WHO roept geen internationale noodsituatie om coronavirus uit

Vandaag komt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijeen om te besluiten of het in China oprukkende coronavirus als internationale noodsituatie moet worden bestempeld. In de laatst bekende cijfers zijn er momenteel 555 besmettingen gemeld en zijn er inmiddels al 17 mensen overleden. De cijfers zijn weer bijgewerkt, 653 besmettingen en 18 doden momenteel.

De WHO overweegt om het recent ontdekte virus, dat overeenkomsten vertoont met het SARS-virus, een zogenaamde 'public health emergency of international concern' (PHEIC) status te geven. Zo'n status wordt alleen uitgegeven bij ziekte-uitbraken of andere gezondheidsrisico situaties als een kernramp. Het is opgesteld na de SARS-uitbraak in 2002/2003. Deze noodtoestand is sindsdien 5 keer uitgeroepen, waaronder tweemaal voor ebola en het zikavirus.

Mocht de WHO de noodtoestand uitroepen dan zal in eerste instantie een periode van drie maanden worden gebruikt om verder verspreiding te voorkomen. Eerder werd al bekend dat het openbaar vervoer in de Chinese stad Wuhan, waar het virus waarschijnlijk is ontstaan, wordt stilgelegd. Vandaag werden inwoners van Macau ook al gesommeerd om zo veel als mogelijk binnen te blijven en ook de stad Chibi gaat op slot.

Update 19:45 uur: De WHO heeft besloten om geen internationale noodsituatie (PHEIC) uit te roepen maar zegt daarbij wel dat men waakzaam moet blijven.