FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 mei 2019

Iran: VS te zwak voor oorlog

De aanwezigheid van het Amerikaanse vliegdekschip de Abraham Lincoln bij Iran is psychologische oorlogsvoering en intimidatie. Een oorlog tegen Iran is onmogelijk omdat de VS daar de militaire kracht niet voor heeft. Dat heeft generaal Hoessein Salami, het nieuwe hoofd van de Revolutionaire Garde, tegen het Iraanse parlement gezegd.

De luchtmacht van de Revolutionaire Garde zou een Amerikaanse aanval inmiddels goed kunnen weerstaan. "Een vliegdekschip met veertig of vijftig toestellen en zesduizend man was vroeger een serieuze bedreiging. Maar bedreigingen zijn nu kansen geworden", zei brigadegeneraal Amirali Hajizadeh volgens The Guardian.

De Raad van Experts gaf eerder overigens blijk van wel erg veel vertrouwen. Daar werd gezegd dat Iran maar één raket nodig heeft om de Amerikaanse vloot te vernietigen.

Dit weekend begon de VS met het sturen van oorlogsmaterieel naar de Golf. Ondertussen kregen landen die nog Iraanse olie afnemen te horen dat ze niet langer van Amerikaanse sancties worden uitgezonderd. Ongeveer tegelijkertijd kondigde Iran aan dat het zich deels zal terugtrekken uit het atoomakkoord dat de internationale gemeenschap in 2016 met het land sloot, maar waaruit de VS zich vorig jaar terugtrok.

Verrijken van uranium
De islamitische republiek is van plan binnen zestig dagen weer te beginnen met het verrijken van uranium. Maar de overige ondertekenaars van de atoomdeal, te weten China, Duitsland, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, kunnen dat voorkomen, zei president Hassan Rouhani afgelopen week. Dan moeten ze hun beloftes nakomen dat ze Irans olie-industrie en financiële sector tegen de Amerikaanse sancties zullen beschermen.

Tot nu toe hielden Iran en de overige ondertekenaars zich ook zonder de VS aan het akkoord. Het lijkt er echter op dat het Amerikaanse sanctiebeleid de Iraanse economie dusdanig onder zet dat hier nu toch een eind aan komt.

Iran heeft bovendien meermaals heeft gezinspeeld op tegenmaatregelen tegen de sancties, in de vorm van een blokkade van de Straat van Hormuz. Daar gaat zo'n twintig procent van de dagelijks gebruikte olie doorheen. De Amerikaanse marine zou zijn uitgezonden om dit te verhinderen.

Airbnb verhuurt zeecontainers als illegaal hotel

Het is het zoveelste hoofdstuk in de berichtgeving over Airbnb-fraude. In Amsterdam Oost en West zijn twee zeecontainers op straat geplaatst voor verhuur via Airbnb. Het gaat om een container aan het begin van de Spaarndammerstraat en een container aan het Pauwenpad, vlakbij het Prins Bernhardplein. Een nietsvermoedende Engelsman betaalde maar liefst 134 euro voor het optrekje, waarvan hij bij aankomst boos de deur dichtsloeg.

Bij de zeecontainer achter restaurant Dauphine in Amsterdam Oost was vanmorgen niemand te bekennen. De drie bedden lagen er wel beslapen bij. Maar het optrekje staat nog steeds voor verhuur op de site van Airbnb. Vorige week boekte toerist Ben uit Engeland de 'kamer'. Bij aankomst stond hij met open mond te kijken waar hij zijn 134 euro aan had vergooid.

'We waren er al drie keer met de taxi omheen gereden, we dachten: 'Dit kan het niet zijn!'", vertelt de gedupeerde Engelsman. "Maar toen we uitstapten bleek dat het wél zo was. We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen."

'Tweede zeecontainer te huur'
De zaak kwam aan het rollen door een Facebookbericht van Pretpark Amsterdam, een groep die al langere tijd ageert tegen de negatieve effecten van het toerisme in de stad. Data-analist Nico van Gog, die al eerder in een onthullende AT5-reportage Airbnb-fraude aan de kaak stelde, pikte het bericht op.

Hij ontdekte dat de verhuurder, ene 'Jacob', nog een tweede zeecontainer via Airbnb voor verhuur aanbood aan de Spaarndammerstraat bij het Domela Nieuwenhuisplantsoen. "Ik heb alles voorbij zien komen, tentjes, caravans, tuinhuisjes noem maar op", zegt een verbaasde Van Gog. "Maar twee containers die je zomaar in het wilde weg op straat neerzet en als particulier gaat verhuren via Airbnb, dat had ik zelf niet kunnen bedenken. Ik vind het best wel heel brutaal."

Zeecontainer weggesleept
Toen AT5 vanochtend aankwam bij de zeecontainer in Amsterdam West, bleek deze gewoon open te zijn. medewerkers van de gemeente wilde het illegale hotel nét wegslepen. Na klachten van buurtbewoners, bleek namelijk dat er geen vergunning door het stadsdeel was afgegeven voor de plaatsing. De eigenaar van de container bleek onvindbaar.

"We wilden de eigenaar vinden om de wegsleepkosten op hem te verhalen, maar dat is niet gelukt", vertelt stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel. "Ook is team Zoeklicht (een team dat de gemeente inzet om illegale vakantieverhuur op te sporen) een paar keer langs geweest, maar zonder resultaat. Toen hebben we besloten de container weg te halen."

Bang dat verhuurders deze truc vaker uithalen omdat de gemeente de illegale container niet direct wegslepen, is Van Berkel niet. "Het kost je wel je container en dat lijkt me niet het meest voor de hand liggende verdienmodel."

Verhuurder weigerde terugbetaling
De advertentie voor de zeecontainer aan de Spaarndammerstraat is inmiddels door 'Jacob' verwijderd. Maar de container aan het Pauwenpad staat nu nog steeds op de site van Airbnb. De gedupeerde Ben heeft wel melding gedaan bij de verhuurorganisatie en ook heeft hij zijn geld teruggeëist bij de verhuurder 'Jacob'. Die weigerde dat. Uiteindelijk heeft Airbnb het bedrag aan Ben vergoed.

Wethouder Ivens onderzoekt de zaak en wil er vandaag nog niet op reageren. Nico van Gog hoopt dat de gemeente nog meer werk maakt van het opsporen van fraude. "Ik denk dat er slimmer opgetreden moet worden door de gemeente. Het is niet makkelijk, maar als je meer er tijd in stopt en de juiste data-analisten inzet, dan kun je veel meer fraude opsporen."

Reiziger mist overstap en krijgt 600 euro van KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM moet een schadevergoeding van 600 euro betalen nadat een reiziger door een halfuur vertraging zijn overstap miste. Dat heeft de rechter begin deze week bepaald.

De man had bij KLM een ticket geboekt van Barcelona naar Mexico City, met een overstap op Schiphol. De vlucht van Barcelona naar Amsterdam zou om 11:35 uur aankomen op Schiphol en de vlucht naar Mexico City zou daar om 12:30 uur vertrekken. Doordat de eerste vlucht dertig minuten vertraagd was, haalde de reiziger de tweede niet meer.

Meer dan drie uur
Hij kreeg een nieuwe vlucht vanaf Schiphol aangeboden, maar kwam alsnog meer dan drie uur later aan in Mexico City. De luchtvaartmaatschappij weigerde in eerste instantie om een schadevergoeding te betalen en dus stapte een gespecialiseerd bedrijf namens de reiziger naar de rechter.

KLM had als verweer dat er sprake was van een 'buitengewone omstandigheid'. De vertraging zou namelijk zijn ontstaan door een beslissing van de luchtverkeersleiding.

Aansluiting
De rechter gaat daar niet in mee. Voor een 'buitengewone omstandigheid' moet er namelijk sprake zijn van een langdurige vertraging en dat was die dertig minuten niet. De langdurige vertraging ontstond pas doordat de passagier zijn aansluiting miste.

Ook is KLM zelf verantwoordelijk voor de 'mogelijk te korte' overstaptijd. "Het is aan de vervoerder de boekingssystemen zodanig in te richten dat slechts opeenvolgende vluchten kunnen worden geboekt indien de overstaptijden realistisch zijn, dat wil zeggen ook voldoende zijn bij dagelijks voorkomende geringe vertragingen van de voorgaande vlucht. De vervoerder is degene die bepaalt welke overstaptijd minimaal wordt gehanteerd."

KLM moet daarnaast ook de kosten van het gerechtelijke proces betalen.

Nederlandse BMX'ers winnen opnieuw op Papendal

Ook op de tweede dag van de van de BMX Supercross World Cup op Papendal heeft Nederland een dubbele zege behaald. Bij de mannen ging de zege opnieuw naar Niek Kimmann, terwijl bij de vrouwen de zege ging naar wereldkampioene Laura Smulders.

Kimmann was bij de mannen de enige Nederlander in de finale. Hij moest in de finale afrekenen met drie Fransen, twee Amerikanen, één Japanner en één Zwitser, maar dat deed de Nederlander met verve. Kimmann had de beste start en zou deze niet meer afstaan. Hij won voor de Fransman Joris Daudet. Jay Schippers, Twan van Gendt en Joris Harmsen kwamen niet verder dan de halve finales.

Daarmee doet Kimmann goede zaken in het wereldbekerklassement. Na vier van de tien races heeft de 22-jarige BMX'er mooie voorsprong opgebouwd tegenover de nummer twee Daudet.

Bij de vrouwen stonden twee Nederlandse dames in de finale. Judy Baauw, die zaterdag de snelste was, kwam niet verder dan een vijfde plaats. Voor Smulders ging het een stuk beter. De wereldkampioene reed na de start op een tweede plaats, maar in het tweede deel van de race ging de 25-jarige Nederlandse makkelijk voorbij de Amerikaanse Alise Willoughby.

Bij de vrouwen gaat Baauw nog wel aan de leiding in het wereldbekerklassement. Met nog zes races te gaan heeft Baauw nog een voorsprong op Willoughby en Smulders.

Verzet tegen leenstelsel studenten neemt toe

Het sociaal leenstelsel, waardoor studenten geld moeten lenen om hun studie en levensonderhoud van te betalen, stuit op steeds meer politiek verzet. Maar het huidige kabinet heeft afgesproken de vervanger van de eerdere basisbeurs te behouden. 

GroenLinks Tweede Kamerlid Zihni Özdil was in 2014 een van de architecten voor het leenstelsel, waarbij de basisbeurs werd afgeschaft en de volledige studiebeurs moet worden geleend en terugbetaald.

Maar nu zegt Özdil in een interview in Trouw: "Ik hoop dat binnen afzienbare tijd dit asociale stelsel de prullenbak in kan, en dat het onderwijs weer een recht wordt in plaats van een product waar je geld voor moet lenen." Andere GroenLinks politici, zoals Tweede Kamerleden, een Statenlid en een Raadslid, delen zijn mening.

Naast GroenLinks zijn ook het CDA en de ChristenUnie niet zo blij met het leenstelsel. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt: "We hebben tijdens de onderhandelingen over Rutte III afschaffing er niet doorgekregen. Daar is wel wisselgeld voor gekomen, zoals halvering van het collegegeld voor eerstejaars. Maar begrijpt u me goed: wat ons betreft heeft het leenstelsel zijn langste tijd gehad."

Oranje Onder-17 gaat naar halve finale en pakt ticket voor WK in BraziliŰ

Oranje Onder-17 heeft zich zondagavond geplaatst voor de halve finale van het EK in Ierland. In het stadion Carlisle Grounds in Bray won Oranje overtuigend met 0-3 van België, waardoor donderdag tegen Hongarije of Spanje wordt gestreden om een plek in de finale. Oranje is als halvefinalist ook verzekerd van deelname aan het WK in Brazilië, dat in november plaatsvindt.

Sontje Hansen was de gevaarlijkste man bij Oranje in de eerste helft. De zestienjarige aanvaller van Ajax schoof de bal na achttien minuten naast het doel; vijf minuten later kwam hij in een één-op-één-situatie niet voorbij keeper Maarten Vandevoordt. Kort daarna was het alsnog raak voor Hansen: nadat Brian Brobbey de paal trof, kwam de bal terug het veld in en was het voor de Ajacied een koud kunstje om de score te openen.

Er volgden in de eerste helft nog meer kansen voor de ploeg van trainer Peter van der Veen. De inzet van Naoufal Bannis ging recht op Vandevoordt af en een schot van Brobbey miste kracht om de doelman te verrassen. Vijf minuten voor rust was het alsnog raak: linksback Anass Salah-Eddine nam een voorzet ineens uit de lucht en vond de verre hoek. In het tweede bedrijf kwam die voorsprong zelden in gevaar.

De 0-3 hing nadrukkelijker in de lucht dan de 1-2. Oranje stond goed opgesteld en dwong België tot het maken van fouten in de opbouw. Vandevoordt leverde een spectaculaire redding op een van richting veranderd schot van Bannis, terwijl ook Hansen, Ian Maatsen en Brobbey geen succes kenden in de afronding. Maar met een prachtige passeerbeweging in het strafschopgebied stelde Ki-Jana Hoever zichzelf in staat om de wedstrijd van dichtbij op slot te gooien.

Derde zege NASCAR-coureur Keselowski

Brad Keselowski heeft zijn derde zege van het seizoen in de NASCAR Cup Series binnen. De oud-kampioen was de beste op de Kansas Speedway, waar een van de weinige zaterdagraces verreden werd.

Kevin Harvick en Clint Bowyer begonnen op front row en het was Harvick die al vroeg een aanzienlijk gat sloeg, tot in ronde dertig de geplande competition caution volgde. Daarin kwam vrijwel iedereen naar binnen, maar niet iedereen haalde vier nieuwe banden; de nodige coureurs kozen voor twee.

Bij de herstart hadden Bowyer en William Byron de eerste rij in handen, Harvick was in tegenstelling tot de voorste mannen wél vier banden komen halen en zakte tien plekken terug. Hij kwam wel in razend tempo naar voren en in no-time had hij de leiding weer terug.

Een glijpartijtje van Denny Hamlin zorgde weer voor een caution en een serie pitstops, waarbij Chase Elliott de leiding pakte...tot Harvick weer met speels gemak naar voren kwam. Hij won de eerste stage overtuigend, voor Elliott, Ricky Stenhouse en Kyle Larson.

