FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 november 2018

Curlers geven stunt uit handen en verliezen weer twee keer op EK

Het gaat nog niet zo best met de Nederlandse curlers op het EK in Tallinn. Skip Jaap van Dorp en zijn ploeg staan na zeven wedstrijden stijf onderaan met zeven nederlagen.

Verliespartijen zes en zeven kwamen dinsdag en weer was het recept hetzelfde: Nederland speelde helemaal niet slecht - zeker gezien de sterke tegenstanders van dinsdag - maar kwam weer net tekort.

De dag werd geopend met een duel tegen het Schotland van Bruce Mouat, twee jaar terug nog wereldkampioen junioren en dit jaar al goed voor WK-brons. De Schotten openden met drie punten in het eerste end, maar Nederland nam in het vijfde end brutaal de leiding: 5-4. Mouat en co scoorden in de volgende drie ends echter vier punten en trokken met 5-8 alsnog de winst naar zich toe.

De avondwedstrijd was vooraf al een bijzonder moeilijke opgave, want Nederland speelde tegen het team van de Zweed Niklas Edin: olympisch zilver in Pyeongchang, brons in Sochi en drievoudig - en regerend - wereldkampioen.

Edin en zijn mannen hadden het geenszins makkelijk en na zes ends stond er zowaar een 4-3 voorsprong op het bord voor Nederland. Drie punten in het zevende end hielpen Zweden naar de leiding en in de laatste twee ends konden ze het afmaken: 5-9, waardoor Nederland naast een stunt greep.

NFL: Episch duel tussen topteams Rams en Chiefs

Monday Night Football in de NFL had maandagavond een prachtig affiche: de Los Angeles Rams ontvingen de Kansas City Chiefs, twee teams die negen van hun eerste tien wedstrijden gewonnen hadden. Het werd een waar klapstuk, sterker nog: het werd de eerste keer ooit in de NFL dat beide teams in een wedstrijd de 50 punten haalden.

We kunnen hier alle touchdowns wel één voor één op gaan noemen, maar met een gigantisch aantal van veertien stuks zou dat een beetje langdradig worden. De twee quarterbacks schitterden: Jared Goff gooide 413 yards voor de Rams, Patrick Mahomes kwam zelfs tot 478 yards. Hij gooide maar liefst zes touchdown passes, twee meer dan Goff, maar zelfs dat bleek niet genoeg om de Rams te verslaan in een kolkend Coliseum.

Een van de sterren van de wedstrijd was de in Nigeria geboren linebacker Samson Ebukam (Rams), die in het tweede kwart met een fumble return touchdown voor een 23-17 voorsprong zorgde. Aan het einde van het derde kwart maakte hij ook nog eens een interception, waarna hij er vandoor ging voor een 25-yard touchdown return en 40-30.

De Chiefs kwamen in het vierde kwart terug dankzij de tweede touchdown van Tyreek Hill - een weergaloze 73-yard pass van Mahomes - en een touchdown van Allen Bailey na een fumble van de Rams: 40-44.

Vervolgens was het aan Gerald Everett om de show te stelen. De tight end werd bereikt door Goff en bracht de Rams weer aan de leiding, maar met minder dan drie minuten te spelen namen de Chiefs het heft weer in handen na een touchdown pass van Mahomes op Chris Conley.

Het bleef maar heen en waar gaan en met minder dan twee minuten op de klok ramde LA dan toch naar de winst in een van de meest explosieve wedstrijden ooit: Goff bereikte Everett met een 40-yard pass en de tight end bracht de Rams weer op voorsprong. Die 54-51 bleek dan eindelijk de eindstand te zijn van een historische wedstrijd, die de bijna tachtigduizend aanwezige toeschouwers in elk geval nooit meer zullen vergeten.

Rams - Chiefs (Bron: YouTube)

Zeneli brengt Kosovo in extase; Overige uitslagen Nations League

Het land is pas sinds 2015 lid van de FIFA en heeft met promotie in de Nations League het eerste tastbare succes binnen in het mondiale voetbal.

De ploeg had nog één zege nodig en die kwam er dinsdagavond tegen Azerbaijan. Mede dankzij een hattrick van sc Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli kwam Kosovo met 4-0 bovendrijven. Daarmee beloont de ploeg de voetbalgekke natie die voor aanvang van het duel al zorgde voor fraaie taferelen.

Het Balkanland heeft zich in korte tijd enorm ontwikkeld op voetbalgebied en het rekent af met talloze vooroordelen om tot dit hoogtepunt te komen. Kosovo is pas sinds 2015 lid van de FIFA en daardoor hadden de beste potentiële internationals zich al verbonden aan een ander land, wat met hun dubbele nationaliteiten eenvoudig was te realiseren.

Kosovo vertrouwt hierdoor noodgedwongen op de jongere generaties en dat pakt uitstekend uit. Met slechts twee spelers ouder dan 26 jaar heeft deze selectie nog een mooie toekomst voor zich. Zeker als je bedenkt dat zeven spelers de grens van twintig jaar nog aan moeten tikken. Toch is League D nu al ontstegen, want de ploeg verloor niet één van haar zes wedstrijden in de Nations League.

Overige uitslagen Nations League dinsdag
Kosovo - Azerbeidzjan 4-0
Malta - Faeröer Eilanden 1-1
Montenegro - Roemenië 0-1
Portugal - Polen 1-1
Schotland - Israël 3-2
Servië - Litouwen 4-1
Zweden - Rusland 2-0

Jong FC Utrecht verslaat Jong Ajax in doelpuntenrijk duel

In De Galgenwaard heeft Jong FC Utrecht gewonnen van Jong Ajax. De ploeg van trainer Robin Pronk was met 4-3 te sterk voor de Amsterdammers. Met drie doelpunten was Nick Venema de matchwinnaar.

Na acht minuten kwam Utrecht op voorsprong na een individuele actie van Sylla Sow en vervolgens het doelpunt via een intikker door Venema. Amper vijf minuten later was het al 2-0 door opnieuw een goal van Venema.

Een half uur later deden de bezoekers wat terug. Na slordig uitverdedigen maakte Saku Ylätupa de aansluitingstreffer. Een knappe redding van doelman Maarten Paes voorkwam dat Ajax op gelijke hoogte kwam.

In de tweede helft maakte Venema binnen enkele minuten de 3-1. Na een half uur spelen was het 4-1 dankzij een eigen doelpunt van Boy Kemper. Daarmee leek de wedstrijd definitief in het slot te zitten echter in de 65e minuut maakte Teun Bijleveld 4-2. Vanwege een overtreding van Perr Schuurs op Venema kreeg de thuisclub een strafschop, echter het harde schot van diezelfde Venema werd door de doelman van Ajax gekeerd. In de extra tijd bracht Vaclav Cerny de eindstand van 4-3 op het scorebord.

Door de winst is Utrecht niet langer de hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie. Ajax staat op de elfde plaats.

Rutte: 'We doen er alles aan om de klootzakken te pakken'

De beveiligingsoperatie die de Amsterdamse driehoek op zou moeten tuigen om John van den Heuvel wél naar RTL Boulevard te laten gaan, zou te ingrijpend en omvangrijk zijn om op regelmatige basis uit te voeren. Dat is de motivering van de beslissing om de misdaadjournalist voorlopig niet meer aan te laten schuiven in de studio aan het Leidseplein.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan AT5. De Amsterdamse 'driehoek' van burgemeester Halsema, hoofdofficier van jusititie Nicole Zandee en korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg besloot gisteren dat Van den Heuvel niet meer fysiek aanwezig mocht zijn in de studio vanwege een ernstige bedreiging.

'De beveiligingsoperatie die nodig zou zijn om de veiligheid van de heer Van den Heuvel en zijn omgeving te waarborgen zou omvangrijk en ontwrichtend zijn voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het Leidseplein. Een beveiligingsoperatie van deze omvang is incidenteel mogelijk, maar niet bij regelmatige herhaling', luidt de reactie.

Persvrijheid
'Het is een teleurstellend besluit', vindt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 'Het signaal dat je wilt geven aan criminelen die dit soort bedreigingen uiten, is: "Je kunt bedreigen wat je wilt, maar een journalist blijft gewoon zijn werk doen." Elke vorm waarin het publiek ziet dat hij daarin toch beperkt wordt, is een klap in het gezicht van de journalistiek en een klap in het gezicht van de rechtsstaat.'

Volgens Bruning moeten de autoriteiten er alles aan doen om een journalist die wordt bedreigd, te ondersteunen. 'Desnoods moet je met twee busjes naar het Leidseplein', zegt hij, 'maar blijf het toch doen, blijf het signaal uitstralen. Wij zorgen voor een accurate beveiliging, maar deze journalist blijft gewoon zijn werk doen, en dat is het belangrijkste verhaal.'

De driehoek zegt dat ze de beslissing om die reden ook met grote tegenzin heeft genomen: 'De persvrijheid is van groot belang voor een ieder in Amsterdam en zeker voor de lokale overheid. De driehoek vindt deze maatregel echter noodzakelijk om zowel de veiligheid van de heer Van den Heuvel als die van zijn omgeving zo optimaal mogelijk te waarborgen.'

Hopelijk tijdelijk 
De driehoek noemt de maatregel zelf ook 'uitzonderlijk' en hoopt dat hij van tijdelijke aard is. In overleg met de andere betrokken instanties zegt ze er nu alles aan te doen om de veiligheidssituatie weer terug naar normaal te brengen.

Over de aard van de dreiging is verder nog steeds niet meer bekend dan dat het zou gaan om een dreiging van een aanslag op het leven van Van den Heuvel.

Update 22:33
Premier Mark Rutte vindt het "heel erg" dat misdaadjournalist John van den Heuvel niet meer mag aanschuiven bij RTL Boulevard.

Dat meldt De Telegraaf "Ik vind het voor hem heel erg, voor RTL Boulevard, en voor De Telegraaf", zegt Rutte. "Tegelijkertijd is dit het advies van de lokale 'driehoek' en daar kan ik helaas niet in het openbaar verder over discussiëren." Rutte is niet te spreken over de dreigementen aan het adres van Van den Heuvel. "Wij doen er alles aan om deze klootzakken te pakken."

Gisteren werd bekend dat Van den Heuvel niet meer mag aanschuiven bij RTL Boulevard. Dit vanwege de dreiging van een aanslag. De Amsterdamse 'driehoek' heeft dit besloten.

Bokser Pacquiao verdedigt wereldtitel in januari tegen Broner

Bokslegende Manny Pacquiao zal op 19 januari zijn WBA-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) verdedigen. In de MGM Grand Garden Arena in Paradise - bij het grote publiek doorgaans Las Vegas genoemd - neemt de 39-jarige Filipijnse grootheid het dan op tegen de Amerikaan Adrien Broner.

Dat gevecht zat er al even aan te komen, maar inmiddels is het ook officieel aangekondigd. Pacquiao keerde in juli terug in de ring, nadat hij vorig jaar weer eens zijn afscheid aankondigde. De Argentijn Lucas Matthysse moest er op knock-out aan geloven en kon zijn WBA-titel weer inleveren bij Pacquiao, de enige bokser ooit die in acht verschillende gewichtsklassen een wereldtitel heeft gepakt, sinds hij in 1998 voor het eerst kampioen werd.

Pacquiao betreed de ring in Paradise met een 60-7, plus twee gelijke spelen. De 29-jarige Broner won in zijn loopbaan meerdere wereldtitels, maar kon zijn vorige twee partijen niet winnen. In juli vorig jaar was Mikey Garcia te sterk, in april eindigde het duel met Jessie Vargas onbeslist. De WBA-titel in het weltergewicht was in 2013 in zijn bezig, terwijl hij tussen 2011 en 2016 ook in drie andere gewichtsklassen wereldkampioen is geweest.

Hertha-trainer baalt stevig van blessure Dilrosun: "Dit is niet normaal"

Hertha BSC-trainer Pál Dardai is gefrustreerd na de blessure die Javairô Dilrosun maandagavond opliep.

