Mega koekjesbedrijf boycot regenwoudomhakkers

Mondelēz International, één van 's werelds grootste koekjes- en chocolaverkopers, heeft besloten dat ze genoeg heeft van de vernietiging van het regenwoud. In een verklaring meldt het dat het bedrijf geen zaken meer wil doen met palmolie-producenten die het regenwoud omhakken om palmolie te produceren.

Mondelēz is geen kleintje en deze boycot zal pijn gaan doen. Het voedselconglomeraat verkoopt onder andere koekjes en chocola van de merken Milka, LU en Toblerone. Zeker twaalf palmolie-producenten zullen hun palmolie niet meer aan deze supergebruiker kunnen slijten. Mondelēz wil alleen nog maar zaken gaan doen met bedrijven die gewillig zijn zich volledig in te zetten om milieubewuste producten te leveren.

"Palmolie is één van die artikelen die een grote druk leggen op het mileu", aldus de verklaring. "Als wij als bedrijf serieus willen zijn en een milieubewust product in de markt willen zetten, dan moeten we van vuile palmolie af. We moeten af van afbraakbedrijven."

Het bedrijf is aangespoord door een net uitgebracht rapport van Greenpeace, waarin stond dat het omhakken van regenwoud ten faveure van palmolie enorme schade toebrengt en daarmee ook vele orang-oetans het leven kost. Het noemen van de naam Mondelēz in dit rapport zorgde ervoor dat er direct door het bedrijf actie werd ondernomen, niet in de laatste plaats om de goede naam te redden.