Basketbalwereld rouwt om Kobe Bryant

De NBA heeft met verslagenheid en ongeloof gereageerd op het overlijden van Kobe Bryant. De oud-speler verongelukte gisteren met acht anderen bij een helikoptercrash, waarbij ook Bryants dochter Gianna het leven liet. Gebasketbald werd er ook, maar de wedstrijden werden volledig overschaduwd door het tragische nieuws.

Het is moeilijk om te beschrijven hoe groot de impact van Kobe Bryant op de huidige NBA is geweest. Nadat Michael Jordan voor de tweede keer met pensioen ging, werd er naastig gezocht naar een opvolger. Geen andere speler wist de schoenen van Jordan zo goed te vullen als Kobe Bryant. De jonge guard was jarenlang hét gezicht van de NBA. Bryant speelde twintig seizoenen voor de Lakers en ging in 2016 met pensioen.

Van de huidige spelers hebben de veteranen allemaal met of tegen Bryant gespeeld. Ieder zal zijn eigen ervaring hebben over de gedrevenheid van Bryant op het veld en van de onmogelijke acties die hij liet zien. Voor de jonge generatie geldt dat ze allemaal opgroeiden in een tijdperk waarin Bryant de superster van de sport was. Bryant was de speler die je wilde zijn, als je als kind op een basketbalpleintje speelde. De reacties van jonge NBA-spelers die zeggen dat Kobe de reden was dat ze basketballer wilden worden waren talrijk.

Terwijl het nieuws over de helikoptercrash zich nog ontwikkelde, stonden gisteravond de eerste ploegen aan de tip-off. De Houston Rockets en de Denver Nuggets speelden tegen elkaar. Het enige beeld dat van deze wedstrijd beklijft is Tyson Chandler, oud-ploeggenoot van Kobe, in tranen op de bank.

Voor de andere wedstrijden gold hetzelfde. De ploegen besloten een minuut stilte in acht te nemen door twee keer de 24 seconden-regel te overtreden. 24 was het rugnummer van Bryant.

Uit San Antonio kwamen beelden van ontzetting bij de Spurs. Geen andere ploeg heeft zo vaak tegen Bryant gestreden in het reguliere seizoen en de play-offs als de San Antonio Spurs. Gregg Popovich was bij al deze wedstrijden hoofdcoach van San Antonio. Tim Duncan, tegenwoordig assistent-coach, was er als speler altijd bij betrokken. Beiden waren in tranen voor de tip-off, net als oud-speler Sean Elliot, die een paar meter naast ze de wedstrijd van commentaar moest voorzien.

Verdriet was er ook in Atlanta. De favoriete speler van de dertienjarige Gianna Bryant was Trae Young. Kobe heeft zijn dochter een paar keer meegenomen naar een wedstrijd van de Hawks om Young live te zien spelen. Ook Young hield het niet droog voor de wedstrijd. Vorige week nog waren Kobe en Gianna aanwezig bij een wedstrijd van de Hawks. Een clipje van de vader die zijn dochter uitleg geeft over de nuances van het spel ging destijds viral op social media. Kobe is altijd vol lof geweest over het spel van zijn dochter en heeft zich na zijn carrière opgeworpen tot enthousiast promoter van vrouwenbasketbal. Gianna leek op weg om ook een basketbal-ster te worden. Trae Young schoot voor de zoemer van de rust de bal vanaf halverwege het veld richting de basket, een ultieme "Kobe", zoals onmogelijke schoten op basketbalpleintjes over de hele wereld worden genoemd. De bal ging raak en Young wees naar boven.

In Orlando speelden de Clippers tegen de Magic. Cippers-coach Doc Rivers was hoofdcoach van de Boston Celtics in de tijd dat ze twee bloedstollende finales tegen de Lakers speelden. Voor de wedstrijd werd Rivers om een reactie gevraagd. Rivers stem brak: “Ik moet de kleedkamer in gaan en mijn spelers vertellen dat ze een wedstrijd moeten spelen? I don’t know if I can”.

