Zakopane in vuur en vlam voor schansspringer Stoch

De World Cup schansspringen streek in het weekeinde neer in Zakopane en dan weten we dat het feest wordt: onderaan de Poolse schans is het elk jaar weer retedruk en het wordt dan ook steevast één groot feest, zeker als de Polen het goed doen.

Teamwedstrijd
De Noren waren met Marius Lindvik en Robert Johansson uitstekend bezig, maar Daniel André Tande en vooral Johann André Forfang vielen daarna flink tegen. Duitsland profiteerde en na een wat matige sprong van Constantin Schmid waren Markus Eisenbichler en vooral Stephan Leyhe en Karl Geiger goed genoeg om met een aanzienlijke voorsprong over de Noren heen te wippen. Slovenië sloot de eerste ronde vooral dankzij Timi Zajc af als derde, vlak voor Oostenrijk en Polen, terwijl ook Japan nog volop podiumkansen had.

In de tweede en beslissende ronde kwam de Duitse zege niet meer in gevaar. Schmid sprong een stuk beter, Eisenbichler deed het prima en Leyhe en Geiger haalden uit, waarmee de winst een feit was. Noorwegen hield de tweede plek vast, Slovenië kon de podiumplek nog net binnenhalen, ondanks een enorme uithaal van de Japanner Yukiya Sato: hij verpulverde het schansrecord van 143,5 meter door naar maar liefst 147 meter te springen.

Individuele wedstrijd
De Poolse Vierschansenwinnaar Dawid Kubacki stond na de eerste sprong aan de leiding, maar Leyhe en de Pool Kamil Stoch volgden op korte afstand, met ook nog de Oostenrijker Stefan Kraft en de Japanner Ryoyu Kobayashi in het kielzog. Daniel André Tande, Piotr Zyla, Philipp Aschwenwald, Peter Prevc en World Cup-leider Geiger stonden wat verder weg, maar hadden op zich nog wel kans op het podium.

In de finaleronde liet Kraft een uitstekende sprong zien, maar dat deed Stoch ook en de Pool behield zijn plekje tegenover de Oostenrijker. Leyhe kwam achter de twee terecht en dus stond alleen Kubacki nog boven. De wereldkampioen was nu eens een keer wél te kloppen en kwam achter Stoch en Kraft terecht, wat Stoch de tweede zege van het seizoen opleverde en zijn vijfde in zijn eigen woonplaats.

Stoch springt naar de winst

Vrouwen
Zaterdag sprong de Oostenrijkse Chiara Hölzl naar de winst en dat deed ze nog niet vaak: de 22-jarige Hölzl sprong toch alweer haar 110e World Cup-wedstrijd en pakte na de winst in Klingenthal eerder dit seizoen haar tweede overwinning, nadat ze na één sprong nog vijfde stond. De Duitse Katharina Althaus stond na één sprong aan de leiding, maar zakte naar de tweede plek, terwijl Hölzl's landgenote Eva Pinkelnig - die de Japanse wedstrijden de afgelopen weken domineerde - nu met een derde plek genoegen moest nemen.

Een dag later kon Maren Lundby na een dikke maand eindelijk weer eens juichen: de in de afgelopen jaren met enige regelmaat dominante Noorse was in beide sprongen de beste en liet haar oude klasse weer eens zien. De in topvorm verkerende Pinkelnig eindigde op de tweede plek, door haar Oostenrijkse landgenote Hölzl net achter zich te houden. Juliane Seyfarth en Althaus eindigden namens de Duitsers buiten het podium, de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer - die tijdens de Japanse tour haar eerste zege boekte - was er niet bij.