De vleugelaanvaller kende geen al te gelukkig debuut voor Oranje. Hij kwam vlak voor rust in het veld voor Ryan Babel, maar moest zich later in de tweede helft weer laten vervangen met een spierblessure. Zodoende keert hij met een kwetsuur terug naar Berlijn.

"Dit is niet normaal. We hebben dit seizoen nog nooit twee keer achter elkaar met hetzelfde team kunnen spelen, doordat er altijd wel problemen zijn", zegt Dardai in gesprek met Kicker. De oefenmeester sluit uit dat Dilrosun zaterdag in actie kan komen namens Hertha BSC, als TSG 1899 Hoffenheim in Berlijn op bezoek komt. "Of het nu verrekt of gescheurd is: Jeff zal niet in actie komen."

"Hij zal eerst onderzocht worden door onze clubarts, dat is alles wat ik erover kan zeggen", vervolgt de oefenmeester. "Het was misschien allemaal een tikje teveel voor hem. Hij is hier gekomen en werd ineens bejubeld na zijn goede start. Jeff was eigenlijk fit. Misschien had het te maken met het feit dat hij er ineens snel in moest."

"Normaal is het niet, want hij is goed getraind. We zullen het moeten accepteren", besluit Dardai. De Hongaarse oefenmeester liet zich eerder al kritisch uit over het feit dat Dilrosun was opgeroepen voor Oranje. Dardai was van mening dat de jonge vleugelaanvaller eerst over een langere periode goed moest presteren, alvorens hij een oproep voor het Nederlands elftal verdiende.

Feyenoord zoekt 250 miljoen voor nieuw stadion

Directeur Jan de Jong van Feyenoord heeft alle vertrouwen in de bouw van een nieuw stadion voor de club. Wel is er nog een flinke som geld nodig.

De sportbestuurder hield maandag een presentatie voor de businessclub in De Kuip en gaf daarbij aan dat twee van de drie grote horden op weg naar de start van de bouw van een ‘nieuwe Kuip’ bijna zijn genomen. De Jong is ervan overtuigd dat het ondernemingsplan en de bouwkosten inmiddels zo goed zijn doorgelicht dat hier geen problemen meer mee zullen ontstaan.

“Het plan zit gewoon goed in elkaar. Wij geloven erin dat Feyenoord en het stadion een goed commercieel model kunnen neerzetten. We zijn bijna zover dat we kunnen zeggen: die horde hebben we genomen”, tekende het Algemeen Dagblad op. Feyenoord gaat werken met een bouwgarantie, zo bevestigt De Jong. Hierdoor ligt het risico dat de kosten hoger zullen uitvallen dan begroot bij de uitvoerende aannemer.

De derde en laatste horde zorgt voorlopig nog wel voor de grootste uitdaging in Rotterdam. Feyenoord moet een bedrag van 444 miljoen euro bij elkaar krijgen voordat er aan de bouw begonnen kan worden en mist nog flink wat geld. Investeringsbank Goldman Sachs heeft zich bereid getoond om via een bancaire lening bijna de helft van het bedrag ter beschikking te stellen en inmiddels zijn stadion en club bezig om de rest van de benodigde som binnen te halen.

Feyenoord moet 250 miljoen euro bij elkaar zien te verzamelen, waarvan 150 miljoen moet komen uit aandelen met zeggenschap en 100 miljoen uit aandelen zonder. Van die 150 miljoen is inmiddels 40 miljoen gereserveerd door de gemeente Rotterdam, al had De Jong op meer gehoopt: “Ik ga niet zeggen dat veertig miljoen euro te weinig is. Maar ik ga wel zeggen dat elders in Europa de bijdrage van gemeentes aanzienlijk hoger is. Maar dit is wat het is.”

De algemeen directeur, die wel toevoegt dat hij vast blijft houden aan de eis dat Feyenoord jaarlijks gegarandeerd 25 miljoen uitbetaald krijgt uit het nieuwe stadion en laat weten dat het plan niet ten koste van alles doorgang zal vinden. Hij haast zich om aan te geven dat de komst van een nieuw stadion niet in één klap het gat met Ajax en PSV zal dichten: “Daar zijn wij verantwoordelijk voor met het soort voetbal dat we spelen”, vertelt hij. Het zo ver mogelijk komen in de Europese bekertoernooien blijft dan ook van levensbelang voor Feyenoord: “De komende jaren zal Feyenoord ook sportief moeten presteren, dan hou je de concurrentie in zicht. En als we goede resultaten boeken, halen we veel meer inkomsten uit een nieuw stadion dan uit de huidige Kuip.”

Brexit-coup tegen May mislukt

De harde Brexiteers in het Britse Lagerhuis hebben vooralsnog niet genoeg steun weten te verzamelen om premier Theresa May af te zetten. Maar ondertussen dreigt ze wel de steun van haar Noord-Ierse gedoogpartner DUP te verliezen, en daar bovenop dreigt Spanje tegen de Brexitdeal te stemmen zonder garanties over toekomstige invloed op de status van Gibraltar. En is het maar zeer de vraag of May haar deal door het parlement krijgt.

De groep Brexiteers onder leiding van Jacob Rees-Mogg wil de banden met de Europese Unie zoveel mogelijk doorsnijden, en gelooft niet dat May, die in 2016 tegen de Brexit stemde, de aangewezen persoon is om het Verenigd Koninkrijk de EU uit te leiden. Rees-Mogg had 48 brieven van Lagerhuisleden nodig om een leiderschapsverkiezing af te dwingen, maar een week na zijn oproep zouden er nog maar 26 binnen zijn.

Het is onwaarschijnlijk dat de resterende brieven nog komen. Dat is vooral af te leiden uit het ontbreken van voormalig minister Boris Johnson en andere partijprominenten bij de brievenschrijvers, aldus de Volkskrant. Dus lijkt de premier voorlopig veilig.

Goede Vrijdag-vredesakkoord
De deal die May vorige week met EU-onderhandelaars sloot, had Ierland als voornaamste struikelblok, omdat daar de buitengrens van de EU komt te liggen. Die moet echter openblijven, volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 tussen pro-Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten. Het dilemma is dat er wel érgens een grens moet, ofwel tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse Republiek, of in de Ierse Zee.

Maar de eerste optie kan niet volgens het Goede Vrijdag-akkoord, en met de tweede optie weigert Mays unionistische gedoogpartner akkoord te gaan. En dus voorziet Mays deal er toch in dat bepaalde soorten goederen moeten worden gecheckt voordat ze van Noord-Ierland naar het Britse vasteland mogen, of andersom.

De DUP is echter mordicus tegen elke manier waarop Noord-Ierland anders wordt behandeld, omdat de partij bang is dat dit een opstap is naar een verenigd Ierland. En dus dreigt de DUP nu de steun voor May in het Lagerhuis in te trekken, meldt The Journal. Dit komt May bijzonder slecht uit: ze kan ook al niet op de harde Brexiteers in haar eigen partij rekenen, en veel steun vanuit de oppositie hoeft ze ook niet te verwachten. De premier heeft 320 stemmen nodig om de overeenkomst door het Lagerhuis te loodsen, maar op dit moment lijkt ze er volgens de BBC amper 270 te kunnen halen.

De deal heeft echter komend weekend allereerst de steun van de EU-lidstaten nodig. Dat leek allemaal in kannen en kruiken, ware het niet dat Spanje op het laatste moment tegensputtert en zijn steun dreigt in te trekken.

Vrede van Utrecht
Rots des aanstoots is Gibraltar, sinds de Vrede van Utrecht van 1713 in Britse handen, maar al praktisch net zo lang onderhavig aan een claim van de Spanjaarden. Madrid wil niet dat de eventuele toekomstige status van Gibraltar onderdeel is van de deal tussen Londen en de EU. Het land eist duidelijkheid dat dit een aangelegenheid is tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk, en dat de EU zich erbuiten moet houden. Zo niet, dreigen de Spanjaarden hun veto te gebruiken om de Britse EU-exitdeal te torpederen.

Diplomaten verwachten echter dat de overige lidstaten de dreigende ruzie zullen sussen met wat extra formuleringen en een eventuele extra verklaring. Naar verluidt steigert de Spaanse regering vooral omdat de coalitie met het idee van vervroegde verkiezingen speelt, en is het oprakelen van de Gibraltar-claim vooral voor binnenlandse consumptie bedoeld.

Daarmee lijkt het erop dat premier May volgende week met een door de EU-lidstaten ondertekend akkoord op zak terug naar Londen kan, maar ook dat de problemen voor haar dan eigenlijk pas echt beginnen. Want het is onduidelijk hoe het verder moet als May de deal inderdaad niet door het Lagerhuis krijgt.

Snelder mist EK handbal vanwege blessure

Danick Snelder heeft zich af moeten melden bij het Nederlandse handbalteam voor het Europese kampioenschap dat op 30 november in Frankrijk van start gaat. De aanvoerster van Oranje heeft last van een rugblessure.

Vanwege de blessure ontbrak de 28-jarige speelster al in een aantal wedstrijden van haar Hongaarse club Ferencvaros. Afgelopen maandag onderging ze in Papendal diverse fysieke testen echter doorstond deze niet voldoende waardoor ze zich af heeft moeten melden.

De afmelding van Snelder is een tegenvaller voor bondscoach Helle Thomsen. Ook collega cirkelspeelster Yvette Broch ontbreekt waardoor de positie met Merel Freriks en de pas 18-jarige Nikita van der Vliet dun bezet is.

Dubbele drugsvangst voor douane

Afgelopen zaterdag heeft de Douane een partij van 600 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Rotterdam West. De cocaïne werd gevonden tijdens een controle door de Douane en heeft een straatwaarde van ongeveer 30 miljoen euro. De drugs zaten verstopt in (hoe verrassend) een palletlading bananen. De bananen waren afkomstig uit Zuid Amerika. De drugs zijn meteen vernietigd en het HARC-team heeft de zaak in onderzoek.

Gisteren trof de Douane weer een partij met drugs aan. Deze vangst werd gedaan in de haven. Ook hier ging het om cocaïne, in totaal 36 kilo. De drugs zaten verstopt bij het motorgedeelte van een koelcontainer. Ook deze partij cocaïne is vernietigd, het onderzoek wordt voortgezet, zo laat het Openbaar Ministerie weten. 

Dubbele drugsvangst voor douane (Foto: Openbaar Ministerie)
Dubbele drugsvangst voor douane (Foto: Openbaar Ministerie)

Bokser Hooker verdedigt wereldtitel, ophef over bar slechte debutant

Bokser Maurice Hooker heeft zijn WBO-wereldtitel in het lichtweltergewicht (-63,5kg) met succes kunnen verdedigen. In Oklahoma nam Mighty Mo (24-0) het op tegen zijn eveneens ongeslagen Amerikaanse landgenoot Alex Saucedo (28-0), die in de zevende ronde tegen het canvas ging.

Er waren de nodige knock-outs te zien in Oklahoma, de één wat spectaculairder dan de ander. De Litouwer Egidijus Kavaliauskas (20-0) sloeg Robert Arriaza (17-0) uit Nicaragua in de derde ronde tegen het canvas en won de intercontinentale WBO-titel in het weltergewicht (-66,7kg). De Hebrew Hammer, Cletus Seldin (21-1), had welgeteld 26 seconden nodig om de Nicaraguaan Nelson Lara (17-10) met een stevige body shot uit te schakelen in het lichtweltergewicht.

In het supermiddengewicht (-76,2kg) maakte de 24-jarige belofte Tyler Howard (15-0) het weer waar. Hij nam het op tegen Isiah Seldon (12-1), maar ook dat duurde niet lang: na nog geen anderhalve minuut deelde Howard een flinke stoot op Seldon's hoofd uit, gevolgd door een paar stevige sloopkogels op diens lichaam, waarna een rechter op Seldon's hoofd het karwei afmaakte.

De meeste aandacht ging na afloop echter naar een gevecht tussen twee debutanten, voor zover we dat een gevecht mogen noemen. De 19-jarige John Rincon nam het in het lichtgewicht (-61,2kg) op tegen Emanuel Williams, waarvan al snel duidelijk werd dat iemand toch even een inschattingsfoutje gemaakt had door te zeggen dat hij zijn profdebuut wel kon maken...

