ACM handhaaft boete Volkswagen

In november 2017 legde de ACM Volkswagen AG een boete van 450.000 euro op voor het plaatsn van manipulatiesoftware in auto’s van de merken Volkswagen, SEAT, ŠKODA en Audi die zij tussen 2009 en 2015 heeft geproduceerd. Deze software herkende de testomgeving en zorgde ervoor dat de uitstoot van stikstofoxiden in die testomgeving minder was dan op de weg.

Volkswagen AG profileerde zich volgens de ACM tegelijkertijd als een milieubewuste organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en adverteerde hiermee richting consumenten. Bovendien gaf zij te kennen dat zij typegoedkeuring voor de betrokken auto’s had verkregen, terwijl zij feitelijk niet aan de voorwaarden daarvoor had voldaan. Hiermee heeft Volkswagen AG gehandeld in strijd met de vereisten van professionele toewijding en heeft zij consumenten misleid.

Volkswagen AG ging tegen het besluit in bezwaar, zonder succes.  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bezwaar van Volkswagen AG ongegrond verklaard. De boete van 450.000 euro voor het verrichten van oneerlijke handelspraktijken blijft hiermee in stand. Volkswagen AG kan nog beroep instellen tegen dit besluit bij de rechtbank Rotterdam.