Rast wint in DTM dankzij late straf 'winnaar' Juncadella

DTM-kampioen René Rast heeft zaterdag de eerste van twee races op de Red Bull Ring gewonnen. De Duitser kreeg de zege in de schoot geworpen: leider Daniel Juncadella kreeg in de absolute slotfase een drive through penalty.

Robin Frijns had zich keurig als achtste gekwalificeerd, maar al in de eerste ronde werd hij in de rondte gebeukt door Philipp Eng, die op zijn beurt een tik had gekregen van Loïc Duval, die zelf dan weer in aanraking kwam met de gespinde Frijns. De Nederlander viel zo ver terug en was kansloos voor een goede klassering, hoewel de elfde plek uiteindelijk nog zeker niet slecht was.

Kampioenschapsleider Gary Paffett voegde zich achterin het veld bij Frijns na schade bij hetzelfde incident. De Brit finishte als twaalfde, maar schoof door tijdstraffen nog op naar plek tien, goed voor één punt. Toch is hij de leiding in de titelstrijd kwijt: Paul di Resta vertrok als vierde en verloor wat plekken, maar vocht zich via onder meer Augusto Farfus en Nico Müller terug naar plek vier, als beste niet-Audi-rijder.

De slotfase leverde flink wat chaos op, te beginnen met een uitvalbeurt van Timo Glock. De safety car kwam de baan op, waarbij polesitter Juncadella de leiding vast wist te houden, voor Mike Rockenfeller. Bij de herstart zou de Spanjaard volgens de wedstrijdjury echter onreglementair hebben gehandeld, waardoor hij een drive through penalty kreeg.

Voor een dergelijke straf was geen tijd meer, dus kreeg Juncadella dertig seconden tijdstraf. Hij kwam zo als eerste over de streep, maar viel terug naar de veertiende plek in de uitslag. Rockenfeller leek dan de winnaar te worden, maar liet teamgenoot Rast in de laatste bocht voorbij, iets wat Müller eerder ook al had gedaan. Rast heeft zo nog een (kleine) kans op prolongatie van zijn titel.

Race twee gaat zondag om 13.30 uur van start, live te zien op Ziggo Sport.