De commentator bij de wedstrijd van de Boston Celtics en de New Orleans Pelicans verwoordde het mooi. Celtics-fans haatten Kobe Bryant, de speler. Dat is wat je doet als ultieme vorm van respect voor een tegenstander. “After he retired, we didn’t think Kobe could break our hearts one more time. We were wrong.”

Mike Breen gaf commentaar bij de wedstrijd tussen de New York Knicks en de Brooklyn Nets. Hij vertelde hoe hij in 2008 bij de Olympische Spelen in Beijing in een taxi zat, met een sweater aan met een NBA-logo erop. De taxi-chauffeur, die nauwelijks Engels sprak vroeg hem of hij van de NBA was. “NBA? Yes.” Antwoordde Breen. De chauffeur vroeg “Kobe Bryant? You know Kobe Bryant”, weer antwoordde Breen ja, hij kende Kobe Bryant. De chauffeur zette daarop zijn taxi stil en brak in tranen uit. Niet omdat hij Kobe Bryant had ontmoet, maar omdat hij iemand kende die Kobe Bryant had ontmoet.

Kyrie Irving speelde niet mee bij de Brooklyn Nets. Bryant vertelde ooit dat geen andere speler zijn "Mamba mentality" zo vertegenwoordigt als Irving. Na het bekend worden van het nieuws van Kobe's crash verliet Kyrie de hal, niet in staat om te spelen.

Kobe oversteeg de NBA, hij oversteeg basketbal en hij oversteeg sport. Hij is synomiem geworden voor een bepaalde soort gedrevenheid. Als je iets wil bereiken, moet je daarvoor alles opzij zetten en alles geven en dan zal het je lukken. De uitreiking van de Grammy’s werd voorafgegaan met een eerbetoon aan Kobe. Ook bij de Pro Bowl in het American Football werd een minuut stilte gehouden. Neymar scoorde vlak na het bekend worden van Bryants overlijden voor Paris St Germain en maakte een eerbetoon aan nummer 24. AC Milan, de ploeg waar Bryant levenslang fan van was, eerde de legende ook. Nick Kyrgios kwam in tranen de baan op voor zijn kwartfinale tegen Rafael Nadal op de Australian Open, Kyrgios droeg een Kobe-shirtje.

En zo ging het de hele dag door. Bij Staples Center, de thuishal van de Los Angeles Lakers verzamelde zich een grote mensenmenigte. Woensdag staat een wedstrijd tussen de Lakers en de Clippers op het programma. Het wordt de eerste wedstrijd van de ploeg sinds het overlijden van Bryant en niemand in de hal zal zijn tranen droog kunnen houden.

NBA rouwt om Kobe Bryant. Bron: ESPN


Uitslagen:

Denver Nuggets - Houston Rockets 117 - 110
San Antonio Spurs - Toronto Raptors 106 - 110
Atlanta Hawks - Washington Wizards 152 - 133
New York Knicks - Brooklyn Nets 110 - 97
Orlando Magic - Los Angeles Clippers 97 - 112
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 114 - 109
New Orleans Pelicans - Boston Celtics 123 - 108
Portland Trail Blazers - Indiana Pacers 139 - 129

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 40 – 6
Toronto Raptors 32 – 14
Miami Heat 31 – 14
Boston Celtics 30 – 15
Indiana Pacers 30 – 17
Philadelphia 76ers 30 – 17
Orlando Magic 21 – 26
Brooklyn Nets 19 – 26
Chicago Bulls 18 – 30
Detroit Pistons 17 – 30
Washington Wizards 15 - 30
Charlotte Hornets 15 – 31
New York Knicks 13 - 34
Cleveland Cavaliers 12 – 34
Atlanta Hawks 12 - 35

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Utah Jazz 32 – 13
Los Angeles Clippers 33 – 14
Denver Nuggets 32 - 14
Houston Rockets 28 – 17
Dallas Mavericks 28 - 17
Oklahoma City Thunder 28 – 19
Memphis Grizzlies 22 - 24
San Antonio Spurs 20 - 25
Portland Trail Blazers 20 - 27
Phoenix Suns 19 – 27
New Orleans Pelicans 18 - 29
Sacramento Kings  16 - 29
Minnesota Timberwolves 15 – 31
Golden State Warriors 10 - 37