FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 december 2018

NFL: Eagles te sterk voor Redskins

De Philadelphia Eagles hebben in de NFL na twaalf wedstrijden een record van 6-6 te pakken. De ploeg won tijdens Monday Night Football thuis van de Washington Redskins, die nu ook op 6-6 staan.

Eagles-quarterback Carson Wentz hielp de regerend kampioenen aan een voorsprong, nadat Golden Tate zijn pass omzette in een touchdown. De Redskins kwamen in het tweede kwart echter langszij: eerst scoorde Dustin Hopkins een 44-yard field goal, daarna was Adrian Peterson met een indrukwekkende run goed voor een 90-yard touchdown.

Dankzij Darren Sproles kwamen de Eagles weer langszij, hoewel een field goal van Hopkins het halverwege spannend hield: 14-13. In het derde kwart werd niet gescoord, in het vierde kwart beslisten de Eagles het duel. Wentz bediende Jordan Matthews voor een touchdown en Tate voor de 2-point conversion, waarna Jake Elliott de eindstand met field goals van 46 en 44 yards op 28-13 bracht.

Eagles - Redskins (Bron: YouTube)

Britse regering gedwongen juridisch advies over brexit vrij te geven

De Britse regering is door het parlement gedwongen een belangrijk advies over de brexit vrij te geven.

Het gaat om een juridisch advies dat is opgesteld naar aanleiding van de deal van premier May. In het document staan naar verluid een aantal zaken die de Britse regering zeer onwelgevallig zijn. Zo zou het VK voor onbepaalde tijd in de backstop terecht kunnen komen zonder uitweg. Iets waar brexiteers van gruwelen.

De regering weigerde dan ook het document vrij te geven. Het Britse parlement vond dat onacceptabel en besloot een motie aan te nemen waarin staat dat het kabinet het parlement (contempt of parliament) minacht. Dat is een procedure die verregaande gevolgen kan hebben. Daarmee is de regering feitelijk gedwongen het gewraakte stuk alsnog vrij te geven.

Volgende week dinsdag stemt het lagerhuis over de deal van May.

Clubs in Eerste Divisie mogen zelf kiezen tijdens interlandperiode

Clubs in de Keuken Kampioen Divisie mogen voortaan zelf beslissen of ze in actie willen komen in een interlandperiode.

Dat weet het Algemeen Dagblad te melden. Voor enkele clubs zorgen de speelrondes tijdens interlandperiodes voor de nodige personele problemen, omdat ze spelers moeten missen wegens interlandverplichtingen. Met name NEC en Sparta Rotterdam waren een uitgesproken tegenstander van competitievoetbal tijdens de interlandperiode.

Daarnaast ontstond er eerder dit seizoen een conflict tussen de KNVB en FC Twente over de vrijgave van Joël Drommel, die zich terugtrok uit de selectie van Jong Oranje om ‘gewoon’ in de Keuken Kampioen Divisie te spelen en vervolgens geschorst werd. Als clubs niet tijdens de interlandperiode willen spelen, kunnen ze dat bij de KNVB aangeven.

De wedstrijden van de betreffende clubs zullen dan op maandag worden afgewerkt. Het is de bedoeling dat deze duels zo spoedig mogelijk op het programma worden gezet, zodat er geen groot verschil in het aantal gespeelde wedstrijden ontstaat. De wedstrijden in de laatste speelronde van een periode moeten in ieder geval allemaal gelijktijdig worden afgewerkt. De meeste clubs in de Keuken Kampioen Divisie vinden doorspelen tijdens de interlandperiode juist interessant.

Omdat het competitievoetbal tijdens de interlandperiode stilligt, is de aandacht voor de Keuken Kampioen Divisie een stuk groter. Vanwege de live-uitzendingen van FOX Sports worden de duels over het hele weekeinde uitgesmeerd. Bovendien werden er in de afgelopen interlandperiode de nodige toppers afgewerkt, bijvoorbeeld met FC Twente - Go Ahead Eagles en NEC - Sparta Rotterdam.

Marrakesh-pact lijkt struikelblok Belgisch kabinet te worden

Premier Michel van België heeft besloten het parlement te laten stemmen over het Marrakesh-pact. Daarmee zet hij de verhoudingen binnen de coalitie verder op scherp.

Coalitiepartij N-VA heeft namelijk laten weten zijn steun aan het kabinet in te trekken als zij het pact steunt. Als het parlement instemt met het pact, en dat is naar verwachting het geval, dan staat de N-VA voor het blok.

De hele dag is er crisisoverleg gevoerd tussen de verschillende partijen. Dat overleg werd onder grote spanning gezet door de N-VA die een zeer controversiele campagne lanceerde op sociale media tegen het pact. In de campagne werden foto's van vrouwen met boerka en andere afbeeldingen getoond om de vermeende onwenselijke gevolgen van dit pact te schetsen. Vier uur later is de campagne offline gehaald door de N-VA, maar daarmee was het kwaad al geschiedt.

Tot drie jaar geëist voor prostitueren van vrouwen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tot drie jaar cel geëist tegen drie mannen uit Baarn, in de leeftijd van 26, 27 en 30 jaar. Zij worden er van verdacht twee vrouwen te hebben uitgebuit door hen langere tijd te prostitueren. De officier van justitie verwijt hen zichzelf te hebben verrijkt door de kwetsbare slachtoffers schaamteloos als gebruiksvoorwerp in te zetten. Dit heeft bij de vrouwen tot blijvende mentale en fysieke schade geleid.

Na een anonieme melding ontdekte de politie in december 2016 de twee vrouwen in een slaapkamer in een woning in Baarn. Ze sliepen in het bed waar zij ook de prostitutieklanten ontvingen. Naar aanleiding van verklaringen van de vrouwen heeft de politie onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder zij het prostitutiewerk verrichtten. Diverse laptops en telefoons werden onderzocht. Ook financieel onderzoek droeg bij aan het helder krijgen van de situatie waarin de vrouwen verkeerden. Deze situatie blijkt schrijnend te zijn geweest. Ruim een half jaar lang zijn de slachtoffers veelvuldig geprostitueerd. De ene vrouw moest in de badkamer wachten als de andere vrouw een klant ontving. De drie verdachten uit Baarn speelden een hoofdrol bij deze uitbuiting.

De mannen maakten volgens het Openbaar Ministerie misbruik van de kwetsbare positie waarin de vrouwen zaten. Ze waren illegaal in Nederland en hadden geen sociaal netwerk, geen huisvesting en spraken geen Nederlands. Regelmatig werden de vrouwen gewezen op het risico het land uit gezet te worden als er klachten van klanten zouden komen. De verdachten dwongen de slachtoffers zo om voor hen te blijven werken en regelden vervolgens de klanten en zorgden voor huisvesting. Het geld dat de vrouwen verdienden werd grotendeels afgedragen aan de twee hoofdverdachten.

Oplichting
De 27-jarige man wordt ook verdacht van oplichting door een klant van een andere prostituee tienduizenden euro’s afhandig te maken. Hij hield het psychisch labiele slachtoffer voor dat de prostituee, waar op de man verliefd was, vrijgekocht zou kunnen worden van menshandelaren. De verdachte zou hierin een bemiddelende rol spelen. Nadat het slachtoffer in meerdere delen ruim 35.000 euro heeft over gemaakt, is zijn geld op, zijn al zijn waardevolle bezittingen verkocht, en zijn zijn mogelijkheden om leningen af te sluiten uitgeput. De verdachte laat hem dan met een smoes een huurcontract voor een woning in Almelo tekenen. In deze woning wordt later een hennepkwekerij aangetroffen. Ook hiervoor is de 27-jarige man vervolgd.

Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met de rol die de verdachten hebben gespeeld. Tegen de 26- en 27- jarige man zijn celstraffen van drie jaar geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De 30-jarige verdachte hoorde een celstraf van veertien maanden, waarvan vier voorwaardelijk, tegen zich eisen. Voor allen is een contactverbod met de slachtoffers gevraagd.

Namens de slachtoffers is ook een vordering tot schadevergoeding ingediend omdat zij inkomsten zijn misgelopen en bovendien psychische schade hebben opgelopen. Het Openbaar Ministerie heeft bovendien een ontnemingsvordering ingediend. Hierbij is de rechter verzocht om de verdachten te verplichten om al het geld dat zij illegaal verdiend hebben terug te betalen. Deze vordering zal op een later moment door de rechtbank worden behandeld.

De rechtbank doet op 20 december 2018 uitspraak.

Vermeulen stopt als bondscoach Nederlandse volleybalteam

Gido Vermeulen stopt na vier jaar als bondscoach van het Nederlandse volleybalteam. De volleybalbond Nevobo gaat de komende maanden op zoek naar een opvolger.

Na een grondige evaluatie van het afgelopen seizoen heeft de 54-jarige Vermeulen besloten te stoppen. Onder zijn leiding werd voor het eerst sinds 2002 kwalificatie voor het WK afgedwongen. Op dat WK in Italië eindigde Nederland op de achtste plaats.

“Ik heb een fantastische periode gehad met dit team en ik denk dat we het maximale eruit hebben gehaald", vertelt Vermeulen. “Vier jaar geleden was het doel om het mannenteam weer terug te brengen naar de top acht van de wereld en dat is gelukt. Het is nu tijd voor nieuwe uitdagingen.”

Interim-directeur Joop Alberda van de volleybalbond is Vermeulen dankbaar: “Hij heeft Oranje tijdens het WK terug op de kaart gezet. Hierdoor mag Nederland gaan spelen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan.”

Gido Vermeulen stopt ermee. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Gido Vermeulen stopt ermee. (PRO SHOTS/Insidefoto)

NVWA vindt bron Salmonella Goldcoast besmetting

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij, waarop de benodigde maatregelen zoals tracering zijn ingezet. Het gaat om varkensvlees dat in de periode 4 juni tot en met 24 oktober 2018 is afgezet.

In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn deze patiënten te linken met deze specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen. De NVWA houdt hier toezicht op.

De NVWA is inmiddels bezig al het varkensvlees afkomstig van de slachterij in de periode 4 juni tot en met 24 oktober te traceren. Het is aan de betrokken bedrijven de producten waarin varkensvlees is verwerkt zo nodig uit de handel te halen. De NVWA ziet hier op toe. Omdat het traceringsonderzoek nog loopt is nu nog niet geheel bekend in welke producten dit vlees is verwerkt en of deze producten nog verkrijgbaar zijn. De NVWA heeft via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) de betrokken lidstaten ingelicht over deze traceeractie.

Publiekswaarschuwingen
In België hebben afgelopen weekeinde enkele Belgische bedrijven het publiek gewaarschuwd voor enkele specifieke producten waarin varkensvlees is verwerkt. Uit voorzorg zijn een paar producten teruggeroepen, ook in Nederland. Als blijkt dat aan Nederlandse consumenten ook andere producten zijn geleverd die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid, zullen meer publiekswaarschuwingen volgen. De NVWA zal die waarschuwingen dan op haar website plaatsen.

Zieken
Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland 19 patienten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n 8 gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend van andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast identiek aan de Nederlandse stam.

Maatregelen
Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden is het verstandig om rauwe varkensvlees(producten) voor consumptie door en door te verhitten. Bij goed verhitten is het risico minimaal, omdat de Salmonella-bacterie dan wordt gedood. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur). Deze voorzorgsmaatregel geldt vooral voor risicogroepen, ouderen, zwangere vrouwen, pas geboren baby’s en volwassenen met een verzwakt afweersysteem.

