Zware omstandigheden voor rodelaars in Sigulda, Letten juichen

De World Cup rodelen is neergestreken in het Letse Sigulda, uiteraard de thuisbaan van de Letten, maar ook voor een aanzienlijk deel van de Russen, die er vaker trainen dan in het eigen Sochi. Voor de Duitsers is Sigulda vaak erg lastig en ook dit keer had het vaak zo dominante land het niet makkelijk.

Vrouwen
De Amerikaanse Summer Britcher stond na één run op de eerste plek en had een relatief ruime voorsprong: Viktoriia Demchenko uit Rusland volgde op 0,081 seconden, waarbij zij acht duizendsten voorsprong had op thuisfavoriete Eliza Cauce. Ook de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,098) en de onervaren, maar zich thuis voelende Letse Elina Vitola (+0,108) deden nog volop mee op de korte Letse baan.

De wat zenuwachtig ogende Vitola viel flink terug in run twee, Egle leverde plaatsen in bij de Duitse Julia Taubitz en de Russische Tatyana Ivanova, de enige twee dames die dit seizoen al gewonnen hadden. Die twee zagen ook Cauce achter ze eindigen, waarna Demchenko zelfs achter de Letse terecht kwam. Britcher ging tot slot al snel de fout in en zakte terug tot de achttiende plek, waardoor Taubitz alsnog de zege pakte, voor Ivanova en de gelukkige Cauce.

Dubbels
Het is de Letse thuisbaan en de gebroeders Andris en Juris Sics lieten dat weten ook: in run één hielden Tobias Wendl/Tobias Arlt uit Duitsland de schade met 0,033 seconden nog keurig beperkt, Toni Eggert en Sascha Benecken volgden al op 0,121 seconden. Met Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins (+0,202) stond een Lets duo ook op de vierde plek, voor het derde Duitse duo (Robin Geueke/David Gamm, +0,218) en het derde Letse duo (Kristens Putins/Imants Marcinkevics, +0,248).

Putins en Marcinkevics hielden hun plek niet vast, Geueke en Gamm deden dat wel en passeerden ook thuisduo Gudramovics/Kalnins met twee honderdsten. Eggert en Benecken verzekerden zich van minstens de derde plek, waarna olympisch kampioenen Wendl/Arlt overtuigend de leiding in handen pakten, met alleen Sics/Sics nog te gaan. De uiterst ervaren Letse broers, 34 en 36 jaar, hielden het hoofd na een mindere start koel en gleden onderin met 0,030 seconden verschil naar de historische zege: pas hun tweede in de World Cup en de eerste Letse zege ooit voor eigen publiek in Sigulda.

Ondertussen was er gedurende de week ook minder goed nieuws in het dubbelrodelen: het seizoen is klaar voor de Oostenrijkse nummers drie in de World Cup, Thomas Steu en Lorenz Koller, nadat eerstgenoemde bij een trainingscrash zijn scheenbeen heeft gebroken.

Mannen
De weersomstandigheden op zondag zorgden voor uiterst rare resultaten. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad en lage temperatuur ontstond een laagje rijp op de baan, waardoor de latere starters - de toppers in de World Cup - een groot nadeel hadden. Zo kwam veelvoudig kampioen Felix Loch slechts tot de 27e tijd, Roman Repilov stond na één run slechts 22e, Semen Pavlichenko 16e en Dominik Fischnaller 11e. De leiding was dan weer in handen van thuisfavoriet Arturs Darznieks, net als de Slowaakse veteraan Jozef Ninis (2e, +0,046) en de Duitser Sebastian Bley (3e, +0,106) bepaald geen vaste topper.

In run twee was het natuurlijk ook niet best wat de omstandigheden betreft en dat was te merken: Johannes Ludwig stond 21e na de eerste run, maar zag daarna de één na de ander totaal kansloos ver achter hem eindigen. Bley was kansloos, Ninis was vanaf de tweede plek eveneens kansloos en Darznieks' ruime voorsprong was in no-time verdampt. Hij hield de schade nog een beetje beperkt, maar moest het wel doen met de achtste plek. Zo ging de winst naar Ludwig, voor Repilov (+0,017) en olympisch kampioen David Gleirscher (+0,022).

Sprint vrouwen
De omstandigheden leken in de middag iets beter te zijn, want met Taubitz - die ook nog eens als laatste startte - won in elk geval een echte topper. De Duitse bleef Viktoriia Demchenko 0,069 seconden voor, terwijl Ivanova dit keer op 0,124 seconden als derde eindigde, voor thuisfavoriete Kendija Aparjode en de jonge Duitse Cheyenne Rosenthal.

Sprint dubbels
Sics en Sics waren hard op weg om de winst te pakken, maar in de laatste bocht verloren ze die zege. Het duo eindigde 0,007 (!) seconden achter landgenoten Putins en Marcinkevics en dat bleek 'slechts' genoeg voor een gedeeld tweede plek: de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner hadden dezelfde achterstand op het winnende duo.

Sprint mannen
Riks Rozitis leek voor eigen publiek even voor een stunt te zorgen, maar de feilloze Pavlichenko gleed er 0,083 seconden onderdoor. Dominik Fischnaller pakte uiteindelijk de tweede plek op 0,069 seconden, voor David Gleirscher (+0,074), terwijl Repilov en Ludwig teleurstellend niet verder kwamen dan de twaalfde en veertiende plek.