Nederlandse atletiekploeg grijpt naast finales op World Relays

In het Japanse Yokohama vinden dit weekeinde de World Relays plaats, het officieuze WK voor estafettes in de atletiek - échte wereldtitels zijn het niet, die worden uiteraard vergeven op het WK atletiek. Op dag één kwamen drie Nederlandse teams in actie, maar zonder succes.

Madiea Ghafoor, Lieke Klaver, Laura de Witte en Femke Bol kwamen in actie op de 4x400 meter, waarin ze hun serie als vierde afsloten. Een plek bij de beste twee was nodig voor automatische plaatsing voor de finale en met hun tijd van 3:30,07 minuten kwam het kwartet 0,18 seconden tekort om als tijdsnelsten door te mogen: die positie ging naar Frankrijk, dat in dezelfde serie als derde eindigde.

Bij de mannen moesten Ramsey Angela, Terrence Agard, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen het namens Nederland doen, maar ook dat lukte niet. Met 3:04,30 pakten ze een derde plek, maar dat bleek zes tienden te langzaam om de finale te bereiken: het kwartet liep uiteindelijk de twaalfde tijd van de zeventien deelnemende ploegen.

De Nederlandse vrouwen waren op de 4x100 meter niet van de partij, Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet waren er wel. Met 38,67 seconden eindigden ze als vierde, waar een tijd van 38,50 seconden nodig was geweest om als tijdsnelste de finale te mogen lopen.

De beelden van dag één (Bron: YouTube)

De eerste finale van de dag was de zogenaamde 2x2x400 meter, waarbij één man en één vrouw per team beiden om en om een rondje liepen. Die titel ging naar het Amerikaanse duo Ce'Aira Brown en Donavan Brazier, die Catriona Bisset/Joshua Ralph (Australië) en Ayano Shiomi/Allon Tatsunami Clay (Japan) te snel af waren in 3:36,92 minuten.

Het slotonderdeel was de hordenestafette: de vrouwen liepen 100 meter de ene kant op, plus tien meter extra over het vlakke, de mannen liepen 110 meter de andere kant op. Vanwege de dubbele benodigde banen per team konden er maar vier starten, maar Jamaica deed al niet mee en Australië werd gediskwalificeerd door een valse start. Het werd een strijd tussen de VS en Japan en zonder al te veel problemen ging de winst in 54,96 seconden naar de VS.