Poolse schansspringers openen World Cup-seizoen met winst voor thuispubliek

In het Poolse Wisla is het World Cup-seizoen voor de schansspringers van start gegaan. Dat gebeurde de laatste jaren doorgaans ergens in de Finse sneeuw, maar dit keer was de (nep)sneeuw van Wisla het decor van de seizoensopening. Een goede keuze, want de sfeer is bij de wedstrijden in Polen - zowel in Wisla als in Zakopane - keer op keer fantastisch.

Met die sfeer zat het na de eerste ronde van de landenwedstrijd op zaterdag in elk geval weer goed: Piotr Zyla, Jakub Wolny, Dawid Kubacki en kopman Kamil Stoch hadden de leiding in handen, met alleen het Duitse kwartet van Karl Geiger, Markus Eisenbichler, Stephan Leyhe en Richard Freitag nog als serieuze concurrenten. Noorwegen had daar ook zeker bij moeten horen, maar de besnorde Robert Johansson werd gediskwalificeerd wegens een probleem met zijn pak.

De Noorse kansen waren zo verkeken, Oostenrijk sprong met Michael Hayböck, Clemens Aigner, Daniel Huber en Stefan Kraft een wat eenzame wedstrijd op de derde plek. Strijd met nummer vier Japan, zonder de in matige vorm verkerende legende Noriaki Kasai, was er nauwelijks, zeker nadat Ryoyu Kobayashi was gevallen. De Duitsers probeerden de Poolse ploeg van de winst te houden en met nog één springer te gaan hadden de Duitsers de leiding zelfs in handen, maar Freitag kon het niet afmaken. Zijn sprong was niet geweldig, die van Stoch was dat zeker wel en dus won Polen voor eigen publiek.