Williams leek zelfs de basisbeginselen van het boksen, zoals een fatsoenlijke houding van de handen, totaal niet onder de knie te hebben en werd dan ook hulpeloos rondgeslagen. Hij probeerde dapper weerstand te bieden, maar de jongeling ging na ruim een minuut na een stoot op het lichaam naar de grond en bleef daar minutenlang liggen.

Mocht onderstaande link naar beelden van het gevecht niet werken, klik dan hier.

In Mulvane, in de staat Kansas, stond de gigantische Jarrell Miller (22-0) weer in de ring voor een zwaargewichtduel met Bogdan Dinu (18-0). De Roemeen won veertien van zijn vorige gevechten op KO, Big Baby Miller stond op twintig knock-outs.

De Amerikaan deed zijn bijnaam overigens eer aan: met een dikke 130 kilogram staat hij bijzonder hoog op de ranglijst met zwaarste (serieuze) profboksers ooit. In de vierde ronde kreeg hij Dinu voor het eerst in de carrière van de Roemeen naar het canvas, later in de ronde maakte hij het af met een fraaie combinatie.

De 30-jarige Miller wordt inmiddels gezien als een van de beste zwaargewichten ter wereld, achter de duidelijke top-2: Anthony Joshua en Deontay Wilder.

Miller - Dinu (Bron: YouTube)

Kluivert grote kanshebber op Golden Boy Award, ook De Ligt in top 5

Justin Kluivert lijkt hard op weg om de Golden Boy van 2018 te worden. Tot nu toe vergaarde hij de meeste stemmen, meldt organisator Tuttosport.

Het Italiaanse magazine heeft dinsdag een voorlopige top vijf bekend gemaakt en daarin blijkt de vleugelaanvaller van AS Roma op dit moment de beste papieren te hebben. Ook Matthijs de Ligt maakt kans op de uitverkiezing van grootste talent van Europa. Hij staat net als Kluivert en Patrick Cutrone (AC Milan), Trent Alexander-Arnold (Liverpool) en Vinícius Júnior (Real Madrid) in de voorlopige top vijf.

Op de lijst staan ook de namen van Justin Bijlow (Feyenoord), Javairô Dilrosun (Hertha), Teun Koopmeiners (AZ) en Timothy Fosu-Mensah (Manchester United, verhuurd aan Fulham).

Justin Kluivert (Pro Shots / Insidefoto)
Justin Kluivert (Pro Shots / Insidefoto)

Het panel van 35 journalisten heeft tot eind november de tijd om hun voorkeur uit te brengen en bij de huidige tussenstand valt op dat titelverdediger Kylian Mbappé ontbreekt in de top. Hij werd alom beschouwd als topfavoriet, maar lijkt om onduidelijke redenen naast een nieuwe eretitel te grijpen.

De prijs voor grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar bestaat sinds 2003 en werd toen gewonnen door Rafael van der Vaart. Hij is vooralsnog de enige Nederlander die met de prijs aan de haal ging. Later wonnen mannen als Wayne Rooney, Lionel Messi, Cesc Fàbregas, Sergio Agüero en Paul Pogba. De award wordt op 17 december tijdens een gala in Turijn uitgereikt aan de winnaar.

Oranje Onder-19 kent met toernooiwinst goede generale voor EK

Oranje Onder-19 kan zich met een goed gevoel voorbereiden op de zomerse trip naar Armenië voor het daar georganiseerde jeugd-EK.

De formatie van bondscoach Maarten Stekelenburg heeft dinsdagmiddag namelijk het UEFA Pre Tournament, dat in het in de Kaukasus gelegen land werd georganiseerd als opwarmertje voor het EK, op zijn naam geschreven. In de finale van het vierlandentoernooi werd met 2-1 gewonnen van Portugal.

Na eerdere zeges op Armenië en Duitsland mocht Oranje het in de eindstrijd opnemen tegen de Zuid-Europese talenten en de twee ploegen stelden niet teleur. Met veel kansen over en weer werd er een aantrekkelijke finale van gemaakt en doordat alle drie de doelpunten pas in het laatste kwartier van de wedstrijd vielen bleef het tot in de slotminuut spannend.

Oranje wist de ban in de slotfase te breken toen Ryan Gravenberch uit een corner hard op de lat schoot en invaller Lutsharel Geertruida de bal vervolgens uit de rebound met het hoofd wel tot een doelpunt wist te promoveren. Tiago Dantas bracht Portugal daarna met een knap schot in de kruising weer op gelijke hoogte, maar de Portugezen wisten uiteindelijk niet stand te houden. Nadat Ludovits Reis door goed jaagwerk de bal vervoverde, kon de eveneens ingevallen Thijs Dallinga voor de 2-1 tekenen.

Van de Pas vervangt Suljovic tijdens Players Championships Finals

Mensur Suljovic zal niet deelnemen aan de Players Championship Finals. Hij heeft zich teruggetrokken uit het toernooi en wordt vervangen door Benito van de Pas.

Suljovic stond op het punt om vrijdag deel te nemen aan het toernooi, maar heeft afgezegd vanwege familieomstandigheden. Van de Pas was de hoogstgeplaatste speler die zich niet had gekwalificeerd voor het toernooi. De top 64 spelers na 22 Players Championships mogen meedoen aan het eindtoernooi. Van de Pas werd 65e. 

Aan het speelschema zal niets worden gewijzigd. Van de Pas zal het opnemen tegen de oorspronkelijk tegenstander van de Oostenrijker, Keegan Brown. De wedstrijd zal ook op het hoofdpodium gespeeld worden. Het toernooi wordt gehouden van 23 tot en met 25 november.

Door slechte resultaten dit jaar is Van de Pas afgezakt naar de dertigste positie op de wereldranglijst. De top 32 krijgt een uitnodiging voor het WK en is Big Ben nog niet zeker van deelname aan het wereldkampioenschap. Door zijn onverwachte deelname aan de Players Championship Finals ontvangt Van de Pas in ieder geval 2500 pond aan prijzengeld, waardoor het gat met nummer 33 Robert Thornton is gestegen naar 16.250. Spelers van buiten de top-32 moeten minimaal de halve finale halen om de Nederlander te passeren. 

Mega koekjesbedrijf boycot regenwoudomhakkers

Mondelēz International, één van 's werelds grootste koekjes- en chocolaverkopers, heeft besloten dat ze genoeg heeft van de vernietiging van het regenwoud. In een verklaring meldt het dat het bedrijf geen zaken meer wil doen met palmolie-producenten die het regenwoud omhakken om palmolie te produceren.

Mondelēz is geen kleintje en deze boycot zal pijn gaan doen. Het voedselconglomeraat verkoopt onder andere koekjes en chocola van de merken Milka, LU en Toblerone. Zeker twaalf palmolie-producenten zullen hun palmolie niet meer aan deze supergebruiker kunnen slijten. Mondelēz wil alleen nog maar zaken gaan doen met bedrijven die gewillig zijn zich volledig in te zetten om milieubewuste producten te leveren.

"Palmolie is één van die artikelen die een grote druk leggen op het mileu", aldus de verklaring. "Als wij als bedrijf serieus willen zijn en een milieubewust product in de markt willen zetten, dan moeten we van vuile palmolie af. We moeten af van afbraakbedrijven."

Het bedrijf is aangespoord door een net uitgebracht rapport van Greenpeace, waarin stond dat het omhakken van regenwoud ten faveure van palmolie enorme schade toebrengt en daarmee ook vele orang-oetans het leven kost. Het noemen van de naam Mondelēz in dit rapport zorgde ervoor dat er direct door het bedrijf actie werd ondernomen, niet in de laatste plaats om de goede naam te redden.

OM eist 10 jaar en TBS voor brute moord Holtheme

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige man uit de gemeente Coevorden. Hij wordt ervan verdacht een 28-jarige man met een vuurwapen om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde eerder dit jaar bij Holtheme, een buurtschap tussen Coevorden en Hardenberg.

Het delict komt aan het licht als de verdachte zich op 4 maart aan het eind van de middag meldt bij het politiebureau in Coevorden. Naast hem ligt een vuurwapen, waarmee hij op de toegangsdeur van het politiebureau heeft geschoten. De man laat weten dat hij iemand om het leven heeft gebracht bij een bruggetje in de omgeving van De Haandrik. Daar wordt inderdaad het levenloze lichaam van het slachtoffer gevonden.

De verdachte geeft aan lange tijd bevriend te zijn geweest met het slachtoffer, maar uit het dossier is gebleken dat er sprake was van een ongelijkwaardige relatie, waarbij het slachtoffer werd gekleineerd en telkens het onderspit moest delven. Volgens de verdachte heeft hij het slachtoffer van het leven beroofd omdat hij bang voor hem was geworden en stelselmatig werd afgeperst. Het onderzoek heeft dit evenwel niet kunnen uitwijzen.

Het OM acht moord wettig en overtuigend bewezen. Volgens de officier van justitie was er sprake van een vooropgezet plan om het slachtoffer van het leven te beroven. Zo heeft de verdachte onder meer voorafgaand aan de moord op internet onderzocht of de munitie die hij wilde gebruiken dodelijk was. Daarnaast heeft hij bewust met het slachtoffer afgesproken op een verlaten plek en heeft hij daarbij zijn vuurwapen meegenomen in zijn jas, terwijl hij naar eigen zeggen het wapen altijd in zijn auto liet liggen.

De verdachte kampt met een persoonlijkheidsstoornis en ernstige verslavingsproblematiek. Een psychiater en een psycholoog achten de man verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling is aanwezig, zeker als verdachte met soortgelijke omstandigheden wordt geconfronteerd. Volgens de deskundigen zou aan verdachte de maatregel van tbs met dwangverpleging moeten worden opgelegd. De officier van justitie volgt dit advies.

Naast de tbs met dwangverpleging eist de officier van justitie een gevangenisstraf van tien jaar. “De levensberoving is op onverhoedse en zeer grove wijze gepleegd. Verdachte is hierbij volgens een van tevoren opgezet plan te werk gegaan”, aldus de officier. “Alleen een zware sanctie in de vorm van een langdurige gevangenisstraf kan het toegebrachte leed bij nabestaanden en de onrustgevoelens in de samenleving temperen.”

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.

Feyenoord en hoofd jeugdopleiding uit elkaar na verschil van inzicht

Richard Grootscholten is niet langer in functie bij Feyenoord. De Rotterdammers en het hoofd van de jeugdopleiding gaan uit elkaar na een verschil van inzicht.

De beleidsbepaler vertrekt officieel pas op 1 maart 2019, maar wordt tot die tijd vrijgesteld van werkzaamheden, meldt de club via de officiële kanalen. Zo kan hij zich in alle rust oriënteren op een nieuwe functie buiten de club. Zijn vroegtijdig vertrek kwam tot stand door onenigheid over het te voeren beleid.

Een inhoudelijke uitleg komt er niet van de Rotterdammers. Grootscholten was pas twee jaar in dienst bij Feyenoord en kreeg opvallend genoeg afgelopen april nog een contractverlenging van twee jaar. De opvolger van Damien Hertog had een aandeel in de doorstroming van spelers als Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Mo El Hankouri, Dylan Vente, Wouter Burger, Orkun Kökcu en Ramon ten Hove. Zij hebben echter geen van allen een basisplaats.

De Haai van Messina kan het ook onverhard

Dat Vincenzo Nibali tot een van de beste afdalers van het wielerpeloton behoort is niet nieuw. In een video op Instagram laat de Italiaan nu ook zien dat hij op onverhard terrein ook erg goed kan afdalen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Parte 2 Video by @antonio_nibali ciclocross !!! 😂😂😂😂😂 🙃 😱😅🤪🤪🚵‍♂️🚵‍♂️ my @merida.bikes @bahrain_merida

Een bericht gedeeld door Vincenzo Nibali (@vincenzonibali) op17 Nov 2018 om 11:02 (PST)

 

Indien de Instagram/video niet werkt klik hier.