Dit keer ging Kurt Busch bij de herstart op kop, gevolgd door Harvick, die er uiteraard weer snel voorbij ging. Op de baan gebeurde verder bar weinig, hoewel Martin Truex nog wel even een tik uitdeelde aan Daniel Suarez, die naar binnen kwam op een moment dat Truex het niet helemaal in de gaten had.

Truex en Suarez in de problemen (Bron: YouTube)

Elliott nam ietwat verrassend de koppositie in handen en won de tweede stage, voor Harvick en Erik Jones. Bij de pitstops kwam Harvick toch weer voorbij de rest en met hem en Ryan Blaney op kop begonnen we aan de laatste honderd ronden. Al snel viel Harvick ineens rap terug, mogelijk wegens een fors stuk plastic op de grill van zijn auto, en dus moest hij ongepland naar binnen.

Bowman nam de eerste plek zo in handen en sloeg een rondenlange aanval van Kyle Busch af, Harvick moest hopen op een caution. Bowman reed een flink gat bij elkaar, maar doordat een wiel van Ryan Newman in de pitstraat een eigen leven leidde werd de volgende caution uitgeroepen en kwam het hele veld dus weer bij elkaar.

Het duurde nogal even voor het veld weer in de juiste volgorde gebracht was voor de herstart en lang niet iedereen was het ermee eens, maar Elliott pakte aan kop, gevolgd door Bowman en Stenhouse, met nog veertig ronden te gaan. Een dikke tien ronden later kwam de volgende caution: Blaney tikte de muur aan en in de ronde daarna viel er flink wat troep van zijn auto de baan op.

Bowyer was boos op Jones (Bron: YouTube)

Met Elliott en Bowman voorop konden we weer verder, 23 ronden voor het einde, terwijl Kyle Busch zijn auto beschadigde door tegen Bowyer aan te rijden. Bowman kreeg voorin bezoek van de ineens naar voren komende Brad Keselowski en zo ontstond een interessante strijd om de winst.

Keselowski ging er kort voor het einde voorbij, maar zijn lekkere run werd gelijk in de kiem gesmoord: Matt DiBenedetto kampte met een probleem en de caution was een feit. De race was bijna voorbij en om te voorkomen dat men onder geel eindigde werd de overtime van stal gehaald.

Keselowski begon voorop bij de herstart en wist het vast te houden: hij pakte na Atlanta en Martinsville zijn derde zege van het jaar, voor de fel duellerende jongelingen Bowman - diens derde tweede plek op rij - en Jones.

Keselowski wint na overtime (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 19

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is afcr met het volgende onderschrift: "Quickstepje dan maar?"

De opgave van deze week:

We zien hier John Higgins tijdens het WK snooker, wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)
We zien hier John Higgins tijdens het WK snooker, wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)

Beelden vrijgegeven van overvallers op tankstation in Amsterdam

Drie mannen hebben begin dit jaar een gewapende overval gepleegd op een tankstation in Amsterdam Nieuw-West. Van die overval heeft de politie beelden vrijgegeven in de hoop ze op te kunnen pakken. Op de beelden is te zien hoe de mannen met vuurwapens medewerkers en klanten in het tankstation bedreigen. Met wat geld uit de kluis gaan de drie er vandoor.

Op maandagochtend 18 februari zijn er op het tankstation aan de Burgemeester Rendorpstraat in Slotermeer meerdere werknemers en klanten aanwezig. Om 6:30 uur komt er een scooter aanrijden met drie mannen erop. Een van hen parkeert de scooter voor de deur en houdt de wacht. De andere twee rennen direct naar de kassa. Ze zijn gewapend en springen over de toonbank. De werknemers worden bedreigd en worden gedwongen naar een ruimte te lopen waar de kluis staat.

Een scooter
Als de twee mannen in de winkel druk bezig zijn, loopt de derde verdachte ondertussen ongeduldig heen en weer. Hij richt zijn vuurwapen op een aantal aanwezige klanten en probeert ze daarmee op afstand te houden. Op de beveiligingsbeelden die in het AT5 programma Bureau 020 worden vertoond, is te zien hoe snel de mannen te werk gaan. Als de twee overvallers eenmaal hun buit hebben verzameld, rennen ze het tankstation uit. Buiten stappen ze alle drie weer op de scooter en gaan ze er vandoor.

Signalement
De mannen dragen tijdens de overval donkere kleding en gezichtsbedekking. De eerste verdachte heeft een gezet postuur en is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang. Tijdens de overval droeg hij een zwarte jas met een logo van Thuisbezorgd, een grijze rugzak en witte handschoenen. De tweede verdachte heeft een normaal postuur en is rond de 1.80 meter lang. Hij had een grote boodschappentas van Albert Heijn bij zich. De derde verdachte heeft een normaal postuur en droeg een zwarte broek met een witte streep en een pet van de New York Yankees. Hij bestuurde de grijze scooter van het merk Gilera.

Drugsschip Moerdijk afgepakt door de politie

De politie heeft zondagmiddag het onderzoek en de ontmanteling van het drugsschip in de dorpshaven van Moerdijk afgerond. De boot is weggesleept. De exacte onderzoeksresultaten, dus de goederen welke zondag nog in beslag zijn genomen, zijn momenteel nog niet bekend.

Lees ook: Groot drugslab ontdekt in vrachtschip in Moerdijk

Hoewel nog steeds onderzoek wordt gedaan wie precies de eigenaar van het schip is, is het vaartuig afgepakt. Misdaad mag namelijk niet lonen. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk geld teruggehaald wordt dat met criminele activiteiten is verdiend. Het schip is zondagavond ten behoeve van politie en justitie naar een andere locatie gesleept.

Het schip dreigde afgelopen weekend te zinken, nadat er waarschijnlijk op afstand, een boobytrap in werking werd gesteld zodat de boot ineens water begon te maken. Dat kon gelukkig voorkomen worden. 

Lees ook: Drugsschip zinkt deels tijdens ontmanteling door boobytrap

De vier verdachten zitten nog steeds vast en zijn het afgelopen weekend verhoord. Over de inhoud worden geen mededelingen gedaan door de politie. Het viertal wordt begin deze week aan de Rechter-Commissaris voorgeleid.

Lees ook: Onderzoek en ontmanteling drugsschip Moerdijk voortgezet

Drugsschip Moerdijk afgepakt door de politie (Foto: Politie)
Drugsschip Moerdijk afgepakt door de politie (Foto: Politie)

Handbalster Groot neemt afscheid van Gy÷r met winst in Champions League

Györ Audi ETO KC heeft zondag de EHF Champions League gewonnen. De Hongaarse handbalclub met Nycke Groot in de gelederen versloeg in Boedapest Rostov-Don met 24-25.

Rostov-Don begon goed aan de wedstrijd en nam een kleine voorsprong. De Russische club van linkeropbouwspeelster Lois Abbingh kon de voorsprong echter niet vasthouden. Gedurende de eerste dertig minuten kreeg Györ het overwicht in de wedstrijd. Bij rust was het 11-15 voor de Hongaren.

Vroeg in de tweede helft kreeg Groot een directe rode kaart. Györ liet zich echter niet van haar stuk brengen en bleef lang een voorsprong van drie á vier punten houden. De slotfase was echter voor Rostov-Don. In de laatste minuut kwam Russische club dankzij een strafworp van Abbingh terug tot op één punt. In de laatste seconden smoorde een aanval van Rostov-Don op de keepster van Györ.

Voor Groot is dit met Györ haar derde Champions League-titel op een rij. Vanaf komend seizoen speelt de ex-international voor Odense HC uit Denemarken.

Drie gemaskerde mannen gaan er met dagopbrengst festival vandoor

Zondagmorgen vroeg is een vrouw in een woning aan De Keizerstraat in Grijpskerke door drie gemaskerde mannen overvallen. De dieven hebben een fors geldbedrag buitgemaakt. Er raakte niemand gewond. 

Het incident gebeurde rond 03:15 uur. Het drietal kwam binnen door een ruit te vernielen. In de woning troffen zij de bewoonster aan en eisten geld. De overvallers verdwenen daarna met een groot geldbedrag. Het gaat om de dagopbrengst van het festival Hrieps, het zou volgens Omroep Zeeland om enkele honderdduizenden euro's gaan.  

De daders reden weg in een grijze auto. De politie is een onderzoek gestart naar deze woningoverval en zoekt mensen, die meer over dit incident weten. Getuigen die informatie over de daders of de grijze auto hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-8844, of 0800-7000. Ook kan er een tipformulier worden ingevuld of een berichtje via WhatsApp worden gestuurd. 

4x400m-vrouwen naar WK, Braziliaanse sprinters stunten

De Nederlandse vrouwen hebben zich op de World Relays - het officieuze WK voor atletiekestafettes - geplaatst voor het WK in Doha, later dit jaar. Madiea Ghafoor, Lieke Klaver, Femke Bol en Lisanne de Witte moesten in het Japanse Yokohama de B-finale lopen en een plek in de top-2 zou een WK-ticket opleveren. Dat lukte: Nederland lag constant op kop en een ijzersterke De Witte sloeg een definitief gat, waardoor Nederland in 3:29,03 minuten won.

In de A-finale streden Jamaica en Polen aanvankelijk om de winst, maar de ervaren Jamaicaanse slotloopster Janieve Russell stortte aan het einde volledig in. De Poolse slotloopster Justyna Swiety-Ersetic hield stand tegen een in enorm tempo naar voren stomende Amerikaanse Courtney Okolo en in 3:27,49 ging de winst ietwat verrassend naar Polen. De Amerikaanse ploeg pakte slechts zilver door in de spannende slotmeters nog net Italië te verslaan.

4x400m mannen
Jochem Dobber, Terrence Agard, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen moesten het voor de Nederlandse mannen doen in de B-finale, maar zij kwamen niet verder dan plek vijf en moeten het WK op een andere manier halen. De Amerikanen leken de winst in de A-finale te pakken, tot slotloper Paul Dedewo volledig instortte en Machel Cedenio zijn Trinidad & Tobago na de wereldtitel ook naar het World Relays-goud liep. De VS werden tweede, maar kregen een diskwalificatie aan de broek en dus ging het zilver naar Jamaica en het brons naar de verrassende Belgen. De mannenfinale is vanaf 1:40 uur te zien in onderstaande video.

4x400m gemengd
De volgende finale was die van de gemengde 4x400 meter en die was niet zo boeiend. Het Amerikaanse kwartet was een maatje te groot voor de rest, de ploeg uit Canada pakte het zilver en brons was er voor Kenia. België eindigde achterin, maar dat was te begrijpen: slotloper Jonathan Sacoor, de wereldkampioen junioren, had kort daarvoor óók de mannenfinale al gelopen.

De tweede dag in Yokohama (Bron: YouTube)

4x200m vrouwen
De 4x200m-finales volgden en bij de vrouwen ging het fout voor de Jamaicaanse en Amerikaanse favorieten. Vooral de wissels van Elaine Thompson op Stephenie Ann McPherson en Shelly-Ann Fraser-Pryce op Shericka Jackson (Jamaica) gingen compleet de mist in, maar wonderbaarlijk genoeg pakte de ploeg toch nog brons. Het goud ging in 1:32,16 minuten zeer verrassend naar Frankrijk, China eindigde op zes tienden en pakte het zilver. Deze finale is overigens op 2:12 uur te vinden in de video.

4x200m mannen
Bij de mannen waren de Amerikanen duidelijk de besten, tot de slotlopers aan de beurt waren. Remontay McClain moest alle zeilen bijzetten om de Zuid-Afrikaan Akani Simbine van het lijf te houden en dat lukte nog maar niet: met 1:20,12 waren de Amerikanen drie tienden van een seconde sneller dan Zuid-Afrika, dat bijna een seconde voor het bronzen Duitsland eindigde.

4x100m vrouwen
Het evenement werd afgesloten met de 4x100m-finales, te beginnen met de vrouwen. Daar gingen de Amerikaanse dames ruim aan de leiding, tot slotloopster Aleia Hobbs in gevaar kwam. Jonielle Smith uit Jamaica kwam ondanks een geweldig slot echter nét tekort en twee honderdsten achter de 43,27 van de VS was er zilver voor Jamaica, vier tienden voor de uittredend kampioenen uit Duitsland.

4x100m mannen
De mannenfinale is vanaf 2:53 uur te zien in de video en was een bijzonder fraaie afsluiter van het evenement. Na de laatste wissel waren er nog zeker vijf kanshebbers, maar het was niet de Amerikaanse ploeg (zilver in 38,07), de Britse ploeg en tevens wereldkampioenen (brons in 38,15) of de Jamaicanen die het goud pakten...Brazilië deed het! Paulo André Camilo de Oliveira liep de race van zijn leven en maakte de geweldige stunt compleet: met 38,05 pakte Brazilië het goud, de grootste sprintprestatie van het land in een kleine twee decennia.

Erik ten Hag: 'Dit mag en gaat ook niet verkeerd'

Ajax won zondagmiddag met 4-1 van FC Utrecht, waardoor de landstitel de ploeg van Erik ten Hag nauwelijks meer kan ontgaan.

PSV, dat tegelijkertijd met 1-0 verloor van AZ, staat drie punten achter op Ajax, terwijl de Amsterdammers een veel beter doelsaldo hebben (+14 goals ten opzichte van PSV). Trainer Erik ten Hag weet dat de landstitel eigenlijk al binnen is.

"Ik voel me goed, het kan niet beter. Maar woensdag (tegen De Graafschap, red.) is de kampioenswedstrijd. Dan moeten we het voltrekken en daar gaan we voor. Als het echt binnen is, dan vieren we het", zegt Ten Hag na afloop in gesprek met de NOS. "De dubbel? Die kans is natuurlijk erg groot. Dit mag gewoon niet verkeerd gaan, en dit gaat ook niet verkeerd."

"Dit is zeker een voorschot, maar laten we het over de wedstrijd hebben. Ik moet mijn ploeg complimenten geven. Als je zo kunt reageren na die vroege tegengoal... Er zit zo'n drive in de ploeg." Ten Hag vertelt dat de uitschakeling in de Champions League door de 2-3 nederlaag tegen Tottenham Hotspur hard aankwam bij de selectie. Ook tegen FC Utrecht leek het mis te gaan.

De Domstedelingen kwamen binnen een minuut op voorsprong. "Dan ga je kijken hoe de ploeg reageert, dat ging gelijk goed", reageert Ten Hag. "Wát een karakter zit er in de ploeg. We hebben natuurlijk tegenvallers gehad de afgelopen dagen. Met David Neres en Hakim Ziyech die de afgelopen dagen ziek was. Als je dan ziet wat ze op de mat kunnen brengen. Er zit een enorme weerbaarheid in deze ploeg."

