OM wil briefgeheim opheffen pakketjes

Het Openbaar Ministerie wil dat er een einde komt aan het briefgeheim wat op pakketjes zit. Hiermee zou het onderscheppen van drugs en andere illegale pakketjes makkelijker worden.

Dat zegt het OM tegen Nieuwsuur. Door het briefgeheim dat nu op postpakketjes rust is het alleen mogelijk om een pakket te openen als de rechter-commissaris hier schriftelijk toestemming voor geeft, en onder toeziend oog van een officier van justitie. Dit zorgt ervoor dat het proces lang duurt, het OM wil dat daar verandering in komt.

Speciaal team
De politie heeft sinds twee jaar een speciaal team dat drugspakketjes via de post probeert te onderscheppen en zo drugscriminelen opspoort. De controles worden op wekelijkse basis steekproefgewijs gehouden. Die controles hebben inmiddels al ruim tweehonderdduizend xtc-tabletten, tientallen kilo's mdma en amfetamine, en enkele kilo's cocaïne en heroïne opgeleverd. De pakketjes die gecontroleerd worden zijn uitgekozen op basis van signalen van de politie. 

Het briefgeheim blijft als het aan het OM ligt nog wel voor brieven gelden, die zouden namelijk meer privacygevoelige informatie dan pakketjes bevatten.