Sylvana Simons cover kost VARAgids zestig abonnees

De VARAgids is zestig abonnees verloren nadat Sylvana Simons op de cover van het blad was geplaatst. Dat laat de eindredacteur Cécile Koekoek in een column van het blad weten, dat vandaag uitkwam. Koekoek vertelt veel negatieve reacties van lezers te hebben gehad, onder andere dat zij de cover van het blad hadden gescheurd voor zij het blad gingen lezen, zo meldt AT5 op haar website.

Interview
De eindredacteur had de politica en activiste op het voorblad geplaatst omdat zij naar haar mening een 'interessant, oprecht en genuanceerd interview' met Sylvana heeft gehad. Simons merkt volgens Koekoek op dat we moeten strijden voor een open, gelijkwaardige, rechtvaardige en inclusieve samenleving. Céline Koekoek laat weten 'zich kapot geschrokken' te zijn van alle nare reacties.

Documentaire
Afgelopen zondag is de documentaire over Sylvana Simons in première gegaan op het IDFA. 'Het gaat over de Sylvana die ze geworden is - een politica. Maar het gaat, hoop ik, ook over hoe wij naar haar kijken en met haar omgaan. En waarom dat misschien zo is', vertelt de maker van de documentaire, Ingeborg Jansen, aan AT5.

Sylvana Simons cover kost VARAgids zestig abonnees

Oranjehockeysters winnen ook derde wedstrijd op Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun derde wedstrijd op de Champions Trophy gewonnen. Oranje won simpel met 3-0 van Australië.

Marijn Veen, Caia van Maasakker en Ginella Zerbo waren de doelpuntenmakers aan Nederlandse kant in het Chinese Changzhou. Eerder won Oranje deze Champions Trophy van Japan (3-1) en Argentinië (3-0).

Na 21 minuten spelen kwam Nederland op voorsprong tegen Australië dankzij een doelpunt van Veen. Zeven minuten later verdubbelde de ploeg bondscoach Alyson Annan. Van Maasakker verzilverde een straf, nadat Jane Claxton een schot van Maartje Krekelaar met de voet had gestopt.

Oranje kwam verder niet in de problemen tegen Australië, in augustus nog de tegenstander in de halve finale van het WK. In het vierde kwart besliste Oranje de wedstrijd via Zerbo, na één-twee met Maria Verschoor.

Musk gaat eindelijk bakstenen verkopen

Niets is Elon Musk, eigenaar van onder andere Tesla en SpaceX, te gek. Nadat hij in het midden van de Amerikaanse stad Los Angeles een keilange tunnel heeft gebouwd, gaat hij nu bakstenen verkopen.

Yep, bakstenen. Musk heeft, niet eigenhandig natuurlijk, zoveel modder en zand uit dat tunnelgat weten te halen dat hij daar dollars in ziet. Van al dat zand wil hij nu dus bakstenen gaan maken en verkopen. Nadat hij al een vlammenwerper en een surfplank binnen korte tijd wist uit te verkopen, zal ook dit menig Musk-adept aanstaan.

In september gaf de miljardair al aan dat hij bakstenen wilde verkopen voor 10 dollarcent per stuk, of zelfs gratis als ze gebruikt worden in betaalbare huizenprojecten. Alhoewel Musk de laatste tijd meer high tweets de wereld in lijkt te sturen dan nuchter en daardoor soms terug moet komen op eerder uitgebrachte tweets, lijkt dit plannetje er dan toch van te komen.

Het is dan ook niet zomaar een baksteen, het wordt een soort van Lego-baksteen, makkelijk te stapelen en alleen te verkrijgen via Musk's in juni opgezette bedrijf The Brick Store LLC. Het bedrijf heeft een vergunningsaanvraag ingediend om een net aangekocht winkelpand in Hawthorne, een plaats ten zuiden van Los Angeles, te gaan verbouwen. Dit pand is niet zomaar gekozen, maar ligt pal boven de tunnel van waaruit het materiaal komt waarvan de stenen gemaakt zullen gaan worden.

Prima zaak natuurlijk, deze bakstenenverkoop, want dit is recycling van restmateriaal en Musk heeft al laten vallen dat ook de tunnelwanden gemaakt zouden kunnen worden van dit 'afval'. Verder kan The Boring Company op deze manier misschien wat centjes terugverdienen aan het boren van de tunnel.

Echt populair zijn deze samengeperste stenen echter niet in Californië. Weinig bouwbedrijven gebruiken deze zogenaamde Compressed Earth Blocks, omdat ze lastig te stapelen zijn en, omdat het lastig blijkt om bedrading en isolatie aan te leggen, maar Musk belooft dat eerste probleem omzeild te hebben met zijn 'Lego-model'. Aangezien Musk flink wat geld heeft liggen om nieuwe tunnels te boren, ongeveer 112 miljoen dollar, lijkt het erop dat hij toch startmateriaal zat heeft om het aan de markt te slijten.

Desnoods als tunnelwand.

Verstappen en Ocon samen bij persconferentie Grand Prix van Abu Dhabi

De FIA heeft bekendgemaakt dat Max Verstappen en Esteban Ocon donderdag tijdens de persconferentie voorafgaande aan de Grand Prix van Abu Dhabi vragen van de pers zullen beantwoorden.

Als gevolg van hun confrontatie tijdens en na de race in Brazilië zal het tweetal vast en zeker vragen krijgen hoe men terugkijkt. Naast de Nederlander en de Fransman zijn Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen aanwezig.

In het eerste deel van de persconferentie zullen Fernando Alonso, Lewis Hamilton en de Britse rookies Lando Norris en George Russell de pers te woord staan.

Fontijn en Betrian zeker van brons door plaats in halve finales WK boksen

Nouchka Fontijn en Jemyma Betrian hebben dinsdag de halve finales van het WK in de Indiase hoofdstad New Delhi bereikt. Beide bokssters wonnen overtuigend hun kwart finales en zijn nu zeker van een bronzen medaille.

Fontijn was in de kwartfinale in de klasse tot 75 kilogram duidelijk sterker dan de Canadese Tammara Thibeault. De vijfkoppige jury wees de verliezend finalist van het afgelopen WK en de Olympische Spelen unaniem aan als winnaar.

Fontijn neemt het vrijdag in de halve finales op tegen Lauren Price uit Wales. Price veroverde eerder dit jaar brons bij de EK in Sofia, waar Fontijn de beste was. 

 

De kwartfinale van Fontijn tegen Thibeault de partij begint op 1:52:15. (Bron:YouTube)

Ook Betrian wist zich te plaatsen voor de halve finales in haar klasse (tot 57 kilogram). de 27-jarige Curaçaose, die een jaar geleden het kickboksen verruilde voor de bokssport, won verrassend, maar overtuigend, van de Italiaanse wereldkampioene Alessia Mesiano.

Ook Betrian bokst vrijdag haar halve finales. Dan neemt de geboren Curaçaose het op tegen de Duitse Ornella Wahner.

De kwartfinale van Betrian tegen Mesiano, de partij begint op 40.23 (Bron:YouTube)

Van Dijk troost arbiter: "Hij stond met tranen in zijn ogen"

Virgil van Dijk was bij Oranje de gevierde man door zijn late gelijkmaker tegen Duitsland, maar na afloop had de captain aandacht voor andere zaken.

Nederland kroonde zich met het punt als groepswinnaar van de Nations League en overal op het veld werd het feest gevierd. Van Dijk stapte echter op scheidsrechter Ovidiu Hategan af om hem een hart onder de riem te steken.

De 38-jarige arbiter uit Roemenië hoorde volgens Digi Sport in de rust dat zijn moeder was overleden. Ze lag al in het ziekenhuis en Hategan had zijn familie gevraagd om hem op de hoogte te houden. Hij besloot het duel toch af te maken en volbracht zijn missie foutloos. Na zijn laatste fluitsignaal kwamen de tranen en de Oranje-captain ving hem op.

“Die man brak, stond met tranen in zijn ogen, want hij had net zijn moeder verloren”, aldus Van Dijk tegenover Voetbal International. "Ik heb hem sterkte gewenst en gezegd dat hij goed had gefloten. Het is een klein iets, maar misschien dat het hem helpt.”

Duitse schaamte duurt voort met slechtste reeks in veertig jaar

De ploeg van Joachim Löw leek lange tijd een succesje te kunnen vieren, maar Nederland kwam langszij en verlengde de Duitse reeks zonder overwinning.

De Duitse bondscoach blijft onder vuur liggen nu zijn team weer geen overwinning wist te boeken. De laatste zege dateert alweer van 23 juni, toen Zweden op het WK met 2-1 werd verslagen. Sindsdien is die Mannschaft bezig aan de langste winstloze reeks sinds 1978.

De WK-winnaars van 2014 waren lang op weg naar hun eerste driepunter in de geschiedenis van de Nations League, maar Nederland kwam vanuit geslagen positie terug met late treffers van Quincy Promes en Virgil van Dijk. Oranje was tachtig minuten lang de mindere, maar Duitsland verzuimde om de genadeklap uit te delen.

Met hun doelpunten maakten ze vroege goals van Timo Werner en Leroy Sané ongedaan. Door de puntendeling is Oranje groepswinnaar en voor Duitsland resteert schaamte. Voor de vijfde keer op rij werd een wedstrijd niet winnend afgesloten en dat was al veertig jaar niet voorgekomen.

Ook werd er slechts vijf keer gescoord in de laatste zeven duels, waarbij de twee goals van maandagavond al zijn meegeteld. Ongekend matige cijfers voor een land met zo'n grote voetbalgeschiedenis. Het was bovendien slechts de derde wedstrijd sinds de start van het WK waarin de Duitsers tot scoren kwamen.

Löw staat onder druk sinds het dramatisch verlopen WK, waarin de ploeg als regerend wereldkampioen al in de groepsfase werd uitgeschakeld. Een vertrek leek onvermijdelijk, maar in juli liet de Duitse bond weten dat men achter hem bleef staan. Hij kreeg het vertrouwen richting het EK van 2020.

Een verzameling van slechte resultaten sindsdien doet denken dat er misschien toch een verkeerde keuze is gemaakt en de degradatie in de Nations League kan aanleiding zijn om zijn rol nogmaals te evalueren. De 58-jarige Löw is al twaalf jaar bondscoach en met die statistiek is hij de langst zittende trainer bij een Europese nationale bond.

Kinderen voelen kabinet aan de tand tijdens eerste kindervragenuur

Ruby Moll uit groep 8 van basisschool Het Avontuur in Almere mocht dinsdag 20 november 2018 het spits afbijten tijdens het allereerste kindervragenuur ooit. Ruby wil weten waarom kinderen onder de 18 jaar niet mogen stemmen. “Er is toch vrijheid van meningsuiting?” Minister-president Rutte is onder de indruk van de vraag: “Wat een ontzettend goede vraag is dit!” Hij wijst erop dat je bijvoorbeeld in Oostenrijk al wel vanaf je zestiende mag stemmen. Ook herinnert hij eraan dat je in Nederland pas sinds 1972 vanaf je achttiende mag stemmen. Toch is hij geen voorstander van het verlagen van de leeftijd waarop je naar de stembus mag.

Eerste kindervragenuur
Op dinsdag 20 november 2018 was het allereerste kindervragenuur. Het is ingesteld naar aanleiding van een motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Kinderen hebben volgens Raemakers vaak het gevoel dat hun mening niet op prijs wordt gesteld. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ziet het kindervragenuur als de start van een traditie. Ze vindt het goed dat volwassenen inzicht krijgen in wat kinderen bezighoudt.

Enthousiasme
Voorzitter Arib constateert aan het begin van het kindervragenuur dat niet alleen de kinderen, maar ook de bewindslieden er zin in hebben. “Normaal moet ik altijd bellen of de ministers willen komen. Dit is de eerste keer dat de ze met enthousiasme in vak-K zitten.” Op de publieke tribune zitten Tweede Kamerleden zichtbaar te genieten van de vragen die de kinderen in de zaal stellen.

