Onbekende wespensoort ontdekt in Vondelpark

In het Vondelpark is een 'nieuwe' wespensoort ontdekt. De sluipwesp is vernoemd naar de plek waar het dier is gevonden en heet de 'Alphaereta Vondelparkensis'.

Het diertje is ontdekt door een aantal onderzoekers van de Vrije Universiteit die samen met andere belangstellenden op expeditie waren, zo meldt de Vrije Universiteit (VU).

Bioloog Joris Koene is enthousiast over de ontdekking. "Deze vondst laat zien dat je nieuwe soorten ook in de stad kunt vinden, dus dat ook hier volop werk is voor biologen en ecologen."

Koeienweide
Het team ving afgelopen zomer vijf dagen lang insecten op de Koeienweide, een deel van het park dat door de gemeente ecologisch beheerd wordt en normaliter voor het publiek afgesloten is.

Om de dieren te vangen werden er meerdere insecten-vangtechnieken gebruikt. Zo werd de sluipwesp aangetroffen in een jampotje met rottend vlees, dat in de grond was ingegraven. In het laboratorium werd vervolgens de ontdekking gedaan dat het om een nog onbekende wespensoort ging.

Parasiterende wesp
De larven van de sluipwespen leven als parasiet in het lichaam van andere insecten. Alphaereta Vondelparkensis parasiteert op vliegen die op het rottende vlees waren afgekomen.

Behalve de nieuwe wesp werden 40 andere soorten sluipwespen gevonden, 21 soorten spinnen, 110 soorten nachtvlinders, 85 soorten kevers, 15 soorten slakken en twee soorten parasitaire schimmels.