Bogers op podium in tweede race van MXGP van Lombardije

In de tweede race van de MXGP van Lombardije is motorcrosser Brian Bogers verrassend tweede geworden. De eindzege in Italië was voor Antonio Cairoli. De leider in de tussenstand van het wereldkampioenschap won beide races.

Bogers had een goede start en kon vervolgens vooraan goed standhouden. Door een valpartij van de Fransman Gautier Paulin schoof de Brabander op naar de tweede plaats. In het vervolg van de race wist hij Pauls Jonass van zich af te houden. Voor de Honda-coureur was dit zijn eerste podium in de MXGP. In de eerste race was hij niet verder gekomen dan plaats twintig. Glenn Coldenhoff werd achtste en vijfde.

Judoka Korrel verovert goud op Grand Slam Baku

Judoka Michael Korrel heeft bij de Grand Slam in Baku goud veroverd. In de klasse tot 100 kilogram versloeg de 25-jarige Nederlander de Rus Kazbek Zankishiev in de golden score. Korrel won met waza-ari.

Korrel had de finale bereikt door Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië met waza-ari te verslaan. In de rondes ervoor won hij met ippon van van Jevgenijs Borodavko uit Letland, Rafael Buzacarini uit Brazilië en Karolis Bauza uit Litouwen. Voor Korrel is zijn derde Grand Slam-titel, het hoogste niveau op de IJF Tour. Vorig jaar won hij de finale in Parijs en twee jaar geleden was hij ook de beste in Baku.

Guusje Steenhuis greep in de klasse tot 78 kilogram naast een medaille. De 26-jarige Rotterdamse had landgenote Marhinde Verkerk in de kwartfinales uitgeschakeld, maar verloor de halve finale van de Duitse Anna Maria Wagner. In de strijd om het brons was de Japanse Shori Hamada met ippon te sterk. Verkerk werd uiteindelijk zevende. 

In de klasse tot 90 kilogram plaatste Jesper Smink zich via de herkansingen voor de strijd om brons. De 20-jarige Amersfoorter, die in Azerbeidzjan vier zeges op ippon had geboekt, liet de troostfinale echter aan zich voorbijgaan vanwege een blessure. Judoka's Noel van 't End (klasse tot 90 kilogram) en Roy Meyer (boven 100 kilogram) vlogen al vroeg uit het toernooi.

De Grand Slam in Baku was het laatste grote toernooi voor de Europese kampioenschappen over zes weken en het wereldkampioenschap eind augustus. Ook was dit toernooi de afsluiter van het eerste jaar van de olympische kwalificatie. Toernooien in het tweede jaar tellen wel twee keer zo zwaar mee. 

Van Gerwen en De Zwaan naar kwartfinales European Darts Grand Prix

Michael van Gerwen en Jeffrey de Zwaan staan in de kwartfinales van de European Darts Grand Prix. Beide darters boekten een overtuigende zege in de achtste finales.

De Zwaan kwam als eerste op het podirum voor een duel tegen Michael Smith. Het werd 6-4 in het voordeel van the Black Cobra. De Zwaan gooide een gemiddelde van ruim 105 op weg naar de overwinning. Bij een stand van 2-2 wist Smith twee legs op rij te winnen om met 2-4 voor te komen. De Zwaan herstelde zich knap en won de daaropvolgende vier legs. 

Michael van Gerwen had in de derde ronde geen kind aan James Richardson. Van Gerwen won met 6-1. De voormalig ‘Van Barneveld-beul’ wist maar één keer zijn eigen leg te behouden. Van Gerwen gooide vier keer 180 en wist een gemiddelde van ruim 100 te noteren.

De Zwaan speelt vanavond tegen Ian White, die afrekende met Keegan Brown (6-3). Van Gerwn treedt aan tegen Peter Wright. De Schot won met 6-4 van Jonny Clayton. 

Uitslagen achtste finales European Darts Grand Prix
Ian White (110.84) 6 – 3 (107.04) Keegan Brown
Jeffrey De Zwaan (105.96) 6 – 4 (98.54) Michael Smith
Steve Beaton (89.22) 6 – 4 (90.78) Ryan Searle
Gerwyn Price (97.95) 4 – 6 (92.62) Darren Webster
Daryl Gurney (101.93) 4 – 6 (102.91) Nathan Aspinall
Jamie Hughes (91.8) 6 – 4 (86.43) Mark Mcgeeney
Peter Wright (104.75) 6 – 4 (93.82) Jonny Clayton
Michael Van Gerwen (100.57) 6 – 1 (83.43) James Richardson

Kwartfinales vanaf 19.15 uur
Ian White v Jeffrey de Zwaan
Steve Beaton v Darren Webster
Nathan Aspinall v Jamie Hughes
Peter Wright v Michael van Gerwen

Halve finales
White/De Zwaan v Beaton/Webster
Aspinall/Hughes v Wright/Van Gerwen

Finale
v

Huldiging Ajax vindt donderdagmiddag plaats op Museumplein

Mocht Ajax aankomende woensdag inderdaad landskampioen worden, dan is het Museumplein het decor van de huldiging van de ploeg. Dat laat de gemeente zojuist weten. Morgen beginnen de voorbereidingen voor de mogelijke huldiging, die donderdag om 16.00 uur zou gaan plaatsvinden. 

Veilig verloop
"De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) hecht aan een feestelijke huldiging voor alle supporters van Ajax maar zeker ook aan een veilig verloop", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Hoewel het pas woensdag definitief duidelijk is of Ajax het landskampioenschap verovert, is het noodzakelijk om op maandag te starten met de voorbereidingen in verband met de openbare orde en veiligheid."

Ajax staat nu drie punten voor op PSV en heeft een veel beter doelsaldo. Alleen als Ajax van De Graafschap verliest en PSV met een doelpunt of twaalf verschil van Heracles wint kan het nog misgaan. 

Burgemeester Femke Halsema liet eerder al weten dat huldigen op het Museumplein wat haar betreft 'geen taboe' meer was."De laatste keer dat er feest was op het Museumplein is het nogal uit de hand gelopen en is er nogal wat schade geweest. We zijn in gesprek. We zijn aan het nagaan of je dat beheersbaar kunt krijgen. Alle partijen moeten meewerken."

Omwonenden en ondernemers worden volgens de gemeente 'via verschillende kanalen' geïnformeerd.

Hockey Hoofdklasse: HGC en Amsterdam pakken laatste ticket voor de playoffs

Met een machtige eindspurt heeft Amsterdam op de laatste speeldag in de Hoofdklasse Heren het vierde en laatste play-offticket gepakt. De Amsterdammers waren te sterk in de burenruzie met Pinoké (3-2). Ook HGC kwalificeerde zich voor de play-offs, maar deden dat met een 4-1 thuisnederlaag tegen koploper Bloemendaal. Almere verzekerde zich van nog een seizoen op het hoogste niveau na de 3-1 zege op het al gedegradeerde SCHC. Tilburg en Klein Zwitserland moeten play-outs spelen om zich te verzekeren van nog een seizoen Hoofdklasse.

Amsterdam - Pinoké (3-2)
12' 1-0 (sb) Amsterdam Mirco Pruyser
14' 2-0 Amsterdam Billy Bakker
52' 3-0 Amsterdam Mirco Pruyser
55' 3-1 Pinoké Lukas Sutorius
70' 3-2 (sb) Pinoké Alex Hendrickx
Met de zesde overwinning in de laatste acht competitieduels stelde Amsterdam een plek in de play-offs veilig. Tegen de buren van Pinoké scoorden de Amsterdammers vlak voor het einde van het eerste kwart snel twee keer achter elkaar. Na rust vergrootte Mirco Pruyser met zijn tweede treffer van het duel de marge naar 3-0. Die voorsprong was voldoende om daarna gas terug te nemen met oog op de play-offs die woensdag al beginnen. Pinoké scoorde nog wel twee keer tegen, maar de benutte strafbal van Alexander Hendrickx was te kort op het eindsignaal om de spanning in het duel nog even op te voeren.

Den Bosch - Oranje-Rood (2-2)
23' 0-1 (sb) Oranje-Rood Robert van der Horst
32' 1-1 Den Bosch Jelle Galema
65' 2-1 (sc) Den Bosch Nicolas Della Torre
66' 2-2 Oranje-Rood Benjamin Stanzl
De tussenstanden in Amsterdam leken een grote invloed te hebben op de Brabantse derby tussen Den Bosch en Oranje-Rood. Vooraf hadden beide ploegen nog een kans op de play-offs, maar doordat Amsterdam al snel voor kwam tegen Pinoké, werd het belang van dit duel steeds geringer en ging daardoor uiteindelijk als een nachtkaars uit. Dat was jammer, want Den Bosch en Oranje-Rood begonnen fanatiek aan het duel. Oranje-Rood was in het begin iets beter en kwam ook op voorsprong. Nadat Rizwan onreglementair was tegengehouden, kreeg Oranje-Rood een strafbal. Robert van Horst, die zijn laatste wedstrijd uit zijn carriere speelde, maakte geen fout: 0-1. Gaandeweg het duel werd Den Bosch beter. Dat resulteerde aan het begin van het derde kwart in de verdiende gelijkmaker via Jelle Galema: 1-1. In het vierde kwart gingen beide ploegen nog wel voor de winst en daarmee voor de titel beste ploeg van Brabant. Dat leverde voor beide teams nog een treffer op. Della Torre scoorde in zijn laatste wedstrijd voor Den Bosch de 2-1, een minuut later maakte Benjamin Stanzl er 2-2 van.

Almere - SCHC (3-1)
34' 0-1 (sc) SCHC Thomas Vis
44' 1-1 (sc) Almere Bram Cornelisse
52' 2-1 (sb) Almere Stijn Jolie
59' 3-1 (sc) Almere Bram Cornelisse
Voor de eerste keer in drie seizoenen hoeft Almere geen play-outs te spelen om zich te handhaven in de Hoofdklasse. Dankzij een 3-1 zege op het al gedegradeerde SCHC zit het seizoen erop voor de Almeerse formatie. SCHC kwam vlak voor rust nog wel op voorsprong via een rake strafcorner van Thomas Vis, maar daarna stelden Bram Cornelisse (2x) en Stijn Jolie orde op zaken voor Almere.

HGC - Bloemendaal (1-4)
15' 0-1 (sc) Bloemendaal Tim Swaen
16' 0-2 Bloemendaal Thierry Brinkman
25' 0-3 (sc) Bloemendaal Jasper Brinkman
34' 0-4 Bloemendaal Floris Wortelboer
39' 1-4 (sb) HGC Seve van Ass
Het laatste thuisduel van HGC in de reguliere competitie eindigde in een deceptie. Koploper Bloemendaal was met 4-1 te sterk voor de Wassenaarse ploeg dat ondanks de nederlaag een ticket voor de play-offs bemachtigde. Bij rust leidden de Mussen al met 4-0. Met de winst sluit Bloemendaal de competitie af als eerste en bemachtigde daarmee ook een EHL-ticket. Woensdag treffen de Bloemendalers in de play-offs Amsterdam. HGC gaat de strijd aan met Kampong.

Klein Zwitserland - Kampong (4-5)
8' 0-1 Kampong Bjorn Kellerman
13' 1-1 (sc) Klein Zwitserland Wouter Pastoor
25' 1-2 (sc) Kampong Jip Janssen
27' 1-3 Kampong Philip Meulenbroek
29' 1-4 (sc) Kampong Martijn Havenga
42' 1-5 (sc) Kampong Jip Janssen
54' 2-5 Klein Zwitserland Steven van Rhede van der Kloot
63' 3-5 (sc) Klein Zwitserland Benjamin Craig
67' 4-5 (sb) Klein Zwitserland Martijn van Grimbergen
Klein Zwitserland leek er nog een spannende middag van te maken toen Wouter Pastoor na dertien minuten de 1-1 op het bord zette. Echter, landskampioen Kampong nam snel afstand met drie goals in vier minuten. Nadat Jip Janssen de stand na rust op 1-5 had gebracht, nam Kampong gas terug waarna Klein Zwitserland in het slot van het duel nog drie keer scoorde.

Rotterdam - HC Tilburg (2-2)
26' 0-1 (sc) HC Tilburg Gareth Furlong
28' 1-1 Rotterdam Tjep Hoedemakers
35' 1-2 (sc) HC Tilburg Sander Visser
52' 2-2 Rotterdam Jeroen Hertzberger
Tilburg knokte in Rotterdam nog om directe handhaving. Tot twee keer toe kwamen de Tilburgers op voorsprong, maar beide keren maakte Rotterdam gelijk. Door de remise en de winst van Almere op SCHC zal Tilburg zich via de play-outs moeten handhaven op het hoogste niveau.

Eindstand Hoofdklasse Heren
1.Bloemendaal 22-51
2.Kampong 22-51
3.HGC 22-40
4.Amsterdam 22-40
5.Oranje-Rood 22-38
6.Den Bosch 22-37
7.Rotterdam 22-35
8.Pinoké 22-21
9.Almere 22-18
10.Tilburg 22-14
11.Klein Zwitserland 22-13
12.SCHC 22-9

Play-offs Hoofdklasse Heren woensdag van start
20.30 uur: Amsterdam - Bloemendaal
20.30 uur: HGC - Kampong

Zaterdag 18 mei:
16.00 uur: Bloemendaal - Amsterdam
16.00 uur: Kampong - HGC

Zondag 19 mei: (eventuele beslissingswedstrijd)
16.00 uur: Bloemendaal - Amsterdam
16.00 uur: Kampong - HGC

Manchester City houdt het hoofd koel en prolongeert landstitel

Manchester City is opnieuw landskampioen van Engeland. De ploeg van manager Josep Guardiola won zondagmiddag op de laatste speeldag van het Premier League-seizoen met 1-4 van Brighton & Hove Albion en eindigt de competitie zo met 98 punten uit 38 wedstrijden als nummer één. Het betekent voor the Citizens de tweede landstitel op rij. Achtervolger Liverpool zegevierde tegelijkertijd op eigen veld met 2-0 over Wolverhampton Wanderers, maar eindigt uiteindelijk met 97 punten als tweede.