NVWA vindt bron Salmonella Coldcoast besmetting (Foto ©Pxhere)
NVWA vindt bron Salmonella Coldcoast besmetting (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Technisch directeur NEC per direct weg 'door verschil van inzicht'

De wegen van NEC en Remco Oversier scheiden zich per direct, zo melden de Nijmegenaren dinsdagmiddag via de officiële kanalen.

De technisch directeur en de club verschillen van inzicht over de te varen koers met betrekking tot het technisch beleid bij de club, waarna in overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen, zo klinkt het.

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Ron van Oijen licht het vertrek van Oversier toe op de clubsite: "Binnen NEC hebben we een duidelijk beeld van wat wij van de technische afdeling verwachten en hoe wij tot prestaties zouden moeten komen. Dit kwam niet langer overeen met de visie van Remco, waardoor we uiteindelijk in overleg hebben besloten uit elkaar te gaan."

"Wij danken Remco voor zijn inzet en betrokkenheid bij onze club en wensen hem veel succes in zijn verdere carrière", aldus Van Oijen. NEC is aan een tegenvallend seizoen bezig en is op de negende plek in de Keuken Kampioen Divisie terug te vinden. Na 16 wedstrijden heeft de ploeg uit Nijmegen 25 punten verzameld, waarbij de achterstand op koploper FC Den Bosch reeds 8 punten is.

Celstraffen geëist voor cocaďne tussen de ananassen

"Tenminste 150 miljoen euro. Dat was de lading cocaïne waard die in maart 2016 in de haven van Antwerpen werd onderschept, en die bedoeld was voor – vermoedelijk - een dekmantelbedrijf in fruit in het Nederlandse Monster. Dat bedrijf handelde onder de marktprijs al enige tijd in Zuid-Amerikaans fruit. En deze container eindigde als enige bij een bedrijf in het Brabantse Made, zogenaamd omdat de koelmotor stuk was. Maar die deed het gewoon. Het kan niet anders dan dat de vijf mannen die naar aanleiding van het transport worden vervolgd, betrokken waren bij de invoer van 5000 kilo cocaïne."

Dat zei dinsdag de officier van justitie van het Landelijk Parket voor de rechtbank in Amsterdam waar de zaak wordt behandeld. De verdachten zijn tussen de 36 en 54 jaar oud en komen uit Made, Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag en België. Tegen hen zijn straffen geëist tussen de 4 en 10 jaar. De hoogste eis was voor de man die vanwege zijn werk voor een transportbedrijf een belangrijke schakel in het logistieke proces vervulde. Een sleutelfunctie, aldus de officier in het requisitoir. Achter dit transport, in totaal bijna 4100 pakketten, zaten vermoedelijk verschillende afnemers. Dat leidt het LP af aan de verschillende logo’s op de pakketten: 40.

PGP
Belangrijke informatie in deze zaak heeft het onderzoeksteam onder andere gevonden in zogenoemde PGPsafetelefoons. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Inmiddels is het politie en NFI gelukt van in het buitenland in beslag genomen servers alsnog communicatie te achterhalen tussen mensen die zich veilig waanden voor opsporingsambtenaren, zo is al in diverse strafzaken gebleken. Ook in deze zaak zijn berichten gevonden, waaronder: “Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!”.

Volgende week komen de raadslieden van de verdachten aan het woord. De uitspraak in deze zaak is waarschijnlijk eind januari.

Ibrahimovic dicht bij terugkeer naar AC Milan tijdens winterse transferperiode

Zlatan Ibrahimovic is dicht bij een terugkeer naar AC Milan, waarbij Goal begrijpt dat gesprekken in een vergevorderd stadium zijn.

Een tweede periode in San Siro voor de Zweedse spits is al geruime tijd geopperd, waarbij zijn heldendaden in de Verenigde Staten bij LA Galaxy hem op de radar van clubs in Europa hebben gehouden, zelfs op 37-jarige leeftijd.

Ibrahimovic vond 22 keer het net in het Major League Soccer-seizoen 2018 en verdiende daarmee de prijs voor nieuwkomer van het jaar. Hij suggereerde dat hij nog twaalf maanden zou blijven, wat een onderdeel was van zijn aanvankelijke overeenkomst met LA Galaxy. Het ziet er echter steeds meer uit dat zijn periode in de VS ten einde loopt.

Goal begrijpt dat de gesprekken met AC Milan vorderen en dat er in de komende dagen een overeenkomst kan worden aangekondigd. Als de geschikte voorwaarden worden opgesteld, gaat Ibrahimovic terug naar een competitie die hij goed kent.

De Zweed speelde in Italië voor AC Milan, Juventus en Internazionale en met Milan werd hij tijdens het seizoen 2010/11 landskampioen, wat het laatste landskampioenschap was van de club. In 2012 vertrok de spits naar Paris Saint-Germain. Een reünie is nu nabij.

Het is duidelijk dat de komst van Ibrahimovic niet het einde zal betekenen voor Patrick Cutrone. De twintigjarige aanvaller, die zijn opleiding genoot bij de club, brak tijdens het seizoen 2017/18 door bij de club en was dit seizoen tot dusver zeven keer trefzeker.

Het is de intentie van Milan om hem te behouden voor de club en zijn voortdurende ontwikkeling te laten ondersteunen door te werken met bewezen spitsen in de personen van Ibrahimovic en Gonzalo Higuaín.

Robben: "Dankbaar dat ik op mijn 34e nog steeds op dit niveau kan spelen"

Arjen Robben laat zijn opties open over zijn toekomst na zijn beslissing om aan het einde van het seizoen te vertrekken bij Bayern München.

Het contract van de vleugelspeler loopt komende zomer af en zodoende komt er na tien jaar een einde aan zijn dienstverband bij de club. Mocht hij er niet voor kiezen om te stoppen dan is de Nederlander komende zomer transfervrij.

"Mijn toekomst is nog steeds open, alles zou nog kunnen gebueren. Dit was het juiste moment om mijn vertrek aan te kondigen", vertelt Robben op de officiële clubwebsite van Bayern München.

"Voor de fans en de club is alles duidelijk en iedereen weet dat het voorbij is aan het einde van het seizoen. Ik heb tijd om na te denken over mijn toekomst en wat de volgende stap zal zijn. Het is mogelijk dat ik met pensioen ga. Het kan ook goed zijn om door te gaan als er iets interessants voorbij komt."

Het vooruitzicht dat Robben met pensioen gaat lijkt echter onwaarschijnlijk gezien zijn recente vorm, nadat hij twee prachtige doelpunten maakte tegen Benfica in de Champions League-wedstrijd van afgelopen week. "Ik ben dankbaar dat ik op mijn 34e nog steeds op dit niveau kan spelen als vleugelspeler. Dat is iets speciaals en het maakt me gelukkig. Het zou anders zijn als iemand zei dat het niet goed meer ging en ik moest stoppen. Ik denk dat het op deze manier beter is. Het is goed."

"Het is een beetje raar. We hebben het nu al over afscheid nemen, maar het team heeft veel ambitie en ik ook. Het maakt me blij om te zien dat ik nog steeds een topprestatie kan leveren in een grote Europese wedstrijd zoals tegen Benfica en moge dat doorgaan. Ik hoop tot het einde een belangrijke rol te spelen om het team te helpen. Mijn doel is om in de zomer met minstens een prijs te vertrekken."

WK hockey: Australië zeker van kwartfinale, China pakt punt

Dinsdag was de zevende dag van het WK hockey. In het Indiase Bhubaneswar is de wedstrijd tussen Australië en Engeland geëindigd in een 3-0 zege voor de regerend wereldkampioen. Het duel Ierland en China werd 1-1.

Ierland - China (1-1)
In de tweede WK-wedstrijd voor China heeft de ploeg opnieuw knap gepresteerd. Het hield Ierland op een 1-1 gelijkspel. Zo hebben de Aziaten na twee gespeelde wedstrijden, twee punten. Australië is al zeker van de kwartfinale. Het haalde het maximale aantal punten uit twee wedstrijden. China volgt met 2 punten, Engeland en Ierland hebben een punt.

Lang was het eenrichtingsverkeer voor de Ieren. De ploeg van Alexander Cox kreeg kans na kans, maar vooral de Chinese keeper hield zijn ploeg in leven. Vlak voor rust leek het dan eindelijk raak en klonk er gejuich vanaf de tribunes. De tip in bleek echter in het zijnet, in plaats van in de kruising.

Vlak voor het einde van het derde kwart was het China dat ineens in de Ierse cirkel opdook. Jonathan Bell trok aan de handrem en kreeg daarvoor een gele prent. China was in overtal en het kreeg een strafcorner. Met een variant wisten de Chinezen keeper David Harte te passeren, 0-1.

Heel lang kon de ploeg niet genieten van de voorsprong. Zestig tellen later was het dan eindelijk raak voor The Green Machine. Alan Sothern tipte een harde voorzet binnen. De Ieren bleven aanzetten maar kwamen in het vierde kwart niet meer tot scoren.

China, Engeland en Ierland vechten alle drie nog om de tweede en derde plek. Vrijdag treft het al geplaatste Australië China. Ierland neemt het op tegen Engeland.

Engeland - Australië (0-3)
Wereldkampioen Australië is hard op weg naar poulewinst na een duidelijke 3-0 zege op Engeland. Daardoor hebben de Kookaburras de volle winst uit twee wedstrijden, na een eerdere krappe zege op Ierland (2-1).

Engeland stelde in de eerste wedstrijd hevig teleur met een 2-2 tegen China, ondanks veel kansen om de zege binnen te slepen. Engeland kan altijd nog derde worden om door te gaan naar de cross-over, de tussenronde voor de kwartfinale. Het moet dan wel boven China of Ierland eindigen.

De eerste twee kwarten kwamen Engeland en wereldkampioen Australië niet tot scoren. Eerst tipten de Kookaburras net de bal langs de verkeerde kant van de paal. Uit de counter die daaruit volgde, raakte de Engelsman Phil Roper de paal. Verder ging het gelijk op en wisten de Australiërs niet te domineren.

In het derde kwart gebeurde er hoegenaamd weinig, maar dat was slechts stilte voor de storm. In het vierde kwart zette Australië aan en scoorden ze een goal uit het boekje. De bal werd vanaf de achterlijn keurig teruggelegd en binnen geflatst door Jacob Whetton. Even later was het Blake Govers (ex-Bloemendaal) die de bal hard achter George Pinner sloeg.

Engeland gaf het helemaal weg in de 56ste minuut toen de bal onnodig werd aangeraakt in de cirkel, waardoor de Kookaburras juist nog een kans kregen en Corey Weyer met een backhand de 3-0 kon maken. Iets wat zeer nadelig kan zijn voor het doelsaldo van de spelers van Engeland, die in hun laatste poulewedstrijd Ierland treffen.

Vrouw van 136kg vermoordt vriend door op hoofd te zitten

De 44-jarige Amerikaanse Windi Thomas is redelijk aan de forse kant. Dat heeft haar vriend, Keeno Butler, geweten ook: de eveneens 44-jarige man kwam te overlijden nadat de lieftallige Windi met haar 136 kilogram op zijn hoofd was gaan zitten om een ruzie te beëindigen.

Op 18 maart hadden de twee na een avondje drinken een discussie en die liep iets uit de hand. In hun huis in Erie, Pennsylvania, werd Butler door zijn vriendin in zijn hand gestoken, waarna ze hem met een tafelpoot nog op het hoofd en in zijn nek sloeg.

Dat was voor Windi nog niet genoeg: haar vriend lag inmiddels op de grond en ze besloot er bovenop te gaan zitten, op zijn hoofd. Dat bleek de genadeklap, want Butler overleed en het autopsierapport wees uit dat hij onder Windi's gewicht is gestikt, waarna de dame nog wel zelf het noodnummer belde.

