Belgische regering staat op omvallen vanwege Marrakeshpact

De Belgische regering dreigt te vallen over het omstreden migratiepact van Marrakesh. Coalitiepartij N-VA laat weten de regering te laten vallen als zij overgaat tot ondertekening van het verdrag.

De N-VA is een Vlaams-nationalistische partij, ze zitten in een coalitie samen met Mouvement Réformateur, de partij van premier Michel. In die coalitie leek lange tijd niks aan de hand omtrent het VN-pact. Totdat de N-VA bij de lokale verkiezingen flink verloor en daardoor de hete adem van Vlaams Belang in de nek voelde. Waar de partij eerst nog instemde met 'actieve promotie' van het pact zegt partijvoorzitter De Wever nu: 'Een regering die naar Marrakesh gaat, steunen we niet'. 

Daarmee staan de verhoudingen binnen de Belgische regering op scherp. Premier Michel beloofde eerder dat zijn land het verdrag zou ondertekenen. Daarop terugkomen zou voor hem een grote vernedering zijn, zowel nationaal als internationaal. In verschillende West-Europese landen zijn spanningen rondom het pact opgelost met een aanvullende verklaring. Maar ook dat gaat De Wever niet ver genoeg. Hij laat expliciet weten niet akkoord te zullen gaan met ondertekening van het verdrag, ook niet met inlegvel. Beide partijen laten weten nog te werken aan een oplossing, maar volgens experts is de kans op succes klein. 

Zo zegt politicoloog Carl Devos tegen NRC dat de kans 'behoorlijk groot' is dat de Belgische regering deze ruzie niet overleeft. Als de regering daadwerkelijk valt breekt daarmee een chaotische tijd aan in de Belgische politiek. Nieuwe verkiezingen moeten dan plaatsvinden binnen 40 dagen. Daarmee vallen ze vlak voor de Europese verkiezingen. Die dan dus gehouden zullen worden tijdens de kabinetsformatie. Dat zal onherroepelijk chaos tot gevolg hebben. Een andere optie is om de boel te rekken middels een gedoogkabinet. Maar dat kabinet is dan feitelijk vleugellam. Ook een volstrekt onwenselijke situatie.