een 'engel', die in werkelijkheid gewoon een supportmedewerker is van Horizen (ja, 'zen'), het bedrijf dat de digitale hemel mogelijk maakt.

De serie komt van de hand van Greg Daniels, die ook verantwoordelijk is voor de Amerikaanse versie van The Office. Beide series nemen een situatie die, binnen een bepaalde context, enigszins normaal is en halen vervolgens de humor uit hoe absurd mensen, maar met name mensen via het medium van het bedrijfsleven, soms met elkaar omgaan. In Upload wordt de draak gestoken met kapitalisme, het menselijk zelfbeeld en de waarde van onderlinge relaties.

Dat laatste wordt onderzocht in het romantische aspect van dit verhaal; hoewel hij zijn relatie na de dood kan voortzetten door contact te blijven houden met Ingrid (wat leuke situaties oplevert dankzij dingen als virtual reality-seks, waarbij zij een geavanceerd pak moet dragen en idealiter het beste in bad kan gaan liggen om in de virtuele wereld iets van Nathan te voelen), is er ook nog zijn engel, waarmee hij langzaam een band opbouwt die veel waardevoller is dan de band die hij met Ingrid had. Deze Nora (Andy Allo) kan continu met hem meekijken en door snel een headset op te zetten reageren op een supportverzoek van Nathan (dat gaat zo: hij roept 'engel?' en dan verschijnt zij naast hem in een vorm die er net iets beter uitziet dan hoe ze er, achter haar bureau op kantoor, in het echt uitziet).

Upload: Andy Allo

De rode draad van de serie is uiteindelijk Nathans groei als persoon dankzij zijn contacten met Nora, Ingrid en andere overledenen, maar ook dankzij nieuwe feiten die hij leert over wat er zich vóór zijn dood heeft afgespeeld. Dat maakt Upload net iets interessanter dan een gemiddelde sitcom, maar misschien ook net iets minder grappig. Het kijkt in ieder geval heel plezierig weg, dankzij de combinatie van het vernieuwende concept, de humor en het dunne laagje mysterie dat over de omstandigheden van zijn dood wordt gegoten.

Upload is vanaf vandaag te zien bij Amazon Prime Video.