Kevin De Bruyne en Leroy Sané begonnen bij City op de reservebank; aan de kant van de thuisploeg verscheen Alireza Jahanbakhsh aan de aftrap, zat Jürgen Locadia op de bank en ontbrak Davy Pröpper vanwege blessureleed in de wedstrijdselectie. Brighton had weinig meer op voor te spelen, maar verkocht zijn huid voor eigen publiek duur en nam na 27 minuten voetballen verrassend de leiding. Glenn Murray dook na een hoekschop van Pascal Gross op bij de eerste paal en kopte hard de 1-0 tegen de touwen.

City beleefde zo een valse start, maar de formatie van Guardiola had amper een minuut nodig om langszij te komen. David Silva verlengde een inspeelpass van Aymeric Laporte met de hak, waarna Sergio Agüero door de benen van doelman Matt Ryan heen raak schoot: 1-1. Het bezoek uit Manchester City pakte vervolgens onmiddellijk door en wist nog in de eerste helft op voorsprong te komen. Riyad Mahrez bracht de bal uit een hoekschop in de doelmond van Brighton, waarna Laporte geheel vrijstaand kon binnen knikken.

De formatie van Guardiola bleef in de tweede helft domineren, maar doordat een nieuwe treffer uitbleef in het eerste kwartier na rust, bleef de spanning enorm. City hield het hoofd echter koel en wist zijn voordelige marge na 63 minuten alsnog te verdubbelen. Mahrez speelde een verdediger van Brighton fraai uit en vond uiteindelijk vanaf ongeveer twintig meter de bovenhoek. Het slotakkoord was daarna voor Ilkay Gündogan: de Duitse middenvelder benutte een kwartier voor tijd vanaf ongeveer 25 meter een vrije trap en zorgde zo voor definitieve beslissing in de wedstrijd.

Uitslagen Premier League zondag
Brighton & Hove Albion - Manchester City 1-4
Burnley - Arsenal 1-3
Crystal Palace - Bournemouth 5-3
Fulham - Newcastle 0-4
Leicester City - Chelsea 0-0
Liverpool - Wolverhampton Wanderers 2-0
Manchester United - Cardiff City 0-2
Southampton - Huddersfield 1-1
Tottenham Hotspur - Everton 2-2
Watford - West Ham United 1-4

Hockey Hoofdklasse: Degradatie Groningen, EHL-ticket Den Bosch

Het doek is gevallen voor de hockeyvrouwen van Groningen. Na drie seizoenen neemt de ploeg afscheid van de Hoofdklasse. Groningen verloor op de 22ste en laatste speeldag met liefst 9-0 van Amsterdam, waardoor directe degradatie naar de Promotieklasse een feit was. Huizen en Bloemendaal moeten zich via de play-outs zien te handhaven op het hoogste niveau. Den Bosch sloot de reguliere competitie af als nummer één na de 4-1 winst op SCHC, de komende tegenstander in de play-offs. De landskampioen bemachtigde bovendien met die eerste plaats in de Hoofdklasse een ticket voor de EHL.

Amsterdam - Groningen (9-0)
13' 1-0 (sc) Amsterdam Charlotte Vega
24' 2-0 Amsterdam Kelly Jonker
32' 3-0 Amsterdam Charlotte Vega
33' 4-0 Amsterdam Kelly Jonker
49' 5-0 Amsterdam Yasmin Geerlings
51' 6-0 (sc) Amsterdam Eva de Goede
62' 7-0 Amsterdam Maria Verschoor
63' 8-0 Amsterdam Charlotte Vega
65' 9-0 Amsterdam Maria Verschoor
Het laatste duel van Groningen in de Hoofdklasse was er een om snel te vergeten. In het Wagener Stadion werd met liefst 9-0 verloren van Amsterdam. Met dit pak slaag neemt Groningen na drie seizoenen afscheid van het hoogste niveau. Toch startte de ploeg niet onverdienstelijk tegen de Amsterdammers. Noor Hakker en Willemijn Bos waren dichtbij de openingstreffer. De 1-0 voor Groningen viel niet, waarna Amsterdam het heft in handen nam en al met een 4-0 voorsprong ging rusten. In de slotfase ging het snel en liepen de Amsterdammers uit naar 9-0. Charlotte Vega scoorde een hattrick.

Oranje-Rood - Laren (2-1)
28' 1-0 (sc) Oranje-Rood Donja Zwinkels
41' 2-0 Oranje-Rood Laura Nunnink
66' 2-1 Laren Laura Marell
Na drie overwinningen op rij incasseerde Laren weer eens een nederlaag. In Eindhoven werd met 2-1 verloren van Oranje-Rood. De Eindhovense formatie bleef voor de derde maal op rij ongeslagen. Dankzij de zege en de nederlaag van concurrent SCHC eindigde Oranje-Rood als derde in de eindstand. Hierdoor speelt de ploeg van coach Tina Bachmann komende donderdag in de play-offs tegen Amsterdam.

SCHC - Den Bosch (1-4)
1' 0-1 Den Bosch Frédérique Matla
21' 1-1 (sc) SCHC Caia van Maasakker
39' 1-2 (sc) Den Bosch Frédérique Matla
55' 1-3 Den Bosch Frédérique Matla
64' 1-4 (sc) Den Bosch Frédérique Matla
De topper op de laatste speeldag van de Hoofdklasse werd een makkelijke prooi voor Den Bosch. Frédérique Matla speelde een hoofdrol. De aanvalster maakte alle vier de Bossche doelpunten. Door de nederlaag zakte SCHC in de stand naar een vierde plaats. Hierdoor speelt de Bilthovense formatie komende donderdag in play-offs opnieuw tegen Den Bosch.

Huizen - Pinoké (0-2)
23' 0-1 Pinoké Alma Fenne
61' 0-2 (sc) Pinoké Frédérique Malefason
De derde nederlaag op rij had geen consequenties voor Huizen, omdat concurrenten Bloemendaal en Groningen ook verloren. Hierdoor sloot de ploeg het seizoen in de Hoofdklasse af op een tiende plaats. Huizen kan zich gaan opmaken voor de play-outs. Pinoké boekte na vijf duels eindelijk weer eens een overwinning. Door de zege eindigde de promovendus knap op een achtste plaats met 25 punten.

Bloemendaal - Kampong (1-3)
23' 0-1 Kampong Michelle Fillet
49' 0-2 Kampong Pheline Verhoeven
52' 1-2 Bloemendaal Nine Rijna
68' 1-3 Kampong Michelle Fillet
Voor Bloemendaal gold hetzelfde als voor Huizen. De 1-3 nederlaag tegen Kampong had geen desastreuze gevolgen, omdat Groningen diep het hoofd moest buigen voor Amsterdam. Bloemendaal dat al 16 competitiewedstrijden wacht op een overwinning sloot de competitie af als voorlaatste. Ook zij kunnen zich opmaken voor de play-outs.

Hurley - HDM (1-0)
17' 1-0 Hurley Elke Boers
Net als eerder in het seizoen versloeg Hurley hdm met 1-0. De enige treffer kwam op naam van Elke Boers. Het was voor de ploeg uit het Amsterdamse Bos de eerste zege in de afgelopen drie competitiewedstrijden. Voor hdm was het de tweede 0-1 nederlaag op rij. Door de overwinning eindigde Hurley aan kop van het rechterrijtje met 27 punten uit 22 duels. hdm eindigde op vijf punten achterstand op een negende plaats ruim boven de clubs die moeten strijden in de play-outs.

Eindstand hoofdklasse

1.Den Bosch 22-56
2.Amsterdam 22-55
3.Oranje-Rood 22-48
4.SCHC 22-47
5.Laren 22-36
6.Kampong 22-29
7.Hurley 22-27
8.Pinoké 22-25
9.hdm 22-22
10.Huizen 22-10
11.Bloemendaal 22-9
12.Groningen 22-9

Playoffs

Donderdag 16 mei:
20.30 uur: SCHC - Den Bosch
20.30 uur: Oranje-Rood - Amsterdam

Zaterdag 18 mei:
12.30 uur: Den Bosch - SCHC
12.30 uur: Amsterdam - Oranje-Rood

Zondag 19 mei: (eventuele beslissingswedstrijd)
12.30 uur: Den Bosch - SCHC
12.30 uur: Amsterdam - Oranje-Rood

Handbalsters VOC voor het derde jaar op rij landskampioen

VOC is voor het derde jaar op een rij kampioen van de Eredivisie handbal. De Amsterdammers versloegen in het tweede finaleduel Quintus uit Kwintsheul met 22-27. Het eerste duel was ook al door VOC gewonnen.

In de eerste helft had de club van coach Ricardo Clarijs al een gat geslagen. Bij rust was de stand 8-15. De tweede helft was Quintus niet in staat de achterstand weg te werken.

Vorige week was het eerste duel uit een best-of-three met 23-20 gewonnen door VOC.

Ackermann wint eerste massasprint in Giro d'Italia

De tweede etappe van de Giro d’Italia 2019 is gewonnen door Pascal Ackermann. De Duitse kampioen van BORA-hansgrohe was de snelste sprinter in Fucecchio. Ackermann klopte in de massasprint Elia Viviani en Caleb Ewan en boekte daarmee zijn eerste zege in een grote ronde. Primoz Roglic blijft leider.

Vandaag was de eerste van de zeven kansen in de Giro d'Italia voor de sprinters. De renners vertrokken in slecht weer in Bolonga voor 205 kilometer, met daarin enkele heuveltjes in de laatste vijftig kilometer. De etappe kende een traditioneel verloop. Vanuit de start reed er een kopgroep van acht weg, met daarbij Giulio Ciccone, de leider van de bergtrui.

Onderweg zou Ciccone punten sprokkelen, maar de vroege kopgroep maakte nooit een kans voor de ritzege, doordat verschillende sprintersploegen zich op kop hadden gezet van het peloton. Ook Jumbo-Visma hielp een handje mee voor de leider Roglic.

Onderweg klaarde het op en kwam het zonnetje door en was het wachten op de massasprint. In de laatste tien kilometer werden de laatste vluchters van de kopgroep teruggepakt en kon de echte voorbereiding beginnen op de eerste massasprint. BORA-hansgrohe was de ploeg die het meeste werk deed in aanloop naar de sprint, maar in de laatste kilometer nam Lotto Soudal over. De Belgische ploeg zette hem sprinter Caleb Ewan perfect af, alleen werd de Australiër in de laatste honderd meter voorbij gereden door Ackermann, die zijn eerste ritzege boekte in een grote ronde. Viviani paseerde vlak voor de streep nog net Ewan, waarmee hij tweede werd. Ewan moest genoegen nemen met een derde plaats, voor Fernado Gaviria en Arnaud Démare.

In het klassement veranderde er niks. Alle klassementrenners kwamen binnen in het peloton en daardoor mag Roglic opnieuw de roze leiderstrui aantrekken.

F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen in de Formule 1 nam tevens de leiding in het klassement over van Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas die als tweede finishte. Max Verstappen eindigde na een prima race op plek drie.

Bottas startte vanaf poleposition, maar het was Hamilton die een fractie beter weg was en in bocht 1 meteen de leiding greep. Daarachter poogde Sebastian Vettel Bottas te passeren, maar slaagde hier net niet in. De Duitser moest hierdoor iets van zijn gas af, waardoor Verstappen plek drie kon grijpen. Verder naar achteren raakte Kimi Räikkönen even naast de baan en moest achteraan aansluiten.

Vooraan reden Hamilton en Bottas gestaag weg bij Verstappen die op zijn beurt niets te duchten had van Vettel. Sterker nog, de Duitser moest teamgenoot Charles Leclerc voorlaten nadat hij een vlakke plaats op zijn banden had opgelopen bij het aanremmen van bocht 1 in de eerste ronde.

Van de toppers was na twintig ronden Vettel de eerste die de pits opzocht, waarna hij tot achter de Toro Rosso's terugviel. Een ronde later kwam Verstappen die op soft bleef en dus nog een tweede stop moest maken. De Nederlander kwam als vijfde terug de baan op, maar dit werd al snel weer plek drie omdat ook anderen stopten. Hierbij bleef Leclerc de snellere Vettel nipt voor. De Ferrari's gingen rondenlang het gevecht met elkaar aan, dit tot genoegen van Verstappen die zo iets uit kon lopen. Pas na halfweg van de 66 ronden mocht Vettel zijn teamgenoot voorbij om het gat met Verstappen te dichten.

Ruim voordat dit het geval was kwam Vettel opnieuw binnen, enkele ronden later gevolgd door Verstappen en Bottas. Met nog twintig ronden te gaan was er een safety car nadat Lando Norris probeerde in bocht 1 Lance Stroll in te halen en beide auto's elkaar raakten. Voor de Brit en Canadees eindigde dit in tranen. Het gaf de kans aan de rest van het veld om nog banden te wisselen.

Na de herstart trok Hamilton direct een gat, waardoor de zege niet meer in gevaar kwam. Daarachter eindigde Bottas op plek twee, voor Verstappen. Vettel werd vierde, voor Leclerc en Gasly. Kevin Magnussen verschalkte in de slotfase teamgenoot Romain Grosjean voor plaats zeven, waarna de Fransman ook nog ingehaald werd door Carlos Sainz en Danill Kvyat. Alexander Albon probeerde het ook nog, maar eindigde net buiten de punten.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:35:50.443
2 V. Bottas Mercedes +4.074
3 M. Verstappen Red Bull +7.679
4 S. Vettel Ferrari +9.167
5 C. Leclerc Ferrari +13.361
6 P. Gasly Red Bull +19.576
7 K. Magnussen Haas +28.159
8 C. Sainz Jr. McLaren +32.342
9 D. Kvyat Toro Rosso +33.056
10 R. Grosjean Haas +34.641
11 A. Albon Toro Rosso +35.445
12 D. Ricciardo Renault +36.758
13 N. Hulkenberg Renault +39.241
14 K. Räikkönen Alfa Romeo +41.803
15 S. Pérez Racing Point +46.877
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo +47.691
17 G. Russell Williams +1 ronde
18 R. Kubica Williams +1 ronde
DNF L. Stroll Racing Point +22 ronden
DNF L. Norris McLaren +22 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 112
2 Valtteri Bottas Mercedes 105
3 Max Verstappen Red Bull 66
4 Sebastian Vettel Ferrari 64
5 Charles Leclerc Ferrari 56
6 Pierre Gasly Red Bull 21
7 Kevin Magnussen Haas 14
8 Sergio Perez Racing Point 13
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 13
10 Lando Norris McLaren 12
11 Carlos Sainz Jr. McLaren 10
12 Daniel Ricciardo Renault 6
13 Nico Hülkenberg Renault 6
14 Lance Stroll Racing Point 4
15 Alex Albon Toro Rosso 3
16 Daniil Kvyat Toro Rosso 3
17 Romain Grosjean Haas 1
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
19 George Russell Williams 0
20 Robert Kubica Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 217
2 Ferrari 120
3 Red Bull 87
4 McLaren 22
5 Racing Point 17
6 Haas 15
7 Alfa Romeo 13
8 Renault 12
9 Toro Rosso 6
10 Williams 2

Eindexamenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan vwo Nederlands vraag 1&2 :

Voor deze opdracht moet je eerst een tekst lezen. Deze kun je hier vinden. 

