Uitslagen Eredivisie 12/05/2019: overige duels

Feyenoord heeft het afscheid in De Kuip van Robin van Persie en trainer Giovanni van Bronckhorst niet op kunnen fleuren met een overwinning. Tegen ADO Den Haag verloor de Rotterdamse club met 0-2. FC Groningen boekte een eenvoudige 3-0 overwinning op Fortuna Sittard. In een doelpuntrijke wedstrijd won VVV-Venlo met 2-4 bij PEC Zwolle. Peniel Mlapa scoorde drie keer voor de Limburgers.

Feyenoord - ADO Den haag 0-2
Feyenoord is er niet in geslaagd om zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen af te sluiten met een overwinning. Zondagmiddag werd in De Kuip uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst, maar de sfeer op de tribunes kreeg geen vervolg op het veld. ADO Den Haag was dankzij doelpunten van Erik Falkenburg en Sheraldo Becker namelijk met 0-2 te sterk en gooide zo roet in het eten. Voor Feyenoord rest nu nog één uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, waarin Van Persie niet meer mee zal doen. ADO neemt het woensdag op de laatste speeldag op tegen Willem II.

Feyenoord

0 - 2

ADO Den Haag

     42' Falkenburg
 58' Becker
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
St. Juste
Botteghin
v. Beek
Malacia
Toornstra
Clasie (Jörgensen/65)
Vilhena
Berghuis
v. Persie (Vente/90 2)
Larsson (Kökcü/72)
  Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Goossens (Necid/29)
Becker
Immers
Falkenburg (Goppel/88)

FC Groningen - Fortuna Sittard 3-0
Om kans te houden op het bereiken van de play-offs, moest Groningen zelf in ieder geval winnen. De ploeg van Danny Buijs verloor de laatste twee duels en wist aanvankelijk ook geen grote indruk te maken tegen Fortuna. Groningen zocht weliswaar de aanval en kwam er af en toe doorheen via de flanken, maar in de afrondende fase ging het samenspel vaak mis. Zes minuten voor rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Aan de rechterflank gaf Mimoun Mahi de bal mee aan Deyovaisio Zeefuik, die Paul Gladon met een uitstekende voorzet in staat stelde om raak te koppen bij de tweede paal.

In de tweede helft trok Groningen de wedstrijd definitief naar zich toe. Mahi schoot oog in oog met Alexei Koselev tegen de keeper aan, maar Ritsu Doan wist de keeper op prachtige wijze te verschalken. Vanaf een meter of 25 kegelde hij de bal via de onderkant van de lat binnen. Groningen zocht naar de 3-0; van dichtbij schoot Mahi over het doel. Aan de overzijde voorkwam Tim Handwerker de 2-1 met een briljante actie: nadat doelman Sergio Padt werd omspeeld door Andrija Balic, bleef Handwerker op de lijn staan en blokkeerde hij de bal als een ware keeper. In de blessuretijd maakte Samir Memisevic er 3-0 van en bepaalde hij de eindstand.

FC Groningen

3 - 0

Fortuna Sittard

 38' Gladon
 53' Doan
 90+3' Memisevic(pen)
   
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker
Doan
v.d. Looi (Bruns/89)
Reis
Mahi (El Hankouri/75)
Sierhuis
Gladon (Hrustic/80)
  Koselev
Mac-Intosch
Ninaj
Heerings
Pinto
Smeets
Rodríguez
Diemers (Zeka/76)
El Messaoudi (Balic/56)
Stokkers
Novakovich (Semedo/64)

PEC Zwolle - VVV-Venlo 2-4
Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan het overleden erelid en bekende vrijwilliger Bertus van der Weerd begon VVV sterk. In de eerste vijf minuten moest Diederik Boer, die afscheid nam van het thuispubliek, zich al tweemaal onderscheiden. Oog in oog met Mlapa trok de doelman aan het langste eind, waarna hij ook Jay-Roy Grot het scoren belette. PEC wist zelf niet veel gevaar te stichten, maar kwam enkele minuten voor de rust toch op voorsprong. VVV wist een hoekschop niet weg te werken, waarna Lennart Thy zijn oude club pijn deed.

PEC nam de voorsprong mee de rust in, maar aan de hand van Mlapa kantelde VVV de wedstrijd na de rust. De Togolees profiteerde van knullig balverlies van Vito van Crooij en kopte drie minuten daarna raak uit een corner. Tussendoor was Boer opnieuw als winnaar uit een één-op-één-situatie met Grot gekomen, maar de afzwaaiende keeper ging daarna flink in de fout. Van aanzienlijke afstand probeerde Van Ooijen het en liet Boer de bal glippen: 1-3. Mlapa wist zijn hattrick zeventien minuten voor tijd te completeren en maakte daarmee zijn vijftiende treffer van het seizoen. Het laatste woord was aan Stanley Elbers: 2-4.

PEC Zwolle

2 - 4

VVV-Venlo

 43' Thy
 85' Elbers
   54' Mlapa
 57' Mlapa
 75' Mlapa
 65' v. Ooijen
 
 Gele kaart: , Unnerstall, (VVV-Venlo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.189
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Lachman (Bouy/75)
v.d. Berg
Nakayama
Paal
Hamer
Namli
Clement (Elbers/68)
v. Crooy
Thy
v. Duinen
  Unnerstall
Rutten (Dekker/53)
Röseler
Kum (v. Bruggen/83)
R. Janssen
v. Ooijen
Post
Susic
Grot
Mlapa (Borgmann/90 3)
Joosten