4x400m-vrouwen naar WK, Braziliaanse sprinters stunten

De Nederlandse vrouwen hebben zich op de World Relays - het officieuze WK voor atletiekestafettes - geplaatst voor het WK in Doha, later dit jaar. Madiea Ghafoor, Lieke Klaver, Femke Bol en Lisanne de Witte moesten in het Japanse Yokohama de B-finale lopen en een plek in de top-2 zou een WK-ticket opleveren. Dat lukte: Nederland lag constant op kop en een ijzersterke De Witte sloeg een definitief gat, waardoor Nederland in 3:29,03 minuten won.

In de A-finale streden Jamaica en Polen aanvankelijk om de winst, maar de ervaren Jamaicaanse slotloopster Janieve Russell stortte aan het einde volledig in. De Poolse slotloopster Justyna Swiety-Ersetic hield stand tegen een in enorm tempo naar voren stomende Amerikaanse Courtney Okolo en in 3:27,49 ging de winst ietwat verrassend naar Polen. De Amerikaanse ploeg pakte slechts zilver door in de spannende slotmeters nog net Italië te verslaan.

4x400m mannen
Jochem Dobber, Terrence Agard, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen moesten het voor de Nederlandse mannen doen in de B-finale, maar zij kwamen niet verder dan plek vijf en moeten het WK op een andere manier halen. De Amerikanen leken de winst in de A-finale te pakken, tot slotloper Paul Dedewo volledig instortte en Machel Cedenio zijn Trinidad & Tobago na de wereldtitel ook naar het World Relays-goud liep. De VS werden tweede, maar kregen een diskwalificatie aan de broek en dus ging het zilver naar Jamaica en het brons naar de verrassende Belgen. De mannenfinale is vanaf 1:40 uur te zien in onderstaande video.

4x400m gemengd
De volgende finale was die van de gemengde 4x400 meter en die was niet zo boeiend. Het Amerikaanse kwartet was een maatje te groot voor de rest, de ploeg uit Canada pakte het zilver en brons was er voor Kenia. België eindigde achterin, maar dat was te begrijpen: slotloper Jonathan Sacoor, de wereldkampioen junioren, had kort daarvoor óók de mannenfinale al gelopen.

De tweede dag in Yokohama (Bron: YouTube)

4x200m vrouwen
De 4x200m-finales volgden en bij de vrouwen ging het fout voor de Jamaicaanse en Amerikaanse favorieten. Vooral de wissels van Elaine Thompson op Stephenie Ann McPherson en Shelly-Ann Fraser-Pryce op Shericka Jackson (Jamaica) gingen compleet de mist in, maar wonderbaarlijk genoeg pakte de ploeg toch nog brons. Het goud ging in 1:32,16 minuten zeer verrassend naar Frankrijk, China eindigde op zes tienden en pakte het zilver. Deze finale is overigens op 2:12 uur te vinden in de video.

4x200m mannen
Bij de mannen waren de Amerikanen duidelijk de besten, tot de slotlopers aan de beurt waren. Remontay McClain moest alle zeilen bijzetten om de Zuid-Afrikaan Akani Simbine van het lijf te houden en dat lukte nog maar niet: met 1:20,12 waren de Amerikanen drie tienden van een seconde sneller dan Zuid-Afrika, dat bijna een seconde voor het bronzen Duitsland eindigde.

4x100m vrouwen
Het evenement werd afgesloten met de 4x100m-finales, te beginnen met de vrouwen. Daar gingen de Amerikaanse dames ruim aan de leiding, tot slotloopster Aleia Hobbs in gevaar kwam. Jonielle Smith uit Jamaica kwam ondanks een geweldig slot echter nét tekort en twee honderdsten achter de 43,27 van de VS was er zilver voor Jamaica, vier tienden voor de uittredend kampioenen uit Duitsland.

4x100m mannen
De mannenfinale is vanaf 2:53 uur te zien in de video en was een bijzonder fraaie afsluiter van het evenement. Na de laatste wissel waren er nog zeker vijf kanshebbers, maar het was niet de Amerikaanse ploeg (zilver in 38,07), de Britse ploeg en tevens wereldkampioenen (brons in 38,15) of de Jamaicanen die het goud pakten...Brazilië deed het! Paulo André Camilo de Oliveira liep de race van zijn leven en maakte de geweldige stunt compleet: met 38,05 pakte Brazilië het goud, de grootste sprintprestatie van het land in een kleine twee decennia.