Ackermann wint eerste massasprint in Giro d'Italia

De tweede etappe van de Giro d’Italia 2019 is gewonnen door Pascal Ackermann. De Duitse kampioen van BORA-hansgrohe was de snelste sprinter in Fucecchio. Ackermann klopte in de massasprint Elia Viviani en Caleb Ewan en boekte daarmee zijn eerste zege in een grote ronde. Primoz Roglic blijft leider.

Vandaag was de eerste van de zeven kansen in de Giro d'Italia voor de sprinters. De renners vertrokken in slecht weer in Bolonga voor 205 kilometer, met daarin enkele heuveltjes in de laatste vijftig kilometer. De etappe kende een traditioneel verloop. Vanuit de start reed er een kopgroep van acht weg, met daarbij Giulio Ciccone, de leider van de bergtrui.

Onderweg zou Ciccone punten sprokkelen, maar de vroege kopgroep maakte nooit een kans voor de ritzege, doordat verschillende sprintersploegen zich op kop hadden gezet van het peloton. Ook Jumbo-Visma hielp een handje mee voor de leider Roglic.

Onderweg klaarde het op en kwam het zonnetje door en was het wachten op de massasprint. In de laatste tien kilometer werden de laatste vluchters van de kopgroep teruggepakt en kon de echte voorbereiding beginnen op de eerste massasprint. BORA-hansgrohe was de ploeg die het meeste werk deed in aanloop naar de sprint, maar in de laatste kilometer nam Lotto Soudal over. De Belgische ploeg zette hem sprinter Caleb Ewan perfect af, alleen werd de Australiër in de laatste honderd meter voorbij gereden door Ackermann, die zijn eerste ritzege boekte in een grote ronde. Viviani paseerde vlak voor de streep nog net Ewan, waarmee hij tweede werd. Ewan moest genoegen nemen met een derde plaats, voor Fernado Gaviria en Arnaud Démare.

In het klassement veranderde er niks. Alle klassementrenners kwamen binnen in het peloton en daardoor mag Roglic opnieuw de roze leiderstrui aantrekken.