Als minister-president Rutte klaar is met zijn antwoord op de vraag van Ruby, komen Luna en Sofie naar de interruptiemicrofoon. Zij willen hun vervolgvraag met zijn tweeën stellen. Dat mag van de Voorzitter. De één begint: “Hoe kun je dan …”. De ander vult aan: “… je stem uitbrengen?” Je kunt bijvoorbeeld invloed uitoefenen door lid te worden van een vereniging, suggereert de minister-president. Na deze eerste vragenronde moedigt Voorzitter Arib de kinderen aan om nog meer vragen te stellen. “Dat ga ik niet invoeren in de Kamer, hoor!”

In de blauwe stoelen
Alle leerlingen uit groep 7 en 8 van Nederlandse basisscholen konden een vraag insturen. In hun groep hebben zij vragen bedacht voor de ministers en staatssecretarissen. Tot 1 november konden de leerlingen hun vraag insturen, via hun juf of meester. In totaal werden 151 vragen ingestuurd, waaruit vijf vragen zijn geselecteerd.

Deze vragen zijn bedacht door de groepen 8 van Het Avontuur in Almere, de St. Josephschool in Lisse, de ABS in Middelburg, de Alfonsusschool in Enschede en de Nieuweschool in Panningen. De leerlingen uit deze groepen mochten dinsdag op de 150 blauwe stoelen van de vergaderzaal plaatsnemen. Vijf kinderen mochten de vragen stellen, aan de ministers en staatssecretarissen in het kabinetsvak (‘vak-K’).

Vragen
De kinderen hebben nog vier vragen. Waarom wordt er op scholen zo weinig aandacht besteed aan sporten en bewegen? Hoe lossen we het gebrek aan pleeggezinnen op? Wat gebeurt er met mensen met een gasfornuis, nu er geen gas meer wordt geboord? Waarom krijgen mensen op vmbo-niveau minder salaris, terwijl ze meer doen?

Sport en bewegen
Fons Peereboom uit Lisse wil meer aandacht voor sport en bewegen. Hij sleept er zelfs de toezegging uit dat minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) langs zal komen op zijn school. De minister voelt minder voor de suggestie van een klasgenootje van Fons: meer uren besteden aan bewegen, minder aan lezen.

Voor Estée Pattipeiluhu uit Middelburg heeft minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een warm advies: “Wees ontzettend lief voor pleegkinderen, want het zijn vaak kinderen die heel veel hebben meegemaakt.” Hij is het eens met Estée, die zegt: “Ieder kind heeft recht op liefde en een veilig thuis.”

Geen gas
Elin de Vries uit Enschede wil van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) weten wat er gebeurt met mensen met een gasfornuis, nu er straks geen gas meer wordt opgeboord. Over vier jaar komt het gas inderdaad niet meer uit Groningen, antwoordt de minister. Maar pas in 2050 komt er echt geen gas meer uit de kraan. “Dan ben jij midden veertig en ik ver boven de tachtig!”

Meer geld voor mensen op vmbo-niveau
“Het antwoord is ongeveer wat ik had gedacht, dus ik wil u bedanken.” Sam van de Bovenkamp uit het Limburgse Panningen is gauw tevreden met het antwoord van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zijn vraag gaat over mensen die werken op vmbo-niveau. “Zij werken harder, maar krijgen minder geld.” Sam vindt dit niet rechtvaardig. De kinderen krijgen een compliment van de minister: “Wat ontzettend knap dat jullie allemaal uit jullie hoofd spreken. Dat lukt ons meestal niet!”

Coureur Flörsch na horrorcrash in Macau succesvol geopereerd

Formule 3-coureur Sophia Flörsch is in het ziekenhuis van Macau met succes geopereerd aan een halswervel. De 17-jarige Duitse kende een monsterlijke crash tijdens de prestigieuze Grand Prix van Macau, waarbij ze met dik 250 kilometer per uur door de lucht en tegen de hekken vloog.

Vroeg in de race ging het bij Flörsch fout na een herstart. Ze kwam in aanraking met Jehan Daruvala, die afremde omdat hij een gele vlag zag. De jonge Duitse knalde er bovenop, vloog door de lucht en tikte ook Japans F3-kampioen Shu Tsuboi nog aan.

Tsuboi en een Japanse fotograaf hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten, een Chinese fotograaf moet nog anderhalve week blijven met een gescheurde lever. Ook een marshall werd flink geraakt, maar net als de rest komt ook hij er goed vanaf: de beste man moet met wat snijwonden en een gebroken kaak nog een paar dagen blijven, maar mag dan ook naar huis.

Flörsch zelf liep een verwonding aan haar zevende halswervel op, waar ze maandag elf uur lang aan geopereerd is. Het duurde vooral lang omdat men uiterst voorzichtig te werk ging, complicaties waren er eigenlijk geen moment en de operatie werd dan ook een succes genoemd. Over een week of twee mag de Duitse tiener ook weer huiswaarts keren.

Vier debutanten in team kwalificatie WK basketbal

De bondscoach van de Nederlandse basketballers, Toon van Helfteren, heeft vier debutanten opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Polen (29 november in Den Bosch) en Hongarije (2 december in Boedapest).

Keye van der Vuurst de Vries, Boy van Vliet, Rienk Mast en Nathan Kuta mogen zich voor het eerst melden bij de Orange Lions, hoewel nog niet zeker is of ze ook in actie mogen komen: van de definitieve selectie van veertien spelers zal Van Helfteren nog twee afvallers aan moeten wijzen.

Terrence Bieshaar, Roeland Schaftenaar en Stefan Wessels vielen uit de oorspronkelijke groep van 24 weg wegens blessures. Als Nederland beide wedstrijden wint kan de ploeg zich nog kwalificeren voor het WK van volgend jaar, wat een historische prestatie zou zijn.

"Iedereen beseft het belang van de wedstrijden, dus gaan we er vol tegenaan. Door deze debutanten zijn we overal goed bezet en kunnen de blessures zo goed mogelijk opgevangen worden", aldus Van Helfteren.

NHL: Panthers winnen spektakelstuk in Ottawa, Flames verschroeien Golden Knights

De ijshockeyers van de Florida Panthers hebben op bezoek bij de Ottawa Senators een waar spektakelstuk gewonnen. In het Canadian Tire Centre werd het 5-7 voor de Panthers.

Matt Duchene bracht de Senators in de eerste periode op 1-0, maar nog voor de periode voorbij was kreeg de thuisploeg vier goals om de oren: Troy Brouwer, Aleksander Barkov, Jared McCann en Evgenii Dadonov waren trefzeker. Duchene opende de score in de tweede periode ook en dankzij Drake Batherson hadden de Senators weer wat hoop: 3-4.

Michael Haley en Frank Vatrano brachten de Panthers naar 6-3, beiden scoorden op aangeven van de Fin Juho Lammikko, die uiteindelijk vier assists gaf. Zack Smith en Brady Tkachuk brachten de Senators tot op één goal (5-6), maar Mike Hoffman gooide de boel in het slot door in zijn zestiende opeenvolgende wedstrijd een punt (goal of assist) te pakken.

De Calgary Flames kregen bezoek van de Vegas Golden Knights, die na hun fenomenaal goede debuutseizoen nu juist bepaald niet best bezig zijn. Na één periode stond het al 5-0 voor de Flames, onder meer door twee goals van Sean Monahan. Matthew Tkachuck maakte in de tweede periode zijn tweede, Sam Bennett zorgde zelfs nog voor de helft van het duel voor 7-0, waarna twee Vegas-goals in de derde periode nutteloos waren.

In Vancouver kregen de Canucks klop van de Winnipeg Jets, waar de Fin Patrik Laine zijn zesde hattrick in de NHL scoorde. Na een 1-4 stand kwamen de Canucks nog terug tot 3-4, maar Laine sloot de deur met twee goals in de derde periode.

Uitslagen NHL maandag
New York Rangers - Dallas Stars 2-1
Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres 4-5 OT
Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets 4-2
Montreal Canadiens - Washington Capitals 4-5 OT
Ottawa Senators - Florida Panthers 5-7
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 3-2
St. Louis Blues - Los Angeles Kings 0-2
Calgary Flames - Vegas Golden Knights 7-2
Vancouver Canucks - Winnipeg Jets 3-6

Flames - Golden Knights (Bron: YouTube)

Senators - Panthers (Bron: YouTube)

Man niet tevreden met Fallout 76

Soms speel je wel eens een game en kom je tot de conclusie dat het zonde van je geld was. Dat dacht de man in de onderstaande video ook. Hij was niet tevreden met Fallout 76 en ging terug naar de lokale GameStop om zijn geld terug te vragen.

Het refund-beleid bij GameStop geeft echter alleen maar winkeltegoed en dus was er een probleem. De man was daar niet tevreden mee en sloeg de winkel kort en klein. Medewerker Brian maakte zich niet druk en nam nog even kalm de telefoon op.



Nederlanders eten 'iets gezonder '

De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden. Als de positieve ontwikkelingen zich voortzetten kan dit overgewicht en chronische ziekten helpen voorkomen. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM, die vandaag gepubliceerd is op www.wateetnederland.nl.

Meer fruit
Nederlanders aten in de periode 2012-2016 bijna 120 gram fruit per dag, 8% meer dan in de periode 2007-2010. Ter vergelijking: dat komt bijvoorbeeld neer op 1 mandarijn per week of 2 appels per maand meer dan voorheen. Ook lijkt het erop dat we iets meer groenten zijn gaan eten. Voor de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatzieken, diabetes en bepaalde vormen van kanker, is een verdere stijging van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen gewenst. Slechts een minderheid van de Nederlandse volwassenen voldoet hiervoor aan de aanbevelingen.

Minder vlees
De consumptie van vlees en zuivel is de afgelopen jaren gedaald. Per dag eten we ongeveer 100 gram vlees en consumeren we ongeveer 350 gram zuivelproducten. Dat is respectievelijk 8 en 12 procent minder dan in de periode 2007-2010. De daling in de consumptie van rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid in verband met een lager risico op een aantal chronische ziekten. Verder helpt dit om de milieudruk van ons voedsel te verlagen. De consumptie van zuivel voldoet nog aan de Richtlijnen goede voeding, maar moet met het oog op de botgezondheid niet verder dalen.

Minder suikerhoudende dranken
Kinderen dronken in de periode 2012-2016 gemiddeld 620 ml suikerhoudende dranken per dag, bij volwassenen was dit 325 ml. De consumptie van suikerhoudende dranken daalde binnen deze periode bij kinderen én volwassenen. In 2015-2016 dronken kinderen ruim een halve liter suikerhoudende dranken per week minder dan in 2012-2014. Bij volwassenen daalde dit met 350 ml per week. De consumptie van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op overgewicht en diabetes.

Voedselconsumptiepeiling
Het RIVM bracht het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Politieman aangehouden wegens schending ambtsgeheim

In Amsterdam is vandaag een 21-jarige politiemedewerker aangehouden. De man wordt verdacht van schending ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en computervredebreuk.

De man zou de politiesystemen geraadpleegd hebben en informatie hieruit, tegen betaling, hebben doorgegeven. Het onderzoek levert aanwijzingen op dat de informatie terecht is gekomen bij personen die in de politiesystemen voor komen.

Het onderzoek wordt gedaan door de politie eenheid Oost Nederland in samenwerking met de Rijksrecherche, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost Nederland. De medewerker woont in de regio Oost Nederland. Op dit moment worden geen nadere mededelingen gedaan over het lopende onderzoek.

Darksiders III-trailer introduceert de vier ruiters van de apocalyps

In Darksiders III speel je als Fury, maar in de vorige delen maakten we al kennis met War en Death. Deze nieuwe intro-trailer stelt ze weer even voor. De ongeduldige Fury onderbreekt de uitvoerige introducties uiteindelijk.

De evenementen van Darksiders III spelen zich tegelijk af met de evenementen van de twee andere Darksiders-games. In dit deel speel je wederom met een van de vier Ruiters van de Apocalyps. Fury maakt in dit deel jacht op de Zeven Dodelijke Zonden. De voorgaande games werden vaak beschreven als een mix tussen God of War en Zelda, door de actie-gevechten en de puzzel dungeons.