Het verhaal van haar advocaten was aanvankelijk dat de vrouw dronken was, uitgleed en bovenop haar vriend viel. De steekwond in Butler's hand en de wonden in zijn nek maakten dat verhaal echter wat ongeloofwaardig. Op 21 december wordt uitspraak gedaan in de zaak tegen Thomas, die 18 tot 36 jaar cel kan krijgen voor doodslag.

Drie debutanten in wereldbekerselectie Tomaszów Mazowiecki

De selectiecommissie van de KNSB heeft de selectie bekendgemaakt voor de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Tomaszów Mazowiecki. De schaatsploeg in Polen kent drie debutanten. 

Martijn van Oosten, Louis Hollaar en Imke Vormeer maken hun internationale debuut. Van Oosten start op de 1000 meter, Hollaar op de 1500 meter en Vormeer op de 5000 meter. De schaatsploeg van Team Jumbo zit in collalbo en slaat deze wedstrijd over. De ploeg is er volgende week aanwezig bij de WB in Heerenveen. 

Vrouwen
500 meter
Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Femke Beuling, Janine Smit en Esmé Stollenga
1000 meter
Jutta Leerdam, Ireen Wüst, Letitia de Jong, Lotte van Beek en Sanneke de Neeling
1500 meter
Ireen Wüst, Melissa Wijfje, Lotte van Beek, Jutta Leerdam en Reina Anema
5000 meter
Esmee Visser, Melissa Wijfje, Carien Kleibeuker, Reina Anema en Imke Vormeer
Ploegenachtervolging
Lotte van Beek, Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Reina Anema
Teamsprint
Janine Smit, Letitia de Jong, Ireen Wüst en Femke Beuling

Mannen
500 meter
Kai Verbij, Michel Mulder, Ronald Mulder, Dai Dai Ntab en Jesper Hospes
1000 meter
Kai Verbij, Gijs Esders, Dai Dai Ntab, Lennart Velema en Martijn van Oosten
1500 meter
Marcel Bosker, Louis Hollaar, Gijs Esders, Jos de Vos en Pim Schipper
10.000 meter
Jorrit Bergsma, Kars Jansman, Simon Schouten, Jouke Hoogeveen en Marcel Bosker
Ploegenachtervolging
Jorrit Bergsma, Simon Schouten, Kars Jansman en Jos de Vos
Teamsprint
Michel Mulder, Dai Dai Ntab, Kai Verbij, Gijs Esders

Het programma voor de WB in Tomaszów Mazowiecki ziet er als volgt uit.

Vrijdag 7 december, vanaf 13.45 uur:
500 meter vrouwen
500 meter mannen
1000 meter vrouwen
Ploegenachtervolging mannen
Ploegenachtervolging vrouwen
1000 meter mannen

Zaterdag 8 december, vanaf 14.00 uur:
500 meter vrouwen
1500 meter mannen
1500 meter vrouwen
500 meter mannen

Zondag 9 december, vanaf 13.00 uur:
Teamsprint vrouwen
Teamsprint mannen
5000 meter vrouwen
10.000 meter mannen

Walgelijke webshop verhuurt kinderkleding inclusief kind

In Rusland is een webshop opgedoken waar je designer kinderkleding kon huren. Natuurlijk niets vreemds aan, ware het niet dat je bij deze walgelijke webshop het poserende model er voor een tijdje bij kreeg. De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor heeft de site direct geblokkeerd, waarna deze al gauw uit de lucht gehaald werd.

Op elke foto op de site werd kinderkleding aangeprezen, maar bij elke foto stond de naam en leeftijd van het kind dat poseerde met de kleding. De gevraagde prijzen leken ook nogal hoog voor designer kleding. Zo kon je kleding voor een uur huren, maar mocht je wel direct 500 tot 1500 dollar aftikken. De prijzen leken ook niet te corresponderen met de kwaliteit van de kleding, maar meer met de leeftijd van het model. Hoe jonger het model, hoe hoger de huurprijs.

Bezoekers van de site waarschuwden de autoriteiten, waarna actie werd ondernomen. Op dit moment wordt gezocht naar de personen achter deze site en naar andere versies van deze site, zodat deze ook uit de lucht gehaald kunnen worden.

Operation Wind Bastion voor Rainbow Six van start

Het vierde seizoen van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Year 3, Operation Wind Bastion, gaat nu van start op PlayStation 4, Xbox One en pc. Daar hoort natuurlijk een nieuwe trailer bij.

Operation Wind Bastion speelt zich af in Marokko en voegt een nieuwe map, Fortress, en twee gloednieuwe Operators, Nomad en Kaid, toe aan de game. Nomad is een aanvallende Operator die met haar Airjab Launcher verdedigende Operators omver kan blazen. Kaid is een verdedigende Operator die met zijn Rtila Electroclaw metalen objecten vanaf een afstand onder stroom kan zetten.

Operators Nomad en Kaid zijn nu beschikbaar voor spelers met de Year 3 Pass. Overige spelers spelen deze Operators vanaf 11 december vrij met Renown of R6 Credits. De map Fortress is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar en er is een herontworpen in-game shop. Operation Wind Bastion introduceert daarnaast speciale uniformen en headgear van 11 Pro League Teams. Spelers die deze items aanschaffen, steunen daarmee de desbetreffende teams. Tot slot worden er meerdere gameplayverbeteringen doorgevoerd.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Denemarken stopt uitgeprocedeerde asielzoekers op ijskoud eiland

Denemarken maakt zich op voor een revolutionaire behandeling van uitgeprocedeerde asielzoekers. De minister van immigratie wil namelijk criminele en uitgeprocedeerde asielzoekers van het vaste land van Denemarken hebben. Favoriete stallingsplaats: Lindholm Island, een eilandje gelegen in de ijskoude Baltische Zee.

"Ze zijn ongewenst in Denemarken en dat mogen ze voelen ook", aldus de keiharde, maar eerlijke mening van minister Inger Stojberg. Lindholm wordt op dit moment gebruikt voor onderzoek naar besmettelijke ziektes bij dieren en de bebouwing bestaat bijna volledig uit crematoria, stallen en een aantal laboratoria. De pont die tussen het vaste land en het eiland pendelt heeft de toepasselijke naam 'Virus'.

De toekomstige bewoners worden verplicht om zich dagelijks te melden. Doen ze dat niet, dan volgt gevangenisstraf. De pont zal verder slechts tweemaal per dag naar het drie kilometer verderop gelegen vaste land pendelen en de prijs van een kaartje zal volgens een woordvoerder van de Deense Volkspartij extra hoog worden. Het hele plan zal de komende vier jaar naar verluidt 115 miljoen dollar gaan kosten en de geplande opening is rond 2021.

Massale immigratie uit het Midden-Oosten en Afrikaanse landen heeft ervoor gezorgd dat de Deense politiek een ruk naar rechts heeft gemaakt. De huidige regering heeft beloofd om alles te doen, binnen de wet, om de immigratie uit deze landen te minimaliseren.

Noord-Koreaanse nieuwslegende stopt na bijna halve eeuw

Ri Chun-hee, wie kent haar niet? De lieftallige 75-jarige dame leest al een eeuwigheid het belangrijkste nieuws voor op de Noord-Koreaanse staatsomroep, gekleed in traditionele paars-roze jurk, waardoor ze ook wel bekend staat als 'de roze dame'. Dat is echter voorbij: ze stopt.

Het nieuws in Noord-Korea is altijd uiterst emotioneel en dus schuwt oma Ri een stukje theater niet: vol emotie vertelt ze het land al sinds 1971 over de belangrijkste zaken, zoals de ontmoeting tussen Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un. 

Ook de nucleaire tests werden door Ri aan het volk gemeld, net als de dood van Geliefd Leider Kim Jong-il en Groot Leider Kim Il-sung. Bij die laatste twee berichten kon de charmante dame haar tranen logischerwijze niet bedwingen en ze barstte dan ook in huilen uit.

Met de jonge Kim Jong-un aan het roer gaat het echter anders. De bejaarde nieuwslezeres zou niet meer in zijn 'moderne plaatje' passen, reporters moeten jong en hip zijn, naar Noord-Koreaanse maatstaven dan. Andere pakjes, een kekke studio, daar wordt tante Ri natuurlijk niet vrolijk van.

Ze was de laatste tijd al minder vaak op TV te zien, vooral vanwege haar (deeltijdse) pensioen. Alleen bij het écht grote nieuws werd Ri nog uit de mottenballen gehaald en op haar trouwe stoel gezet. De verwachting is dat de opvolgers van Ri wat meer westers zullen berichten, om het volk - dat toch echt langzaam meer in aanraking komt met de buitenwereld - nog mee te kunnen krijgen in de berichtgeving.

Ri over de ontmoeting tussen Trump en Kim (Bron: YouTube)

Ri vertelt het volk dat Geliefd Leider Kim Jong-il is overleden (Bron: YouTube)

Pokémon GO PvP uitgelegd en uitgerold

Meldden we een paar dagen terug dat Trainer Battles voor Pokémon GO in aantocht waren, nu weten we ook hoe deze vormgegeven worden. De PvP wordt nog deze maand uitgerold, beginnend bij trainers die het hoogste level hebben behaald.

Via een Battle Code kun je bevriende of onbekende trainers uitdagen een gevecht aan te gaan. Iedere trainer stelt een team van drie Pokémon samen en gaat de strijd aan. Ongeacht of je wint of verliest, je zult altijd beloningen ontvangen, waaronder zeldzame evolutie-items. Onbekende trainers moeten in de buurt zijn om uitgedaagd te worden. Ultra Friends en Best Friends kun je altijd uitdagen, zelfs als je kilometers ver uit elkaar bent.

Gevechten vinden plaats in een bepaalde League die de maximale CP van een Pokémon aangeeft. Maar CP alleen verzekert je nog niet van de overwinning. De strategisch slimste trainer heeft het voordeel. Het vechten lijkt heel erg op dat in Gym-gevechten, dus tikken om snel aan te vallen en om een Charged Attack op te laden. Daarnaast heb je beschikking over een beperkt aantal Protect Shields. Time het plaatsen van zo’n schild goed en je kunt die krachtige aanval van je tegenstander tegenhouden.

Durf je het niet meteen aan tegen echte mensen, dan kun je eerst trainen door het op te nemen tegen de teamleiders Blanche, Candela en Spark. Eenmaal daags kun je ook op deze manier extra items winnen. Trainer Battles worden dus nog deze maand aan Pokémon GO toegevoegd, beginnend bij de diehard fans van de game. Om alles nog even handig op een rijtje te zetten, hebben onze collega’s van IGN onderstaande video in elkaar geknutseld.

Doodrijder 17-jarig meisje vrijgelaten

De 37-jarige Bosschenaar, die afgelopen zondag de 17-jarige Indy Verhallen aanreed in Rosmalen, is vrijgelaten. Hij werd zondagmiddag aangehouden. Gisteren overleed Indy. De man was bij zijn aanhouding onder invloed van alcohol. Ook werd in zijn auto een kleine hoeveelheid hennep gevonden. Het is onbekend of hij ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol was.

Volgens het OM is de huidige verdenking onvoldoende om hem langer vast te houden. "De verdenking is onvoldoende voor voorgeleiding. Doorrijden na een aanrijding is geen feit voor voorgeleiding. Eventueel dood door schuld zou dat wel zijn, maar daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Hij is nog steeds verdachte." volgens een woordvoerder.