Tekst 1 kan door middel van onderstaande kopjes in achtereenvolgens vijf delen worden onderverdeeld:
deel 1: Inleiding
deel 2: Toenemende emotionalisering
deel 3: Enkelvoudige emoties
deel 4: Complexe emoties
deel 5: Aanbeveling

Bij welke alinea begint deel 3 ‘Enkelvoudige emoties’? Bij welke alinea begint deel 4 ‘Complexe emoties’?

Het antwoord op de vraag van gisteren is volgens CITO:

Een goed antwoord bevat een uitleg van Schechtmans karakteriseringsvraag met het voorbeeld van de verhouding tussen Clark en Superman: het antwoord op de vraag naar de karakteriserende kenmerken/het zelfnarratief is anders als het verhaal vanuit Superman of vanuit Clark wordt verteld.

Voorbeeld van een goed antwoord:
Volgens Schechtman is de karakteriseringsvraag de vraag naar de set kenmerken die een persoon maken tot wie hij of zij is. In het geval van Superman verandert die identiteit als het verhaal vanuit het karakter van Superman of juist vanuit dat van Clark verteld wordt. Is die identiteit vooral Superman, of vooral Clark?

Weet jij het antwoord op de vraag van vandaag? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag

Uitslagen Eredivisie 12/05/2019: overige duels

Feyenoord heeft het afscheid in De Kuip van Robin van Persie en trainer Giovanni van Bronckhorst niet op kunnen fleuren met een overwinning. Tegen ADO Den Haag verloor de Rotterdamse club met 0-2. FC Groningen boekte een eenvoudige 3-0 overwinning op Fortuna Sittard. In een doelpuntrijke wedstrijd won VVV-Venlo met 2-4 bij PEC Zwolle. Peniel Mlapa scoorde drie keer voor de Limburgers.

Feyenoord - ADO Den haag 0-2
Feyenoord is er niet in geslaagd om zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen af te sluiten met een overwinning. Zondagmiddag werd in De Kuip uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst, maar de sfeer op de tribunes kreeg geen vervolg op het veld. ADO Den Haag was dankzij doelpunten van Erik Falkenburg en Sheraldo Becker namelijk met 0-2 te sterk en gooide zo roet in het eten. Voor Feyenoord rest nu nog één uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, waarin Van Persie niet meer mee zal doen. ADO neemt het woensdag op de laatste speeldag op tegen Willem II.

Feyenoord

0 - 2

ADO Den Haag

     42' Falkenburg
 58' Becker
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
St. Juste
Botteghin
v. Beek
Malacia
Toornstra
Clasie (Jörgensen/65)
Vilhena
Berghuis
v. Persie (Vente/90 2)
Larsson (Kökcü/72)
  Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Goossens (Necid/29)
Becker
Immers
Falkenburg (Goppel/88)

FC Groningen - Fortuna Sittard 3-0
Om kans te houden op het bereiken van de play-offs, moest Groningen zelf in ieder geval winnen. De ploeg van Danny Buijs verloor de laatste twee duels en wist aanvankelijk ook geen grote indruk te maken tegen Fortuna. Groningen zocht weliswaar de aanval en kwam er af en toe doorheen via de flanken, maar in de afrondende fase ging het samenspel vaak mis. Zes minuten voor rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Aan de rechterflank gaf Mimoun Mahi de bal mee aan Deyovaisio Zeefuik, die Paul Gladon met een uitstekende voorzet in staat stelde om raak te koppen bij de tweede paal.

In de tweede helft trok Groningen de wedstrijd definitief naar zich toe. Mahi schoot oog in oog met Alexei Koselev tegen de keeper aan, maar Ritsu Doan wist de keeper op prachtige wijze te verschalken. Vanaf een meter of 25 kegelde hij de bal via de onderkant van de lat binnen. Groningen zocht naar de 3-0; van dichtbij schoot Mahi over het doel. Aan de overzijde voorkwam Tim Handwerker de 2-1 met een briljante actie: nadat doelman Sergio Padt werd omspeeld door Andrija Balic, bleef Handwerker op de lijn staan en blokkeerde hij de bal als een ware keeper. In de blessuretijd maakte Samir Memisevic er 3-0 van en bepaalde hij de eindstand.

FC Groningen

3 - 0

Fortuna Sittard

 38' Gladon
 53' Doan
 90+3' Memisevic(pen)
   
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker
Doan
v.d. Looi (Bruns/89)
Reis
Mahi (El Hankouri/75)
Sierhuis
Gladon (Hrustic/80)
  Koselev
Mac-Intosch
Ninaj
Heerings
Pinto
Smeets
Rodríguez
Diemers (Zeka/76)
El Messaoudi (Balic/56)
Stokkers
Novakovich (Semedo/64)

PEC Zwolle - VVV-Venlo 2-4
Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan het overleden erelid en bekende vrijwilliger Bertus van der Weerd begon VVV sterk. In de eerste vijf minuten moest Diederik Boer, die afscheid nam van het thuispubliek, zich al tweemaal onderscheiden. Oog in oog met Mlapa trok de doelman aan het langste eind, waarna hij ook Jay-Roy Grot het scoren belette. PEC wist zelf niet veel gevaar te stichten, maar kwam enkele minuten voor de rust toch op voorsprong. VVV wist een hoekschop niet weg te werken, waarna Lennart Thy zijn oude club pijn deed.

PEC nam de voorsprong mee de rust in, maar aan de hand van Mlapa kantelde VVV de wedstrijd na de rust. De Togolees profiteerde van knullig balverlies van Vito van Crooij en kopte drie minuten daarna raak uit een corner. Tussendoor was Boer opnieuw als winnaar uit een één-op-één-situatie met Grot gekomen, maar de afzwaaiende keeper ging daarna flink in de fout. Van aanzienlijke afstand probeerde Van Ooijen het en liet Boer de bal glippen: 1-3. Mlapa wist zijn hattrick zeventien minuten voor tijd te completeren en maakte daarmee zijn vijftiende treffer van het seizoen. Het laatste woord was aan Stanley Elbers: 2-4.

PEC Zwolle

2 - 4

VVV-Venlo

 43' Thy
 85' Elbers
   54' Mlapa
 57' Mlapa
 75' Mlapa
 65' v. Ooijen
 
 Gele kaart: , Unnerstall, (VVV-Venlo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.189
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Lachman (Bouy/75)
v.d. Berg
Nakayama
Paal
Hamer
Namli
Clement (Elbers/68)
v. Crooy
Thy
v. Duinen
  Unnerstall
Rutten (Dekker/53)
Röseler
Kum (v. Bruggen/83)
R. Janssen
v. Ooijen
Post
Susic
Grot
Mlapa (Borgmann/90 3)
Joosten

Uitslagen Eredivisie 12/05/2019: degradatieduels

NAC Breda is nu officieel gedegradeerd uit de Eredivisie. De hekkensluiter verloor vandaag van sc Heerenveen en daardoor is degradatie onafwendbaar geworden. Doordat FC Emmen zijn wedstrijd won speelden zij zich veilig en moet Excelsior ondanks een miraculeuze overwinning de nacompetie in. Dit geldt ook voor  De Graafschap dat verloor van Vitesse. Willem II ziet door hun nederlaag tegen FC Emmen ook hun kans op EL-play-offs flink slinken. Ze moeten nu zelf winnen in de laatste speelronde en dan hopen op puntverlies van FC Groningen.

Vitesse

6 - 1

De Graafschap

 26' Straalman (e.d)
 37' Buitink
 70' Buitink
 72' ödegaard(pen)
 80' Darfalou
 87' Musaba
   86' El Jebli
 
 Gele kaart: Karavajev, (Vitesse), Straalman, (De Graafschap)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.250
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter
Clark
ödegaard (Musonda/ 76)
Serero
Foor (Musaba/82)
Linssen
Matavz (Darfalou/76)
Buitink
  Bertrams
Owusu
Straalman
L.Nieuwpoort
Tutuarima
Matusiwa
Serrarens
Vet (El Jebli/46)
Narsingh (Klaasen/85)
Benschop (Bakker/65)
Burgzorg

Heracles Almelo

4 - 5

Excelsior

 23' Dalmau
 51' Dalmau
 59' Dalmau
 62' Duarte
   4' Ómarsson
 45' Ómarsson
 71' Mattheij
 89' Eckert
 90+1' Ómarsson
 
 Gele kaart: Rossmann, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.485
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann (v.Hintum/74)
v.d.Buijs
Czyborra
Osman
Drost (Duarte/46)
Merkel
Kuwas
Dalmau
Peterson
  Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Matthys
v.d.Meer (Bruins/ 56)
Fortes
Schouten
Koolwijk (Edwards/ 69)
Ómarsson
El Hamdaoui (Eckert/85)

sc Heerenveen

2 - 1

NAC Breda

 69' Lammers
 90' v.Bergen
   81' Koch
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Schmidt
Höegh
Pierie
Woudenberg
Kobayashi (Kongolo/ 88)
v.Amersfoort
Rienstra (Thorsby/70)
v.Bergen
Lammers
Vlap (Mihajlovic/75)
  v.Leer
Karami
Koch
Palmer-Brown
Leigh
Damen (v.Hooijdonk/ 75)
Lundqvist
Kali (Ilic/75)
El Allouchi
Korte (Te Vrede/60)
Rosheuvel

Willem II

2 - 3

FC Emmen

 35' Pavlidis
 39' Isak
   42' Slagveer
 71' Ben Moussa
 79' De Leeuw
 
 Gele kaart: , Chacon, De Leeuw, Bijl, (FC Emmen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Woud
Heerkens
Peters
Meissner
Palacios
Llonch
Tapia
Crowley
Dankerlui (Vrousai/70)
Isak
Pavlidis
  Scherpen
Bijl
Kuipers
Bakker
Cavlan
Slagveer (De Vos/90 2)
Chacon (Veendorp/80)
De Leeuw
Ben Moussa
Bannink (Braken/70)
Arias


Teleurstelling bij NAC-spelers Mounir El Allouchi en Erik Palmer-Brown nadat de degradatie een feit is. (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Uitslag AZ - PSV

PSV heeft zichzelf zondagmiddag lelijk in de vingers gesneden. De Eindhovenaren gingen op bezoek bij AZ onderuit en hebben daardoor een mirakel nodig om nog kampioen van de Eredivisie te worden. De thuisploeg is door de knappe zege zeker van Europees voetbal. Het werd 1-0. 

AZ

1 - 0

PSV

 49' Til    
 
 Gele kaart:  Schwaab, (PSV)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan (Wijndal/80)
Midtsjö (Wuytens/ 79)
Til
Maher
Stengs
Seuntjens
Gudmundsson (Boadu/75)
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Sadílek (Gutiérrez/60)
De Jong
Rosario (Ihattaren/80)
Bergwijn
Malen
Gakpo (Aboukhlal/80)

Uitslag AFC Ajax - FC Utrecht

Ajax heeft een erg belangrijke stap naar de titel gezet door zondagmiddag te winnen van FC Utrecht. De zege werd alleen maar meer waard doordat PSV in Alkmaar punten liet liggen. De Amsterdammers hebben woensdagavond tegen De Graafschap aan een punt genoeg om de titel hoe dan ook te grijpen, ongeacht het doelsaldo. 

De marge op PSV is drie punten en bovendien heeft Ajax met een verschil van veertien goals en een veel beter doelsaldo. 

Ajax bijna kampioen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Ajax bijna kampioen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

4 - 1

FC Utrecht

 15' Huntelaar
 45+1' v.d. Beek
 75' Tadic
 80' Tadic(pen)
   1' Boussaid
 
 Gele kaart: Tagliafico (AFC Ajax), Bazoer,L etschert, Janssen,v.d.Streek (FC Utrecht)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.520
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Blind
Tagliafico
Mazraoui (Schöne/72)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech (Sinkgraven/ 85)
Huntelaar (Traoré/90)
Tadic
  Jensen
Klaiber
Letschert (Bergström/58)
Janssen
Gavory
Bazoer (Görtler/66)
Strieder
Boussaid (Venema/ 46)
Gustafson
Kerk
v.d.Streek

Zwaargewonde man aangetroffen in hotelkamer

In een kamer van een hotel aan Wolfstraat in Geleen is zondagmiddag een zwaargewonde man aangetroffen. De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie is gestart met een technisch onderzoek in het hotel en met tactisch onderzoek.

Rond 14:30 uur werd bij de politie gemeld dat er een man gewond in een hotelkamer lag. De eveneens gealarmeerde ambulance heeft de man naar het ziekenhuis gebracht en de politie is direct gestart met een onderzoek in het hotel. Op dit moment is nog niet duidelijk wat zich heeft afgespeeld. Het slachtoffer is een 31-jarige Poolse man. De melding werd gedaan door een andere hotelgast.

The PokÚmon Company komt met nieuwe smartphonegame

Er is een "new and exciting smartphone game" in de maak met Pokémon in de hoofdrol. Het Japanse DeNA heeft een samenwerking aangekondigd met The Pokémon Company.

DeNA is geen onbekende als het aankomt op smartphonegames, zo hebben ze samen met Nintendo al Miitomo, Super Mario Run, Fire Emblem Heroes en Animal Crossing: Pocket Camp op de markt gebracht, en zijn ze ook mede verantwoordelijk voor het aankomende Mario Kart Tour. Wat de aankomende Pokémon-game precies in gaat houden is nog niet bekendgemaakt, wel weten we dat de release nog dit fiscale jaar moet plaatsvinden. Wellicht dat de game iets te maken heeft met Pokémon Sword and Shield, maar misschien staat die ook wel helemaal op zichzelf. De tijd zal het leren.

Rotterdamse hesjes kappen ermee, want niemand komt opdagen

In Parijs trekt de hesjesbeweging al maandenlang elke zaterdag door de stad om andermans spullen te slopen, om te knokken, vuurwerk te gooien en van alles en nogwat te vandaliseren. In Nederland komt dat gebeuren gelukkig nog niet echt op dreef en in Rotterdam is men er nu helemaal klaar mee: er kwam geen hond opdagen.

