WK hockey: Australië zeker van kwartfinale, China pakt punt

Dinsdag was de zevende dag van het WK hockey. In het Indiase Bhubaneswar is de wedstrijd tussen Australië en Engeland geëindigd in een 3-0 zege voor de regerend wereldkampioen. Het duel Ierland en China werd 1-1.

Ierland - China (1-1)
In de tweede WK-wedstrijd voor China heeft de ploeg opnieuw knap gepresteerd. Het hield Ierland op een 1-1 gelijkspel. Zo hebben de Aziaten na twee gespeelde wedstrijden, twee punten. Australië is al zeker van de kwartfinale. Het haalde het maximale aantal punten uit twee wedstrijden. China volgt met 2 punten, Engeland en Ierland hebben een punt.

Lang was het eenrichtingsverkeer voor de Ieren. De ploeg van Alexander Cox kreeg kans na kans, maar vooral de Chinese keeper hield zijn ploeg in leven. Vlak voor rust leek het dan eindelijk raak en klonk er gejuich vanaf de tribunes. De tip in bleek echter in het zijnet, in plaats van in de kruising.

Vlak voor het einde van het derde kwart was het China dat ineens in de Ierse cirkel opdook. Jonathan Bell trok aan de handrem en kreeg daarvoor een gele prent. China was in overtal en het kreeg een strafcorner. Met een variant wisten de Chinezen keeper David Harte te passeren, 0-1.

Heel lang kon de ploeg niet genieten van de voorsprong. Zestig tellen later was het dan eindelijk raak voor The Green Machine. Alan Sothern tipte een harde voorzet binnen. De Ieren bleven aanzetten maar kwamen in het vierde kwart niet meer tot scoren.

China, Engeland en Ierland vechten alle drie nog om de tweede en derde plek. Vrijdag treft het al geplaatste Australië China. Ierland neemt het op tegen Engeland.

Engeland - Australië (0-3)
Wereldkampioen Australië is hard op weg naar poulewinst na een duidelijke 3-0 zege op Engeland. Daardoor hebben de Kookaburras de volle winst uit twee wedstrijden, na een eerdere krappe zege op Ierland (2-1).

Engeland stelde in de eerste wedstrijd hevig teleur met een 2-2 tegen China, ondanks veel kansen om de zege binnen te slepen. Engeland kan altijd nog derde worden om door te gaan naar de cross-over, de tussenronde voor de kwartfinale. Het moet dan wel boven China of Ierland eindigen.

De eerste twee kwarten kwamen Engeland en wereldkampioen Australië niet tot scoren. Eerst tipten de Kookaburras net de bal langs de verkeerde kant van de paal. Uit de counter die daaruit volgde, raakte de Engelsman Phil Roper de paal. Verder ging het gelijk op en wisten de Australiërs niet te domineren.

In het derde kwart gebeurde er hoegenaamd weinig, maar dat was slechts stilte voor de storm. In het vierde kwart zette Australië aan en scoorden ze een goal uit het boekje. De bal werd vanaf de achterlijn keurig teruggelegd en binnen geflatst door Jacob Whetton. Even later was het Blake Govers (ex-Bloemendaal) die de bal hard achter George Pinner sloeg.

Engeland gaf het helemaal weg in de 56ste minuut toen de bal onnodig werd aangeraakt in de cirkel, waardoor de Kookaburras juist nog een kans kregen en Corey Weyer met een backhand de 3-0 kon maken. Iets wat zeer nadelig kan zijn voor het doelsaldo van de spelers van Engeland, die in hun laatste poulewedstrijd Ierland treffen.