Zijn advocate, Tineke van der Zanden, verklaart dat de man maandagavond in vrijheid is gesteld. Hij zou, vertelde ze, wel eerst poolshoogte hebben genomen op de plek van het ongeval en daarna pas doorgereden zijn.

NHL: Sabres na fraaie zegereeks drie keer op rij onderuit

De ijshockeyers van de Buffalo Sabres stonden vorig jaar stijf onderaan in de NHL. Dit seizoen gaat het veel beter en ze wonnen zelfs tien wedstrijden op rij.

Die reeks is inmiddels voorbij en op bezoek bij de Nashville Predators werd nu dan juist een omgekeerde reeks voortgezet: de Predators wonnen met 2-1, waardoor de Sabres er nu alweer drie op rij verloren hebben.

Ryan Ellis zette de Predators in de eerste periode op voorsprong, Sam Reinhart tekende in de tweede periode voor de gelijkmaker. Kevin Fiala was vier minuten voor het einde van die periode trefzeker en het bleef vervolgens bij 2-1.

Uitslagen NHL maandag
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 1-5
Nashville Predators - Buffalo Sabres 2-1
Dallas Stars - Edmonton Oilers 4-1

Predators - Sabres (Bron: YouTube)

Aardman heeft interesse om meer games te maken

Studio Aardman is wellicht het bekendst van (klei-)animaties als Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun the Sheep. Maar ze begeven zich ook op de gamesmarkt, onder andere met de onlangs uitgekomen Eerste Wereldoorlog-game 11-11 Memories Retold. Dat uitstapje smaakte blijkbaar naar meer. In een interview met Checkpoint Magazine geeft art director Bram Ttwheam aan vaker te willen samenwerken met game-ontwikkelaars.

Voor Aardman een project oppakt, kijkt de studio eerst of het aan hun drie kernwaarden voldoet. "Het verhaal is een van de kernwaarden. En dat heeft natuurlijk goed uitgewerkte personages nodig, waar wij veel waarde aan hechten. En zelfs als we iets digitaal doen, dan proberen we het alsnog een handgemaakte uitstraling mee te geven," aldus Ttwheam.

Concrete plannen voor een volgende samenwerking zijn er echter nog niet. "Welk verhaal we gaan vertellen en hoe we dit gaan doen is op dit moment nog niet te zeggen. Persoonlijk zou ik nog wel een keer zo’n uitgebreid en emotioneel verhaal willen vertellen. En buiten dat is er binnen de studio veel enthousiasme en een soort verantwoordelijkheidsgevoel om games naar andere hoogtes te brengen."

11-11 Memories Retold is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze review lees je wat wij hiervan vonden.

Wallace and Gromits World of Invention 4

Slachtoffer schietpartij aangehouden

Zondag 2 december vond er op de Jos Cuypersstraat in Heerlen rond 18:10 uur een schietincident plaats. Daarbij werd een 31-jarige man twee keer geraakt. De verdachte, een 46-jarige man, kon vrijwel meteen worden aangehouden.

Lees ook: 31-jarige man gewond bij schietpartij Heerlen

Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar ontving hij de benodigde medische zorg. Inmiddels verkeert hij buiten levensgevaar.

Zondag zijn zowel forensisch onderzoek als buurtonderzoek opgestart. Daarnaast zijn er getuigen gehoord. Het onderzoek over wat zich die middag heeft afgespeeld is nog in volle gang. De eerste uitkomsten van het onderzoek gaven aanleiding om zowel slachtoffer als verdachte aan te houden. Beide mannen zitten in beperking. 

Winkel Roy Donders failliet

Schokkend nieuws uit het zuiden des lands: de winkel van Roy Donders is failliet. Fans kunnen in Tilburg per direct geen aartslelijke echte kwaliteitshuispakken meer kopen, want de winkel zit per direct op slot. De Brabander is niet persoonlijk failliet.

De 27-jarige Donders heeft het faillissement zelf aangevraagd, de rechtbank sprak het dinsdagochtend definitief uit. De reden is duidelijk: "Het ging gewoon niet goed", aldus Donders, die liet weten dat hij schijnbaar ook zanger is en daar nog wel wat mee denkt te kunnen verdienen.

Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen schooldiploma

Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen voortaan een schooldiploma. Dat gaat minister Slob (Onderwijs) in de wet vastleggen, zo schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee wil de minister leerlingen in het praktijkonderwijs de erkenning geven die zij verdienen.

Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen waarvoor het vmbo te zwaar is. Er zijn 175 scholen voor praktijkonderwijs en ongeveer 30.000 leerlingen. De meeste leerlingen gaan na het praktijkonderwijs aan het werk. Het is de enige schoolsoort in het voortgezet onderwijs zonder eindexamen.

Diploma
Volgens minister Slob verdienen deze leerlingen aan het eind van hun middelbare schooltijd ook bewijs van hun prestaties. “Leerlingen in het praktijkonderwijs willen net als andere leerlingen laten zien wat zij kunnen. Daarom krijgen zij voortaan ook een diploma”, aldus minister Slob. Omdat in het praktijkonderwijs geen eindexamen wordt afgenomen, gaat het om een schooldiploma. Aan het schooldiploma kunnen bijvoorbeeld branchecertificaten en praktijkverklaringen worden toegevoegd.

Maatwerk
Er komt geen landelijk examen, omdat de leerlingen niet allemaal hetzelfde onderwijs krijgen. “De kracht van het praktijkonderwijs zit in maatwerk”, zegt minister Slob.
De minister gaat de wet zo snel mogelijk invoeren. Ondertussen gaat hij gesprekken voeren om te zorgen dat zoveel mogelijk scholen alvast schooldiploma’s gaan afgeven.

Meer kansen
Minister Slob wil ook dat leerlingen in het praktijkonderwijs meer kansen krijgen om door te stromen naar het vmbo. In het schooljaar 2019/2020 start daarom voor 30 scholen een pilot waarbij leerlingen uit het praktijkonderwijs les kunnen volgen op een vmbo-locatie. Zo worden zij in twee of drie jaar stapsgewijs voorbereid op het vmbo. Leerlingen die dit niveau aankunnen, stromen daarna door naar het vmbo. “Uiteindelijk gaat het erom dat we op alle mogelijke manieren deze groep leerlingen de kansen geven om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Het versoepelen van de overgang van praktijkonderwijs naar het vmbo kan daaraan bijdragen’’, aldus Slob.

Buurt diep geraakt door kerstpiemel

Inwoners van het Britse Reading zijn diep geraakt - en geschokt - door gezellige kerstversiering aan de gevel van een woning. Op de muur van het huis prijkt een twee woonlagen hoge penis van kerstlampjes.

De bewoners noemen de piemel - en bijbehorende set ballen - alles van 'diep kwetsend' en 'aanstootgevend' tot 'schokkend'. Een persoon denkt dat het gaat om studenten en hoopt dat de universiteit actie tegen de daders onderneemt.

De Reading Universiteit bevindt zich vlakbij de unieke kerstversiering.

Kerstpiem0l
Kerstpiem0l

NBA: Warriors wint met 'Big Three' eindelijk weer uitwedstrijd

De basketballers van de Golden State Warriors hebben na zes verloren uitwedstrijden op rij weer eens on the road gewonnen. Op bezoek bij de Atlanta Hawks werd het 111-128 voor de kampioenen.

Stephen Curry is na een blessure weer terug bij Golden State en samen met de andere twee van de Big Three leidde hij zijn ploeg naar een vroege voorsprong. Die werd niet meer uit handen gegeven, mede dankzij de 30 punten van Curry, 28 van Kevin Durant en 27 van Klay Thompson.

De Cleveland Cavaliers hadden de touwtjes op bezoek bij de Brooklyn Nets stevig in handen, maar in het vierde kwart leek het toch fout te gaan. Met drie seconden op de klok dunkte Alec Burks de 97-99 binnen en daarmee wonnen de Cavaliers dan alsnog.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 83-110
Atlanta Hawks - Golden State Warriors 111-128
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 97-99
New York Knicks - Washington Wizards 107-110
Toronto Raptors - Denver Nuggets 103-106
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 103-91
New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 126-129

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

1 op de 6 Nederlanders schaamt zich aan tafel voor partner

16 procent van de Nederlanders schaamt zich voor de tafelmanieren van zijn of haar partner. Vooral vrouwen (21 procent) zijn niet te spreken over de etiquette van hun partner, onder mannen bedraagt dit percentage slechts tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties.nl onder 1.118 Nederlanders in een relatie. Maar liefst 89 procent van de ondervraagden vindt dat er aan tafel geen plek is voor de smartphone.

Opvallend genoeg zijn veertigers het mildst over smartphones aan tafel, een op de vijf zegt hier namelijk geen probleem mee te hebben. Jongeren scoren met slechts 13 procent fors lager. “Je smartphone niet gebruiken aan de eettafel is in mijn optiek onderdeel van moderne tafelmanieren”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Het is erg opvallend dat veertigers volgens dit onderzoek de grootste voorstanders zijn van telefoons aan tafel Dit terwijl jongeren de naam hebben om ieder moment van de dag met hun smartphone bezig te zijn.”

Uit of thuis
Niet alleen telefoons, maar ook gasten zijn niet altijd even gewenst aan tafel. Zo gaat iets minder dan de helft van de Nederlanders liever uit eten dan dat zij thuis eters ontvangen. Mannen zijn met 47 procent fanatiekere buiten-de-deur-eters dan vrouwen (44 procent). Opvallend genoeg verwacht 28 procent van de ondervraagden dat degene die hem of haar uitnodigt om uit eten te gaan, betaalt. Mannen zijn hierin met 32 procent veel stelliger dan vrouwen (24 procent).

Overigens verwacht 81 procent van de ondervraagden dat wanneer ze bij iemand thuis worden uitgenodigd, de gastheer of -vrouw de kosten geheel op zich neemt. Franke: “Ik vind het bijzonder dat in de tijd van tikkies en betaalverzoeken, nog steeds zo’n groot gedeelte van de Nederlanders ervan uitgaat dat de gastheer of -vrouw betaalt. Mijn vrienden en ik splitten altijd de rekening, ongeacht we binnen of buiten de deur eten.”

Zuinigheid
Uit het onderzoek blijkt dat mannen bij een restaurantbezoek niet graag 'goedkope' keuzes maken. Zo ligt het percentage mannen dat liever niet met kortingsacties en -bonnen uit eten gaat, bijna twee keer zo hoog (vijftien procent) als dat van vrouwen (acht procent). Daarnaast zegt maar liefst 23 procent van de mannen nooit het goedkoopste gerecht van de menukaart te kiezen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts acht procent. Franke: “Ieder jaar doen veel restaurants mee met kortingsacties zoals de voordeelzegels van Albert Heijn of Nationale Restaurantweek. Dat mannen moeite hebben met deze acties begrijp ik niet. Uiteindelijk ben je een dief van je eigen portemonnee wanneer je hier geen gebruik van maakt.”

1 op de 6 Nederlanders schaamt zich aan tafel voor partner (Foto: Acties.nl)
1 op de 6 Nederlanders schaamt zich aan tafel voor partner (Foto: Acties.nl)

De beste games van 2018 op iOS volgens Apple

Vandaag onthult Apple het Beste van 2018, een wereldwijde verzameling toplijsten en selecties van hun editors in iedere categorie waarin de beste apps, muziek, podcasts, boeken, films en games worden uitgelicht. De complete lijstjes voor alle catgeorieen is in iTunes te vinden.