Voorman Marco de Haas stond er klaar voor, zaterdagochtend om 11 uur. "Ik had tassen vol met vlaggen, schmink en hesjes besteld", aldus De Haas, die de nodige mensen verwachtte. Dat viel lichtelijk tegen: om 11 uur stonden er een stuk of tien mensen op het Willemsplein, waarna men nog een kwartiertje besloot te wachten - wellicht dat vele duizenden mensen ietsje later waren?

Om half twaalf was De Haas er klaar mee: "De stekker gaat eruit jongens, het is allemaal voor niks geweest, het is klaar", zei hij met tranen in de ogen, waardoor Rotterdam het lot van Parijs bespaard lijkt te blijven. De opgetrommelde demonstranten konden weer naar huis, gelukkig zorgden tien man niet voor al teveel verkeersproblemen.

Judoka verliest door vallend mobieltje

In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku staat deze week de Grand Slam op het programma voor de judoka's, met zaterdag onder meer de mannen tot 81 kilogram. Eén van de partijen daar eindigde op vrij opvallende wijze.

De Portugees Anri Egutidze vocht in de tweede ronde tegen Robin Pacek uit Zweden...en plotseling viel zijn mobieltje uit zijn pak. Dat is vreemd, want in principe mag een mobieltje natuurlijk niet mee, en Pace was dan ook vrij verbaasd.

De Zweed gaf Egutidze z'n telefoon terug, maar de partij was voorbij en Pacek werd aangewezen als winnaar.

Egutidze - Pacek (Bron: YouTube)

Rugbyers 't Gooi en DIOK strijden om landstitel

De kampioensgroep in de Ereklasse van het Nederlandse rugby zit erop. Alle ploegen hebben tien wedstrijden gespeeld en de top-2 is bekend.

Landskampioen RC 't Gooi won de slotwedstrijd met 14-15 bij Hilversum en eindigt zo bovenaan met 42 punten. Dat is één punt meer dan LRC DIOK en daarmee zijn ook de Leidenaren zeker van de finale.

DIOK verloor thuis wel met 7-45 van de Haagsche RC, maar de winst van 't Gooi op Hilversum redde de ploeg. In de jaren negentig werd DIOK overigens tien keer op rij landskampioen, binnenkort kunnen ze de eerste titel sinds die tijd pakken.

Rugby Nederland zal de finale vermoedelijk weer live uitzenden op YouTube, dus voor de details raden we aan om dit kanaal in de gaten te houden.

Zwolse basketballers slaan terug in Den Bosch, Donar naar 2-0

In de Dutch Basketball League heeft Landstede Basketbal teruggeslagen in de halve finales van de play-offs. De ploeg werd thuis in Zwolle afgestraft door New Heroes Den Bosch, maar in Brabant sloegen ze terug: 67-75. Kaza Kajami-Jeane was goed voor 25 punten, Noah Dahlman tekende voor 10 rebounds en de Zwollenaren hadden het grootste deel van de wedstrijd nipt in handen.

Donar begon na de uitwinst bij ZZ Leiden met een 12-0 run in eigen huis geweldig aan wedstrijd twee. De winnaars van het reguliere seizoen kwamen echter op dreef en bij rust had Leiden met 35-38 een kleine voorsprong. In het derde kwart sloeg Donar dan hard toe: 23-10, waarna een prima vierde kwart en in totaal 23 punten van Lance Jeter de Groningers naar een 84-71 zege hielpen.

NHL: Sharks beginnen met winst aan finale Western Conference

De ijshockeyers van de San Jose Sharks zijn uitstekend begonnen aan de finale van de Western Conference in de NHL. De ploeg begon in eigen huis aan de serie van maximaal zeven wedstrijden tegen de St Louis Blues en won met 6-3.

Al na dik drie minuten zorgde Logan Couture voor de voorsprong, maar Joel Edmundson trok de stand gelijk. Captain Joe Pavelski zorgde in de powerplay voor een volgende voorsprong en Kevin Labanc breidde die in de tweede periode uit.

Ryan O'Reilly bracht de spanning weer terug, maar twee goals van Timo Meier zorgden voor het definitieve verschil. Tyler Bozak deed nog wel iets terug namens de Blues, maar een tweede goal van Couture gooide de boel dan echt in het slot: 6-3.

NHL play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 Boston Bruins - Carolina Hurricanes, East Finals - Wedstrijd 2 (1-0 Boston)*
*Live op FOX Sports

Sharks - Blues (Bron: YouTube)

Journalist in Turkije met honkbalknuppels bewerkt na tv-optreden

Yavuz Selim Demirag, een Turkse journalist die uitgesproken kritisch tegenover Turks president Recep Tayyip Erdogan staat, is na een tv-optreden door onbekenden met behulp van honkbalknuppels in elkaar geslagen.

Foto's van Demirag werden in zijn eigen thuisblad Yenicag daily gepubliceerd. Na afloop van zijn deelname aan een talk-show werd hij buiten de studio aangevallen door een groep mannen. De aanvallers vluchtten in een auto en zijn nog niet opgepakt.

De aanval komt in een periode waarin de spanningen in het land weer oplopen. Erdogan heeft het voor elkaar gekregen om de door zijn partij verloren verkiezingen in Istanbul ongeldig te laten verklaren, tot grote woede van de oppositiepartij CHP die juist de overwinning opgeëist had.

De verkiezingen worden nu in juni herhaald, tijdens de schoolvakantie, een periode waarin juist veel stedelijke CHP-stemmers op vakantie zijn.


Honderden automobilisten met mobieltje in hand bekeurd

De politie heeft deze week vierhonderd automobilisten betrapt op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden. In de regio Breda werd weer met een touringcar rondgereden, waarvan de inzittenden het verkeer in de gaten hielden.

Ook werden tientallen hardrijders op de bon gezet. De politie experimenteert sinds een paar maanden met het gebruik van de touringcar om vooral het gebruik van de mobiele telefoon in de auto tegen te gaan. Deze week werd op deze manier al voor 128.000 euro aan bonnen uitgeschreven.

In april werden in de regio van Roosendaal ook al honderden automobilisten bekeurd voor eenzelfde vergrijp. De politie blijft in ieder geval tot en met september 2019 strenger controleren op afgeleide automobilisten in het verkeer.

De Vries wint in Formule 2 in Barcelona

Nyck de Vries heeft op het circuit van Barcelona de sprintrace in de Formule 2 gewonnen. Voor de Nederlander is het inmiddels zijn vijfde zege in de klasse onder de Formule 1, zijn eerste voor het ART-team.

Anthoine Hubert en Nyck de Vries kenden een topstart en pakten de eerste twee plekken, voor Callum Ilott, Jordan King en Zhou Guanyu. Nobuharu Matsushita kon al snel zijn auto ontvluchten, want de boel vloog in de fik en goed ook, dus de safety car moest de baan op.

Na de nodige bluswerkzaamheden kon men verder, met Hubert en De Vries voorop. Het duurde niet lang voor de Fries de aanval opende en met behulp van de DRS en een potje diep inremmen verschalkte hij Hubert, die even later ook Ilott langszij zag komen, terwijl Luca Ghiotto plek vier van Zhou overnam.

Ghiotto reed zich ook langs Hubert, terwijl De Vries zijn gat naar Ilott voorin consolideerde. De Brit leek even in de buurt te komen, maar kreeg vooral Ghiotto achter zich aan en moest de aandacht dus verleggen. Met een prima actie ging Ghiotto bij het ingaan van de slotronde voorbij Ilott, maar De Vries kwam niet meer in de problemen en pakte de winst.

Galatasaray overleeft zware middag dankzij doelpuntenmaker Ún vechtersbaas

Galatasaray heeft zaterdagmiddag in een krankzinnige wedstrijd tegen Rizespor drie punten weten te pakken. De ploeg van trainer Fatih Terim keek in de blessuretijd nog tegen een 2-1 achterstand aan, maar wist de wedstrijd in blessuretijd toch nog te kantelen via Mbaye Diagne, die tweemaal scoorde, een strafschop miste én het aan de stok kreeg met teamgenoot Sinan Gümüs: 2-3. Door de zege heeft de koploper nu drie punten meer dan achtervolger Istanbul Basaksehir, dat dit weekeinde nog wel in actie komt.

Galatasaray won vorige week met 2-0 van Besiktas en begon zo als koploper aan de uitwedstrijd tegen Rizespor, waar Mustafa Saymak als gewoonlijk op de reservebank begon. Het begin van de ploeg van Terim mocht er wezen, want Sofiane Feghouli tekende al na negen minuten voetballen voor de 0-1. De Algerijnse aanvallende middenvelder werd op de rand van het strafschopgebied bereikt door Henry Onyekuru en vond vervolgens de verre hoek.

Daarna gebeurde er lange tijd niets aan de Zwarte Zee, maar in het laatste kwartier voor tijd ontbrandde de wedstrijd volledig. Mykola Morozyuk trof namens Rizespor het aluminium uit een vrije trap, terwijl Mbaye Diagne in minuut 38 een strafschop miste voor Galatasaray, na een overtreding van Marcão. Galatasaray leek de rust vervolgens te gaan halen met een voorsprong, maar in de laatste minuut van de eerste helft moest Cim Bom toch nog de gelijkmaker incasseren.

Vedat Muriqi slalomde fraai langs een verdediger van Galatasaray en verschalkte doelman Fernando Muslera uiteindelijk met een lage schuiver. De koploper had het ook na rust lastig en ontsnapte halverwege de tweede helft, toen Braian Samudio uit een hoekschop op de lat kopte. Vlak erna moest Galatasaray een forse dreun incasseren, doordat de vlak ervoor voor Ryan Donk ingevallen Emre Akbaba ernstig geblesseerd raakte bij een verdedigende actie.

Het uitvallen van Akbaba leek grote invloed te hebben op de spelers van Galatasaray. Rizespor kwam zeventien minuten voor tijd met tien man te staan na een directe rode kaart voor Samudio, maar niet veel later zorgde Aminu Umar voor de 2-1. Galatasaray leek daarna af te stevenen op een nederlaag, maar in de blessuretijd wist de formatie van Terim de wedstrijd via Diagne nog volledig te kantelen. De spits uit Senegal tekende in minuut 92 vanaf de strafschopstip voor de 2-2 en groeide in minuut 97 uiteindelijk uit tot matchwinner.

UFC: spectaculaire body slam beslist titelgevecht

Naast thuisbasis Las Vegas is Brazilië één van de favoriete locaties waar de UFC graag komt. Het compleet gekke publiek spoort de thuisvechters vaak aan tot grote daden en deze keer mochten ze hun vijanden dood wensen in de Jeunesse Arena in Rio de Janeiro.

Rose Namajunas zette haar UFC-strogewichttitel op het spel tegen de oersterke Jessica Andrade. Kampioen Namajunas is in bijna al haar titelgevechten de underdog geweest, vreemd voor een kampioen, maar deze keer vocht ze in het hol van de leeuw.

Namajunas begon extreem goed aan het gevecht. Dankzij haar jabs raakte het gezicht van de gespierde Andrade al gauw flink bebloed en de Braziliaanse kon verdomd weinig terug doen. Een body slam in de eerste ronde leek indrukwekkend, maar Namajunas wist haar lichaam goed te draaien, zodat het geweld uitbleef. Bijna onbeschadigd beëindigde de kampioene de eerste ronde.

De tweede ronde begon net zo. Een dominerende kampioen die goed afstand wist te houden tot de kleinere krachtpatser die met wilde hoeken haar tegenstander wilde neerhoeken. Namajunas was echter sneller, slimmer en haar voetenwerk was superieur. Totdat halverwege de tweede ronde het noodlot toesloeg.

Andrade wist Namajunas nu wel goed beet te pakken, op te tillen en dondershard op de grond te gooien. Het hoofd van Namajunas kwam keihard op de grond en haar eigen schouder deed de rest: zwaar knockout. De nieuwe kampioen in het strogewicht heet Jessica Andrade.

Jared Cannonier vs Anderson Silva
Een rustig beginnende Silva keek al snel in de eerste ronde tegen een achterstand aan. Behendig bewegend wist hij de stoten van Cannonier te ontwijken, maar de trappen op het been van Silva kwamen keihard aan. Zowel de binnen- als buitenkant van Silva's been werd goed onder handen genomen door Cannonier.

Aan het einde van de eerste ronde leek Silva zijn tempo gevonden te hebben, maar het was te laat om een verschil te maken. In de laatste seconden van de ronde kreeg Silva een keiharde en perfect geplaatste low-kick te verwerken die zijn knie leek te breken. Schreeuwend van de pijn ging hij neer, herinneringen ophalend van zijn desastreus verlopen gevecht tegen Chris Weidman. 

Volgens de oude Silva speelde zijn knie al op tijdens het trainingskamp, maar evengoed was dit een prima overwinning van Cannonier, zijn tweede achtereenvolgende in de UFC.

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten:
Jessica Andrade (c) verslaat Rose Namajunas door TKO (slam, ronde 2)
Jared Cannonier verslaat Anderson Silva door TKO (knieproblemen, ronde 1)
Alexander Volkanovski verslaat Jose Aldo na jurybesluit (30-27 x3)
Laureano Staropoli verslaat Thiago Alves na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Irene Aldana verslaat Bethe Correia na opgave  (armklem, ronde 3)
Ryan Spann verslaat Antonio Rogerio Nogueira door TKO (stoten, ronde 1)
Thiago Moises verslaat Kurt Holobaugh na jurybesluit (30-26 x2, 30-27)
Warlley Alves verslaat Sergio Moraes door TKO (stoten, ronde 3)
Clay Guida verslaat B.J. Penn na jurybesluit (29-28 x2, 29-27) 

AC Milan wint en houdt hoop op Champions League

AC Milan mag blijven hopen op deelname aan de Champions League. De ploeg van Gennaro Gattuso won zaterdagavond ternauwernood van nummer dertien Fiorentina: 0-1. In de eerste helft hadden de bezoekers weinig te duchten van La Viola , maar na de rust was de ploeg van voormalig Milan-trainer Vincenzo Montella een stuk dreigender. Milan heeft nu een punt minder dan de nummer vier Internazionale, die nog een wedstrijd tegoed heeft.