Darksiders III komt op 27 november uit voor PS4, Xbox One en pc.

Kingdom Hearts III is officieel goud

Na lang wachten en een aantal vertragingen is dan eindelijk het moment gearriveerd waar Kingdom Hearts-fans op hebben gewacht. Kingdom Hearts III is goud en gaat de release date van 29 januari 2019 halen.

Om dit te vieren is een iets langere trailer beschikbaar gemaakt. Het betreft de trailer die momenteel in Amerika in bioscopen wordt gebruikt. Bekijk de trailer of juist niet als je eventuele spoilers wil vermijden. Het wachten zit er bijna op.

Kingdom Hearts III is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en Xbox One.

Een overzicht van Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate is een bizar grote game vol met content. Nintendo vond het daarom waarschijnlijk handig om even een overzicht-trailer te maken die algemeen inzicht geeft in de mechanieken, personages en modi van de game. De trailer wordt ingesproken door de beruchte 'Announcer' van de Smash Bros-games.

Super Smash Bros. Ultimate komt op 7 december uit voor Switch.

AWAY: Journey to the Unexpected gameplay trailer

AWAY: Journey to the Unexpected zou eigenlijk aan aan het begin van dit jaar uitkomen, maar liep flinke vertraging op. Nu hebben de makers echter een nieuwe gameplay trailer online gezet samen met het nieuws dat het binnenkort toch echt gaat gebeuren.

AWAY: Journey to the Unexpected is een vrolijke shooter waarin alles daait om het feel-good gevoel. AWAY: Journey to the Unexpected moet verschijnen op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.



NBA: Volgende topwedstrijd Walker wél genoeg voor winst

De basketballers van de Charlotte Hornets hebben thuis in de NBA hun record weer in evenwicht gebracht: 8-8, nadat de Boston Celtics in Charlotte met 117-112 verslagen werden.

Kemba Walker was wederom de grote man van de Hornets. Tegen de Philadelphia 76ers waren zijn 60 punten niet genoeg voor de winst, maar de 43 punten die hij tegen de Celtics scoorden hielpen de Hornets wél aan de zege. Daar moest met name in het laatste kwart nog wel flink voor geknokt worden, maar de Celtics van Kyrie Irving (27 punten) moesten toch buigen.

Uitslagen NBA maandag
Charlotte Hornets - Boston Celtics 117-112
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 113-102
Indiana Pacers - Utah Jazz 121-94
Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 119-114
Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 119-127
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 98-88
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 104-98
New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 140-126
Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 117-113

Walker was weer flink bezig (Bron: YouTube)

Hockeyers tanken vertrouwen met 7-1 zege op Ierland in uitzwaaiwedstrijd

De Nederlandse hockeyers hebben de uitzwaaiwedstrijd tegen Ierland met ruime cijfers gewonnen. Op Hurley eindigde maandag de uitverkochte Rabo Super Serie-wedstrijd – 2300 toeschouwers – in 7-1.

De wedstrijd met de Ieren was de laatste testcase op eigen bodem voor de ploeg van bondscoach Max Caldas in het aanloop naar het WK, dat eind deze maand in het Indiase Bhubaneswar begint. Oranje slaat het wereldkampioenschap af op 1 december tegen Maleisië. Duitsland en Pakistan zijn de andere tegenstanders in de poule.

Cox coach Ierland
Ook Ierland komt in actie op het WK. De ploeg, gecoacht door Kampong-coach Alexander Cox, begint op 30 november met een duel tegen Australië en speelt daarna tegen China en Engeland.

Ierland en Nederland troffen elkaar onlangs al twee keer tijdens het vierlandentoernooi in Valencia. In de poule was Nederland met 7-1 te sterk, waarna in de halve finales het Nederlands elftal andermaal wist te winnen: 5-2. Ook de derde confrontatie binnen korte tijd werd gewonnen door het Nederlands elftal. En opnieuw was de marge ruim.

Jubileum Mirco Pruyser
De Oranje Heren kwamen in de slotsignaal van het eerste kwart op voorsprong. Mirco Pruyser tikte een voorzet vanaf rechts achter keeper David Harte in het doel. Het was voor de spits van Amsterdam zijn 250ste doelpunt in zijn loopbaan. Even daarvoor was Pruyser ook al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd door Harte. Nederland raakte vervolgens nog de paal, voordat Pruyser een einde maakte aan zijn serie van zes interlands waarin hij niet tot scoren kwam.

Ook Jeroen Hertzberger vierde een jubileum. De speler van Rotterdam pushte de derde strafcorner van Nederland raak voor zijn honderdste interlanddoelpunt. Hertzberger stond zelf aan de basis van de aanval waaruit de strafcorner volgde. Hij stuurde Seve van Ass weg die stuitte op Harte waarna de bal hoog tegen het lichaam van de HGC-speler kwam. Hertzberger verdubbelde vervolgens de score.

Doelpunten in slot derde kwart
In het slot van het derde kwart verkleinde Ierland de achterstand via Shane O’Donoghue, die vrij kon inschieten, omdat Jorrit Croon uitgleed. Maar Nederland had direct het antwoord paraat. Druk op de verdediging leidde tot balverlies bij de Ieren. Bob de Voogd speelde Robbert Kemperman aan, die met de backhand vanaf links voorzette waar Van Ass zijn stick tegen de bal zette: 3-1. Mink van der Weerden tilde de stand vlak voor het einde van het derde kwart naar 4-1. Zijn push vanaf de kop van de cirkel ging door de benen van Harte het doel in.

De ploeg had weinig te duchten van de Ieren. In het laatste kwart liep Nederland steeds verder uit op de Ierse tegenstander. Pruyser gaf een laatste tikje na een pass van Billy Bakker en Mink van der Weerden kon vrij vanaf de kop van de cirkel uithalen: 6-1. Het slotakkoord was voor Hertzberger, die fraai uit de draai de bal in de verre hoek sloeg en daarmee de eindstand op 7-1 bepaalde.

Nederland-Ierland 7-1 (1-0)
15. Mirco Pruyser 1-0
37. Jeroen Hertzberger 2-0 (sc)
42. Shane O’Donoghue 2-1
43. Seve van Ass 3-1
45. Mink van der Weerden 4-1 (sc)
50. Mirco Pruyser 5-1
51. Mink van der Weerden 6-1
56. Jeroen Hertzberger 7-1

'Maddie McCann leeft nog'

Oud-rechercheur David Edgar die drie jaar lang, tevergeefs, naar de Britse Maddie McCann heeft gezocht denkt dat ze nog in leven is en ergens door een seksbende wordt vastgehouden. Deze uitspraken doet hij tegenover het Britse blad The Sun nadat Scotland Yard vorige week 150.000 pond kreeg toegezegd om door te blijven zoeken naar het meisje. 

Volgens Edgar is het meest waarschijnlijke scenario dat Maddie zich nog steeds in Portugal bevindt. Hij denkt dat ze ergens in een kelder of ondergrondse kerker in één van de dorpjes rondom het resort waar ze werd ontvoerd vastgehouden wordt. Ook denkt hij dat een pedobende haar voorzien heeft van een valse identiteit en dat de nu 15-jarige Maddie door het jarenlange seksueel misbruik geen idee meer heeft wie ze werkelijk is. Hij denkt dat ze elk moment kan opduiken. 

Unilever, Coca-Cola e.a. schorten voedsellogo op: 'geen draagvlak'

Unilever, Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo en Mondelēz stoppen voorlopig met het doordrukken van hun eigen bedachte voedsellogo ‘Evolved Nutrition Label’ (ENL). Het zou in Nederland de opvolger moeten worden van het Vinkje, als het aan deze bedrijven lag. foodwatch en anderen hadden al felle kritiek op het industrie-logo omdat het kleurenlogo zelfs niet rood kleurde voor een teveel aan suiker of vet bij een ontegenzeggelijk ongezond product als Nutella (producent Ferrero). foodwatch voerde om die reden campagne tegen het slappe industrie-logo.

Vorige week nog publiceerde foodwatch een open brief aan Unilever topman Paul Polman met de oproep te stoppen met het logo. foodwatch vindt het besluit om met het logo te stoppen de enige juiste keuze: “Het kabinet had al aangegeven dat het oude voedsellogo ‘Vinkje’ ten onder was gegaan door gebrek aan vertrouwen omdat het een logo van de voedselindustrie was. Hoe naïef is het dan om opnieuw te proberen een dergelijk industrielogo door te drukken.” De bedrijven blijven de kleurcode wel op dranken zetten.

foodwatch deed in augustus een oproep aan staatssecretaris Blokhuis van VWS om snel tot een standpunt over een nieuw onafhankelijk voedingslabel te komen dat het Vinkje op voedseletiketten moet vervangen. Het voedingslabel nutri-score is daarbij - naast het Britse verkeerslichtsysteem - een goede kandidaat en zou aan fabrikanten moeten worden opgelegd om op al hun voedseletiketten te vermelden. foodwatch deed de oproep na aanleiding van de steun die het Franse voedingslabel nutri-score vorige week kreeg van het Belgische kabinet. Dit heldere logo, dat een gezonde keus makkelijker moet maken, staat al langer in Frankrijk op producten. Recent is ook in België en Spanje besloten dit logo te gaan gebruiken. foodwatch waarschuwde staatssecretaris Blokhuis al meermalen niet te zwichten voor de krachtige lobby van Coca-Cola, Unilever & Co voor hun schijnoplossing ‘Evolved Nutrition Label’. Bij dit label met zeer zwakke criteria zou zelfs een product als Nutella nog geen rode waarschuwingskleur krijgen, terwijl het voor meer dan 80% uit suiker en vet bestaat. In april gaf het kabinet nog aan: “Eventuele introductie van een nieuw logo zal de staatssecretaris van VWS in de komende periode onderzoeken.” Naar verluid wil het kabinet een nieuw logo in 2020 invoeren.

Lobby voedingsgiganten voor eigen misleidende voedingslabel
foodwatch is faliekant tegen de door de industrie zelf ontwikkelde etiketteringsmodellen. De vijf grootste voedingsmiddelenbedrijven Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo en Unilever wilden een eigen stoplichtsysteem introduceren op basis van portiegroottes en lobbyden daar in Brussel flink voor. De criteria voor het label zijn zo zwak dat zelfs een product als Nutella (producent Ferrero doet overigens niet mee met dit initiatief), dat voor meer dan 80% uit suiker en vet bestaat, geen enkel rood waarschuwingsteken zou krijgen bij toepassing van de criteria. De voorganger van staatssecretaris Blokhuis, oud minister Schippers, gaf eerder al aan: “Een in het maatschappelijke debat veelgehoord bezwaar tegen het Vinkje was het feit dat het logo ‘van de industrie’ was. Een toekomstig logo zal anders georganiseerd moeten zijn om voldoende draagvlak te hebben”

De bedrijven blijven het Evolved Nutrition Label wel op dranken zetten omdat in tegenstelling tot bij voedsel, bij dranken dezelfde normen gelden voor ENL als voor het meer geaccepteerde verkeerslichtsysteem.

"Of het nu gaat om nutri-score uit Frankrijk of het oorspronkelijke verkeerslicht uit het Verenigd Koninkrijk, het is van cruciaal belang dat we een systeem hebben dat is ontwikkeld door onafhankelijke deskundigen, dat op alle producten komt te staan en dat duidelijk is over de voedingswaarden van een product met behulp van een gekleurd label", aldus foodwatch.

Europese erkenning noodzakelijk
Erkenning van één betrouwbaar voedingslabel op Europees niveau is noodzakelijk. Aangezien de verplichting om voedingswaarden op het etiket te vermelden in de hele EU op uniforme wijze is geregeld, kunnen de lidstaten nu alleen op vrijwillige basis aanvullende, op kleur gebaseerde etiketteringsmodellen invoeren. Bij vrijwillige invoering zullen naar verwachting voedingsproducenten van gezonde producten gaan pronken met hun goede score maar producenten van ongezonde producten ervoor kiezen consumenten niet te waarschuwen voor de grote hoeveelheden suiker, vet en zout in hun producten. Het is dus niet alleen belangrijk om een goed betrouwbaar label te kiezen maar tevens om dit Europees erkend te krijgen zodat het verplicht kan worden aan fabrikanten.