Beste Apps van 2018

iPhone App of the year - Procreate Pocket
iPhone Game of the year - Donut County
iPad App of the year - Froggipedia
iPad Game of the year - Gorogoa
Mac App of the year - Pixelmator Pro
Mac Game of the year - The Gardens Between
Apple TV App of the year - Sweat
Apple TV Game of the year - Alto's Odyssey

Top Games Charts

Meest gedownloade gratis iPhone games van Nederland
Helix Jump
Fortnite
Love Balls
Woord Kruis
Word Snack - Picnic with words
Rise Up
Knife Hit
Subway Surfers
Baseball Boy!
Hello Stars

Meest gedownloade betaalde iPhone games van Nederland
Minecraft
Hitman Sniper
Plague Inc.
30 Seconds Officieel
Bloons TD 6
F1 2016
Earn to Die 2
RollerCoaster Tycoon Classic
Pocket Build
The Room: Old Sins

Meest gedownloade gratis iPad games van Nederland
Fortnite
Love Balls
Helix Jump
Kick the Buddy
Word Snack - Picnic with words
Roblox
Toon Blast
Bowmasters - Multiplayer Game
Woord Kruis
Idle Miner Tycoon

Meest gedownloade betaalde iPad games van Nederland
Minecraft
The Room: Old Sins
RollerCoaster Tycoon Classic
F1 2016
The House of Da Vinci
The Room
Hidden Folks
Monument Valley 2
Bloons TD 6
Hitman Sniper
Farming Simulator 18

Man aangehouden voor moord op Robert Sengers

In het cold case onderzoek naar de moord op Robert Sengers heeft de politie dinsdagochtend een 57-jarige man aangehouden. De man zat op het moment van aanhouding in de gevangenis een straf uit voor een ander strafbaar feit.

De 40-jarige Robert Sengers uit Neerpelt (België) werd op 8 september 2004 rond 20.50 uur, neergeschoten op de parkeerplaats van restaurant 'Het landgoed' aan de Lage Mierdseweg in Esbeek. Hij is ter plaatse overleden. De dader zou op een scooter zijn weggereden richting Tilburg.

Er is destijds een Team Grootschalig Onderzoek opgestart, maar een dader werd nooit gevonden. De politie heropende kort geleden deze cold case en vroeg daarbij de hulp van het publiek in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht. Ook zette het onderzoeksteam forensische technieken in om meer duidelijkheid in de zaak te krijgen.

Het onderzoek naar de zaak gaat verder. De verdachte zal gehoord worden, hij wordt verdacht van moord.

Racen in Boston met Xenon Racer

Soedesco heeft de een releasewindow van Xenon Racer onthuld. De racegame komt begin 2019 uit. Ook is er een nieuwe racelocatie bekendgemaakt.

In Xenon Racer vinden de races plaats op zeven verschillende locaties verspreid over de wereld, in het jaar 2030. Twee van deze locaties zijn reeds bekendgemaakt, Tokio en Dubai. Tokio biedt racers zes unieke tracks om op te racen en Dubai heeft er nog eens vier. Alle tracks zijn in beide rijrichtingen te racen.

De derde locatie is aan de oostkust van de Verenigde Staten. Hier kunnen racers in Massachusetts door de stad Boston heen driften. In Boston kunnen spelers op drie totaal verschillende tracks racen, eveneens in beide richtingen.

Xenon Racer komt uit voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc via Steam. De game komt zowel digitaal als fysiek uit voor alle drie de consoles.

Metroidvania Sundered naar Switch en Xbox One

Ontwikkelaar Thunder Lotus heeft aangekondigd dat hun door Lovecraft geïnspireerde Metroidvania Sundered naar Xbox One en Nintendo Switch komt. De release van de zogeheten Eldritch Edition is nog deze maand, 21 december om precies te zijn.

Sundered onderscheidt zich van de meer traditionele Metroidvania door het gebruik van een procedureel gegenereerde map. Telkens als je dood gaat, wordt de lay-out van de map subtiel gewijzigd. Verder neem je het op tegen een veelvoud aan handgetekende vijanden die geïnspireerd zijn op de verhalen van H.P. Lovecraft.

Sundered: Eldritch Edition komt 21 december uit voor Xbox One en Nintendo Switch. Deze editie voegt onder meer co-op toe. Vorig jaar is de basisgame al verschenen voor PlayStation 4, macOS, Windows en Linux. Bezitters van een van deze versies krijgen co-op tot hun beschikking middels een gratis update. Bekijk hieronder de trailer van Sundered: Eldritch Edition.


Man om het leven gekomen op de A2

Een persoon is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de autosnelweg. De politie is bezig met een onderzoek naar de precieze toedracht van de aanrijding.

Rond 09.50 uur kregen de hulpdiensten melding van een aanrijding op de autosnelweg net voor de afrit Kelpen-Oler. Het slachtoffer stopte met zijn auto op de vluchtstrook in verband met een mogelijk pechgeval. Toen hij uit zijn auto stapte is het slachtoffer aangereden door een passerende vrachtauto.

De politie is een (technisch) onderzoek gestart naar de toedracht en hiervoor is de autosnelweg voorlopig nog afgesloten. Het doorgaande verkeer vanuit Maastricht naar Eindhoven krijgt het advies om de omleiding te volgen van knooppunt het Vonderen via A73 / A67.

The Council weet er wel raad mee

Bigben en Cyanide kondigen de release van The Council op PlayStation 4 aan. Deze Complete Edition bevat alle episodes, waaronder de vier al uitgebrachte episodes en episode 5 die bij deze editie gratis te downloaden is.

Het verhaal van The Council speelt zich af in 1793, waarbij je de rol van de jonge Franse aristocraat, Louis de Richet, op je neemt. Als lid van het geheime genootschap, The Golden Order, word je uitgenodigd door de geheimzinnige Lord Mortimer om naar zijn privé-eiland nabij de Engelse kust te gaan. De vreemde aard van deze privéreceptie gaat verder dan alleen het ontmoeten van prestigieuze gasten, zoals Napoleon Bonaparte en de president van de nieuwgevormde Verenigde Staten van Amerika, George Washington. De moeder van Louis, het kopstuk van The Golden Order, is onlangs op het eiland verdwenen en de gasten lijken geheimen met zich mee te dragen.

The Council heeft een systeem van dialogen en keuzemogelijkheden waarmee je je eigen pad kiest. Doordat het verhaal zoveel verschillende vertakkingen heeft, is het spel vaker te spelen om andere uitkomsten te ontdekken.

Drie Bulgaren aangehouden na woninginbraak

De politie heeft gisteren twee verdachten aangehouden kort nadat zij op heterdaad betrapt werden tijdens hun inbrekersactiviteiten bij een woning aan de Van Leeuwenhoeklaan in Roosendaal. Vlak daarop werd nog een derde man aangehouden.

De mannen waren kennelijk in de veronderstelling dat er niemand in de woning aanwezig zou zijn toen zij omstreeks 09:30 uur probeerden de woning binnen te dringen. Een misrekening, want er was nog een huisvriend achtergebleven, die onmiddellijk de politie belt als deze ziet waarmee de mannen bezig zijn.

Op het moment dat een politie-eenheid de straat inreed, kwamen net twee mannen met versnelde pas hun richting uitlopen. Omdat beiden voldeden aan het doorgegeven signalement werden zij staande gehouden en gefouilleerd. Toen bleek dat beiden inbrekersgereedschap bij zich hebben, werden zij aangehouden op verdenking van de woninginbraak.

Het gaat om een 38-jarige en een 46-jarige man uit Bulgarije. Kort na de eerste aanhoudingen werd nog een 44-jarige Bulgaar in de kraag gevat toen deze in een auto vanaf de Van Leeuwenhoeklaan de Boerhavelaan in kwam rijden. De drie verdachten zijn overgebracht naar een politiecellencomplex. Na hun verhoor zijn zij in verzekering gesteld.

Conflict escaleert: 'hij begon!'

Een conflict in de relationele sfeer tussen twee mannen is maandagavond in de wijk Berkdijk in Tilburg uitgelopen op een incident waarbij een mes werd getrokken. Een 33-jarige Tilburger raakte licht gewond tijdens de ruzie met een 24-jarige Tilburger. Hij liep enkele snijwonden op en werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

De tegenpartij meldde gisteravond zich op het politiebureau. Ze beschuldigen elkaar er van het mes te hebben getrokken. De politie stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Tilburger onder bedreiging van auto beroofd

De recherche onderzoekt een incident dat maandagavond 3 december 2018 plaatsvond op de van Tienhovenlaan in Oisterwijk. Een 20-jarige Tilburger werd daar bedreigd met vermoedelijk een vuurwapen en een mes. Ook werd hij op zijn hoofd geslagen en moest zijn zijn auto afstaan.

Het gaat om een zwarte Seat Ibiza met het kenteken 42-SJ-NZ. Er zijn vermoedelijk drie daders bij de gewelddadige diefstal betrokken. Het slachtoffer werd aan zijn hoofdwond behandeld en heeft aangifte gedaan.

Dost helpt Sporting en Keizer ook in competitie aan winst

Trainer Marcel Keizer is lekker bezig met het Portugese Sporting. In de beker won de ploeg onder zijn leiding al, in de Europa League volgde eveneens een zege en nu heeft Keizer ook zijn eerste zege in de competitie te pakken.

Op bezoek bij Rio Ave opende Bruno Fernandes de score na acht minuten, maar vier minuten later stond het dankzij João Schmidt al gelijk. Toch schoot Bas Dost de bezoekers nog voor rust weer op voorsprong, waarna Jovane Cabral voor de 1-3 eindstand tekende.

Sporting staat na elf wedstrijden nu op 25 punten, twee minder dan koploper FC Porto.

Napoli dankzij Milik langs Atalanta en Hateboer

Napoli heeft maandagavond nipt gewonnen van Atalanta. Vlak voor tijd werd Arek Milik de gevierde man bij de bezoekers.

Na twee minuten stond de ploeg uit Napels al op voorsprong nadat het kon profiteren van een slecht uitgevoerde buitenspelval van Atalanta. De verdedigers van de thuisploeg stonden bij een steekpass niet op een lijn, waardoor Lorenzo Insigne kon oversteken. De aanvaller gaf een goede voorzet op Fabian Ruiz, die vervolgens doelman Etrit Berischa verschalkte.

In het vervolg van de eerste helft was Insigne bij de bezoekers de gevaarlijkste man, maar de Italiaan kwam niet verder dan het aluminium. Duvan Zapata testte namens Atalanta David Ospina meerdere malen, maar de keeper hoefde in eerste instantie niet te capituleren. Na de thee had de doelman echter geen antwoord meer op een poging van de Colombiaanse aanvaller.

Met enig fortuin kwam de bal op het hoofd van Hans Hateboer terecht, die de vrijstaande Zupata bediende. De aanvaller twijfelde niet en schoot van dichtbij raak: 1-1. Atalanta, met Hateboer en Marten de Roon negentig minuten binnen de lijnen, moest vijf minuten voor tijd echter alsnog buigen, aangezien invaller Milik de winnende hard binnen knalde.

Door de overwinning staat de ploeg van trainer Carlo Ancelotti nog steeds tweede in de Serie A. Het gat met koploper Juventus is acht punten. Napoli heeft nu drie punten meer dan Internazionale, dat zondag genoegen moest nemen met een punt bij AS Roma (2-2).

Taxichauffeur rijdt voetganger dood

Vanmorgen heeft een taxichauffeur een voetganger aangereden op de Rozengracht in Amsterdam. Het ongeluk gebeurde rond 10:10 uur op de trambaan. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De bestuurder van de taxi is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Dit is een standaard procedure bij ernstige aanrijdingen. 