Door verschillende personele problemen had Tiemoué Bakayoko 'gewoon' een basisplek bij Milan. Gattuso kon nauwelijks anders besluiten, maar had dat wellicht wel gewild. De trainer en de middenvelder kregen het deze week immers met elkaar aan de stok, na de wedstrijd tegen Bologna (2-1 zege) van maandagavond. Bakayoko treuzelde toen hij moest warmlopen van de trainer, waarna laatstgenoemde besloot José Mauri in te laten vallen. Vervolgens riep hij 'fuck you' naar zijn trainer; later zei Bakayoko dat hij simpelweg de woorden van Gattuso herhaalde.

Fiorentina, dat al sinds het seizoen 2000/01 niet meer van Milan won en bovendien al dertien officiële wedstrijden op rij wacht op een zege, begon hoopgevend. Doelman Gianluigi Donnarumma van Milan moest al vroeg naar het gras na een geplaatste inzet van Luis Muriel. Aan de overzijde reageerde keeper Alban Lafont goed op pogingen van Suso en Hakan Calhanoglu. Tien minuten voor tijd wist Milan de ban toch te breken. Aan de rechterflank kapte Suso naar binnen, alvorens met een scherpe voorzet te komen. Vanuit een lastige positie zette Calhanoglu zijn hoofd tegen de bal en vond hij de verre hoek: 0-1.

In de openingsfase van de tweede helft oogde Milan iets minder stabiel dan voor rust. De bezoekers kwamen een stuk slordiger voor de dag, terwijl Montella er ogenschijnlijk in was geslaagd om zijn ploeg in de rust te motiveren om aanvallend voetbal te spelen. De thuisploeg had een groot overwicht aan balbezit, maar Milan bleef overeind. I Rossoneri hadden zich bij puntenverlies waarschijnlijk al kunnen opmaken voor de voorrondes van de Europa League, maar houden dankzij de overwinning nog hoop op deelname aan de Champions League.

Uitslagen Serie A zaterdag
Atalanta - Genoa 2-1
Cagliari - Lazio 1-2
Fiorentina - AC Milan 0-1

Rea wint superpolerace Imola, Van der Mark weer 4e

Jonathan Rea heeft op het circuit van Imola in San Marino de superpolerace in het World Superbikes-weekeinde gewonnen. De Noord-Ier won zaterdag ook race één al en mag zondagmiddag door zijn zege vanaf poleposition vertrekken.

Chaz Davies pakte vanaf poleposition de leiding, voor front row-genoten Jonathan Rea en Alvaro Bautista. De Welshman maakte al snel een fout in de laatste chicane en zowel Rea als Bautista kwamen langszij.

Davies kon Ducati-genoot Bautista weer terugpakken, maar Rea was een maatje te groot en de Kawasaki-coureur boekte zijn tweede zege van het weekeinde. Davies mocht na zijn uitvalbeurt van zaterdag het podium op, Bautista werd derde en voor Michael van der Mark was er opnieuw een vierde plek.

Om 14.00 staat 'race twee' op het programma in Imola, om kwart over twaalf is de World Supersport nog aan de beurt en om 15.15 uur rijden de heren en dames in het World Supersport 300-kampioenschap.

MLB: Blik op standen National League

Nadat zaterdag de American League is overlopen in het MLB-bericht is het nu tijd voor de National League in de MLB.

National League East
De Philadelphia Phillies staan aan in deze divisie. Niet geheel verwonderlijk met de nodige investeringen die ze tijdens het offseason hebben gedaan. Zo tekende Bryce Harper een 13-jarig contract met een totale waarde van 330 miljoen dollar. Ook kwam All-star catcher J.T. Realmuto over van de Miami Marlins. Het zorgt ervoor dat de ploeg uit Philadelphia een mooie voorsprong heeft genomen op de belangrijkste concurrent Atlanta Braves.

Atlanta Braves kent vooralsnog geen superseizoen nadat ze vorig de play-offs bereikte met veel jong talent. Ozzie Alblies maakt net zoals vorig jaar deel uit van het team. De twee honkman staat met zijn team voorlopig op de tweede plaats in deze divisie. Ze staan nog net voor de New York Mets, die een wisselvallig seizoen kennen. De Mets kende een druk offseason ze haalde onder meer Robinson Canó terug naar New York en ook werden closer Edwin Díaz en catcher Wilson Ramos binnengehaald. In het begin van het seizoen zag het er goed uit voor de New York Mets, maar langzaam raken ze de aansluiting kwijt met de Phillies.

Voor de Washington Nationals is het tot nu een moeilijk seizoen. De Nationals verloren weliswaar Harper aan de Phillies, maar voegde wel werper Patrick Corbin toe aan het team. Met pitchers als Max Scherzer en Stephen Strasburg in de rotatie leek dat een goede zet, maar vooralsnog komt het er niet uit. Ze hebben al een ruime achterstand opgelopen. Het laatste team in deze divisie is de Miami Marlins. Een team dat volledig in opbouw is en al hun sterspelers hebben weggetraded voor jong talent. Ze zullen geduld moeten hebben, maar vooralsnog hebben ze het slechtste record in de MLB.

National League East:
Philadelphia Phillies 22-16
Atlanta Braves 20-20
New York Mets 19-20
Washington Nationals 16-23
Miami Marlins 10-29

National League Central:
Qua teams waarschijnlijk de sterkste divisie in de MLB. Vier teams hebben meer overwinningen dan nederlagen, alleen Cincinnati Reds valt uit de toon met 22 nederlagen, tegenover 18 overwinningen. De Chicago Cubs is de koploper in deze divisie. De World Series-winnaar van 2016 kennen een heel sterk seizoen, al begon het seizoen heel erg slecht voor de Cubs. Van de eerste elf wedstrijden van het seizoen werden er maar drie gewonnen. Alleen in de laatste 26 werd er nog maar zes keer verloren en staan de Cubs op een mooie eerste in de divisie. Ze laten daarmee Milwaukee Brewers achter zich. Ook zij kennen een goed seizoen, net zoals de St. Louis Cardinals. Beide ploegen blijven nog goed in de buurt van de Cubs en zal het spannende strijd worden wie de divisie gaat pakken.

Ook de Pittsburgh Pirates hebben een positief record staan dit seizoen. Dat is opvallend omdat het de Pirates niet veel runs scoort. Alleen de Miami Marlins scoren minder runs dan de Pittsburgh Pirates, maar toch hebben ze een positief record staan. Waar de Pirates weinig runs scoren krijgen de Cincinnati Reds de minste runs tegen. Na de Tampa Bay Rays hebben ze de minste runs tegen, alleen hebben ze toch een negatief record staan.

National League Central:
Chicago Cubs 23-14
Milwaukee Brewers 24-17
St. Louis Cardinals 22-18
Pittsburgh Pirates 19-17
Cincinnati Reds 18-22

National League West
In de National League West staan de Los Angeles Dodgers alweer bovenaan. Het team van closer Kenley Jansen heeft na 42 wedstrijden alweer een kleine voorsprong genomen op de Arizona DiamondBacks en de San Diego Padres. Vooral van de D-backs is dat een mooie opsteker nadat in het offseason hun beste werper Corbin kwijt raakte. Ook raakte de ploeg Paul Goldschmidt en A.J. Pollock kwijt, maar vooralsnog blijven ze voorlopig goed meedraaien in de top van NL West. De Padres haalde dit jaar Manny Machado naar San Diego en het pakt vooralsnog goed uit. Met het nodige talent wat al aanwezig was draait het team voorlopig een goed seizoen. 

De Colorado Rockies hadden vorig seizoen een uitstekend jaar, maar in het offseasson werd er geen echte versterking gehaald en verloor het Adam Ottavino DJ LeMahieu aan de New York Yankees. Het management was vooral bezig met de contractverlenging van All-Star Nolan Arenado wat eindelijk ook lukte. In het eerste kwart van seizoen vielen de resultaten nogal tegen en staat de ploeg op een voorlopige vierde plaats. De laatste plaats in deze divisie is ervoor de San Francisco Giants. Daarmee lijkt er een troosteloos einde te komen voor de hoofdcoach Bruce Bochy. Bochy neemt na dit seizoen afscheid bij de San Francisco Giants. Hij won in 2010, 2012 en 2014 de World Series voor de Giants, maar de laatste seizoenen loopt het niet meer lekker voor de Giants.

National League West:
Los Angeles Dodgers 26-16
Arizona DiamondBacks 22-18
San Diego Padres 22-18
Colorado Rockies 18-21
San Francisco Giants 16-23

Uitslagen MLB zaterdag:
Boston Red Sox - Seatlle Mariners 8-3
Minnesota Twins - Detroit Tigers 3-5
St. Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 1-2
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 2-1
Toronto Blue Jays - Chicago White Sox 2-7
Baltimore Orioles - Los Angeles Angels 2-7
Oakland Athletics - Cleveland Indians 3-2
Tampa Bay Rays - New York Yankees 7-2
New York Mets - Miami Marlins 4-1
Kansas City Royals - Philadelphia Phillies 0-7
Minnesota Twins - Detroit Tigers 8-3
Arizona DiamondBacks - Atlanta Braves 4-6
Colorado Rockies - San Diego Padres 3-4
Houston Astros - Texas Rangers 11-4
San Francisco Giants - Cincinnati Reds 4-5
Los Angeles Dodgers - Washington Nationals 2-5

Giro: Etappe 2 - Sprinten in het Toscaanse land

De eerste etappe van de Giro d'Italia, een tijdrit over acht kilometer, zit erop en volledig zoals verwacht gaat Jumbo-renner Primoz Roglic zondag in het roze van start in de tweede etappe. Die voert ons van Bologna naar Fucecchio, een rit over 205 kilometer.

Onderweg barst het van de Toscaanse heuvels, maar het gros daarvan wordt vermeden. Er moeten er wel een paar bedwongen worden en voor de details daarover verwijzen we u graag weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier op het FOK!forum, hier te vinden.

De etappe gaat even na het middaguur van start, Eurosport schakelt een klein uurtje later in. De finish staat grofweg rond een uur of vijf op het programma, dus na de Formule 1 kunnen we mooi overschakelen om het sprintje mee te pikken, de rest is vermoedelijk niet al te spannend.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Daruvala domineert F3-race Barcelona, Nederlanders buiten top-10

Jehan Daruvala heeft de tweede race van het seizoen in het FIA Formule 3-kampioenschap gewonnen. Op het Catalaanse circuit van Barcelona was de Indiër van start tot finish de beste, wat hem zijn eerste zege in de klasse opleverde.

Niko Kari vertrok vanaf poleposition, maar het was Jehun Daruvala die vanaf plek twee de leiding pakte. Lang duurde het allemaal niet, want in het achterveld ging het in de eerste bochtencombinatie al mis: vier coureurs eindigden in het grind, Raoul Hyman zelfs in de bandenstapel, en dus kwam de safety car naar buiten.

Na een ronde of zes kon het veld eindelijk weer verder, met Daruvala op kop, voor Kari, Max Fewtrell, Marcus Armstrong en Jüri Vips. Niet veel later kwam de safety car weer de baan op, dit keer eindigde Simo Laaksonen na een tik van Alex Peroni in het grind. Het duurde nu niet al te lang en met nog altijd Daruvala, Kari en Fewtrell voorop konden we verder.

Niet veel later opende Armstrong de aanval op Fewtrell en met succes: de Nieuw-Zeelander schoof op naar plek drie en ook Vips kwam voorbij de Engelsman. De Estse Red Bull-junior ging op zijn beurt ook voorbij Armstrong en in de voorlaatste ronde verschalkte hij Kari, waardoor hij op plek twee terecht kwam.

Daruvala kwam niet meer in gevaar en de Indiër pakte een knappe zege, voor Vips, Kari, kampioenschapsleider Robert Shwartzman en Armstrong. Bent Viscaal eindigde als dertiende, Richard Verschoor finishte als vijftiende, maar zakte vier plekken terug wegens een tijdstraf van vijf seconden.

Fun met Funda #152 - Sfeervol landhuis in Vorden

In Vorden vinden we dit juweel van een landhuis, gelegen op de buitenplaats Carpe Diem. Met 14 kamers en een woonoppervlakte van 437 vierkante meter geen klein huisje, en daar is de prijs ook naar. Net geen drie miljoen euro, maar dan heb ook wel alles tot je beschikking. Van een zwembad tot een biljartkamer en van een thuisbioscoop tot fitnessruimte, je eigen eiland en natuurlijk een pracht van een zolderkamer voor de echte FOK!kers. 

Liever alles op één pagina? Check dan snel de laatste pagina! 

Sfeervol landhuis in Vorden (Foto: Funda)
Sfeervol landhuis in Vorden (Foto: Funda)

Neymar scoort in laatste wedstrijd voor schorsing

Paris Saint-Germain heeft zaterdag een minieme overwinning geboekt op Angers: 1-2. Veel aandacht ging uit naar Neymar, die zijn laatste competitieduel van deze voetbaljaargang speelde. De Braziliaanse aanvaller is door de Franse voetbalbond voor drie wedstrijden geschorst vanwege het slaan van een toeschouwer. De schorsing gaat officieel aanstaande maandag pas in, waardoor hij de resterende duels met Dijon en Stade Reims mist.

Neymar greep zijn laatste duel van dit seizoen in het shirt van PSG aan om te scoren. Op aangeven van landgenoot Dani Alves bracht hij de kampioen op voorsprong met een fraaie kopbal. Edinson wist kort daarvoor al het net te vinden, maar zijn doelpunt werd geannuleerd wegens buitenspel. Angers werd gevaarlijk via Stéphane Bahoken en Flavien Tait, maar deze mogelijkheden waren niet besteed aan het duo van de thuisspelende ploeg.

Angel Dí Maria tekende na bijna een uur spelen voor het tweede doelpunt van de brigade van Thomas Tuchel. Zijn bekeken kopbal was doelman Ludovic Butelle te machtig. De spanning keerde terug in de slotfase. Marquinhos trok Wilfried Kanga naar beneden in het strafschopgebied en kreeg gelijk de rode kaart voorgehouden. Gianluigi Buffon keerde de inzet van Tait, maar in de rebound wist de Franse middenvelder alsnog te scoren. Het tiental van PSG overleefde de hectische slotfase in Angers en stijgt daarmee naar een puntenaantal van 88.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Saint-Étienne - Montpellier 0-1 (vrijdag)
Angers - Paris Saint-Germain 1-2
Amiens - Toulouse 0-0
Caen - Reims 3-2
Dijon - Strasbourg 2-1
Nice - Nantes 1-1
Nîmes - AS Monaco 1-0

Van Gerwen nipt door tegen Dolan; Van der Voort en Zonneveld klaar

Michael van Gerwen staat met pijn en moeite in de achtste finales van de European Darts Grand Prix. Ondanks twintig gemiste dubels won Van Gerwen met 6-5 van Brendan Dolan. Jeffrey de Zwaan nam revange tegen Rob Cross. Voor Vincent van der Voort en Niels Zonneveld is het toernooi klaar. 

