Egypte bouwt nieuwe hoofdstad

Na meer dan duizend jaar de hoofdstad van Egypte te zijn geweest, zijn de dagen van Caïro als hoofdstad geteld. Met grote reclameborden probeert de Egyptische regering de hoofdstedelingen te verleiden om te verhuizen naar een nabijgelegen stad in opbouw, die de rol van Caïro zal gaan overnemen.

De stad heeft nog geen naam, maar de nieuwe bewoners wordt al van alles beloofd. In de voor ruim 45 miljard dollar nog te bouwen stad komen de voltallige regering en ministeries te staan. Verder wordt een dertig kilometer lang park aangelegd, een nieuw vliegveld, een opera, een sportcomplex en twintig wolkenkrabbers, waaronder Afrika's grootste met een totale hoogte van 345 meter.

Dit alles is te danken aan één man, president Abdel-Fattah el-Sissi, die als een moderne farao Akhnaton, besloten heeft dat Cairo een puinhoop is en overvol dreigt te geraken waardoor de hoofdstad ongeveer 40 kilometer verder op een kavel van 688 vierkante kilometer, zesmaal zo groot als Parijs, opnieuw mag beginnen.

Alhoewel de belofte is dat een woning in de stad voor elke Egyptenaar bereikbaar zou moeten zijn, lijken de huizenprijzen iets anders te zeggen. Het kleinste appartement met een grootte van honderdtwintig vierkante meter gaat 70.000 dollar kosten, terwijl een gemiddelde, goed betaalde, ambtenaar 4800 dollar per jaar verdient. Critici vermoeden dan ook dat de nieuwe stad voornamelijk voor de rijkere Egyptenaar bedoeld zou zijn.

Wat de volksverhuizing voor het huidige Caïro zal gaan betekenen is nog onbekend, maar dezelfde critici verwachten dat de huidige hoofdstad zal veranderen in een nóg grotere sloppenwijk.


Het nieuwe 'Cairo' (Bron: Youtube)