De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval en vraagt getuigen zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Vanwege het ongeluk was de Rozengracht tijdelijk afgesloten voor het verkeer, fietsers konden wel passeren. 

Eerste uitbreiding uit voor Assassin's Creed Odyssey

Hunted, de eerste episode van de eerste post-launch verhaallijn voor Assassin’s Creed Odyssey, Legacy of the First Blade, is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Spelers ontmoeten in deze DLC de legende die als eerste de iconische Hidden Blade van de Assasssins hanteerde. Darius is een mysterieuze krijger die vecht met behulp van de iconische Hidden Blade. Grappig detail: zijn graf was reeds te zien was in Assassin’s Creed 2. Spelers ontdekken eveneens een nieuw gevaar: the Order of the Ancients, een geheime Perzische organisatie die een dodelijke bedreiging vormt voor onze held(in).

Om toegang te krijgen tot Hunted moeten spelers in Assassin’s Creed Odyssey de Naxos verhaallijn voltooien in episode 7 van de hoofdverhaallijn en minstens level 28 zijn.

Sky Sports: Manchester City mogelijk uitgesloten van Europees voetbal

Manchester City wordt wellicht uitgesloten van Europees voetbal, omdat de Engelsen de regels omtrent Financial Fair Play geschonden zouden hebben.

Onder meer Sky Sports meldt dat de huidige koploper van de Premier League de regels omtrent Financial Fair Play geschonden zou kunnen hebben en dat men in dat geval waarschijnlijk een jaar lang niet mag meedoen in de Champions League.

Clubs mogen niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt via sponsoren, televisiegelden, premies en stadionrecettes, maar klokkenluiderswebsite Football Leaks meldde begin november dat eigenaar Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan zijn eigen reserves heeft aangesproken om gaten te dichten. En dat is tegen de regels van de Financial Fair Play.

Via schijnconstructies zouden de sponsorinkomsten van Manchester City uit de Verenigde Arabische Emiraten met terugwerkende kracht zijn opgekrikt. Onder meer de bedrijven Aabar en Etihad keerden plots miljoenen meer uit, maar in werkelijkheid betrof dit dus het geld van Sheikh Mansour zelf. De UEFA is met de zaak bezig, bevestigt voorzitter Aleksander Ceferin.

"We zijn de situatie aan het beoordelen", zo wordt Ceferin geciteerd. "We hebben een onafhankelijke instantie die hieraan werkt en jullie zullen snel een antwoord hebben op wat er in dit concrete geval zal gebeuren." In de huidige editie van de Champions League staat Manchester City na vijf speelronden met tien punten op de eerste plaats in Groep F.

Sportclub SC Twijzel alsnog vervolgd voor dood door schuld

Op donderdag 6 december 2018 behandelt de rechtbank in Leeuwarden de zaak tegen voetbalvereniging SC Twijzel. Het OM verdenkt de sportclub van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Op 21 mei 2014 kwam een meisje om het leven en raakten andere kinderen gewond toen de dakplaat van de dug-out op het sportveld kantelde en terechtkwam op de kinderen die op de dug-out zaten.

Art. 12 Sv
Eerder besloot het OM niet over te gaan tot vervolging van de gemeente Achtkarspelen of voetbalvereniging SC Twijzel. De officier van justitie was van oordeel dat er onvoldoende bewijs was om te komen tot het bewijs van schuld in strafrechtelijke zin. Daarnaast was de officier van justitie van mening dat een strafrechtelijke vervolging vanuit maatschappelijk oogpunt geen toegevoegde waarde meer had. Tegen deze beslissing is door de ouders van de slachtoffers een klacht ex art. 12 Sv. ingesteld.

Het Hof oordeelde dat voetbalvereniging SC Twijzel wel aanmerkelijk nalatig en onachtzaam heeft gehandeld en heeft het OM bevolen alsnog tot vervolging over te gaan.

Onderzoek
De officier van justitie die belast is met de vervolging van de sportclub besloot nader aanvullend onderzoek te laten verrichten en opnieuw met betrokkenen en getuigen te gaan praten. Al deze informatie is gevoegd bij de eerdere onderzoeksresultaten en hebben geleid tot de tenlastelegging zoals die nu behandeld wordt.

De zitting begint om 9.00 uur en zal de hele dag in beslag nemen.

De Ligt opnieuw gelinkt aan Juventus

Juventus heeft er vertrouwen in dat het Matthijs de Ligt na dit seizoen kan overnemen van Ajax. De club heeft goede contacten met Mino Raiola.

Naar verluidt heeft Barcelona al vijftig miljoen euro op de talentvolle verdediger geboden, maar Juventus denkt ook nog steeds goede papieren te hebben. Dat schrijft Tuttosport. De Italiaanse koploper heeft een goede band met Mino Raiola, de zaakwaarnemer van De Ligt. Bij Ajax heeft de jongeling nog een contract tot medio 2021.

Juventus wil De Ligt halen om de verdedigingslinie te verjongen. Met spelers als Leonardo Bonucci (31 jaar), Giorgio Chiellini (34), Andrea Barzagli (37) en Medhi Benatia (31) beschikt de Oude Dame over een defensie die behoorlijk op leeftijd is. Na veertien duels heeft Juventus aan kop van de Serie A al acht punten voorsprong op Napoli.

In Spanje schreven verschillende media vorige week over een ontmoeting van Raiola en De Ligt met Barcelona. Volgens Sport zou de 19-jarige speler bereid zijn om een lucratievere aanbieding van bijvoorbeeld Paris Saint-Germain af te slaan om bij Barça te kunnen voetballen. Naar verluidt denkt De Ligt dat hij zich in Camp Nou het beste kan ontwikkelen.

PSV opent kantoor in Mexico en gaat samenwerken met topclub

PSV opent een kantoor in Mexico, omdat daar op sportief en commercieel gebied de nodige kansen liggen.

Volgens het Eindhovens Dagblad wil de koploper van de Eredivisie daarom fysiek aanwezig zijn in het Noord-Amerikaanse land. Een delegatie van PSV is onlangs tien dagen in Mexico geweest.

De regionale krant schrijft dat PSV een businessclub gaat opzetten en onder andere meer shirts wil gaan verkopen in Mexico. Daarnaast werkt de club van trainer Mark van Bommel aan een samenwerkingsverband met Chivas Guadalajara, de twaalfvoudig kampioen van Mexico.

PSV gaat haar vestiging mogelijk openen in het stadion van Chivas en krijgt door dit partnerschap ook beter zicht op de Mexicaanse spelersmarkt. Aan de andere kant is Chivas geïnteresseerd in de trainingsmethodes van PSV, zo valt er te lezen.

PSV neemt het komende vrijdag in het eigen Philips Stadion op tegen Excelsior en zal tijdens dit duel Carlos Salcido en Francisco Rodriguez benoemen tot PSV-ambassadeurs in Mexico. De 38-jarige Salcido speelde vier jaar voor PSV en is de aanvoerder van Chivas. De één jaar jongere Maza kwam drie seizoenen uit voor PSV en speelt thans voor Lobos.

Man opgepakt na explosie in Rotterdam

Maandagavond is een 36-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte van het plaatsen van een explosief in het Alberto Monarviahof in Rotterdam Lombardijen. Het explosief miste haar doel niet, verschillende auto’s raakten beschadigd.

De politie kreeg zondagmiddag, om ongeveer 13.15 uur een melding dat er een bom was ontploft op een parkeerterrein in het Alberto Moraviahof. Het explosief zou door een man geplaatst zijn, die daarna was weggereden. Er raakten verschillende auto’s beschadigd, maar gelukkig raakte niemand gewond. Nadat er met verschillende getuigen was gesproken, ontstond het vermoeden al vrij snel dat het een gerichte actie was en dat de reden daarvoor in de relationele sfeer lag.

De politie stelde een uitgebreid onderzoek in en maandagavond kon als gevolg daarvan een 36-jarige Rotterdammer door een arrestatieteam worden aangehouden. In de woning van de verdachte is een onderzoek ingesteld en dat zal vandaag worden vervolgd. Daarbij zullen ook explosievenexperts van het Team Explosieven Verkenning worden ingezet.

Politie zoekt getuigen gewapende overval Primera

De politie is op zoek naar getuigen van een overval maandagavond op de Primera aan de Westerblokker in Blokker. Omstreeks 20:30 uur kwamen twee in hert zwart geklede mannen rennend de winkel binnen. Zij liepen direct door naar de kassa’s, waar zij de kassière bedreigden.

De mannen gingen er direct nadat zij geld en sigaretten buit hadden gemaakt weer rennend vandoor. Zij zijn vermoedelijk vertrokken in de richting Kersenboogerd. Bij de overval raakte niemand gewond, het personeel was wel erg aangeslagen volgens 112WwestFriesland

Een onderzoek in de directe omgeving leverde geen verdachten op. Getuigen of mensen met meer informatie kunnen de politie bellen op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Toch geen sprake van discriminatie bij Haagse schoolfoto's

Een Haagse basisschool kan geen discriminatie verweten worden bij het nemen van klassenfoto's in 2015. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist.

Twee zusjes uit een Islamitisch gezin zaten op een openbare basisschool in Den Haag. Op het moment dat de schoolfotograaf langskwam voor de jaarlijkse schoolfoto's, was het tegelijkertijd de eerste dag van het Offerfeest. De meisjes hadden daarom vrij, waardoor zij niet op de klassenfoto's staan. De vraag is of zij daardoor zijn gediscrimineerd en om die reden recht hebben op schadevergoeding. De kantonrechter meende in eerste aanleg dat dit het geval was en stelde de ouders van de meisjes in het gelijk. De school ging hier tegen in beroep.

Het Haagse gerechtshof stelt de school in het gelijk. Het gerechtshof houdt er rekening mee dat de school juist de bedoeling had om de schoolfotograaf na het Offerfeest te laten komen, waardoor deelname aan het Offerfeest voor leerlingen met een Islamitische achtergrond geen beletsel zou vormen om op de foto te gaan.

Het Offerfeest bleek in 2015 echter een dag later aan te vangen dan de school aanvankelijk dacht. De school ontdekte dit pas kort van te voren, waardoor het bezoek van de schoolfotograaf niet meer verzet kon worden op deze korte termijn. De school heeft vervolgens alternatieven aangeboden aan de leerlingen die de bewuste dag vrij hadden.

Zo is de schoolfotograaf, met inzet van een extra fotograaf, die dag vroeger begonnen (om 08.00 uur). Van die mogelijkheid hebben meerdere Islamitische ouders gebruik gemaakt. Daarnaast zijn door de adjunct-directeur van de school, die amateurfotograaf is, later opnieuw klassenfoto's gemaakt. Op die nieuwe klassenfoto's, die gratis ter beschikking zijn gesteld, staan wel alle leerlingen. Door de schoolfotograaf zijn daarna ook nog individuele foto's van de zusjes gemaakt.

De school heeft daarmee voldoende compenserende maatregelen genomen om het gevolg van de onbedoeld ongelukkige uitkomst van de planning te compenseren. Het gerechtshof Den Haag beslist dat onder deze omstandigheden niet kan worden gezegd dat de school de zusjes heeft gediscrimineerd.

ACM handhaaft boete Volkswagen

In november 2017 legde de ACM Volkswagen AG een boete van 450.000 euro op voor het plaatsn van manipulatiesoftware in auto’s van de merken Volkswagen, SEAT, ŠKODA en Audi die zij tussen 2009 en 2015 heeft geproduceerd. Deze software herkende de testomgeving en zorgde ervoor dat de uitstoot van stikstofoxiden in die testomgeving minder was dan op de weg.

