Broer en zus Schouten schaatsen naar World Cup-podium

Op dag twee van de World Cup schaatsen in het Japanse Obihiro heeft Nederland er twee medailles bij mogen schrijven op de massastart. De Friese Irene Schouten en haar broer Simon pakten allebei een tweede plek.

Melissa Wijfje deed uitstekend werk voor Schouten, die daardoor in de slotfase de sprint aan kon gaan. Olympisch kampioene Nana Takagi vloog er, gedragen door het thuispubliek, op het laatste rechte stuk voorbij, maar Schouten eindigde voor wereldkampioene Kim Bo-reum uit Zuid-Korea wel als tweede.

Bij de mannen was het Chris Huizinga die het voorbereidende werk aan Nederlandse zijde deed. Simon Schouten kon zo in de laatste bocht handig binnendoor knallen en leek de winst te pakken, maar de Italiaan Andrea Giovannini knalde er in de laatste meters nog voorbij. Um Cheon-ho uit Zuid-Korea pakte de derde plek.

Irene Schouten werd in 2015 al wereldkampioene en heeft ook in de World Cups de nodige prijzen gewonnen, voor haar broer was het na de winst in Minsk vorig seizoen zijn tweede podiumplek.