Viñales naar poleposition voor afsluitende MotoGP-race 2018

Motorcoureur Maverick Viñales heeft zijn tweede poleposition van het MotoGP-jaar binnen. Op het Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia was de Spaanse Yamaha-coureur de snelste tijdens de kwalificatie voor de laatste race van het jaar.

Het was spannend, want het zat uitermate dicht bij elkaar op het Spaanse asfalt. Alex Rins stuurde zijn Suzuki op slechts 0,068 seconden naar een knappe tweede plek, Andrea Dovizioso gaf op zijn Ducati slechts 0,08 seconden toe en completeert de eerste startrij.

Danilo Petrucci (+0,102), Marc Marquez (+0,130) en Pol Espargaro (+0,265) starten vanaf de tweede rij, Andrea Iannone, Aleix Espargaro en Dani Pedrosa vertrekken vanaf rij drie. Johann Zarco was op weg om de snelste tijd ruimschoots te verbeteren, maar de Fransman stuurde zijn Yamaha het grind in.

Voor Pedrosa wordt het een bijzondere race, want de Spanjaard komt zondag voor de allerlaatste keer in zijn indrukwekkende carrière aan de start van een Grand Prix, waardoor we deze special over het leven van Pedrosa online hebben gezet.

Luca Marini was in de kwalificatie in de Moto2 de snelste. De halfbroer van Luca Marini bleek uiteindelijk 0,027 seconden sneller dan de Spanjaard Xavi Vierge, terwijl diens Duitse teamgenoot Marcel Schrötter op 0,168 seconden de eerste startrij completeert. Wereldkampioen Francesco Bagnaia, Lorenzo Baldassarri en Sam Lowes starten vanaf rij twee.

In de Moto3 was de poleposition een prooi voor Tony Arbolino. Op de vochtige, maar opdrogende baan was de Italiaan op slicks de beste, 0,244 seconden voor Nakarin Atiratphuvapat. De Thai reed op regenbanden, terwijl John McPhee met slicks op 0,343 tellen van Arbolino de eerste rij completeerde.

Een speciale vermelding is er zonder twijfel voor Can Öncü: de pas 15-jarige Turk is al geruime tijd een toptalent, net als tweelingbroer Deniz, en debuteert in Valencia in de GP's. De Red Bull-coureur deed dat sterk, want op 0,563 seconden zette hij zijn machine gelijk op de vierde startplek neer.

De Moto3 opent de slotdag van het GP-seizoen om 11.00 uur, met om 12.20 uur de Moto2 en uiteraard om 14.00 uur de MotoGP.