Zverev klopt Federer in twee sets en is finalist bij ATP Finals

Alexander Zverev heeft zich als eerste geplaatst voor de ATP Finals in Londen. De 21-jarige Duitser won in twee sets van de 37-jarige Roger Federer: 7-5, 7-6 (5).

In de eerste set leek het op een tiebreak uit te draaien. Zowel Zverev als Federer kwamen niet in de problemen op eigen service. Bij een 6-5 stand in het voordeel van Zverev werd de Zwitser op op love gebroken door de Duitser en ging de eerste set naar Zverev.

In de tweede set had Federer, zesvoudig winnaar van het eindejaarstoernooi van de ATP, snel een break voorsprong te pakken. Lang hield hij de break voorsprong niet vast. Daarna kwamen de beide tennissers niet meer in de problemen op eigen service, waardoor ditmaal wel de tiebreak de beslissing moest brengen.

In de tiebreak was nog een opvallend moment. Zverev stopte halverwege het punt nadat een ballenjongen een bal uit zijn handen liet vallen. Het punt werd overgespeeld en vervolgens gewonnen door een ace van Zverev. Niet veel later plaatste de Duitse nummer vijf van de wereld de enige minibreak van de tiebreak na een simpele fout van Federer. Zverev maakte het op het eerste wedstrijd punt af.

Na afloop kreeg Zverev nog een fluitconcert van het publiek. De zichtbare aangeslagen Duitser maakte zijn excuses voor het stoppen van de rally in de tiebreak, waarna hij toch nog een applaus kreeg van het publiek in Londen.

Zverev neemt het zondag in de finale op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen de in Novak Djokovic en de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson.