Hockeyers tanken vertrouwen met 7-1 zege op Ierland in uitzwaaiwedstrijd

De Nederlandse hockeyers hebben de uitzwaaiwedstrijd tegen Ierland met ruime cijfers gewonnen. Op Hurley eindigde maandag de uitverkochte Rabo Super Serie-wedstrijd – 2300 toeschouwers – in 7-1.

De wedstrijd met de Ieren was de laatste testcase op eigen bodem voor de ploeg van bondscoach Max Caldas in het aanloop naar het WK, dat eind deze maand in het Indiase Bhubaneswar begint. Oranje slaat het wereldkampioenschap af op 1 december tegen Maleisië. Duitsland en Pakistan zijn de andere tegenstanders in de poule.

Cox coach Ierland
Ook Ierland komt in actie op het WK. De ploeg, gecoacht door Kampong-coach Alexander Cox, begint op 30 november met een duel tegen Australië en speelt daarna tegen China en Engeland.

Ierland en Nederland troffen elkaar onlangs al twee keer tijdens het vierlandentoernooi in Valencia. In de poule was Nederland met 7-1 te sterk, waarna in de halve finales het Nederlands elftal andermaal wist te winnen: 5-2. Ook de derde confrontatie binnen korte tijd werd gewonnen door het Nederlands elftal. En opnieuw was de marge ruim.

Jubileum Mirco Pruyser
De Oranje Heren kwamen in de slotsignaal van het eerste kwart op voorsprong. Mirco Pruyser tikte een voorzet vanaf rechts achter keeper David Harte in het doel. Het was voor de spits van Amsterdam zijn 250ste doelpunt in zijn loopbaan. Even daarvoor was Pruyser ook al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd gekeerd door Harte. Nederland raakte vervolgens nog de paal, voordat Pruyser een einde maakte aan zijn serie van zes interlands waarin hij niet tot scoren kwam.

Ook Jeroen Hertzberger vierde een jubileum. De speler van Rotterdam pushte de derde strafcorner van Nederland raak voor zijn honderdste interlanddoelpunt. Hertzberger stond zelf aan de basis van de aanval waaruit de strafcorner volgde. Hij stuurde Seve van Ass weg die stuitte op Harte waarna de bal hoog tegen het lichaam van de HGC-speler kwam. Hertzberger verdubbelde vervolgens de score.

Doelpunten in slot derde kwart
In het slot van het derde kwart verkleinde Ierland de achterstand via Shane O’Donoghue, die vrij kon inschieten, omdat Jorrit Croon uitgleed. Maar Nederland had direct het antwoord paraat. Druk op de verdediging leidde tot balverlies bij de Ieren. Bob de Voogd speelde Robbert Kemperman aan, die met de backhand vanaf links voorzette waar Van Ass zijn stick tegen de bal zette: 3-1. Mink van der Weerden tilde de stand vlak voor het einde van het derde kwart naar 4-1. Zijn push vanaf de kop van de cirkel ging door de benen van Harte het doel in.

De ploeg had weinig te duchten van de Ieren. In het laatste kwart liep Nederland steeds verder uit op de Ierse tegenstander. Pruyser gaf een laatste tikje na een pass van Billy Bakker en Mink van der Weerden kon vrij vanaf de kop van de cirkel uithalen: 6-1. Het slotakkoord was voor Hertzberger, die fraai uit de draai de bal in de verre hoek sloeg en daarmee de eindstand op 7-1 bepaalde.

Nederland-Ierland 7-1 (1-0)
15. Mirco Pruyser 1-0
37. Jeroen Hertzberger 2-0 (sc)
42. Shane O’Donoghue 2-1
43. Seve van Ass 3-1
45. Mink van der Weerden 4-1 (sc)
50. Mirco Pruyser 5-1
51. Mink van der Weerden 6-1
56. Jeroen Hertzberger 7-1