Judoka Korrel verovert goud op Grand Slam Baku

Judoka Michael Korrel heeft bij de Grand Slam in Baku goud veroverd. In de klasse tot 100 kilogram versloeg de 25-jarige Nederlander de Rus Kazbek Zankishiev in de golden score. Korrel won met waza-ari.

Korrel had de finale bereikt door Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië met waza-ari te verslaan. In de rondes ervoor won hij met ippon van van Jevgenijs Borodavko uit Letland, Rafael Buzacarini uit Brazilië en Karolis Bauza uit Litouwen. Voor Korrel is zijn derde Grand Slam-titel, het hoogste niveau op de IJF Tour. Vorig jaar won hij de finale in Parijs en twee jaar geleden was hij ook de beste in Baku.

Guusje Steenhuis greep in de klasse tot 78 kilogram naast een medaille. De 26-jarige Rotterdamse had landgenote Marhinde Verkerk in de kwartfinales uitgeschakeld, maar verloor de halve finale van de Duitse Anna Maria Wagner. In de strijd om het brons was de Japanse Shori Hamada met ippon te sterk. Verkerk werd uiteindelijk zevende. 

In de klasse tot 90 kilogram plaatste Jesper Smink zich via de herkansingen voor de strijd om brons. De 20-jarige Amersfoorter, die in Azerbeidzjan vier zeges op ippon had geboekt, liet de troostfinale echter aan zich voorbijgaan vanwege een blessure. Judoka's Noel van 't End (klasse tot 90 kilogram) en Roy Meyer (boven 100 kilogram) vlogen al vroeg uit het toernooi.

De Grand Slam in Baku was het laatste grote toernooi voor de Europese kampioenschappen over zes weken en het wereldkampioenschap eind augustus. Ook was dit toernooi de afsluiter van het eerste jaar van de olympische kwalificatie. Toernooien in het tweede jaar tellen wel twee keer zo zwaar mee.