NOC*NSF verwacht recordaantal Nederlandse deelnemers op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF schat het aantal Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen op minimaal 260. Dit vertelde technisch directeur Maurits Hendriks maandag op Papendal. 260 atleten zou een Nederlands record betekenen. In Rio 2016 waren 242 Nederlandse atleten actief. In Londen 2012 schreven we 178 Nederlandse sporters in.

Onder meer de volleybalsters, de turnploeg bij de mannen en de tafeltennissters zijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren. Daartegenover staat de deelname van de Nederlandse voetbalsters, een grote groep. “Uiteraard krijgen we vanuit Tokio ook vragen over de omvang van de ploeg. Maar in een aantal sporttakken moet kwalificatie nog volgen. Daarom kunnen we niet meer zeggen dan dat we verwachten tussen de 260 en 350 sporters mee te nemen naar Tokio", aldus Hendriks.

Over de financiering van de topsportprogramma’s gaan vertegenwoordigers van NOC*NSF deze week al voor het eerst om de tafel zitten met de sportbonden. Eerder gebeurde dat pas na de Spelen, waarna het nog enkele maanden duurde voordat bonden wisten met welke middelen ze aan de volgende olympische cyclus konden beginnen. Hendriks: "We zien de noodzaak om dat steeds verder naar voren te halen. We willen de toekenning van de gelden liefst voor de Spelen afronden. Al zullen er programma’s zijn waarvoor het verloop van de Spelen doorslaggevend is."