Bobsleeër Friedrich slaat wéér dubbelslag, Duitse dames geklopt in Duitsland

De World Cup bobsleeën in het Duitse Königssee heeft zowaar niet drie Duitse zeges opgeleverd. Uiteraard was Francesco Friedrich bij de mannen weer eens ongenaakbaar, maar bij de vrouwen ging de winst naar de Verenigde Staten.

Vrouwen
Na de eerste run werd de leiding gedeeld: Christine de Bruin en Kristen Bujnowski wisten dezelfde tijd neer te zetten als de jonge Duitse Laura Nolte en haar tijdelijke remster Erline Nolte, geen familie. Kailie Humphries zat er namens de VS met Sylvia Hoffmann slechts 0,10 seconden vandaan en ook de Oostenrijkse Katrin Beier (+0,12) en Stephanie Schneider (+0,12) en Mariama Jamanka (+0,15) uit Duitsland zaten er nog dicht bij.

Beierl hield Jamanka in de tweede run achter zich, maar Schneider dook 0,23 seconden onder haar tijd door en Humphries was nog eens 0,09 seconden sneller. De Bruin zakte terug tot achter Humphries en Schneider, met alleen de andere leiders nog te gaan. Nolte en Nolte kwamen na een heel klein foutje bij de start nét tekort voor de winst, maar op 0,03 seconden van Humphries en Hoffmann pakten ze wel de tweede plek: Nolte's vierde podium in vier World Cup-wedstrijden in haar nog jonge carrière.

Tweemansbobs
In de eerste run werd weer eens duidelijk wie de beste piloot op aarde is: Francesco Friedrich noteerde met remmer Thorsten Margis voor eigen publiek de snelste tijd en bleef landgenoten Richard Ölsner (met Tobias Schneider) en Nico Walther (met Malte Schwenzfeier) 0,27 seconden voor. Justin Kripps en Cameron Stones zaten daar namens Canada slechts twee honderdsten achter en ook onder meer de Britten Brad Hall/Greg Cackett (+0,35) en de Letten Oskars Kibermanis/Matiss Miknis (+0,39) deden nog mee om de podiumplekken.

Kibermanis, vorige week nog dusdanig geblesseerd dat hij ín de slee moest starten, hield in run twee zijn positie vast en ging voorbij aan Hall. Kripps ging dan weer onder Kibermanis' tijd door en bleek Walther met 0,02 seconden te passeren. Ölsner ging onderweg in de iconische Turbodrom flink de fout in en rammelde de slee behoorlijk door elkaar, waardoor hij tot achter Kripps én Walther terugviel. Friedrich kende vooral onderin niet echt een lekkere run, maar het was wel ruimschoots genoeg om te winnen: met Margis was hij 0,51 seconden sneller dan de Canadese slee.

Koning Friedrich

Viermansbobs
Het was nog spannend na de eerste run, waar Duitsland uiteraard bovenaan stond. Op de eerste plek was het echter wel het team van Johannes Lochner, die Friedrich en zijn kompanen met 0,04 seconden af wist te troeven. Kripps en co namen op 0,08 seconden de derde plek in beslag, de teams van de Let Ralfs Berzins (+0,15) en de Amerikaan Hunter Church (+0,16), die de baan vóór de eerste trainingen nog nooit gezien had, deden ook nog keurig mee.

In run twee werd Church gepasseerd door Kibermanis en Walther, die gewisseld was naar een Wallner-slee, maar niet de gehoopte extra snelheid onderin de baan kon vinden. Berzins viel niet heel verrassend terug tot achter Church, Kripps hield zijn derde plek vast. Friedrich dook daar dan weer 0,26 seconden onder...en dat bleek genoeg voor de winst: Lochner eindigde één tiende achter zijn landgenoot, die zo opvallend genoeg pas zijn eerste World Cup-zege boekte op de Duitse baan. De Nederlandse slee van De Bruin viel met een 21e plek tegen, nadat ze als 19e eindigden in de tweemansbob.