Volkswagen AG profileerde zich volgens de ACM tegelijkertijd als een milieubewuste organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en adverteerde hiermee richting consumenten. Bovendien gaf zij te kennen dat zij typegoedkeuring voor de betrokken auto’s had verkregen, terwijl zij feitelijk niet aan de voorwaarden daarvoor had voldaan. Hiermee heeft Volkswagen AG gehandeld in strijd met de vereisten van professionele toewijding en heeft zij consumenten misleid.

Volkswagen AG ging tegen het besluit in bezwaar, zonder succes.  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bezwaar van Volkswagen AG ongegrond verklaard. De boete van 450.000 euro voor het verrichten van oneerlijke handelspraktijken blijft hiermee in stand. Volkswagen AG kan nog beroep instellen tegen dit besluit bij de rechtbank Rotterdam.

Omzet detailhandel 3 procent hoger in derde kwartaal

De omzet van de detailhandel was in het derde kwartaal van 2018 3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet stijgt al sinds het eerste kwartaal van 2014 onafgebroken. De omzet van pure webshops steeg weer harder dan van fysieke winkels. Opvallend is de eerste omzetdaling van de meubelbranche in vier jaar tijd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Supermarkten evenaren recordgroei
De supermarkten evenaarden in het derde kwartaal de recordgroei van het tweede kwartaal (4,7 procent), terwijl de voedingsspeciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen in vergelijking met een jaar eerder 1 procent omzet inleverden. De foodsector haalde in het derde kwartaal 4 procent meer omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Eerste omzetdaling meubelwinkels in vier jaar
Na louter omzetstijgingen vanaf het derde kwartaal van 2014 is de omzet van meubelwinkels in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst, en met 0,9 procent, gedaald. De omzetdaling ging gepaard met een daling van de verkopen met 3,1 procent. In de non-foodsector daalden de omzetten van onder meer speelgoedwinkels (14,1 procent), schoenenwinkels (3,6 procent) en winkels in consumentenelektronica (1,6 procent).

Speelgoedwinkels hebben hun omzet in vergelijking met het topjaar 2008 inmiddels zien halveren. Non-foodbranches met een positieve omzetontwikkeling in het derde kwartaal waren drogisterijen (2,5 procent), kledingwinkels (1 procent) en doe-het-zelfzaken (1,2 procent). In totaal zette de non-foodsector in het derde kwartaal 0,9 procent meer om dan in dezelfde periode van 2017.

Via pure webshops werd in het derde kwartaal 10,5 procent meer verkocht dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei sinds het vierde kwartaal van 2014.

Ondernemersvertrouwen detailhandel verder opgeveerd
Het vertrouwen van de ondernemers in de detailhandel is begin vierde kwartaal van dit jaar verder hersteld van de dip van het tweede kwartaal. Het vertrouwen daalde toen van het hoge niveau van het eerste kwartaal van 14,8 naar 2,4. Het herstel in het derde kwartaal (8,6) heeft zich begin vierde kwartaal voortgezet (12,6).

Personeelstekort detailhandel loopt snel op
Een op de zes bedrijven in de detailhandel kampte naar eigen zeggen aan het begin van het vierde kwartaal met een tekort aan personeel. Aan het begin van het derde kwartaal was dit nog bij een op de elf bedrijven het geval. Supermarkten en warenhuizen ervaarden het grootste tekort, 20 procent van de bedrijven had begin vierde kwartaal een tekort aan personeel. De sterkste groei van het personeelstekort deed zich voor bij de winkels in consumentenelektronica. In het derde kwartaal had 6,4 procent van de bedrijven naar eigen zeggen een tekort aan personeel, aan het begin van het vierde kwartaal gold dit voor 19 procent van de bedrijven.

Tineke de Nooij geëerd in de Wall of Fame van Beeld en Geluid

Maandagmiddag werd Tineke de Nooij geëerd met haar portret in de Wall of Fame in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Aanleiding hiervoor was de uitreiking van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon aan De Nooij eerder dit jaar, een oeuvreprijs voor haar werk als radio-dj.

Eerder op de middag organiseerde Beeld en Geluid een hommage-programma. Presentator Hans Schiffers blikte samen met Tineke en (oud-)collega’s terug op tien hoogtepunten uit haar carrière. Regisseurs Paul Boots en Rinke Rooijens, radio-dj’s Lex Harding en Erik de Zwart en zanger en presentator Gordon vertelden over hun samenwerking en hun bijzondere band met de eerste vrouwelijke dj van Nederland.

Tineke’s carrière begon in 1960 op het Veronica-schip. In de jaren die volgden bedacht, maakte en presenteerde ze vele (tv-)programma’s die stuk voor stuk populair waren en waarmee ze blijk gaf van haar pionierschap in omroepland. Sinds acht jaar presenteert ze haar eigen radioprogramma bij omroep Max.

Tineke de Nooij geëerd in de Wall of Fame van Beeld en Geluid (Foto: Beeld en Geluid)
Tineke de Nooij geëerd in de Wall of Fame van Beeld en Geluid (Foto: Beeld en Geluid)

Trump: 'China's slechte lucht komt naar ons!'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer eens van zich doen spreken. Dit keer gaf hij een interview aan journaliste Greta van Susteren, waarin hij de nodige klimaatproblemen bij China legde. Sterker nog, slechte lucht in de VS is eigenlijk zelfs de schuld van China.

"Ik wil de schoonste lucht en het schoonste water op aarde. Ik wil kristalhelder water en dat hebben we", aldus de Grote Leider. "We zijn erg goed bezig wat betreft het milieu", zegt Trump, onder wiens leiding de VS vrij rap uit het klimaatakkoord van Parijs stapte.

De lucht is schijnbaar nog niet geweldig en de schuld daarvan ligt toch zeker deels bij China. "Kijk naar China, en andere landen met slechte lucht...zij hebben slechte lucht en dat komt zo naar de VS. Mensen willen er niet over praten, maar het komt allemaal hier naartoe", foetert Trump.

"Dan gaan wij dus ons best doen om alles schoon te houden, maar zij niet...en dat kost ons heel veel geld. We gaan geen biljoenen dollars besteden om de lucht voor anderen goed te maken, maar niet voor ons. America First, dat is en blijft mijn beleid."

Interview met Trump (Bron: YouTube)

Principe-akkoord over versterking Eurozone

De Europese ministers van Financiën zijn het in Brussel op hoofdlijnen eens geworden over een pakket aan maatregelen om de Eurozone verder te versterken en om op die manier Europa beter te wapenen tegen toekomstige crises. Het gaat daarbij onder andere om meer bevoegdheden voor het noodfonds ESM en substantiële nieuwe risicoreductie bij het vangnet voor banken ('backstop'); twee voor Nederland cruciale punten. Medio december zullen de EU-regeringsleiders een definitief besluit nemen over de uitkomst van de Eurogroep.

De conclusies van de Eurogroep leiden ertoe dat het noodfonds ESM een grotere rol krijgt bij het houdbaar maken van schulden. Landen die in aanmerking willen komen voor een hulpprogramma moeten eerst hun schuld houdbaar maken. Pas daarna - en onder strikte voorwaarden - kan worden overgegaan tot steun vanuit het ESM. Ook wordt het aanslaan van investeerders en beleggers (schuldherstructurering via 'single limb CACs') vanaf 2022 vergemakkelijkt.

Verder zal het ESM fungeren als extra vangnet voor het Europese resolutiefonds voor banken. Deze 'backstop' treedt in 2024 in werking; mogelijk eerder. Voorwaarde ivoor inwerkingtreding is dat de buffers van banken in de tussentijd verder worden opgebouwd en dat probleemleningen voldoende zijn afgenomen.

Minister Hoekstra spreekt van een goed resultaat. "Met deze afspraken zorgen we voor een stabiel Europa op de lange termijn. Tegelijkertijd bieden we mensen in Nederland en de rest van Europa betere bescherming tegen de gevolgen van een volgende crisis. Het waren lange en stevige onderhandelingen, maar dit pakket is in lijn met de Nederlandse inzet. Onze punten, waarover ik de afgelopen maanden zeer nauw contact had met in het bijzonder de collega's uit Duitsland, Frankrijk, de Benelux, Scandinavische landen en de Baltische staten, zijn onderdeel van het pakket."

Het plan voor een Europees depositogarantiestelsel (EDIS) wordt het komend half jaar door een high-level werkgroep nader uitgewerkt. Het meewegen van overheidsobligaties en oninbare leningen op bankbalansen is daarbij voor Nederland een belangrijke voorwaarde. Risicodeling in de vorm een Europees depositogarantiestelsel kan alleen als eerst de risico's worden verkleind, zo luidt het Nederlandse standpunt.

Regeringsleiders zullen verder spreken over de vraag of en zo ja onder welke voorwaarden er binnen de kaders van de Europese meerjarenbegroting ruimte moet komen voor instrumenten die lidstaten moeten aanzetten tot hervormingen en meer concurrentiekracht. Er komt geen stabilisatiefunctie en ook komen er geen middelen buiten de kaders van de meerjarenbegroting, conform de Nederlandse inzet.

Principe-akkoord over versterking Eurozone (Foto ©Pxhere)
Principe-akkoord over versterking Eurozone (Foto ©Pxhere)

Annemiek van Vleuten geridderd in de Orde van Oranje Nassau

Op het wielrengala in Den Bosch werd wielrenster Annemiek van Vleuten verrast met een bijzondere boodschap. Sportminister Bruno Bruins kon melden dat de Koning heeft besloten haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Onder luid applaus kreeg Van Vleuten de bijbehorende versierselen opgespeld door de minister. ‘Je bent een enorme vechter, iemand die nooit opgeeft, iemand die zichzelf na elke tegenslag weer oppept en vooruitkijkt. Daarin ben je een voorbeeld voor velen, voor sporters en niet-sporters,’ aldus Bruno Bruins.

Palmares
In de afgelopen jaren schreef Annemiek van Vleuten tal van grote rondes en ritten op haar naam. In 2018 won ze de Giro en de La Course en eindigde ze als eerste in de Women’s World Tour. Bovendien werd ze, net als in 2017, wereldkampioene tijdrijden.

Van Vleuten tijdens de tijdrit op het WK (Pro Shots/Action Images)
Van Vleuten tijdens de tijdrit op het WK (Pro Shots/Action Images)

'Verhoging brandstoftoeslag Frankrijk uitgesteld'

De Franse premier Philippe zal later vandaag aankondigen dat de aangekondigde verhoging op de brandstoftoeslag voorlopig uitgesteld wordt. Dat melden regeringsbronnen aan verschillende media aldus de NOS. 

Het besluit is het gevolg van de rellen afgelopen tijd, waarbij aanhangers van de 'gele hesjes' beweging demonstreerden tegen de prijsverhogingen. Afgelopen zaterdag ging het helemaal mis in Parijs, het protest liep flink uit de hand en er werden honderden mensen gearresteerd. Ook raakten er meer dan 100 mensen gewond, waaronder ook agenten. 

Een overleg tussen woordvoerders van de demonstranten en de premier dat vandaag plaats zou vinden is afgelast. De demonstranten werden anoniem met de dood bedreigd als ze met de premier zouden gaan praten. Daarop heeft de regering gisterenavond om 23:30 uur een sms aan de demonstranten gestuurd met de mededeling dat het beter was om dan het hele overleg maar af te blazen. 


De rellen in Parijs afgelopen zaterdag

Symfonisch concert voor Assassin's Creed

Assassin’s Creed Symphony, een symfonische ervaring voor Assassin’s Creed-fans, gaat op 11 juni 2019 in première in het Dolby Theater in Hollywood. De première vindt plaats tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles.

