Statenlid verlaat FVD: "De partij radicaliseert"

Het Overijsselse Statenlid Chilion Snoek is uit het Forum voor Democratie gestapt en heeft zich aangesloten bij GO, de partij rond mede FVD-oprichter Henk Otten die eerder met veel gedoe de partij van Thierry Baudet verliet. Snoek verlaat Forum omdat hij vindt dat de partij aan het radicaliseren is.

De eerder deze week uitgelekte antisemitisch berichten uit appgroepen van het JFVD, de Forum-jongerenbeweging, waren voor Snoek de spreekwoordelijke druppel. "De steeds verder radicaliserende koers die FvD onder leiding van de huidige partijtop is gaan varen en het verloochenen van het oorspronkelijke FvD-verkiezingsprogramma, hebben mij al geruime tijd op het punt van opzegging laten balanceren", zo heeft de Overijsselaar aan de partijtop laten weten, zo lezen we in de Stentor.

"Steeds vaker vroeg ik mij af, voel ik mij nog wel thuis bij deze partij? De recente berichtgeving in de media over antisemitisch gedachtegoed van prominente leden van de jongerenbeweging van FvD (JFVD) heeft mij geschokt. Dat het partijbestuur van FvD dergelijke uitingen wegwuift met een beroep op de vrijheid van meningsuiting heeft mij doen besluiten dat de tijd gekomen is dat onze wegen zich nu gaan scheiden", zo vult Snoek aan.

Dat Snoek zijn zetel meeneemt is niet gek gezien het feit dat de nieuwbakken GO-politicus met 3.827 stemmen werd gekozen, genoeg om met voorkeurstemmen een plekje in de Provinciale Staten van Overijssel te bemachtigen. "Er is in Nederland één andere partij die de door mij en mijn kiezers zo gewilde politieke verandering nastreeft en ook kan realiseren, namelijk de partij GO", zo verduidelijkt Snoek zijn keuze voor de partij van Otten.

In totaal verlieten al elf politici Forum voor Democratie in het nog jonge bestaan van de partij. "Na het nieuws van vandaag zijn er vijf provincies met FvD-afsplitsers: Noord-Holland (1), Zuid-Holland (2), Zeeland (2), Flevoland (1) en Overijssel (1). Behalve Zeeland is iedereen overgestapt naar GO." Zo becijferde journalist Chris Aalberts op Twitter. "Totale aantal afsplitsingen van #FvD staat nu op elf: Otten en De Vries (Senaat), Rookmaker (Eur.Parl.), Van Schijndel (A'dam) en zeven Statenleden in vijf provincies."

Eerder deze week was er voor FVD nog het heugelijke nieuws dat de partij zal toetreden tot het provinciale bestuur van Noord-Brabant. Na het ja-woord van de Brabantse CDA-leden kan de coalitie van VVD, CDA, FVD en Lokaal Brabant afgerond worden. Met de opstappende FVD Statenleden in hun achterhoofd zullen CDA en VVD hem voorzichtig beginnen te knijpen, de Brabantse coalitie heeft namelijk slechts een meerderheid van één zetel.

Statenlid verlaat FVD: "De partij radicaliseert" (Pro Shots / Koen Laureij)
Statenlid verlaat FVD: "De partij radicaliseert" (Pro Shots / Koen Laureij)