Skiester Shiffrin zet dominantie op slalom voort en wint rendier

Alpineskiester Mikaela Shiffrin is verder gegaan met waar ze gebleven was in de World Cup: het winnen van slaloms. In het Finse Levi won de Amerikaanse zaterdag de eerste van het nieuwe seizoen.

Shiffrin stond na de eerste run al bovenaan, maar vooral olympisch kampioene Frida Hansdotter uit Zweden bleef prima in de buurt (+0,14 seconden). In de tweede run maakte met name Bernadette Schild indruk: de Oostenrijkse rukte van de twaalfde plek op naar voren en haalde de ene na de andere concurrente in.

De opmars van Schild eindigde uiteindelijk knap op het podium, want ze werd derde, 0,02 seconden voor Hansdotter. De tweede plek was voor Petra Vlhova uit Slowakije, die 0,58 seconden toe moest geven op de ongenaakbare Shiffrin. De Amerikaanse heeft inmiddels al bijna vier jaar lang geen enkel slalompodium gemist in de World Cup, op twee wedstrijden waarin ze de finish niet haalde na. Adriana Jelinkova haalde namens Nederland de finish van de eerste run niet.

Overigens heeft Shiffrin bij de poolcirkel de in Levi gebruikelijke prijs gewonnen: een rendier, net als in 2013 en 2016. Shiffrin, die ook bezoek kreeg van de Kerstman, noemde haar eerste rendieren Rudolph en Sven, de nieuwste heet Mister Gru, vernoemd naar Felonious Gru uit Despicable Me. Dat we het even weten.