Tijdens Assassin’s Creed Symphony worden de klanken van een symfonieorkest- en koor gecombineerd met een 3D-concert. De show van twee uur ontvouwt zich rond de muziek, personages en verhalen uit de Assassin’s Creed-serie. Assassin’s Creed Symphony bevat muziek van verschillende getalenteerde componisten, onder wie Jesper Kyd, Lorne Balfe, Brian Tyler, Austin Wintory, Sarah Schachner, Winifred Phillips, Elitsa Alexandrova, Chris Tilton, Ryan Amon en The Flight.

Na de wereldpremière in Los Angeles, is Assassin’s Creed Symphony in 2019 te ervaren in Palais des Congrès in Parijs op 29 juni, in Davies Symphony Hall in San Francisco op 3 augustus, in Place des Arts in Montréal op 27 september, in Eventim Apollo in Londen op 5 oktober en in Teatro Arcimboldi in Milaan op 6 oktober.

Tickets voor Assassin’s Creed Symphony zijn vanaf 7 december 2018 exclusief in voorverkoop verkrijgbaar voor Ubisoft Club Leden en vanaf 10 december 2018 voor iedereen.

Tweede trailer Captain Marvel uit

Disney en Marvel Studios hebben de tweede trailer voor Captain Marvel uitgebracht. Daarin slaat actrice Brie Larson omaatjes in elkaar als Captain Marvel, een superheldin die terugkeert naar de aarde.

In tegenstelling tot andere films in het Marvel Cinematic Universe, is Captain Marvel een soort prequel. Het is geen origins-verhaal, maar het gebeurt wel jaren voor de gebeurtenissen van Iron Man, Captain America: The First Avenger, The Incredible Hulk en Thor. In Captain Marvel leren we de nieuwe superheldin kennen, die hoogstwaarschijnlijk ook in het vervolg van The Avengers: Infinity War een grote rol gaat spelen.

Captain Marvel is vanaf 8 maart 2019 te zien in de bioscoop.

BFI schaft littekens voor bad guys in films af wegens stigmatiserend

Je kunt het geloven of niet, maar het Brits FilmInstituut (BFI) zegt toe niet langer films te financieren waarin de slechterik een zichtbaar litteken heeft. Dit in reactie op en steun aan de #IAmNotYourVillain-beweging. De campagne van Changing Faces; een organisatie die zich inzet voor mensen met een zichtbaar verschil van de norm, bijvoorbeeld een geboortevlek of litteken.

Changing Faces heeft zich als doel gesteld de gezichtslittekens te de-stigmatiseren in films en televisie, omdat dit vaak wordt gezien bij de antagonist van een film (The Joker, Darth Vader, Two-Face). Het BFI heeft nu toegezegd die missie volledig te steunen.

"Film is een aanjager voor verandering en daarom zijn wij toegewijd negatieve stereotypen met betrekking tot littekens of afwijkingen in het gezicht niet langer aanwezig te hebben in de films die we bekostigen," zegt assistent CEO Ben Roberts. Hij roept de rest van de filmindustrie op hetzelfde te doen.

Wat is jouw favoriete bad guy/girl met een litteken? Jason? Freddy? Leatherface? The Joker?

Dit kunnen we binnenkort wel op onze buiken schrijven
Dit kunnen we binnenkort wel op onze buiken schrijven

Pokémon: Let's Go Pikachu naar iTunes

The Pokémon Company International hebben aangekondigd dat de muziek van Pokémon: Let's Go, Pikachu! en Pokémon: Let's Go, Eevee! beschikbaar is via iTunes.

De Super Music Collection bevat meer dan 60 nummers en geluidseffecten uit desbetreffende videogames en meer dan 50 geremasterde bonus tracks van de Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition videogame.

Pokémon: Let's Go, Pikachu! & Pokémon: Let's Go, Eevee! Super Music Collection is via iTunes Store verkrijgbaar voor € 8,99. Individuele nummers zijn verkrijgbaar voor € 0,99.

Carmageddon in handen van THQ Nordic

THQ Nordic heeft aangekondigd dat ze de rechten voor Carmageddon hebben gekocht. Dat maakt de kans een stuk groter dat er een nieuw vervolg komt op de racegame die het niet zo nauw nam met voetgangers.

Carmageddon kwam in 1997 uit. Het maakte nogal wat ophef, tot kamervragen toe, omdat je punten scoorden wanneer je voetgangers kennis liet maken met je bumper. Hoe origineler de kill, hoe meer punten.

Carmageddon logo

Gear.Club Unlimited 2 scheurt naart Nintendo Switch

Microids laat ons weten dat Gear.Club Unlimited 2 uit is op Nintendo Switch. Daar hoort natuurlijk een launchtrailer bij.

Gear.Club Unlimited 2 is een racegame waarin spelers door verschillende omgevingen met meer dan 3000 kilometer aan races kunnen scheuren. De game bevat 51 gelicenseerde wagens van 22 prestigieuze merken als Porsche, Dodge, Lotus en McLaren. Deze zijn allemaal aan te passen in de garage om je performance en uiterlijk van je auto aan te passen.

Meer speciale Operations in Wildlands

Special Operation 3, de derde grote gratis update in het tweede jaar post-launch content voor Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, is vanaf 11 december beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tenminste, als je de jaarpas hebt.  De Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands Year 2 Pass biedt zeven dagen eerder toegang tot de twee nieuwe Ghost War-klassen en exclusieve cosmetische items. Alle andere spelers hebben vanaf 18 december toegang tot de nieuwe Ghost War-klassen.

De update bevat verder een nieuwe PvE-missie, twee nieuwe PvP-maps en twee nieuwe PvP-klassen, een nieuwe Photo Mode en verschillende verbeteringen gebaseerd op feedback van de community.

Ghost Recon Wildlands - Special Operation 3 Announcement (Foto: Ubisoft)

Vliegen in de F-15C in Ace Combat 7

Bandai Namco is begonnen met introductietrailers voor de verschillende jets in Ace Combat 7: Skies Unknown. De F-15C heeft de eer om deze reeks af te trappen.

In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 en Xbox One. Op 1 februari komt de pc-versie uit. 

Just Cause 4 is er klaar voor

Square Enix dacht: het is 4 december, Just Cause 4 is vanaf vandaag uit, dus dan is het tijd voor een launchtrailer van de game. De game is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Just Cause 4 speelt zich af in Solis waar van alles aan de hand is. Jij gaat als Rico Rodriguez, gaat uitzoeken wat er aan de hand is, en wie er allemaal achter zit. Een van de tegenstanders wordt de Black Hand, de grootste, best uitgeruste en sterk gefinancierde eenheid van de wereld en Solis is hun spil van operaties. Solis is waar de Black Hand hun gespecialiseerde troepen traint, waar ze geavanceerde experimentele wapens hebben ontwikkeld. Nu is Rico niet vies van wat sloopwerk met gadgets, dus verwacht ook veel explosies. In de fictieve Zuid-Amerikaanse wereld van Solis worden tornado’s en andere extreme weersomstandigheden geintroduceerd in de serie. De regio heeft vier verschillende biomen: regenwoud, graslanden, alpine en de woestijn. Elk bioom heeft zijn eigen individuele, volledig gesimuleerde weergebeurtenis.

FOK! Wat een weer: zowaar droger

Vanochtend is het wisselend bewolkt en komen er vooral in de kustprovincies enkele buien voor. In de loop van de dag neemt de kans op een bui sterk af en zijn er flinke perioden met zon. In de avond is het overwegend droog met brede opklaringen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind is west tot noordwest en zwak tot matig, in het noordelijke kustgebied vrij krachtig. De wind draait later in de middag en avond naar zuidwest tot zuid en is dan overal zwak tot matig.

In de nacht naar woensdag is het droog en zijn er vooral in het zuiden wolkenvelden. Met name in het noorden en oosten kan er een mistbank voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C in Zeeland tot rond het vriespunt in het noordoosten. De wind draait naar zuid tot zuidoost en blijft zwak tot matig.

Woensdagochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en in de middag wordt het overal bewolkt. Aan het eind van de ochtend begint het te regenen in Zeeland en dit regengebied breidt zich naar het noordoosten toe uit. In de avond regent het op veel plaatsen. De maximumtemperatuur wordt pas aan het einde van de avond bereikt en varieert van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. De zuidoostenwind is zwak tot matig, boven het IJsselmeer en aan zee (vrij) krachtig. In de loop van de avond wordt de wind zuidelijk. (Bron: KNMI)

Nederland

Mooie wolken boven de Maas bij Overasselt (Foto: StateOfMind )
Mooie wolken boven de Maas bij Overasselt (Foto: StateOfMind )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Geenstijl blijft in 'kneiterlinkse fopmetropool'

De redactie van weblog Geenstijl verhuist, maar blijft wel in Iamsterdam.

De afgelopen jaren zat het weblog, dat eerst in handen was van TMG/Mediahuis, in een pand in Oost. In september werd Geenstijl onafhankelijk en sindsdien werd er naar een nieuwe plek voor de redactie gezocht.

Die is nu gevonden, vermoedelijk ergens in Centrum of in Zuid. Hoofdredacteur Marck Burema laat op Twitter weten dat het nieuwe hoofdkwartier in 'hartje Iamsterdam' is. 'Alleen zo kunnen we die kneiterlinkse fopmetropool bevrijden van de malle zitplassende Marx-gekkies.'

André Hazes mogelijk de irritantste BN'er

André Hazes maakt kans op een bijzondere prijs, maar het is nog de vraag of hij daar blij mee is. De 24-jarige zanger is genomineerd voor de Loden Leeuw, in de categorie 'meest irritante BN'er' (Bekende Nederlander). De prijs is een initiatief van het consumentenprogramma Radar. 

Hazes staat in de top drie vanwege zijn rol in een reclamespot van een energiebedrijf. In de reclame plaagt hij onder meer zijn vriendin Monique door het licht van het toilet aan en uit te doen. 

Andere kanshebbers zijn Gerard Joling, zingend te zien in een supermarktreclame, en René Froger, die eveneens zingt, maar dan in een brillenzaak.

OM wil briefgeheim opheffen pakketjes

Het Openbaar Ministerie wil dat er een einde komt aan het briefgeheim wat op pakketjes zit. Hiermee zou het onderscheppen van drugs en andere illegale pakketjes makkelijker worden.

Dat zegt het OM tegen Nieuwsuur. Door het briefgeheim dat nu op postpakketjes rust is het alleen mogelijk om een pakket te openen als de rechter-commissaris hier schriftelijk toestemming voor geeft, en onder toeziend oog van een officier van justitie. Dit zorgt ervoor dat het proces lang duurt, het OM wil dat daar verandering in komt.

Speciaal team
De politie heeft sinds twee jaar een speciaal team dat drugspakketjes via de post probeert te onderscheppen en zo drugscriminelen opspoort. De controles worden op wekelijkse basis steekproefgewijs gehouden. Die controles hebben inmiddels al ruim tweehonderdduizend xtc-tabletten, tientallen kilo's mdma en amfetamine, en enkele kilo's cocaïne en heroïne opgeleverd. De pakketjes die gecontroleerd worden zijn uitgekozen op basis van signalen van de politie. 

Het briefgeheim blijft als het aan het OM ligt nog wel voor brieven gelden, die zouden namelijk meer privacygevoelige informatie dan pakketjes bevatten.

Laatste reviews en specials
review
Days Gone
review
Avengers: Endgame
review
Paaspop 2019
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
©FOK.nl e.a.