Duitse schaamte duurt voort met slechtste reeks in veertig jaar

De ploeg van Joachim Löw leek lange tijd een succesje te kunnen vieren, maar Nederland kwam langszij en verlengde de Duitse reeks zonder overwinning.

De Duitse bondscoach blijft onder vuur liggen nu zijn team weer geen overwinning wist te boeken. De laatste zege dateert alweer van 23 juni, toen Zweden op het WK met 2-1 werd verslagen. Sindsdien is die Mannschaft bezig aan de langste winstloze reeks sinds 1978.

De WK-winnaars van 2014 waren lang op weg naar hun eerste driepunter in de geschiedenis van de Nations League, maar Nederland kwam vanuit geslagen positie terug met late treffers van Quincy Promes en Virgil van Dijk. Oranje was tachtig minuten lang de mindere, maar Duitsland verzuimde om de genadeklap uit te delen.

Met hun doelpunten maakten ze vroege goals van Timo Werner en Leroy Sané ongedaan. Door de puntendeling is Oranje groepswinnaar en voor Duitsland resteert schaamte. Voor de vijfde keer op rij werd een wedstrijd niet winnend afgesloten en dat was al veertig jaar niet voorgekomen.

Ook werd er slechts vijf keer gescoord in de laatste zeven duels, waarbij de twee goals van maandagavond al zijn meegeteld. Ongekend matige cijfers voor een land met zo'n grote voetbalgeschiedenis. Het was bovendien slechts de derde wedstrijd sinds de start van het WK waarin de Duitsers tot scoren kwamen.

Löw staat onder druk sinds het dramatisch verlopen WK, waarin de ploeg als regerend wereldkampioen al in de groepsfase werd uitgeschakeld. Een vertrek leek onvermijdelijk, maar in juli liet de Duitse bond weten dat men achter hem bleef staan. Hij kreeg het vertrouwen richting het EK van 2020.

Een verzameling van slechte resultaten sindsdien doet denken dat er misschien toch een verkeerde keuze is gemaakt en de degradatie in de Nations League kan aanleiding zijn om zijn rol nogmaals te evalueren. De 58-jarige Löw is al twaalf jaar bondscoach en met die statistiek is hij de langst zittende trainer bij een Europese nationale bond.