Nutri-score en Britse verkeerslichtlabel
Frankrijk, België en Spanje kiezen voor het zogenaamde nutri-score model dat gebaseerd is op een in Frankrijk door wetenschappers gecreëerd systeem. Het model is vorig jaar - op vrijwillige basis - door de Franse overheid geïntroduceerd en is al door veel bedrijven overgenomen. Nutri-score is ontwikkeld door wetenschappers en voert een algehele beoordeling uit van het voedingsprofiel van een product door gunstige (bv fruit, groente en vezels) en ongunstige voedingscomponenten (bv suiker, verzadigd vet en zout) te scoren en deze vervolgens in een eindconclusie over de algemene gezondheid van het product te presenteren. Het resultaat wordt weergegeven met een kleurenschaal van vijf niveaus, die ook met de letters A-E wordt geaccentueerd. Een product met een gunstig, evenwichtig voedingsprofiel krijgt dus een groene beoordeling en de letter A, een zeer ongezond product, een rode beoordeling en de letter E.

Het nutri-score model wijkt af van het stoplichtmodel dat de Britse gezondheidsdienst FSA in 2007 ontwikkelde. Dit "originele verkeerslicht" toont niet één kleurenschaal, maar vier aparte voor de ingrediënten vet, verzadigd vet, suiker, zout. Helaas zijn de criteria van het originele Britse voedingslabel later in een compromis met de voedingsindustrie afgezwakt. In een grote vergelijkende test door de Franse regering, bleken beide systemen ertoe te leiden dat mensen gezonder gingen winkelen. foodwatch zou de invoering van zowel het Britse label met de originele criteria, net als het Franse model ondersteunen. Beide modellen stellen consumenten in staat om de voedingskwaliteit van producten in een oogopslag te vergelijken.

vergelijking industrielogo met het originele verkeerslichtsysteem
vergelijking industrielogo met het originele verkeerslichtsysteem

Crash cryptocurrencies versneld

De markt voor cryptocurrencies ligt al langere tijd niet goed, maar de daling lijkt nu te versnellen. Alle currencies, met uitzondering van Ripple dat zelfs een kleine winst boekte, geven na gisteren ook vandaag ruim tien procent prijs.

Bitcoin Cash, door handelaren ook wel Bitcoin Crash genoemd, heeft in één week bijna 50% prijsgegeven. De reden voor de marktbrede crash is meervoudig: het uitblijven van een officiële ETF (exchange-traded fund, oftewel een passief beheerd beleggingsfonds), de beslissing van cryptobeurs OKEx in Hong Kong om contractvoorwaarden te kunnen wijzigen zonder beleggers vooraf te informeren, een slecht beurssentiment, en eindejaarsverkopen door Amerikanen om fiscale redenen.

Bitcoin is vandaag door de belangrijke technische grens van $5000 gezakt naar een koers van $4500. Analisten zien dan ook mogelijk een verdere daling naar een bodem van $1000 tot $1500, versneld door margin calls en stoplosses.

Schiedammer (51) gearresteerd voor vergismoord op Rob Zweekhorst

Bijna 5 jaar na de vergismoord op Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs is dinsdagochtend in zijn woonplaats een 51-jarige Schiedammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De aanhouding is het resultaat van het onderzoek dat nooit heeft stilgelegen. De politie hoopt nog steeds dat getuigen die meer kunnen vertellen over deze zaak naar voren stappen.

Op 1 januari 2014 werd de toen 44-jarige Zweekhorst, vader van twee kinderen, slachtoffer van een persoonsverwisseling. Hij werd op straat doodgeschoten toen hij zijn honden uitliet. Justitie loofde al snel een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip. Met de aanhouding van de Schiedammer is weer een stap gezet in het onderzoek, maar de beloning is nog steeds van kracht wanneer iemand informatie heeft die de zaak rond kan maken.

Rob Zweekhorst werd het slachtoffer van een persoonsverwisseling (Foto: Politie.nl)
Rob Zweekhorst werd het slachtoffer van een persoonsverwisseling (Foto: Politie.nl)

Politie laat 900 instagramaccounts offline halen

De politie heeft een manier gevonden om de koop en verkoop van illegaal zwaar vuurwerk via Instagram te frustreren. Door het speuren op internet is de politie er in geslaagd om een grote hoeveelheid accounts te achterhalen waarbij sprake is van handel in illegaal vuurwerk. Door Instagram zullen deze accounts offline worden gehaald.

"Waar koop ik vuurwerk op Instagram?" Wanneer je deze woorden intikt op google kom je al een heel eind als je vuurwerk wilt kopen. Een woordvoerder van poltie: "De politie surveilleert niet alleen op straat, maar is ook zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in de virtuele wereld. In deze periode van het jaar zijn we in onze surveillance extra alert op de koop en verkoop en van (zwaar) illegaal vuurwerk, ook op internet."

Aanpak
Vannacht is een groot aantal onherkenbare accounts van de politie omgezet naar een herkenbaar account van de politie. Op deze accounts is een boodschap geplaatst, waarin de politie mensen erop wijst dat zij worden gevolgd, dat zij zich schuldig maken aan een strafbaar feit en daarmee moeten stoppen. Personen die het account volgen, zien vanzelf dat het is omgezet. Accounts die door de politie worden gevolgd, hebben een privébericht gekregen.

Door samenwerking met hogeschool Windesheim en het landelijke project vuurwerk Oorworm zijn meer dan 900 accounts op Instagram in beeld gekomen waarop handel of gebruik van illegaal vuurwerk zichtbaar is. "Dit is voor politie en OM onacceptabel en daarom sluiten we in samenwerking met Instagram in de komende dagen al deze profielen. Daarnaast zullen we in nauwe afstemming met het Landelijke project vuurwerk Oorworm opsporingsmiddelen in zetten om achter de identiteit van de achterliggende personen te komen." aldus de woordvoerder.

Geen veilige omgeving
De politie wil met de actie duidelijk maken dat internet geen veilige, anonieme omgeving is voor mensen die vuurwerk verhandelen. Deze actie is een van de manieren om de online handel op Instagram in illegaal vuurwerk te verstoren en te frustreren.

Strafbaar en levensgevaarlijk
Illegaal vuurwerk is strafbaar. De politie treedt hard op tegen verkopers en gebruikers van illegaal vuurwerk en mensen die legaal vuurwerk op een verkeerde manier gebruiken, omdat dit levensgevaarlijk is en overlast en forse schade veroorzaakt. De woordvoerder:"Met deze actie willen we de handel via Instagram frustreren en kopers waarschuwen. Door handel tegen te houden, willen we tevens voorkomen dat er grote hoeveelheden explosief materiaal in slaapkamers of schuren worden opgeslagen."

Politie laat 900 instagramaccounts offline halen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie laat 900 instagramaccounts offline halen (Foto: Stockfoto politie.nl)

Van Dijk: "Ik ben echt ontzettend trots op het team"

Virgil van Dijk groeide maandagavond uit tot grote held van het Nederlands elftal door in de negentigste minuut voor de 2-2 te zorgen tegen Duitsland.

Oranje werd door het gelijke spel groepswinnaar en daardoor plaatste het zich voor de finaleronde van de Nations League. "Het was vandaag allemaal net niet", erkent Van Dijk voor de camera van de NOS . "Het liep niet, we konden geen druk zetten. We hadden wel veel de bal, maar het liep net niet."

Na twintig minuten spelen keek het Nederlands elftal tegen een 2-0 achterstand aan. "In de rust zeiden we tegen elkaar dat we het nu echt moesten laten zien tegen een zware tegenstander. We wilden ons revancheren van de eerste helft. Ook bij de goals kwamen we steeds net een stapje te laat. Hun spitsen waren constant in beweging en daar hadden we het lastig mee. Daar moeten we van leren, maar we hebben uiteindelijk karakter getoond."

Van Dijk werd in de slotfase van de wedstrijd naar voren gestuurd door bondscoach Ronald Koeman. Om dit over te brengen gaf hij een briefje dat via Kenny Tete en Matthijs de Ligt de aanvoerder bereikte. "Daarop stond dat ik naar voren moest en de formatie waarmee we moesten spelen stond erop. Het pakte goed uit. Ik probeer samen met Luuk de Jong voor oorlog te zorgen daar. De bal viel goed en ik raak 'm heerlijk. Het is geweldig voor deze groep en een beloning voor ons harde en goede werk van de afgelopen periode."

"Ik ben echt ontzettend trots op het team. Er komen mooie wedstrijden aan voor ons", besluit Van Dijk, die zijn derde doelpunt maakte in zijn 24e interland.

Overheid in actie tegen gevolgen klimaatverandering

Alle lagen van de Nederlandse overheid gaan fors investeren in het weerbaarder maken van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering oftewel klimaatadaptatie. Vandaag tekende minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hiervoor samen met gemeenten, waterschappen en provincies het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie. Hiermee wordt de komende jaren zo’n €600 miljoen vrijgemaakt voor investeringen in klimaatadaptatie.

Om overlast van extreme buien op te vangen wordt in stedelijke gebieden meer groen geplant in plaats van bestrating en worden voorzieningen ontwikkeld om water te bergen. Op zowel het platteland als in de steden komen ook meer waterbergingen waaruit geput kan worden in lange periodes van droogte. Dit gebufferde water kan worden ingezet als het lange tijd niet regent.

Minister van Nieuwenhuizen: ‘Dit is echt een aan-de-slag-akkoord. Het is belangrijk dat er nu al extra stappen worden gezet om onze straten, tuinen en leefomgeving anders in te richten tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat dit nodig is, heeft het afgelopen jaar van weerextremen laten zien. Water was schaars door de droogste en warmste zomer in veertig jaar. Op andere momenten weer liepen straten en huizen onder water door hevige regenbuien.’

Investeringen
Met de ondertekening van het akkoord zeggen zowel de Rijksoverheid enerzijds als de provincies, waterschappen en gemeenten anderzijds toe de komende jaren elk €300 miljoen euro vrij te maken voor klimaatadaptatie. Op basis van stresstesten komt er in 2020 in regioplannen te staan hoe en met welke projecten deze impuls van €600 miljoen het meest effectief kan worden ingezet. Eerder onderzoek van Deltares toonde aan dat als er geen maatregelen genomen worden, de schade door extreme regenval en langdurige droogte in steden tot 2050 kan oplopen naar circa €71 miljard.

Internationale inzet
Extreem weer en watercrises vormen wereldwijd een bedreiging. Naast de extra impuls voor klimaatadaptatie in Nederland heeft minister Van Nieuwenhuizen ook het initiatief genomen voor de internationale Global Commission on Adaptation die vorige maand van start ging. Volgend jaar komen de voorzitters Ban Ki-Moon (voormalig SG Verenigde Naties), Bill Gates en Kristalina Georgieva (CEO Wereldbank) tijdens de VN Klimaattop in New York met een actieprogramma om kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder te maken. In 2020 is Nederland gastland voor een grote internationale Climate Adaptation Action Summit, waar we laten zien wat de commissie al bereikt heeft en nog gaat doen.

Overheid in actie tegen gevolgen klimaatverandering (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Overheid in actie tegen gevolgen klimaatverandering (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Dronken topcurlers uit toernooi getrapt

Het is algemeen bekend dat curling een van de meest hardcore sporten op aarde is. Dat bleek maar weer tijdens de prestigieuze Red Deer Curling Classic in het Canadese Red Deer, waar curling natuurlijk vrij groot is.

Ryan Fry, olympisch kampioen in 2014, is daar uit het toernooi getrapt, samen met teamgenoten Jamie Koe, Chris Schille en DJ Kidby. Fans en tegenstanders hadden namelijk geklaagd, want het team was nogal dronken. Bezems werden gebroken, kleedkamers beschadigd en algehele reuring ontstond er rondom het team.

