Noord-Koreaanse nieuwslegende stopt na bijna halve eeuw

Ri Chun-hee, wie kent haar niet? De lieftallige 75-jarige dame leest al een eeuwigheid het belangrijkste nieuws voor op de Noord-Koreaanse staatsomroep, gekleed in traditionele paars-roze jurk, waardoor ze ook wel bekend staat als 'de roze dame'. Dat is echter voorbij: ze stopt.

Het nieuws in Noord-Korea is altijd uiterst emotioneel en dus schuwt oma Ri een stukje theater niet: vol emotie vertelt ze het land al sinds 1971 over de belangrijkste zaken, zoals de ontmoeting tussen Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un. 

Ook de nucleaire tests werden door Ri aan het volk gemeld, net als de dood van Geliefd Leider Kim Jong-il en Groot Leider Kim Il-sung. Bij die laatste twee berichten kon de charmante dame haar tranen logischerwijze niet bedwingen en ze barstte dan ook in huilen uit.

Met de jonge Kim Jong-un aan het roer gaat het echter anders. De bejaarde nieuwslezeres zou niet meer in zijn 'moderne plaatje' passen, reporters moeten jong en hip zijn, naar Noord-Koreaanse maatstaven dan. Andere pakjes, een kekke studio, daar wordt tante Ri natuurlijk niet vrolijk van.

Ze was de laatste tijd al minder vaak op TV te zien, vooral vanwege haar (deeltijdse) pensioen. Alleen bij het écht grote nieuws werd Ri nog uit de mottenballen gehaald en op haar trouwe stoel gezet. De verwachting is dat de opvolgers van Ri wat meer westers zullen berichten, om het volk - dat toch echt langzaam meer in aanraking komt met de buitenwereld - nog mee te kunnen krijgen in de berichtgeving.

Ri over de ontmoeting tussen Trump en Kim (Bron: YouTube)

Ri vertelt het volk dat Geliefd Leider Kim Jong-il is overleden (Bron: YouTube)