Zeneli brengt Kosovo in extase; Overige uitslagen Nations League

Het land is pas sinds 2015 lid van de FIFA en heeft met promotie in de Nations League het eerste tastbare succes binnen in het mondiale voetbal.

De ploeg had nog één zege nodig en die kwam er dinsdagavond tegen Azerbaijan. Mede dankzij een hattrick van sc Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli kwam Kosovo met 4-0 bovendrijven. Daarmee beloont de ploeg de voetbalgekke natie die voor aanvang van het duel al zorgde voor fraaie taferelen.

Het Balkanland heeft zich in korte tijd enorm ontwikkeld op voetbalgebied en het rekent af met talloze vooroordelen om tot dit hoogtepunt te komen. Kosovo is pas sinds 2015 lid van de FIFA en daardoor hadden de beste potentiële internationals zich al verbonden aan een ander land, wat met hun dubbele nationaliteiten eenvoudig was te realiseren.

Kosovo vertrouwt hierdoor noodgedwongen op de jongere generaties en dat pakt uitstekend uit. Met slechts twee spelers ouder dan 26 jaar heeft deze selectie nog een mooie toekomst voor zich. Zeker als je bedenkt dat zeven spelers de grens van twintig jaar nog aan moeten tikken. Toch is League D nu al ontstegen, want de ploeg verloor niet één van haar zes wedstrijden in de Nations League.

Overige uitslagen Nations League dinsdag
Kosovo - Azerbeidzjan 4-0
Malta - Faeröer Eilanden 1-1
Montenegro - Roemenië 0-1
Portugal - Polen 1-1
Schotland - Israël 3-2
Servië - Litouwen 4-1
Zweden - Rusland 2-0