Van Gerwen keek na negen legs tegen een 5-4 achterstand aan. Met een knappe 94 finish wist Van Gerwen de Noord-Ier terug te breken, waarna Mighty Mike een plek in de derde ronde boekte met een veertiendarter in de laatste leg. Ondanks twintig gemiste dubbels had Van Gerwen nog een gemiddelde van 92. 

Zonneveld slaagde er niet in om voor een stunt te zorgen tegen Wright. De Schot brak de Nederlander in de vijfde leg met een dertiendarter en kwam 4-2 en 5-3 voor. Zonneveld miste uiteindelijk nog twee pijlen voor 5-5, waarna Wright via dubbel acht de zege pakte. 

Van der Voort had zeker kansen tegen Darren Webster. Hij kwam met een elfdarter op 4-3 voor, maar verzuimde vervolgens zijn eigen leg te houden. Het werd uiteindelijk 5-5, waarbij Webster aan de laatste leg mocht beginnen. Van der Voort begon de laatste leg nog met een 180, maar zag zijn voorsprong verdwijnen na drie beurten zonder triples. De Engelsman liet dubbel zestien over na vijftien pijlen benutte vervolgens zijn tweede matchdart.

De Zwaan heeft zaterdagavond voor het eerst in zijn carrière gewonnen van Cross. The Black Cobra versloeg de oud-wereldkampioen met 6-3. De vier eerdere ontmoetingen, waaronder op het WK, de Premier League en vorige week in Oostenrijk, gingen naar Cross. De Zwaan kwam 4-2 voor, Cross brak nog terug, maar met een elfdarter bracht onze landgenoot de marge weer op twee.  De Zwaan had in de negende leg liefst elf matchdarts nodig om Cross eindelijk te verslaan. Het lukte wel. 

Zondagmiddag gaat het toernooi verder met de achtste finales. De Zwaan speelt tegen Michael Smith en Van Gerwen treedt aan tegen James Richardson. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Grand Prix
Michael Smith 6-4 Krzysztof Ratajski
Mark McGeeney 6-5 Joe Cullen
Jonny Clayton 6-4 Ross Smith
James Richardson 6-3 Mervyn King
Keegan Brown 6-2 Ricky Evans
Ian White 6-5 Dimitri Van den Bergh
Gerwyn Price 6-1 Gavin Carlin

Jeffrey de Zwaan 6-3 Rob Cross
Darren Webster 6-5 Vincent van der Voort
Daryl Gurney 6-5 Chris Dobey
Steve Beaton 6-5 Mensur Suljovic
Jamie Hughes 6-3 Adrian Lewis
Nathan Aspinall 6-3 Max Hopp
Michael van Gerwen 6-5 Brendan Dolan
Peter Wright 6-4 Niels Zonneveld

Achtste finales European Darts Grand Prix (vanaf 13u)
Ian White v Keegan Brown
Jeffrey de Zwaan v Michael Smith
Steve Beaton v Ryan Searle
Gerwyn Price v Darren Webster
Daryl Gurney v Nathan Aspinall
Jamie Hughes v Mark McGeeney
Peter Wright v Jonny Clayton
Michael van Gerwen v James Richardson

Kwartfinales (vanaf 19u)
White/Brown v De Zwaan/Smith
Beaton/Searle v Price/Webster
Gurney/Aspinall v Hughes/McGeeney
Wright/Clayton v Van Gerwen/Richardson

IsraŰl heropent Gaza-grens

De Israëlische regering heeft aangekondigd dat de grensovergangen naar Gaza weer opengaan. Dat gebeurt een week na de ernstigste geweldsescalatie sinds de Gaza-oorlog van 2014. Vorig weekend werden zo'n 700 Palestijnse raketten op Israël afgeschoten en viel het Israëlische leger verschillende doelwitten in de Gazastrook aan. Het geweld kostte 4 Israëli's en 25 Palestijnen het leven, aldus Belga.

De Erez-overgang voor personen en die voor goederen in Kerem Shalom gaat zondag weer open, laat Israël weten. Die werden in de afgelopen weken gesloten vanwege het oplaaiende geweld. Ook zijn de wateren in de Middellandse Zee waar Palestijnen mogen vissen weer uitgebreid. Door het inperken daarvan zou vorig weekend de vlam in de pan zijn geslagen.

Dat gebeurde een maand nadat er onder leiding van Egypte een wapenstilstand was gesloten. En het waren opnieuw de Egyptenaren waardoor er nu een nieuw bestand is waaraan beide partijen zich sinds maandag houden. Qatar zegt in het kader van het akkoord miljoenen dollars hulp toe.

De afgelopen tijd waren in Israël geluiden te horen dat premier Benjamin Netanyahu de strijd moest opvoeren om voor eens en altijd met Hamas af te rekenen. Maar in plaats daarvan is het weer rustig geworden. Dat zou te maken hebben met onzekerheid over wat er dan daarna komt. "Als Israël Hamas ten val brengt, wat gebeurt er dan? Alle alternatieven zijn onwenselijk", zegt de Israëlische veiligheidsanalist kolonel Gabi Siboni in de New York Times. De strategie lijkt dus te zijn om Hamas zwak maar wel overeind te houden.

Feelgood: Bijzondere hereniging moeder en dochter

Het is vandaag Moederdag, en het feelgood verhaal van vandaag gaat dan ook over een bijzondere hereniging tussen moeder en dochter. Op 2-jarige leeftijd kwam Eileen Macken in een weeshuis in Dublin, Ierland, terecht. Toen ze zelf kinderen kreeg, rond haar 19e, besloot ze op zoek te gaan naar haar biologische moeder. 

Die zoektocht zou ruim zestig jaar duren. De inmiddels 82-jarige Eileen deed begin 2018 in het radioprogramma  Liveline  haar verhaal over haar zoektocht. Een genealoog die de uitzending had gehoord besloot Eileen te helpen. Een jaar later was Eileen opnieuw te horen in het programma. De genealoog had uitgevonden wie haar moeder was en het bijzondere aan het hele verhaal was dat de vrouw nog in leven was. Ze woont in Schotland en is onlangs 104 jaar geworden. 

Eileen hoorde dit nieuws al in augustus 2018 van de genealoog, en sindsdien belde ze regelmatig met haar moeder. Afgelopen maand vertrok Eileen samen met haar gezin naar Schotland om haar moeder Elizabeth voor het eerst te ontmoeten. Eileen vertelt in de uitzending: "Ik ben nu zo gelukkig. Ze is zo’n mooie vrouw, heeft een geweldige familie en ze heeft me een ontzettend warm welkom gegeven. Mijn moeder was dolblij en ontroerd, ze liet mijn handen niet los en sloeg haar armen om me heen.”

Twee woningen gesloten wegens verband met plofkraken

Op last van burgemeester Halsema zijn gisteren twee woningen in Amsterdam gesloten. De politie kwam beide woningen op het spoor tijdens onderzoeken naar verdachten van plofkraken.

Het gaat om een woning aan het Nassauplein in Amsterdam-west en een woning in de Bessemerstraat in Amsterdam-oost. Beide woningen zijn per direct voor drie maanden gesloten. In de woning aan het Nassauplein vond de politie materialen die gebruikt kunnen worden om explosieven te maken. De politie had al aanwijzingen dat een verdachte van een plofkraak op het adres woonde.

In de woning aan de Bessemerstraat waren dergelijke materialen ook aanwezig. Bovendien vond de politie er plofkraakexplosieven, illegaal vuurwerk, bivakmutsen en een kogelwerend vest. De politie vermoedt op basis hiervan dat de woning een rol speelt in de zware georganiseerde misdaad.

De afgelopen maanden werd de stad meermaals opgeschrikt door plofkraken. De gemeente laat weten de woningen gesloten te hebben om 'deze ernstige verstoring van de openbare orde te beëindigen.'

34 inklimmers ontdekt in vrachtwagen Vlaardingen

Op het terrein van een scheepvaartbedrijf aan de Vulcaanweg in Vlaardingen zijn op zaterdag in de laadruimte van een vrachtwagen 34 mensen ontdekt. Onder hen waren twee kinderen van 7 en 9 jaar. Geen van de 34 personen was onwel of gewond. De politie heeft hen uit de vrachtwagen gehaald en naar een politiebureau overgebracht. De vrachtwagenchauffeur is aangehouden.

Medewerkers van het bedrijf ontdekten de mensen op deze zaterdagmiddag en belden direct de politie. In eerste instantie leek het er op dat er zo'n 25 mensen in de vrachtauto zaten, maar dat bleken er uiteindelijk 34 te zijn. De 38-jarige (vermoedelijk Roemeense) chauffeur werd direct aangehouden en is naar het politieburerau overgebracht, waar hij wordt verhoord.

In beslaggenomen
De 34 personen mankeerden niets en de politie heeft hen met een bus naar een politiebureau vervoerd, waar ze zijn opgevangen. De chauffeur was onderweg naar Engeland. Hij zit vast en zijn vrachtwagen is in beslaggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

 

FOK! Wat een weer: meest droge moederdag

Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Aan de westkust drijft een enkele bui vanaf zee binnen en vanmiddag kan ook elders een lichte regenbui ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De noord- tot noordwestenwind is matig, in het binnenland eerst nog zwak. De middagtemperaturen liggen tussen 10°C aan zee en 15°C in het zuidoosten.

Komende nacht is het grotendeels onbewolkt en droog. Het zal afkoelen naar 4°C in het westen tot net onder het vriespunt in de oostelijke helft. De wind is noordelijk en overwegend zwak.

Maandag overdag is het zonnig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 11°C in het noorden tot 17°C in het zuidoosten. De matige wind komt uit een noord- tot noordoostelijke richting. (Bron: KNMI)

bevroren bloesem (Foto: Bekende van qltel)
Bevroren bloesem (Foto: Bekende van qltel).

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vergne wint ePrix Monaco, Frijns achteraan

Jean-Eric Vergne heeft de ePrix van Monaco gewonnen. Op het stratencircuit van het prinsdom, een kleinere versie van het bekende F1-circuit aldaar, was de Fransman van start tot finish de beste in een race waarin inhalen buitengewoon lastig bleek.

Vergne vertrok wegens de nodige gridstraffen van mannen voor hem van poleposition, naast Pascal Wehrlein en voor Oliver Rowland en Felipe Massa, met Robin Frijns vanaf de elfde plek. Bij de start bleven de posities voorin behouden, Frijns leverde een plekje in bij Lucas di Grassi.

Na een kleine tien minuten verremde Wehrlein zich in de eerste bocht, waardoor Rowland én Massa er gelijk voorbij kwamen. Verder zat echt aanvallen er nog niet in, ook niet met de Attack Mode, hoewel Antonio Felix da Costa wel de zevende plek uit handen van Alex Lynn nam.

Een klein half uurtje na de start had Lynn na een aanvaring een losse wielkap, die er bij het zwembad van Monaco vanaf vloog. Maximilian Günther had na een tik tegen de muur een vergelijkbaar probleem, zette zijn auto aan de kant en zorgde er zo voor dat de full course yellow afgeroepen werd.

De groene vlag werd al snel gezwaaid en Vergne reed nog altijd op kop, nog steeds gevolgd door Rowland, Massa en Wehrlein. Al snel kreeg Di Grassi van Alexander Sims een beuk bij de hairpin - in de F1 bekend als de chicane na de tunnel - en daardoor was de race voor de Braziliaanse ex-kampioen min of meer voorbij.

Drie minuten voor het einde zat er weinig meer in voor Frijns, zeker niet toen hij in de clinch raakte met Sims, met zware schade en het einde van zijn race als resultaat. Bij het ingaan van de slotronde zat de gehele top-4 volle bak in elkaars nek, maar een inhaalactie zat er niet meer in en dus won Vergne, voor Rowland, Massa en Wehrlein.

Nederlandse atletiekploeg grijpt naast finales op World Relays

In het Japanse Yokohama vinden dit weekeinde de World Relays plaats, het officieuze WK voor estafettes in de atletiek - échte wereldtitels zijn het niet, die worden uiteraard vergeven op het WK atletiek. Op dag één kwamen drie Nederlandse teams in actie, maar zonder succes.

Madiea Ghafoor, Lieke Klaver, Laura de Witte en Femke Bol kwamen in actie op de 4x400 meter, waarin ze hun serie als vierde afsloten. Een plek bij de beste twee was nodig voor automatische plaatsing voor de finale en met hun tijd van 3:30,07 minuten kwam het kwartet 0,18 seconden tekort om als tijdsnelsten door te mogen: die positie ging naar Frankrijk, dat in dezelfde serie als derde eindigde.

Bij de mannen moesten Ramsey Angela, Terrence Agard, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen het namens Nederland doen, maar ook dat lukte niet. Met 3:04,30 pakten ze een derde plek, maar dat bleek zes tienden te langzaam om de finale te bereiken: het kwartet liep uiteindelijk de twaalfde tijd van de zeventien deelnemende ploegen.

De Nederlandse vrouwen waren op de 4x100 meter niet van de partij, Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet waren er wel. Met 38,67 seconden eindigden ze als vierde, waar een tijd van 38,50 seconden nodig was geweest om als tijdsnelste de finale te mogen lopen.

De beelden van dag één (Bron: YouTube)

De eerste finale van de dag was de zogenaamde 2x2x400 meter, waarbij één man en één vrouw per team beiden om en om een rondje liepen. Die titel ging naar het Amerikaanse duo Ce'Aira Brown en Donavan Brazier, die Catriona Bisset/Joshua Ralph (Australië) en Ayano Shiomi/Allon Tatsunami Clay (Japan) te snel af waren in 3:36,92 minuten.

Het slotonderdeel was de hordenestafette: de vrouwen liepen 100 meter de ene kant op, plus tien meter extra over het vlakke, de mannen liepen 110 meter de andere kant op. Vanwege de dubbele benodigde banen per team konden er maar vier starten, maar Jamaica deed al niet mee en Australië werd gediskwalificeerd door een valse start. Het werd een strijd tussen de VS en Japan en zonder al te veel problemen ging de winst in 54,96 seconden naar de VS.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.