"Ze kwamen het ijs op om te curlen, maar waren extreem dronken, maakten dingen kapot en stonden te schelden en te tieren", aldus Wade Thurber, de manager van de faciliteiten in Red Deer. Fry kwam na afloop met een statement om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Dat deed skip (leider) Koe ook, hoewel hij zelf als enige niet betrokken was bij het gebeuren. 

JOVD op bezoek bij GroenLinks Groningen

Gaskachels, slechte isolatie en enkel glas; en dat bij GroenLinks Groningen. Op maandag 19 november heeft de JOVD Groningen een zetje in de goede richting aan GroenLinks gegeven, er is een rol isolatiemateriaal aangeboden aan de GroenLinks afdeling in de stad. De liberale jongeren zijn ervan overtuigd dat verandering bij eenieder zelf begint.

De jonge liberalen kwamen er tijdens een bezoek aan het GroenLinks pand, tot hun spijt, achter dat het pand verre van goed geïsoleerd is. Dit is zeer opmerkelijk aangezien GroenLinks dé partij is die hier het goede voorbeeld in zou moeten geven, gelet op hun standpunten.

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks geven ze aan dat zo veel mogelijk woningen en gebouwen moeten worden verduurzaamd. GroenLinks is bijvoorbeeld fel tegenstander van de boringen naar aardgas. De JOVD vindt het dan ook ontzettend tegenstrijdig dat uitgerekend GroenLinks hun pand laat verwarmen door middel van gaskachels.

Het zou goed zijn als GroenLinks zo snel mogelijk haar pand gaat verduurzamen, zodat ook GroenLinks helpt met het creëeren van een wereld die kan worden doorgegeven aan een toekomstige generatie, volgens de jonge VVD'ers. De partij wil de gemeente gezond en groen houden, dus het lijkt ons meer dan redelijk dat ze hier zelf eerst stappen in maken en niet alle verantwoordelijkheid bij de gemeente leggen.

Dark Souls-maker wint lifetime achievement op Golden Joystick Awards

Hidetaka Miyazaki, bedenker van de Souls-franchise en topman bij gamestudio FromSoftware, heeft op de Golden Joystick Awards 2018 een 'lifetime achievement' award in ontvangst mogen nemen. Miyazaki voelde zich vereerd maar wilde de waardering delen met alle mensen die hem door de jaren heen hebben bijgestaan.

"Het is echt een verrassing en een eer om deze prestigieuze prijs in ontvangst te nemen. Maar het is niet alleen 'mijn' award. Deze prijs gaat uit naar iedereen waar ik de afgelopen jaren mee heb gewerkt, iedereen die zijn of haar passie met me heeft gedeeld dus ik wil iedereen bedanken, zowel binnen FromSoftware als daarbuiten, onze uitgevers, mijn familie en uiteraard de gamers. Bedankt voor alles!", aldus Miyazaki, die daarbij aangaf zo lang als mogelijk games te willen blijven maken. 

Miyazaki voegt zich met de prijs bij eerdere winnaars Ken Levine, Hideo Kojima, Satoru Iwata, Eiji Aonuma en Sid Meier. Voordat hij het podium verliet bracht hij nog even een shout-out aan Froms volgende titel, Sekiro: Shadows Die Twice, die in maart uit moet komen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Grapperhaus geschokt door omvang cocaïnehandel

Minister Ferdinand Grapperhaus wil cocaïne en synthetische drugs het land uit krijgen. In een interview met de Volkskrant zegt hij dat er, mede gezien het aantal in beslag genomen spullen en de straatwaarde van onderschepte drugs, 'hele grote bedragen' in de cocaïnehandel omgaan. 'Ik wist dat we een probleem hadden, maar ik ben geschokt door de omvang. Het is enorm.' Dit meldt AT5 op haar website. 

Grapperhaus is het niet eens met Arjen Lubach, die in een uitzending zei dat xtc gelegaliseerd moet worden. 'Zo werkt het natuurlijk niet. We hebben echt een heel groot internationaal probleem. We bevoorraden van hieruit heel Australië. Het is toch te gek voor woorden dat we in dit land zo’n enorme industrie hebben?'

Deze week verdedigt Grapperhaus zijn begroting in de Tweede Kamer.

FOK! Wat een weer: vanavond kans op natte sneeuw

Het is zwaar bewolkt en droog. Vanavond valt er in het (uiterste) noordoosten en noorden af en toe lichte (natte) sneeuw. De kans op gladheid is echter klein. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. Er staat een matige tot vrij krachtige oostenwind, die het voor het gevoel extra koud maakt. Langs de kust en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard. In de avond neemt de wind langzaam wat af.

Komende nacht zijn er vooral in het noorden en oosten brede opklaringen. In het zuidwesten is het overwegend bewolkt en daar kan wat lichte regen, natte sneeuw of ijsregen vallen. Glad wordt het hierdoor niet. De minima lopen uiteen van iets boven nul in het zuidwesten en op de Waddeneilanden tot -2°C lokaal in het oosten. De wind is oostelijk en overwegend matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Woensdag overdag zijn er in het zuiden en westen wolkenvelden en kan er eerst nog wat lichte (winterse) neerslag vallen. In het noorden en oosten zijn er zonnige perioden. De middagtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 6°C in het zuiden. De wind is oostelijk, in het zuiden en midden zwak, in het noorden matig. (Bron: KNMI)

Nederland

Kroezel reist verder door Spanje en was bij een sombere Playa de Canuela
Kroezel reist verder door Spanje en was bij een sombere Playa de Canuela

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Blokhuis gaat anti-vaxxers 'stalken'

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil de dalende vaccinatiegraad keren om Nederlanders beter te beschermen tegen de uitbraak van ernstige infectieziekten Hij start een zogenaamde vaccinatiealliantie waarin alle betrokken partijen (ouders, artsen, verpleegkundigen, deskundigen, etc.) hun krachten bundelen om het belang van vaccinaties op allerlei manieren duidelijker en zichtbaarder te maken. Aan onjuiste informatie over vaccinaties zal – bijvoorbeeld op sociale media - actief weerwoord worden geboden. Ouders worden actief benaderd als ze niet willen deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Ook komen er meer mogelijkheden om vaccinaties in te halen.

Vaccinatiealliantie
Blokhuis: “Verreweg de meeste ouders kiezen er gelukkig voor om hun kinderen te laten vaccineren. Maar er is ook een groeiende groep ouders die niet meedoet. Ik neem de zorgen die bij hen leven heel serieus en wil er alles aan doen om hen te voorzien van goede, betrouwbare informatie. Vaccinaties zijn niet alleen belangrijk voor een individu maar juist ook voor de hele samenleving. Dat wil ik actief uitdragen met de iedereen die bij de vaccinatiealliantie betrokken is. Uitgangspunt is en blijft vrijwilligheid. Elke ouder beslist zelf maar wel op basis van betrouwbare informatie.”

Extra oproep voor16- en 17-jarigen zonder vaccinatie
Jongeren (16-17 jaar) die niet (volledig) zijn gevaccineerd krijgen vanaf volgend jaar een extra oproep om dat alsnog gratis in te halen. Staatssecretaris Blokhuis gaat samen met RIVM en GGD bekijken in hoeverre er behoefte is om deze extra vaccinatiemogelijkheid ook aan iedereen/andere leeftijdsgroepen van 18 jaar en ouder aan te bieden.

Gesprekken met alle ouders die niet deelnemen
Blokhuis wil dat de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in gesprek gaat met alle ouders die hun kind niet aan het Rijksvaccinatieprogramma laten deelnemen. Professionals die specifiek getraind zijn in het voeren van dit soort gesprekken gaan ouders daarvoor actief benaderen. Het gesprek moet zich enerzijds richten op de redenen waarom ouders ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren. Anderzijds biedt het ook een gelegenheid om ouders van objectieve, wetenschappelijke informatie over het Rijksvaccinatieprogramma te voorzien. Dit gebeurt met alle respect voor de keuzevrijheid van de ouders. Uiteindelijk kiezen zij zelf of ze hun kinderen toch mee willen laten doen.

Onjuiste informatie krijgt actief weerwoord
De betrouwbaarheid van de beschikbare informatie over het Rijksvaccinatieprogramma speelt een sleutelrol. Onderzoek, voorlichting en communicatie over vaccinaties moeten dan ook beter vindbaar, toegankelijk en begrijpelijk zijn. Professionals moeten goed voorbereid zijn op het voeren van gesprekken hierover. Bovendien leiden onjuiste informatie en misvattingen over vaccinaties tot onzekerheid bij ouders en onnodige gezondheidsschade bij kinderen. Daarom gaat een speciaal team van onafhankelijke experts aan de slag om actief weerwoord te bieden aan onjuiste informatie, onder andere op sociale media. Daarnaast onderzoekt staatssecretaris Blokhuis of het mogelijk en wenselijk is om rol van de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd op dit punt uit te breiden.

Kinderdagverblijven
Afgelopen zomer kondigde staatssecretaris Blokhuis samen met staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara Van Ark aan een onderzoek in te stellen naar mogelijke oplossingsrichtingen om de zorgen te doen afnemen over de veiligheid van de kinderopvang in relatie tot de dalende vaccinatiegraad. De uitkomsten van dat onderzoek worden medio 2019 verwacht.

Blokhuis laat ook een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid en wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel.

Blokhuis gaat anti-vaxxers 'stalken' (Foto ter illustratie ©pxhere)
Blokhuis gaat anti-vaxxers 'stalken' (Foto ter illustratie ©pxhere)

Recordaantal geiten in Nederland

Het aantal geiten in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen naar bijna 588.000. De meeste geiten worden gehouden voor de melk en zijn te vinden op gespecialiseerde geitenbedrijven. Het aantal melkgeiten op deze bedrijven nam in een jaar tijd met 15 procent toe tot 414.000. Dit blijkt uit meest recente cijfers van de Landbouwtelling van het CBS.

In de periode 2000–2018 is het aantal geiten ruim verdrievoudigd. De geitenstapel daalde alleen van 2009 op 2010 met 6 procent als gevolg van de ruimingen in verband met Q-koorts. Daarna nam het aantal geiten opnieuw toe tot een recordhoogte van 588.000 in 2018.

Toename aantal melkgeiten
Gespecialiseerde geitenhouderijen bezitten 94 procent van het totaal aantal geiten op landbouwbedrijven. Het aantal gespecialiseerde geitenbedrijven nam in een jaar tijd met 2 procent toe van 403 in 2017 naar 412 dit jaar. Driekwart van de geiten op deze bedrijven wordt gehouden voor de melk. Het aantal melkgeiten nam met 15 procent toe van bijna 361.000 in 2017 naar 414.000 in 2018.
Op de gespecialiseerde bedrijven werden dit jaar ruim vijf keer zoveel melkgeiten geteld als in 2000. Het gemiddeld aantal dieren per bedrijf nam toe van ruim 300 in 2000 naar bijna 1.100 in 2018.

Aantal melkgeiten per hectare verdubbeld
In 2018 had een gespecialiseerd geitenbedrijf met melkgeiten en cultuurgrond gemiddeld 20,4 hectare cultuurgrond. In 2000 was dit 12,1 hectare. In 2018 hadden 358 van de 388 gespecialiseerde geitenbedrijven met melkgeiten cultuurgrond. Op de bedrijven met cultuurgrond is het gemiddeld aantal melkgeiten per hectare cultuurgrond ruim verdubbeld van 87 in 2000 naar 181 in 2018.

Meeste melkgeiten in Noord-Brabant en Gelderland
Van de 388 gespecialiseerde geitenbedrijven met melkgeiten is 46 procent gevestigd in Noord-Brabant (94 bedrijven) en Gelderland (83 bedrijven). Deze bedrijven huisvesten ruim de helft van het aantal melkgeiten in ons land (Noord-Brabant: 31 procent en Gelderland: 24 procent). In Noord-Brabant en Gelderland nam het aantal bedrijven met 2 procent en 6 procent toe ten opzichte van 2017. Deze provincies hebben in de zomer van 2017 een stop op de geitenhouderij ingesteld.

Recordaantal geiten in Nederland
Recordaantal geiten in Nederland

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.